Hirdetés
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- Random25: Windows 11 telepítés Pendriveról
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Aktív témák
-
Don Vittorio
őstag
Kedves Satie!
Engem ignoráltál, pedig azért Neked/Rólad is szóltak, amiket írtam...
Az a gyanúm-érzésem (mondhatnám: úgy tűnik), hogy menekülsz a szexualitás problémája elől (amely valós probléma), de erre is igaz az, ami sok másra is: előbb-utóbb szembe kell nézned vele...
Én úgy vettem észre, hogy az életben két fő típusa lehet a problémáknak:
a) azok a problémák, amelyek újra és újra előjönnek, mint egy vizsga. Ha kerülöd, vagy ha nem kerülöd, de megbuksz, így vagy úgy, de visszakerülsz a történet elejére.
b) azok a problémák, amelyekkel egyszer találkozol, és akár sikerül megoldanod, akár nem, soha nem jönnek el újra... (Ebből van sokkal-sokkal kevesebb, de ezek azok a dolgok, amelyeket az emberek úgy szoktak emlegetni, mint amit egy életre megtanultak (ha bejött), vagy inkább egy életen át keseregnek rajta (ha belebuktak vagy kihagyták, mert bele sem mertek vágni).)
Ez a dolog a párkapcsolatokkal az a) kategóriába tartoznak, és ha ennyire problematikus a dolog, akkor sajna nagy eséllyel többször is neki fogsz futni a történetnek. (Nem kívánom ezt Neked, sőt, pont az ellenkezőjét, de talán az átlagosnál több tapasztalattal bírok a témában, és pl. lehet, hogy érdemes lenne elkerülnöd 5 évi felesleges szenvedést egy 100%-osan frigid nő mellett, akiről csak utólag derül ki, hogy nem is annyira szentségből fakad a szüzessége, sokkal inkább a lelki problémáiból...) Hasonlóan visszatérő probléma a munkahelyi alkalmatlanság, összeférhetetlenség, vagy pl. a szavahihetőség kérdése is, habár azok nem ennyire intim dolgok. -
atus
senior tag
''Az, hogy dokumentálni szeretnéd ezt könyvként, jó ötlet, de megtették helyetted már mások is. Én egy könyvet ismerek, amely ebből készült, (címe:Josh McDowell & Dick Day: Miért várj?) egy részletes elemzőmunka, amely az összes környezeti behatást és körülményt vizsgálja a fiatalok szexuális élete terén.''
Az is egy jó könyv lehet, de ennek a topiknak nem ''A fiatalok szexuális élete'' a címe, hanem ''Elégedett vagy az életeddel?''. Bocs, hogy megint leugatom az OFFolókat, de ezt már tök direkt nyomják páran. :D -
andorpapa
őstag
''Andorpapának: Máté ev. 5. 27-32.''
Na akkor íme a többieknek is:
''Hallottátok, hogy megmondatott: Ne paráználkodj! Én pedig azt mondom nektek: aki kívánsággal tekint egy asszonyra, már paráznaságot követett el vele szívében. Ha a jobb szemed visz bűnre, vájd ki, és dobd el magadtól, mert jobb neked, ha egy vész el tagjaid közül, mintha egész tested vettetik a gyehennára. Ha pedig jobb kezed visz bűnre, vágd le, és dobd el magadtól, mert jobb neked, ha egy vész el tagjaid közül, mintha egész tested vettetik a gyehennára.
Megmondatott ez is: Aki elbocsátja feleségét, adjon kei válólevelet. Én pedig azt mondom nektek, hogy aki elbocsátja feleségét, paráznaság esetét kivéve, az házasságtörővé teszi őt, és aki elbocsátott asszonyt vesz feleségül, az házasságtörést követ el.''
Mivel nem vagyok se rabbi, se teológus, csak egy józan gondolkodású fiatal, így gyorsan átolvastam pár írást erre a textusra vonatkozóan, melyek okosabb emberek fejéből pattantak ki.
A szövegben az asszony nem a ''nő''-t jelenti, hanem a házas nőt. Jézus szerint (mivel ő mondta a fentieket) tehát az bűn, ha egy feleségre tekintünk ühümkhmm szándékával, vagyis egyszerűen gondolatba vesszük azt. Ugyanezt igazolja másik rész is (nem itt), melyben a következő áll (nem szószerint): vétkezni gondolattal, szóval és cselekedettel. Tehát az idézett szöveg beleillik ebbe a gondolatsorba, viszont az asszony csak és kizárólag házas nőt jelent, nem pedig hajadon személyt.
Aztán a szövegben hasonlat jön, inkább vessük el a gondolatot, és írtsuk ki legkisebb csíráját is, mert különben a gyehennára (pokol) kerülünk. Aztán jön a válólevél. A zsidóknál szokás volt, hogy csak a férfi válhatott, ezt pedig egy válólevél kiállításával igazolta. Jézus szerint ez azonban nem elfogadható, Mózes csupán ''szívetek keménysége miatt'' adta ezt a törvényt, vagyis a házasság felbonthatatlan. Márpedig ha az, akkor házasságtörővé teszi a feleségét a férfi, ugyanis egy felbonthatatlan kapcsolatból küldi el, így a ha a nő új férjet talál, akkor azzal házasságtörést követ el.
Hogy pontosak legyünk: Mk. 10,1 (a válólevélről)
''Szívetek keménysége miatt írta nektek Mózes ezt a parancsolatot, mert a teremtés kezdete óta az embert férfivá és nővé termetette az Isten. Ezért elhagyja az ember apját és anyját, és lesznek ketten egy testté, úgyhogy ők többé már nem két test, hanem egy. Amit tehát azt Isten egybekötött, ember el ne válassza.''
Na de vissza az általad ''belinkelt'' textushoz! Igazából nem is értem, miért erre hivatkozol. Végülis ez a rész is csak azt mondja ki, melyről eddig is beszéltem. Házas asszonyra ne tekints úgy, ez alatt értendő a ''gondolattal, szóval, cselekedettel'' elv. Meg a házasságról ír, melyet Jézus szerint nem lehet felbontani csak úgy. Egy szóval sem írja sehol ez a rész, hogy ne legyen barátnőd, ne legyél szerelmes! És ki mondta, hogy a szerelem abból áll, hogy az ember arra gondol? Vagy hogy egy nőről csak az jut eszünkbe?
Itt igazából arról van szó, hogy te mindenképpen összemosod a szexet a többivel. Mindennel, amely nem (vagy nem feltétlenül) tartalmaz szexet. Ha el tudnád különíteni a [nő;szerelem] halmazt a [szex,erkölcstelenség] halmaztól, akkor talán sokkal simábban mennének a dolgaid. És ugyanúgy élhetnél hitben, a Biblia útmutatása mellett, melyet csak helyes értelmezés mellett tud igazán követni a vallásos ember. -
Mattyer
tag
Egy filozófia kérdés:
Honnan tudod, hogy amit látsz az emberek agyában (néha), az tényleg lejátszódik bennük? Ez hogy derül ki számodra, ha ilyen a kommunikációs készséged a szebbik nemmel? Én sem hiszek abban, hogy csak egy kicsit bensőséges beszélgetés nélkül tudd, hogy az illető hogy vélekedik rólad.
A sex a házastársak kiváltsága?
A sex mint olyan a férfi nemű egyedek ''perverz'' vágyainak kiéléseként jött elő a topikban. Szerintem ez nem így van. Ha egy párkapcsolatban igazán ott van a szerelem, akkor ez eszköz lehet a legbelsőbb érzelmek kinyilatkoztatására. Nem arról van szó, hogy a nő hátrányos helyzetben van ennek a jelenléte miatt, kölcsönös örömszerzésról van szó, nem egy egyoldalú dologról.
Igaz sokszor találkozok én is olyanokkal, akik azért adják oda magukat másoknak, hogy a ''baráti'' körükben megfeleljenek az elvárásoknak. Itt már régen rossz minden, ha elvárásoknak kell megfelelnünk azok előtt, akiket a barátainknak tekintünk. Ezzel sokakban ez a szó új értelmet kap. Egy barát annak szeret minket amik vagyunk, nem annak, akik lehetnénk és nem próbál minket mássá kovácsolni. szerintem
Sajnálom, hogy nem találod meg a szebbik nemmel a hangot, ugyanakkor a párkeresést nem találom jó ötletnek. Próbálj feloldódni egy hölgy társaságában, bízom benne, hogy hamar megleled azt akit keresel.
Mattyer -
Satan-Claus
senior tag
Azt hiszem rájöttem a problémád megoldására, mivel mostán tisztán látom, hogy mi az. Szóval nem találod az IGAZIT! Hát igen, meg kell nyugtassalak ezzel nem vagy egyedül. Nekünk átlag halandóknak sem könnyű, pedig a mi elvárásaink azért nem ennyire speciálisak ( érintettlen+vallásos+gondolom az sem árt ha nem úgy néz ki mint a harapós kutya :) ). Én, és gondolom mindenki más, ezt úgy próbáltuk megoldani, hogy kipróbáltuk a dolgot több lánnyal ( azért nem egyszerre, csak külön-külön, ki többel ki kevesebbel :) ), és ha nem ment akkor kerestünk egy másikat.
Na de mivel ez nálad nem működik, van egy másik megoldás...Gondolom már tűkön ülsz. :DDD
Tadááá: HITKÖZÖSSÉGEK ( és nem a BigBrother Andija :DDD )
De viccet félretéve. Érdemes megpróbálni, mivel veszteni valód úgy sincs. -
McJames
senior tag
''...A szerelemben nincs szex. Az csak a házastársak ''kiváltsága''...''
Ez így túl egyoldalú. Másrészt honnan tudod, illetve _mered_ ilyen biztosan állítani?
''...Én így cselekednék, ha nem értenék félre. Egyébként tehetnek, mert olyan dologra emlékeztetnek, amit szeretnék elfelejteni. (Megint nem tudom elmagyarázni, hogy hogyan lehet mások lelkébe belelátni.)...''
Honnan tudod, hogy félreértenek? A léleklátás egy dolog, de honnan tudod, hogy amit ''látsz'', azt jól ''látod-e'', illetve jól is értelmezed-e. Ha pedig ilyen képességekkel rendelkezel - ami nyilván isteni eredetű képesség - akkor ''használati utasítást'' nem kaptál hozzá? Vagy az az ''utad'', hogy találj hozzá te magad? Ha így van, akkor gyorsan szokd meg, hogy az emberek nagy többsége - te is! - nem rossz (pl. fekete) és jó (pl. fehér), hanem az előbbiek alapján szürke. Néha világosabb, néha akár grafitszürke. Ugyanis az emberek lelkében (gondolataiban) folyamatos ''vita dúl'' arról, hogy mi a helyes, mit kellene tennie. Ez közben azt is végiggondolják - még, ha belső szemeikkel nem is figyeli vagy veszi észre mindenki -, hogy mi a rossz. Ezért inkább a kikristályosodott akarat, illetve az emberek tettei számítanak, még akkor is, ha a szándék mögöttük nem is mindig ''hófehér''.
Mindegy, folytathatnánk napestig, akkor is az a véleményem, hogy, ha hívő vagy higyj, és élj a szerint, ha meg kételkedsz, akkkor kételkedj néha egy kicsit a saját meglátásaidban is.
P.S.: Nagyon fontosnak tartom, hogy, ha lehetőséged van, és méltónak tartod a bizalomra, akkor keress fel egy papot - gyakorló lelkipásztor legyen, ha lehet és inkább fiatalabb és világiasabb egy kicsit - és beszélj vele a gondjaidról, illetve kérd meg, hogy javasoljon számodra egy pszichológust, akivel ne levelezz, hanem keresd fel személyesen. -
''Én is így cselekednék ha nem értenék félre''
Ez az ami számomra elfogadhatatlan. A feltételes mód használata (és az eszerint való cselekvés) itt értelmetlen. Ha valamiről tudod, hogy jó, akkor nem azon gondolkodsz, hogy megtegyem-e mert félreértik. Megteszed, majd pedig lesz valami. Abban, hogy belelátsz mások gondolataiba, nem hiszek. Ez lehet egy érzés, de ha már itt a Bibliával példálózunk, nem kaphattál ilyen tulajdonságot, mert azzal más emberek szabadságát vennéd el. Szóval próbáld tudatosítan hogy nem minden van úgy, ahogy te ÉRZED.
Más út szvsz ebben az esetben nincs. -
MasTer
tag
''''Mindent szabad nékem, de nem minden használ.'' (Biblia) Azt kell tudni, hogy mi nem használ, és miért.''
De honnan tudod, hogy mi használ, ha nem használtad még soha? És ha valamit nem használtál, akkor honnan tudod, hogy nem használ?
''Többnyire azért, mert nincs elég fantáziájuk, hogyan lehetne színesebbé tenni egy kapcsolatot, ezáltal is örömet szerezve a másiknak.''
Egy kapcsolat nem a fantázián alapszik. Mindegy, bocs, én más utat választottam, az én véleményem nem biztos, hogy segít Neked. Amikor 18 voltam, akkor én is elég furcsán gondolkodtam a mostani világomhoz képest. Ha találkoznék az akkori önmagammal, valószínüleg sikítva elmenekülnék. De az is lehet, hogy ő...:))
Szval sokat változik az ember 13 év alatt. -
Egon
nagyúr
Előrebocsátom, hogy kívülállóként könnyű okosnak lenni, mégis felhívnám a figyelmed egy-két dologra. Tapasztalatszerzés. Ez egy olyan dolog, ami más nem tud helyetted megszerezni. Hidd el nekem, hogy _mindenféle_ tapasztalat előnyödre válik hosszú távon: a pozitív egyértelműen, a negatív meg azért, mert tanulsz belőle... Erre a területre nem (vagy csak részben) vonatkozik a régi mondás: ''az okos más kárán tanul... És mégvalami! Közhely, de nagyon igaz: az idő minden sebet begyógyít...
-
Cathfaern
nagyúr
Egy dolgot árulj el nekem: ha soha semmilyen lánnyal nem beszélgetsz, akkor honnan tudod, hogy ők mit vesznek természetesnek??? Ráadásul a lányok nem hülyék. SZVSZ 3 mondat után észreveszik, hogy te nem úgy vélekedsz bizonyos dolgokról, mint a fiúk többsége. És eszerint viszonyulnak hozzád. Van aki ezután el fog kerülni. De biztos vagyok benne, hogy van olyan is, aki a világnézetednek éppenhogy örülni fog. És keresni fogja a társaságodat. És nem ''ühümmkühümm'' céljából.
''Nagyon röhelyes, de a szex iránti alkalmazkodásukat szeretném kiölni belőlük, nem a szeretet.''
És áruld már el, hogy ha szóba sem állsz velük, akkor hogyan akarod ezt elérni??? Mágikus kisugárzásod van? Ha én odaállok eléd, nézek egy fél percig, utána elmegyek, akkor te tudni fogod, hogy én mit akartam neked mondani? Gyanítom nem. Remélem sikerült rávilágítanom a lényegre. -
Dalai Láma
őstag
Érdekes. Én ezt nem teljesen így gondolom. És abban sem vagyok biztos, hogy általánosítani lehetne keresztyénekre és nem keresztyénekre.
Az téged miért zavar, ha más udvarolna akkor ühümkühümm? a más az nem te vagy. De mindegy.
Más: akkor most hallgassak reggelente zenét, vagy se? Milyen zenét javasoltok? Meditációs zenét, vagy valami vidám skatepunkot?
Még másabb: leesett az első hó a Mecseken is, legalább 0,5 mm vastag doltok találhatók a háztetőnön! Szeretem a havazást, és megnyugtat. Meg szép is, és ha boldog vagyok, akkor elégedett is.
Legmásabb: Én vagyok Dalai Láma, és ez nem véletlen.
Visszatérve: Én már találkoztam olyan lánnyal, aki, mior beszélgettem vele, eszébe sem jutot az ühümmkühümm. Meg hát az élettapasztalatom sem túl nagy. De azt tudom, hogy Satan-Clausnak sok dologban igaza van, tök érdekes dolgokat ír.
Superman is adott egy jó tippet nekem, a fizikai munkát! Erősíteni kell, gyúrni. És sportolni. Úgyhogy asszem most megyek is, meditálok egyet, ellazítom az össze izmomat, és kiürítem az agyamat. Mennyei érzés! :D -
andorpapa
őstag
Na akkor pár gondolat, főleg az elvekről, döntésekről. Szerintem el kell fogadni, ha valaki nem akar a házasság előtt szexuális életet élni. Elv, amit tiszteletben kell tartani. Viszont azért van pár dolog, amit rohadtul nem értek.
1. Szerinted minden lány csak azt akarja? Talán Pécs furcsa város, de szerintem itt is ugyanúgy mennek a dolgok, mint máshol, és bizony a legtöbb esetben a hím egyedek akarják azt, nem pedig a lányok. Életkortól és iskolázottságtól függetlenül (persze a mai fiatalokra vetítve). Ha te úgy gondolod, hogy a téged körülvevő lányok mindegyike ilyen, akkor te nagyon hátrányos helyzetben vagy, és sürgősen környezetváltozásra van szükséged, mert egészségtelen közegben élsz.
Na meg honnét tudod, hogy azt akarják? Mondták? Többször tettél rá utalást, hogy kérdezősködtek a lányok másnál. Kinél? A haveroknál? Talán csak ők szivatnak azzal, hogy ''Figyu, az a szőke ám nem csak barátkozni, hanem öhömmmkhmmm is akar veled!'', te pedig bevetted. Ha meg mégis a körülötted lévő lányok ilyenek, akkor keress más társaságot. Illetve ne keress, mert erőltetni nem kell az ilyesmit, egyszerűen éljél normálisan, és előbb-utóbb össze fogsz futni valakivel.
2. Hogyan lesz így feleséged? Miért ítélsz el minden lányt? Gyakran hivatkozol a Bibliára, de mégis olyanokat teszel, melyek teljesen ellenkeznek annak tanításával. Például Jézus valaha is népcsoport vagy foglalkozás alapján ítélte meg az embereket? Nem. Tudtommal a tanítványai között is voltak vámszedők és lecsúszott alakok, akik őt választották, követték. Szerinted a te megoldásod mennyire van harmóniában ezzel? Az összes lányt elítéled, pedig hidd el, vannak köztük tiszta erkölcsű, nagyszerű emberek is, akikért igazán lehet rajongani.
De vissza a kérdéshez: hogyan lesz feleséged? Ki akar egy magába fordult, enyhén depressziós, lelki sebekkel bajlódó, visszautasító emberrel közelebbi kapcsolatba kerülni? Kevés ilyen van, hidd el. Ha valóban életerős lennél, akkor talán több igazi, tiszta szívű lánnyal tudnál megismerkedni. Hogy ismét a Bibliát emlegessem (mert állításod szerint vallásos vagy, így remélem ezen keresztül tudom a legjobban kifejezni magam számodra, nem pedig pszichológiai eszmefuttatásokkal), Jézus azt mondja, hogy szeressd felebarátodat (=embertársaidat), mint magadat.
Ehhez mit szólsz? Kétélű penge. Ha nem szereted magadat, akkor bizony másokat sem tudsz szeretni, és fordítva is igaz: ha nem szeretsz másokat, akkor magaddal sem tudsz megbékélni. Mindig magadból indulj ki! Ha teljesen elutasítod a lányokat, akkor végülis magadat is rosszul kezeled. Az pedig vitathatatlan tény, hogy az ember bizonyos szintig szereti magát. Le lehet tagadni, de azért mégis szeretjük magunkat, talán csak csipetnyit, de szeretjük. Ha pedig nem mutatsz legalább ekkora szeretetet mások iránt, akkor vétkezel, márpedig te pont ezt akarod elkerülni.
3. A Bibliában állítólag nincs utalás arra, hogy a szerelem tiltott dolog lenne. Szerintem a Bibliában egyetlen természetes dolgot sem tiltanak. A szerelem ugyanolyan természetesen emberi, mint a hit, a bizalom, a barátság és a fájdalom. A szerelem végülis az előbb felsoroltak érdekes keveréke. Az egészséges házasság szerelem nélkül nem is jön létre. Akkor mi a baj vele? Ja, és a szerelem=szex képlet helytelen, hamis gyök fellépését (vagy gyökvesztést :) ) eredményezi.
4. Mivel nem vagyok lélekbogarász, és még nagy élettapasztalatot sem tudhatok magaménak, így nem biztos, hogy igazam van. De te sokkról beszélsz. Sokk, amit nem tudtál, vagy legalábbis furcsa módon próbáltál feldolgozni. Elfordultál a lányoktól, félsz tőlük, vagy csak egyszerűen nem látod bennük a NŐT, azt, ami igazából a lényeg. Ez rendben. Viszont hogy is szól a régi mondás? Ha megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel. Valamint hasonló alapokra épül az is, melyben arról van szó, hogy ha megütik az egyik orcádat, fordítsd oda a másikat is, ha 1 mérföldet kell menned, hát két mérföldet menjél. Miről is van szó? Arról, hogy nem a kővel dobálózás a fontos, a Biblia sem erre szólít fel, hanem arra, hogy a múltat el kell felejteni, a jövőt pedig tiszta szívvel kell élni.
Még mit ír a Biblia? Azt, hogy ''ne keményítsétek meg a szíveteket''. Viszont nem csak a Bibliából lehet idézni, ha valakinek ez túl távoli lenne, akkor a közelmúltat is lehet említeni, Gandhi szerint is előbb magunkkal kell megbékélni, és akkor a világ is megbékél velünk. Vagy Teréz anya is előkerülhet, aki szerint nincs nagyobb erő a szeretetnél. És jöhet az indiánok kultúrája is, ahol szintén sok bölcsesség gyűlt fel, példa rá a régi mondás (persze más kultúráknál is megtalálható): csak azt tedd mással, amit magaddal is megtennél. Ezt a mondást pedig lehet boncolgatni is, mert szerintem egyértelműen következik belőle az, hogy amit teszel mással, azt kapod te is másoktól, az elutasítás elutasításra talál, az erőszak erőszakot szül, és lehetne folytatni a félig közhelynek számító idézeteket, nem ez a lényeg.
A lényeg az, hogy az életet nem feltétlenül elvek szerint kell leélni. Hanem úgy, hogy a józan eszünket használva megítéljük mi jó, és mi rossz. Aki vallásos, annak a hite ad támaszt (és útmutatója lehet a Biblia), aki ateista, annak pedig az életfelfogása. Manapság egyre nagyobb divat olyan kis színes karkötőt hordani, amin a W.W.J.D. felirat látható (What Would Jesus Do - Mit tenne Jézus), és nem csak keresztények hordják. Ha te vallásosnak érzed magad, akkor gondold végig a kérdést, és az életedet ez alapján éljed, és mindig csak arra gondolj, hogy vajon Jézus az elutasítást választaná-e. Ha nem vagy vallásos, akkor pedig arra gondolj (bár erre a hívők is nyugodtan gondolhatnak), hogy szerinted (a világfelfogásod alapján) helyes-e, hogy olyan embereket zársz ki életedből, akik nem tehetnek a te problémádról, és talán pont ők lennének a gyógyítóid, valamint te is boldogságot (szex nélkül) okozhatnál nekik tiszta érzelmeiddel és erkölcsös cselekedeteiddel.
A kérdést meg lehet közelíteni vallásos és ateista módon is, itt nem ezen van a hangsúly, hanem azon, hogy a természetellenes viselkedés nem vezet eredményre, és ezt korrigálni kell, legyen a segítség Isten vagy a pszichológus, hit vagy az agykontroll.
Na, látom megint sokat járt az ujjam, bocsánat mindenkitől az ilyen méretű írásokért, de a hűtésen kívül az ilyen nem materiális topicokban érzem magam igazán otthon, és néha elszabadul az agyam... -
McJames
senior tag
Hát attól tartok megválaszoltad a legfontosabb kérdésedet.
Idézlek: ''...Pedig nagyon érdekelne, hogyan kell kapcsolatokat kialakítani emberekkel, amelyek jól működnek. Amire nagy szükségem lenne, az a mérhetetlen tapasztalat, hogy ne kelljen saját hibáimból tanulni, hanem máséiból. Ez előttem fehér folt...''
Sajnos ''rossz'' hírem van. Mások tapasztalataiból lehet ugyan tanulni, de tapasztalatot szerezni nem, azaz mások tapasztalatai nem a sajátjaid. (Aktuális közhely: Született vaknak nehéz a színekről mesélni.) -
Superman
nagyúr
''Igény van a jó példára. Morálisan kell utat mutatni. (Többek között.)''
A morál azonban nagyon is tág fogalom lehet. Hogyan ítélnéd meg azt az embert, aki egyébként az életben mindig jót tesz és igyekszik másoknak segíteni, viszont nem él házasságban az asszonnyal, akit szeret? Ő már vétkes valamiben? -
McJames
senior tag
Annakidején a ''sötét'' középkor elején, amikor pl. a ''rómaiak után szabadon'' még léteztek közfürdők (koedukáltak is), és még nem tiltotta be az egyház (amiben nem volt igaza, mert igaz ugyan, hogy idővel nem igazán csak közfürdő céljára használták őket, de ettől még nem megszüntetni kellett volna), na, szóval ebben az időszakban, ha hiszed, ha nem, létezett a próbaházasság intézménye a jelenlegi Németország területén (főleg). A ''jelöltek'' szabad akaratukból, kb. 3-6 hónapot is együtt éltek, mielőtt döntöttek volna pro vagy kontra. Ja és ismereteim szerint nem volt velük ''gardedám'', aki ellenőrizte volna, hogy este mit cselekszenek. Mivel ez már akkor is régi intézménynek, szokásnak számított, mindaddig, amíg a keresztyén egyház és tanainak terjedésével a szokások meg nem változtak, ez szépen működött, senki sem botránkozott meg rajta, sőt.
Az ember elvileg egy életre választ magának ''párt'', hiszen az utód felnevelése nem fél éves időtartam, és egyedül ugyan megy (ma már), de nem könnyű. Azonban az ember alapvetően kényelmes és lusta, valamint szereti élvezni az élvezhetőt. (Van aki a szenvedést élvezi, de - bár megértem őket, egyet nem értek velük - szvsz hülyeségnek tartom.)
Hát ez hosszú volt, de talán érdemes elgondolkozni egyes tartalom-morzsáin.
Írtam ide még egy csomó dolgot, de átgondolva feleslegesnek tartottam, tehát <Del>. Csak egy-két közhely maradt summázatként: Rablóból lesz a legjobb pandúr. Hozzátenném: _okos_ rablóból, mármint olyanból, aki az átéltek tapasztalatait értékelve képes megbecsülni egy csomó, korábban semmibevett dolgot. Ha jól emlékszem talán Péter csodálkozott azon, hogy Jézusnak többet jelentett egy megtért, mind az, aki ''belenőtt'' az hívő világba. Talán azért, mert a megtért már a ''másik oldal'' ismerete mellett döntött - érzelemmel, ésszel - vmi vagy vki mellett? -
Den
veterán
''Ha jobban belegondolsz, saját magadat véded csalódásoktól, nemi betegségektől, meg olyan lelki törésektől, amiket soha nem lehet rendbe tenni.''
Lehet hogy újat mondok, de a nemi betegségek ellen ma már nem csak önmegtartóztatással lehet védekezni.
Olyan nagy csalódás sem érhet...
Lelki törés? Miért okozna ez lelki törést? Nekem úgy tűnik inkább, hogy ez a nagy önmegtartóztatás okoz neked lelki törést.
És ha hiszed, ha nem, a szex jó. Érdemes lenne kipróbálnod. Hogy bűn? Max meggyónod... -
Satan-Claus
senior tag
Most elmesélek egy történetet.
A gimnáziumi padtársam (nevezzük Misinek :) ), teljesen vallásos családban élt. Az apja református lelkész volt, az anyukája teológus, és ha jól emlékszem a 3 testvére közül legalább egy szintén teológiára járt. Történt egy nap, úgy harmadikosak lehettünk, hogy Misi megismerkedett egy nála 1 évvel idősebb lánnyal a suliban ( nevezzük őt Annának ). Anna szintén vallásos beállítottságú volt, bár be kell valljam a családjáról nem sokat tudok, de ez szerintem a történet szempontjából nem is olyan fontos.
Ami viszont igen, Anna és Misi egymásba szerettek. Anna egyetemre ment, Misinek még maradnia kellet a gimiben egy évet. Ez az év komoly próbája volt a kapcsolatuknak, de megbíztak egymásban. Ez részben annak is volt köszönhető, hogy vallásos neveltetésük, és nézeteik ellenére megosztották egymással az ágyukat is, így bizonyítva a másiknak a teljes elkötelezettséget. (meg aztán biztos nem is volt az olyan rossz :) -
MasTer
tag
Az elmélet valóban figyelemreméltó, mivel hallgattam előadásokat, még ismerem is. Sajnos vagy inkább szerencsére, mint ahogy az elméleti fizika is különbözik a ''valóságtól'', ezek a szép szavak sem fedik a tényleges emberi kapcsolatokat. Amit leírsz, az egy olyan élet, mint ha összehasonlítanád a desztillált vizet a forrásvízzel. Az egyik steril, laboratóriumi, de biztos lehetsz benne, hogy tiszta. A másik meg tele van ismeretlennel, de biztos lehetsz benne, hogy finomabb, és élvezetesebb. Persze, csak ha túléled. Én a forrásvizet választottam, és még élek, és örülök, hogy ezt választottam.
És hogy miért szerencsére? Mert bár sok szenvedés származik a gyarlóságunkból, az örömünk annál erősebb tud lenni. Mit érne a fehér szin, ha nem lenne fekete? Honnan tudnánk értékelni a életünket, ha csupa móka és kacagás lenne? -
atus
senior tag
Mit fogsz tenni, ha a feleségeddel, akit nagyon szeretsz, nem élvezed a szeretkezést, és hosszú kísérletezés után sem változik a helyzet? 60 éven keresztül azzal a tudattal fogsz élni, hogy neked soha az életben nem lesz lehetőséged megtapasztalni?
Csak azért, mert én hosszú ideig éltem hozzád hasonlóan vallásos emberek közt, akiknek ugyanilyen gondolkodásmódjuk van. A boldogságuk nagyon felszínes volt, és kb 3× annyi volt a válás, mint M.o-n. Az antidepresszánsokat pedig úgy ették, mint mi a dunakavicsot...
Bocs, hogy így konkrétan rákérdezek, de nem vagy te véletlenül mormon vallású? -
Cathfaern
nagyúr
Öööö...a nem katolikust úgy érted, hogy nem vallásos, vagy úgy, hogy más vallású? Bár ha jobban belegondolok végülis mindegy. Nekem csak az volt a furcsa, hogy egyik hozzászólásodban a Biblia egy konkrét pontjára utaltál, utána meg az idézett mondatod...valahogy furcsán hatott. De azt hiszem sikerült megértenem: te a nőktöl félsz/kerülöd őket, és hogy ezt igazold, minden helyről keresel bizonyítékokat ''téglaként'' a ''védőfaladhoz''. Remélem nem tévedtem(nagyot).
U.I.: Ha a többieket zavarja a téma én szivesen áttérek e-mail-re -
Satan-Claus
senior tag
Lehet, hogy neked ez új lesz, de a szeretkezés alapvető célja ( a gyermek nemzésen túl ) a kölcsönös örömszerzés, és azért mert ezt a nővel akit szeretek sűrűn gyakorlom, még nem érzem magam használati tárgynak, pláne nem azt, hogy kihasználnak...
És egy kis kritika hatására ( pláne, ha az nyilvánvalóan építő célzatú ) ne menj át rögtön támadásba, inkább próbálj meg elgondonlkodni rajta. Ha nem megy akkor még mindig van egy esély. Mint már említettem, beszélj a nővéreiddel! -
Cathfaern
nagyúr
Persze, hogy egoista barom vagyok! Ha érdekelne más baja, az pozitív tulajdonság!
Lehet egy kérdésem? Ezt a két mondatot hogyan egyezteted össze a katolikus szemléleteddel? Tudtommal sem a Biblia, sem Krisztus sem senki más nem erre a viselkedésre szólít fel, sőt! Viszont ha ezt a két mondatot komolyan gondoltad, akkor erőteljesen álszent vagy. Talán még rosszabb is... -
Satan-Claus
senior tag
Satie, eddig nem akartam konkrétan a problémáidra reagálni, egyrészt mivel nem szeretek direkt tanácsokat adni, másrészt féltem attól, hogy nem tudok eleget rólad, és talán elhamarkodottan nyers leszek.
Először is kicsit önzőnek tartalak. Talán ez így durván hangzik, ezért kifejtem. A hozzászólásaidat átolvasva elég gyorsan körvonalazódott egy én központú világkép, ahol az összes problémádért a környezeted a felelős, akik nem értik meg a Te sajátos világnézetedet. Ez ott csúcsosodott ki, amikor pár hozzászólással feljebb megróttad azokat akik boldogak az életükkel, nem törödve a Te bajoddal. Ne haragudj, de ez nem így működik. Nem lehet egy topicot annak szentelni, hogy téged sajnáljunk. Ez nem jelenti azt, hogy nem érzünk együt veled, csupán nem akartunk odaszúrni egy ''de sz@r neked tök sajnálunk'' hozzászólást, csak azért, hogy írjunk valamit.
Ami a konkrét problémádat illeti:
Én is hiszek Istenben, ennek ellenére nem érzem problémának azt, hogy a barátnőmmel - akivel már két és fél éve együtt vagyunk, és aki szintén hisz Istenben - házasság előtt testi kapcsolatban éljek...
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a Te elhatározásod téves, de nem biztos, hogy a Te lelki világoddal a leghelyesebb. Nekem ugyanis úgy tűnik, hogy te nem is annyira a nőktől félsz, sokkal inkább a szeretkezéstől, és az ebben való tapasztalatlanságodtól...Ne kezdj el rögtön tiltakozni, csak gondolkodj el ezen!
Ha pedig tévednék, és valóban a nőktöl félsz, akkor nem agyturkászra van szükséged, hanem a nővéreid segítségére. Egy jó nővérnél nincs jobb partner, ha a női lélekről akarsz tudni. Pláne ha kettő van :)), de ha figyelsz a beszélgetések közben akkor sok dolgot megérthetsz abból ahogyan mondják...
Én ennyit tudtam segíteni, a többi rajtad múlik. Mindenesetre csak jókat kívánok :). -
Cathfaern
nagyúr
Nos, nekem arról, hogy egy lány azt mondja, hogy ''szeretlek'', nem arra gondolok, hogy le akar feküdni velem. Igaz, hogy lehet, hogy 12 évesen másképp éli meg az ember. Hogy őszinte legyek, akkoriban nem igen gondolkoztam ilyen dolgokon.
A másik dolog, hogy nem kéne túlzottan általánosítani. Azt írod: ''Szóval ez volt az első vallomás lányok részéről''. De hiszen ez csak egy lány volt!!! Nem három ugrott a nyakadba!
Kisarkítva a helyzetet, az a lány lehetett akár szexmániás is. A lányok többsége azonban nem ilyen. Sőt talán pont ellenkezőleg. Persze ez függ az adott társaságtól is. Egy iskola például nem biztos, hogy a legjobb hely ilyen szempontból. -
Superman
nagyúr
Mióta vagy vallásos? Ez nagyon érdekelne, mert 12 évesen, azt gondolom, hogy az általad leírt ''inzultus'' a lánnyal nem lehetett olyan mérvű, hogy abból akkor ilyen gondolatokat vonj le. 12 évesen még az elvont gondolkodás képessége sem alakul ki. Persze, ha zseni valaki, akkor talán...
Másfelől azonban tisztelem azt a gondolatodat is, hogy nincs szex házasság előtt. Itt azonban felvetődik az a kényes kérdés, hogy egy olyan ''sokk'' után, amit átéltél nem gondolsz -e eleve előítélettel a lányokra. Az előítélet sok félreértésnek és kényes helyzetnek lehet a forrása. -
Den
veterán
Nem feltétlen lélekbúvárkodásra gondolok. Megvannak a megfelelő gyógyszerek, amik segítenek. Nem kell valami nagy dologra gondolni, csak ki kell rántani az embert a kátyúból utána megy minden a maga útján. Bár ezt sokaknak nehéz elfogadni, de örömünk, bánatunk, egyébb érzéseink, biokémiai folyamatok eredménye. Ha nem sikerül a bénító gondot lelkileg lekűzdeni, tompítani lehet kémiailag. Ez elég ahhoz hogy az életét megbénító teher alól fölszabadulva, annyira erőre kapjon hogy képes legyen legyűrni a problémákat.
Superman javaslata ebből a szempontból is jó, ugyanis a fizikai aktivitás, mozgás, serkenti a szerotonin termelést, ami a depresszió legjobb ellenszere. -
Superman
nagyúr
''De mihelyst egy nő elé kerülök, mindent elfelejtek, és inkább elfutok előle.''
Azon felül, hogy tisztelem a hitedet, én azért közelítek a Biblia felé tudományos alapokon, mert - és ebben igazad van - a Bibliáról szóló tudományból, szűkebben az egzegézisből írtam doktori disszertációt. Tehát a szemléletem egy hívő számára, ha úgy tetszik, be van szűkülve az empírikusan megmagyarázható és az elmebeli a priori világába. Na de ez nem ide tartozik.
A fenti mondatoddal kapcsolatban: nem lehetséges, hogy túl komolyan veszed a nőkhöz fűződő kapcsolatodat? Légy akármilyen, de ne feszült. Légy gunyoros, csipkelődő, ha úgy érzed, hogy ez a célravezető, még ha tudod is, hogy ez nem a te természeted. Alakíts ki egy modort, egy természetet, amit álcaként felvehetsz, hogy ne sérülj meg.
Az lehetséges, hogy a Biblia ad erőt és hitet, de nem hiszem, hogy egy nőhöz is útmutatást nyújtana. Ha én például egy átlagos csajjal arról kezdek el beszélni, hogy Jung kabbalisztikus értelmezése, vagy Heidegger ateisztikus szemlélete, esetleg Freud pszichológiai halandzsája áll -e közelebb az egzegetika igazi értelméhez, akkor valszeg egy perc után faképnél hagy. Amit mindezzel mondani akarok: a nők, az emberek olyanok, amilyenek és egy régi sérülést úgy lehet a legjobban begyőgyítani, ha szembenézünk vele. Nem kell egy nővel mindjárt randevúzni, vagy nem kell úgy gondolni rá, hogy akarsz tőle valamit, vagy fordítva. -
Den
veterán
''Saját erőből! Ha sikerül külső segítség nélkül, rendbejöttél''
Ha meg nem, megnyomorítja egész hátralevő életét :(
Ez rossz tanács volt. Akinek problémája van minden segítséget igénybe kell vennie, minnél hamarabb.
Ha van egy nehéz tárgy amit odébb akarsz rakni, de nehezebb mint amit egyedül elbírsz akkor segítséget hívsz, és együtt odébbteszitek. Ha egyedül erőlködsz, egyre fáradtabb leszel, és amit frissen nem tudtál megmozdítani azt fáradtan sem tudod, de beszerezhetsz egy jó kis sérülést...
Ha a lelki teher túl nagy ott is segítséget kell hívni, mert a magányos erőlködés csak újabb kudarcokhoz, fölösleges sérülésekhez vezet... -
Zweistein
csendes tag
Értem mire gondolsz a kapcsolattal, és igazad is van, másként kellen felfognom a dolgokat, de erre nem vagyok képes.. Enyhe pontosítás, ködoszlatás: A (jelenleg) huszonnyolc éves nő és a tanárnő az egy és ugyanaz. És csak egy volt/van..
Nem szabad továbbvinni senkiben, igen, de az a baj, hogy nincs is mit továbbvinni, mert egyszerűen szólva senkitől sem kaptam semminemű törődést/odafigyelést..
Én...én...én nem tudom. Azért még gondolkozni fogok, annyira még nem vesztettem el az eszem..
Jobbakat, és köszönöm a válaszokat.
Aktív témák
- MediaTek lapka köré épülne a Galaxy S25 FE?
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Ubuntu Linux
- Clair Obscur: Expedition 33 teszt
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Linux kezdőknek
- Formula-1
- Milyen RAM-ot vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- További aktív témák...
- Asus ROG Strix XG27ACDNG - Újszerű
- Intel Core i9-10900 processzort keresek megvételre MA
- HP Z840 workstation 1450W 2db XEON 2697 v4 36MAG,256GB DDR4, Quadro P6000 24GB/M6000 24GB/P5000 16GB
- Fujifilm GFX50S II Garis + GF 50mm F3.5 R LM WR + 3db akkumláltor + Urth Core nyakpánt
- 2025-ÖS Vadiúj Core Ultra 7 20 Magos 20x5.5Ghz RTX 5070 12GB GDDR7 32GB DDR5 1TB M.2 Gamer Pc 2ÉV
- MÉG ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo Thinkcentre E73 asztali gép eladó
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook E744 - i5-4GEN I 4GB I 500GB I 14" HD+ I DP I W10 I Garancia!
- Apple iPhone 16 Plus / 128 GB / 100% Akkumulátor / 1év Garanciával / Gyári Független
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest