- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Jack Hunter: Kínai erősítő vásárlási tippek
Aktív témák
-
DVD_2_U
senior tag
Digitális fényképeim II. [link]
-
j.bravo
addikt
Ne keseredj el, ne add fel. Nem elriasztásnak szánják a többiek sem, biztos lehetsz benne, hogy a kritikájuk építő szándékú!
És lehet a te gépeddel is jó képeket csinálni, csak tudni kell a határait. Ne akarj olyan dolgot megcsinálni vele, amire nem alkalmas. Ezeket türelemmel, trükkökkel, kreativitással lehet megoldani. Kitartás!
Az egyébként még belefér az életszagúba, hogy nem feltétlen teljesen középre komponálod a témát...De ha úgy fotózod, még az se baj, otthon is vághatod úgy a képet, hogy jobban nézzen ki.
-
hali01
őstag
válasz
biggamer #5018 üzenetére
A 20D mindenképpen jobb mint a D70s csak kérdés szükséged van-e a 20D-re?
Vagy rengeteg felesleges kidobni való pénzed van?
a nikonhoz mint mondtam sokkal több jóminőségű használt obi van és az objektív fontosabb mint a váz.
Az egyik ismerősöm épp most küldött 3 makrot amit az uj canon 60 usm-el csinált egy 300D-vel és majd hanyatt estem mikor megláttam. Pedig a 300D sehol nincs még az enyémhez sem csak jó objektívet használt nomeg tud valamit.
Ennyit a drága vázról.
[Szerkesztve] -
biggamer
veterán
Egy kis okosság a képek tömörítéséről : [link]
-
j.bravo
addikt
válasz
biggamer #4999 üzenetére
Hogy melyik hogy működik, azt majd nálam tapasztaltabbak, pl. hali mester elmondják...
csak annyit akartam megjegyezni, hogy gépfüggő lehet, a raw vagy a tiff a nagyobb. A Minolta A1-nél pl. a raw kisebb méretű, mint a tiff. És alig nagyobb, mint a veszteségmentes jpeg... (legalábbis ezen a gépen) -
Nimrod
addikt
Azért Dékán István szavában sok igazság van, én is mindent fotózok, amiben fantáziát látok és nem szeretem a nagyon mű képeket, legyen egy képnek életszaga. Az más kérdés, hogy még sokat kell gyakorolnom, de abban egyet kell értened, hogy a ti gépeitek és az enyém között van egy kis különbség (kb. egy országnyi).
Ezeket a képeket korábban máshova is feltettem és tetszett az embereknek, mégsem felel meg szinte egy kritériumodnak sem (vagy vak vagyok). Mi a véleményed/véleményetek ezekről?
[link]
[link] -
hali01
őstag
-
hali01
őstag
válasz
biggamer #4999 üzenetére
A raw kisebb mint a tiff.KB a fele.
Ne gondolkodj hanem csináld!
Utánna nemfogsz többet szuttyadt jpegben fotozni.
Én Rawshootert használok és nagyon jól teszi a dolgát.
72 helyett 300dpi-s jpegeket kapok.
A stiglic ottvan rawban feljebb.Nézd meg. #4984 hsz.
A DSLR nagy előnye a nagyon kicsi mélységélesség.
[Szerkesztve] -
hali01
őstag
1.2. [link] itt nézd meg a képeket és olvasd el a hsz-eket.
3.ha nem oda fokuszál ahova szeretnéd akkor keress egy olyan pontot ami olyan távra van mint a témád és fokuszálj arra majd forditsd vissza a gépet,komponáld meg a képet és nyomd le teljesen a gombot.
4.ige fotózz mindíg vizszintesen egyenlőre mert ahogy látom nemnagyon megy.A rendhagyó kompoziciot majd ha már megy az összes többi.
7.PS-ben javitsd a szinteket és a szintelitettséget és a mértéket. [link]
Ne csak nézz hanem tanulj meg látni is! -
biggamer
veterán
Maga a stiglinc nagyon király lett, de a háttérrel nem vagyok kibékűlve.
Mármint a madár és a háttér találkozásával.
Nekem nagyon műnek hat, olyan mintha kivágtad volna egy képből a madarat, és azt ráfektetted volna egy másik ( háttér) képre.
Szerintem túl éles a kontúr, a határvonal valahogy. -
Nimrod
addikt
Semmi baj, véleményezés miatt teszem ki ide a képeim. Bár kicsit elszomorítottál, reméltem, hogy már kezdek fejlődni.
1, 2. Azért egy-két képen látszik, hogy igyekszem pozícionálni, nem?
3. Na ezt hogyan?
4. Ezt sem értem. Mindig egy síkban fotózzak?
7. Ehhez totál kezdő vagyok, max. piros színt szoktam javítani, mást nem. -
biggamer
veterán
Nimrod.
Még annyit tennék ehhez hozzá, hogy ez a topic nem képtár.
Tehát ide csak azokat a képeket tedd fel légyszi, amelyek szerinted jól sikerűltek, vagy amelyek valamiért nem sikerűltek jól, és ezért Te véleményt, segítséget, tanácsot kérnél a későbbiekre.
Pl. az első képed, a hányadékos sem ide való...
Remélem érted, hogy mit akartam kihozni ebből.( remélem nincs harag)
üdv.: biggamer -
hali01
őstag
Haj!
Bocsi,h belepofádzok de teljesen rossz megközelítésből állsz hozzá a fotózáshoz.
1.Ne csak vaktában kattoktass,keresd a témát
2.komponáld a képet,figyeld mi az ami kell bele és miaz ami nem
3.figyelj az élességre.ha másképp nem megy csapd be a gépet
4.figyelj a vizszintre mert nagyon zavaró ha ferde vagy vízszintezz utólag
5.ha állatokat fotózol akkor ereszkedj le hozzájuk és a saját nézőpontjukból fotózz
6.Ne szerkeszd középre a főtémát.Tedd vmelyik sarokba vagy oldalra,esetleg fel-le
7.utólag korrigáld a szineket,kontrasztot,élességet.Ez még nem manipuláció.
Végezetül tudom ajánlani ezt a könyvet:[link]
Hirtelen ennyi jutott eszembe. -
Nimrod
addikt
Apropó, pár képen nagyon ronda lett az ég kicsinyítés után, ez gondolom jól látható. Ez mitől van? Eredetiben nincs ilyen gond. A jpeg kicsinyítése miatt lenne?
Másik kérdés, hogy gimp-ben merre van a vörösszem retusálás? Ulead-ban volt ilyen, lehet inkább azzal kellene szerkesztgetnem? -
Nimrod
addikt
Engem szeret az időjárás. Az összes reggeli galambos képem rossz lett.
Ma megint fotózgattam, íme az eredménye:
Eléggé gusztustalan, ritka egy nagy állat csinálta:
[link]
Ezen a képen élességet kellett javítanom, mert kissé homályos lett:
[link]
Érdekes, hogy ezt is reggel lőttem, viszont ez jól sikerült (nem úgy, mint a galambos képek, amiket egy-két méterről lőttem):
[link]
Új perspektíva, a hév-nézet:
[link]
Buszocska, érdekesség, hogy itt már esett az eső/jég, mégis jó lett a kép:
[link]
Templom:
[link]
Még egy buszocska:
[link]
Őkelmét véletlenül vettem észre, hogy ott van mellettem, de mire beélesítettem a gépet, addigra elfordította a fejét és az istenért sem nézett a kamerába:
[link]
Itt vakut akartam használni, de kezdem azt hinni, hogy ennek a gépnek AI-ja van, mert véletlenül sem akart bekapcsolni (pedig be volt):
[link]
Zászlók, azt hittem, hogy nagyon rossz lesz mert elég távolról csináltam:
[link]
Még egy cica, itt még kicsit félénk:
[link]
Itt már barátkozik és egész közel jött:
[link]
Ezt meg csak a humor kedvéért csináltam, ki melyik pénznyelőt választaná?
[link] -
hali01
őstag
A két mozgalmas képem is sorozat eredménye.Másképp nehéz lenne elkapni a pillanatot.
Nem egy mai darab az obid,viszont az érdekes,h egy ilyen ''kicsi'' obinak 6 méter kell az élességhez. 300-as obinak sztem 1,5-2méternél távolabb nemsok értelme van ekkora célpontokra.
Esetleg próbálj ki egy sigma 70-300-at,az olcsó és egész jó képe van. -
Stitch
őstag
Tényleg azt csinálják, de legalább jó eséllyel indulsz leszállós, felszállós kép készítésére. Sorozatot nem szoktál lőni? Nekem nem nagyon jött be a dolog, de a 350d jobb ilyen szempontból. Egy régi, fix Tokina 300-as f5.5 MF telét használok. [link] Nyitott rekesznél aberál mint állat, de 8-as, 11-es rekesznél már egész jó. Ha sikerülne a közgyűrűs dolog szerintem szép képeket lehetne vele csinálni, mert 6 méterről egy madárhoz nem elég nagy a felbontóképessége. Viszont 3 méterről lenne kb. 4 centi mélységélességem, töröék nélkül nehezen tudnék fókuszálni...majd lehet belövöm a távot analóg géppel aztán obicsere.
-
hali01
őstag
Azért szúrom el mindíg.Berepül,felveszi a magot és tovább áll,majd visszajön a következőér.
Most nézem valóban másfél méter.Lehet,h van annyi de nekem nem tünt annyinak de majd holnap megmérem már csak kiváncsiságból.
Te milyen obit használsz aminek 8 méter a közelpontja?
[Szerkesztve] -
hali01
őstag
Én is szeretnék egy nagyobb telét,találtam is egy 500-as f7.2-es de nikonhoz,viszont van hozzá átalakító,nemtom,h ha összejön belevágjak-e.
Jók ezek a képek,igaz nem olyan közeli de Cinke ami nekem még nincsen pedig van itt széncinke meg kékcinke is csak valahogy mindig elbaltázom a pillanatot.
Én nem 8 méterről hanem 1méter húszcentiről fotózom őket 100-300USM-el. -
Stitch
őstag
Szerintem is kötelező a RAW...nekem egy bajom van, hogy a telém közelpontja 6 méter.
Lehet hogy közgyűrű kéne, de nem tudom honnan szereznék OM közgyűrűt, de majd körbenézek. Mégegyszer gratulálok! Bizony kitartás és türelem kell. Kb. 10-15 (szerintem) tűrhető képet nekem is sikerült összehozni, párat fel is raktam ide, nem tudom láttad-e őket. [link] Ezek is kb. 8 méterről készültek...
-
hali01
őstag
Persze,h eredeti.
A csali kb 1.2 méterre van a géptől (napraforgómag meg dióbél).Csak a két szélét vágtam. de a linken ott a raw. [link]
Már régóta nem fotózok jpeg-be mert siralmas lessz az eredmény.
A titok csak annyi,h jól el kell bújni és csendben maradni.Az első etetést követő napon már van kapás rendesen. -
Stitch
őstag
Hát igen...ez nagyon komoly lett! Minden ott van, a háttér is nagyon illik a madárka színeihez...eredeti? - mármint a háttér. Most látom hogy iso1600...szépen feldolgoztad, éles is meg minden. Nagy felbontásban is jól mutat? Kb. milyen messziről fotóztad? Vagy vágott kép? Te RAW-ban fotózol? Ha igen, akkor ennek a képnek a RAW-ját szívesen megnézném, ha nem gond. Bocs a sok kérdésért.
... Hogy csalogatod a madarakat a kívánt helyre? Etetsz? Nekem nem nagyon jönnek semmire...egyszer talán mikor hó volt, de ilyenkor semmi...
-
hali01
őstag
Köszike!
Szinte minimális a PS. Levágtam a két szélét,a magasság maradt.
Kicsi szint és szin korrekcio meg egy kis élesítés de minden csak módjával.
Ja meg némi zajszűrés az iso 1600 miatt.
A Rawshooter megcsinálja amit kell a többi már csak a méretezés,vágás miatt kell.
[Szerkesztve] -
hali01
őstag
Tengelic portré:
[link] -
hali01
őstag
Köszönöm néktek!
Dehát ugye a madarak nélkül ez nem jöhetett volna létre.
Ez a két kép többszöri sorozatnak az eredménye.
Az első Csíz mama.
A második pedig egy Zöldike.
A legjobb rész az volt amikor elindultam befelé.
Cirka egy órát álldigáltam lábujhegyen mert nem mertem kimenni egy tégláér.
Na mikor be indultam,azt hittem kettétörnek a lábaim. -
j.bravo
addikt
válasz
ArthurMiller #4972 üzenetére
Csatlakozom a másodikat elényben részesítők táborához... ez milyen madár is?
(azért az első se rossz...sőt!)
Nimrod: Nem lennének rosszak a meglátások csak sajnos a géped ehhez kevés...
De ne csüggedj, türelemmel és kreativitással pótolva a gép adottságait, még igen jó képeket tudsz majd készíteni! Szóval vagy közelebbi, lassabban mozgó témát kell keresni, vagy búvóhelyet, ahogy írták is már...
[Szerkesztve] -
Smogus
őstag
Hát csak gratulálni tudok
szépen fejlődsz már nem csak elkattintok egy képet amin mellesleg egy madár is van hanem van kompozíció ötlet kivárod a megfelő pillanatokat nem ilyedsz meg ha kint kell ülnöd a disznóolban egy ideig
Csak gratulálni tudok a második jobban tetszik -
Nimrod
addikt
Reggel kicsit megint fotóztam, de elég felhős volt, ez sajnos a képeken is meglátszik.
Itt nem hittem, hogy ennyire belelóg a korlát, legalábbis kisképen nem tűnt fel:
[link]
Sajna elég messze volt, maxi (háromszoros) zoommal ennyi sikerült:
[link]
Ez meg a melóhelyemnél csámborog, hetek óta így néz ki, de használja ebben a formában a tulaja szemrebbenés nélkül:
[link] -
j.bravo
addikt
Kicsit mintha a Szomszédok karácsonyi adásának záró képe lenne
Hangulatra nem rossz szerintem!
TSanya:
Szegény Cica! Szembevakuztad szegényt, csak túl távolról, vagy mi történt vele?
szala:
egyre jobbak a képeid, csak így tovább!
lajo:
Szépek a fehér virágok, a kompozícióval még lehet játszani (próbálgathatnád, hogy mennyi legyen benne, melyik legyen éles, a háttérben legyen másik virág homályosan vagy sem, satöbbi - próbálj többet, és nézd meg, neked melyik tetszik jobban!) A fatörzses mondjuk - ha jól értem a célt - akkor lenne jó, ha a teteje tényleg a messzeségbe/ködbe veszne, de ahhoz nem elég nagy a fa...
[Szerkesztve] -
-
polika
senior tag
válasz
DVD_2_U #4955 üzenetére
Scannelve van, egy epsopn perfection 4490 photo-val, a zd hátfal stb az nem az én pénztárcakategóriám
Ez csak egy sima mamiya C330S twinreflexes masina + ilford hp5
szerk: ja a galambok nem kapják meg a madárinfluenzát, szal bár nem tudatosan de ezek a homlessek nincsenek nagy veszélyben
[Szerkesztve] -
TSanya
aktív tag
Cica
[link]
A Karácsonyi hangulat egyébként jól ''átjön'' -
hmhm
aktív tag
Egy kis karácsonyi fííling hátha valakinek még vagy már az hiányzik
[link]
az egyik kedvenc képem, ráadásul az állványom épp egész máshol voltvakuzni nem szeretek főleg ilyen témáknál, nem ad vissza semmit csak a formát, de az élményvilágot abszolut nem...
várom a kritikákat -
polika
senior tag
Szala kezdesz tök jó képeket gyártani, kicsit vágtam az egyik képeden: [link].
Arthurmiller jók a képek a barkás, meg a másik ''mozgalmasabb'' tetszik, a 3-iknál túl sok az üres, annak vmi szűkebben vágott álló forma jobban passzolna sztem.
Tőlem is pár kép: (elcsesztem a fókuszt 3 centivel mer a Pityu állandóan mászkált) [link], Ezek meg más miatt nem lettek olyanok mint szerettem volna: [link], [link], ez egy 2000-be lejárt tmaxról [link], ez meg egy kis játék a curvesben, eleve kvázi adott volt a high key feeling én meg még ráraktam egy csöppet [link]. -
szala
tag
A gimpbe mért nem tudok új nevet adni a képnek ? Mindig a régit akarja felül irni az meg akkor elveszik.
Tehát nem menti el
[Szerkesztve] -
-
TSanya
aktív tag
A tavalyi autószalonon lőttem:
[link]
[Szerkesztve] -
szala
tag
az első Gimp el szerkesztett képem igaz csak nagyitottam de már nekem ez is valami,csak a régi kép nem mardt meg ,
[link] -
Nimrod
addikt
Ez a képfeltöltés rettenetesen lassú, pedig visszavettem 1024*768-asra a képeket.
-
lajo
senior tag
Ez az én teknősöm:
[link]
(a bal alsó sarok kicsit túlexponált, de ez a legjobb képem róla)
[Szerkesztve] -
hali01
őstag
Jók ezek!
Mindegyiken van éles pont csak esetleg nem ott ahova szántad.
A hiba adódhat a gép szöszöléséből,vagyis mire exponálna addigra az autó már nem ott van ahol kéne.
Vagy magasabb isovan (200),rövidebb idővel és egy picit kisebb rekesszel lehetett volna próbálkozni.
A zajt utólag le lehet szedni de az élességgel nemigen lehet utolag mit kezdeni.
Mondjuk szemből baromi nehéz jó képet csinálni főleg egy fuji5500-al. -
BLiNk3r
senior tag
Hellobello!
De nagyon rég nem jártam már erre!
Hazaértem Görögországból, odakint is készítettem jópár képet, majd dobok fel ide is, ha nem bánjátok!
Az utolsó pár oldalt néztem csak meg, de nagyon jó képeket láttam, nem győzök ámulni!
Szóval grat mindenkinek, és hadd menjen a topik!
Aktív témák
- PlayStation 1 / 2
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Abit is7-e-re passzív nb hűtőt de milyet?
- Spórolós topik
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Xiaomi Smart Band 10 - a hetedik napon megpihen
- Autós topik
- PlayStation 5
- Így lesz tégla a porszívódból - a Roidmi csődje
- További aktív témák...
- ÚJ Microsoft Surface Laptop 7 13.8" 2K - 120Hz Érintő - Snapdragon X Elite - 16GB - 512GB-2 év gari
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- 24 hónapos PlayStation Plus Premium előfizetés a legolcsóbban, egyenesen a PlayStation-től!
- Xbox Ultimate előfizetések
- Akció! Windows 10 pro OEM licenc kulcs 64/32 bit activation key licensz, liszensz,kulcs