Hirdetés
- Klaus Duran: HP wifi nyomtatás+ win11.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- koxx: A bajnokok egere? Lamzu Maya Champions Edition 8K gamer egér
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Szólánc.
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Gurulunk, WAZE?!
Új hozzászólás Aktív témák
-
szoke12
őstag
Sziasztok!
Pár hete volt gondom egy Dell E6410-es géppel. (i5-580m)
A jelenség, hogy a gép sokszor nem kapcsol be, csak 3. vagy 4. nekifutásra, majd random gondol egyet és kifagy. Majd kikapcsol.
Volt szervizben, de nem oldódott meg.
Reggel fő voltam egyet, kikapcsoltam a Turbo Boost-ot és láss csodát, a hiba megszűnt. Persze a teljesítmény is visszább esett.
Ha ez jelentett megoldást, mi mehetett tönkre?
A proci haldoklik, vagy a lap? Melyik a valószínűbb?
Csak mert ha a proci, veszek egy másikat próbaként. -
szoke12
őstag
válasz
szoke12
üzenetére
Nem adom fel, tovább keresem a hiba okát...
Tehát az alany, egy Dell Latitude E6410 (2010-es a BIOS szerint}
2*4Gb ram, i5 m580, 128gb ssd, Nvidia nvm3100.
Mostmár több hét probálgatás után a következő kezd kirajzolódni:
Linux alatt hidegen a legtöbb esetben indulás után kifagyott a gép, ritkán le is kapcsolt. Általában 3. próbálkozásra elindult rendesen és utána nem volt gond. Nagy ritkán kifagyott használat közben, de akkor sem nagy terhelés közben.
Múlt héten gondoltam felteszek egy win10-et. Win10 esetén a gép ugyanúgy alig akar elindulni, viszont szinte minden használatnál kikapcsol magától.
Már a telepítés is izgi volt. Kb 8. nekifutásra ment végig a telepítő fagyás nélkül.
A következő dolgokat csináltam eddig:
- ePSA teszt: nincs hiba
- Dell Service Assistant: nincs hiba szerinte se. Bár a gép a teszt során legtöbbször a CPU terhelésénél kikapcsol.
- memóriateszt (Ubuntu telepítővel, órákon át, nincs hiba)
- indítottam külön-külön 1-1 memóriával, mindegyik slotot kipróbáltam, a leállás maradt.
- visszaraktam az előző biost, semmi változás
- vettem bele másik cmos elemet, a kikapcsolás megmaradt
- a Linux legacy telepítéssel van fent, a Windows uefi-vel, tehát az se kéne, hogy befolyásolja.
- tettem fel HDSentinel-t az ssd-t 85%-osnak írja a kondíciót, de szerinte az jó is. Mindenesetre hdd-vel is fennáll a gond.
- Próbáltam csak akksiról, csak töltőről, de a jelenség ugyanaz.
- biosban log: power on - not applicable, majd power off - asf2 force off
Ezen kívül semmi más nincs a biosban.Remélem nektek van még ötletetek, mert én kifogytam. Már csak a legrosszabbra tudok gondolni: alaplap.
Vagy, amit elég valószínűtlennek tartok: cpu hiba.
Szerintetek mi lehet? -
szoke12
őstag
válasz
Dhampir
üzenetére
Ma tovább kerestem a hiba okát és a következő logot találtam a biosban:
(Power log)
09/17/2020 05:34:36 Power On - Not applicable
09/17/2020 05:35:36 Power Off - ASF2 force off
09/17/2020 05:35:59 Power On - Not applicable
09/17/2020 05:36:53 Power Off - ASF2 force off
09/17/2020 05:37:20 Power On - Not applicable
09/17/2020 05:43:37 Power On - Not applicableOlvastam róla a dell oldalán, de nem találtam konkrét választ, hogy mi lehet.
Visszaraktam az egyel régebbi biost is, de nem változott semmi.Valaki találkozott már ezzel a hibával?
-
szoke12
őstag
Sziasztok!
Van egy pár éves Dell E6410-es gépem nvidia videókártyával. Linuxot használok rajta, ssd-re telepítve, illetve van benne egy optibay, amiben van egy hdd adattárolásra. Az utóbbi időben kezdte azt csinálni, hogy a bekapcsolás után pár másodperc után leáll, mintha kivenném az akksit, meg kihúznám a tápot. Második indításra eljut a bejelentkezésig és megfagy. Harmadjára pedig általában elindul. Ez a jelenség ebben a sorrendben hideg-indításkor szokott jelentkezni. Ha már ment a gép, gondolom melegek az alkatrészek már, és azért nem.
Eleinte azt hittem rendszer-gond, ezért feltettem 4-5 féle linuxot is, de mindegyiknél ugyanaz történt. Végül feltettem egy Win10-et is, ami ugyanezt kezdi csinálni, megfűszerezve azzal, hogy van, amikor fogja magát és csak úgy kikapcsol, mintha eltűnne a kraft, illetve ha rányomok a leállításra, akkor egyszerűen nem kapcsol ki. A rendszer leáll, a ledek kialszanak, de a bekapcsoló gomb az világít és pörög a ventilátor.
Beleraktam a gépbe egy hdd-t is telepített linuxszal, de azzal is produkálta ezt az el nem indulást, úgyhogy kezdek az alaplapra gyanakodni.
Lehetséges, hogy kezd elválni a videókártya? vagy mi okozhatja ezt a jelenséget? -
szoke12
őstag
Sziasztok!
Ezzel esetleg találkozott már valaki?
Előre is köszönöm ha valaki tud útmutatást adni!
-
szoke12
őstag
Sziasztok!
Van egy Dell E6410-es gépem és azt csinálja a touchpad, hogy néha önálló életre kel. Elindul a kurzor általában a jobb felső sarokba. Ha lehúzom, lejön, majd visszamegy. Ha megnyomogatom a touchpad sarkait, akkor irányt vált és jobb esetben mérséklődik a húzás is. Addig nyomogatom míg le nem áll, de kell néha 5-10 perc mire abbahagyja. Utána jó. Mit tudok vele csinálni? Csere, vagy csak valami elmozdulhatott és meg kell igazítani?
-
szoke12
őstag
Sziasztok!
A Dell Latitude D620 és D630 zsanérjai megegyeznek ugye?
Köszi előre is!

-
szoke12
őstag
válasz
SzaboZE
üzenetére
Köszönöm a válaszokat!
Tegnap kipucoltam. Teljesen tiszta volt belül. Mindig csak asztalon használom, sose teszem ágyra, vagy hasonlók. A paszta viszont úgy rá volt kövülve, hogy majdnem véső kellett a leszedéséhez. Újrapasztáztam. Eredmény:
Win8.1 alatt a gép ugyanúgy tűzforró és csapágyasra hajtja a ventijét. Már a bekapcstól számított 10 mp-en belül elindul a venti. Ha nem nyitok meg semmit akkor is.
Linux alatt viszont szinte alig indul el a ventillátor, azonos használat mellett. És egyáltalán nem is meleg a gép.
A baj, hogy most egy ideig mindenképp win-re van szükségem, bármennyire is szeretném mellőzni... -
szoke12
őstag
válasz
SzaboZE
üzenetére
Köszönöm!
Nem az zavar, hogy megy a venti, bár nem jó hallgatni. Hanem az zavar, hogy néha azt hiszem, mindjárt kigyullad a gép. A bal felső billentyűk forróak, és ha valamit odateszek a szellőzőnyíláshoz, utána csak fogóval lehet onnan elvenni, olyan forró. Lassan elzárom a gázcsapot
olyan jól fűt -
szoke12
őstag
Sziasztok!
Van egy Dell Lati E6410-esem. A gondom, hogy folyamatosan melegszik. De úgy, hogy igazából nincs terhelve. Most is csak a böngésző megy, meg egy office. És Aida szerint 80 fokos a cpu és a gpu is. A ventillátor szinte sose áll le, csak ha mindent bezárok, és eltelik kb negyed óra.
Win 8.1 a rendszer.
M580 van benne, 128 Samsung ssd + 250gb hdd, meg 8 gb ram.
Mi okozhatja ezt nagy melegedést? Az utóbbi időben egyre jellemzőbb.
-
szoke12
őstag
Sziasztok!
Van nálam egy dell d630. Kb két hónapja azt játsza, hogy néha teljesen felmelegszik, majd megfagy. Hallani, hogy vmi dolgozik, mert vinyó pörög, venti megy. De egy sima firefoxtól, bekapcs után 2 p-3 perccel nem kéne ilyet csinálnia. Olvasgattam, itt a fórumban is, de csak a takarítást találtam megoldásnak. Azon viszont már túl vagyok, újra is pasztáztam, de semmi változás. Az előbb már bekapcsnál egyből indult a venti.
Win7 van rajta. A speedstep nem lehet hibás?
Nincs más tippem. Mi lehet? -
szoke12
őstag
válasz
somasz
üzenetére
nem, nincs comodo tűzfal rajta. Sajnos nem az enyém a 6430, így most nem tudok belenézni. Gondoltam, volt már hasonló gondja másnak is, és legközelebb, ha az a gép a kezemben lesz, kipróbálom amit találok.
Találtam olyat, hogy a feltelepített Nvidia driver okozhatja, vagy a kevés vram. Ez utóbbit próbáltam meg, de nem az a gond.
-
szoke12
őstag
válasz
szabonagyur
üzenetére
az enyémben i5 580M van
bár gondolom, ugyanannyin tudja ez is csak hajtani.A hibernálásos probléma viszont jobban zavar.

-
szoke12
őstag
Sziasztok!
Lenne 2 kérdésem is:
1. Adott egy Dell Latitude E6430, amin win7 fut. Sajnos, amikor hibernálva van, és utána fel kéne ébrednie, megfagy. Betölt a win, megjelennek a félbehagyott alkalmazások, de kb 2 mp után megfagy a kép.
2. Egy Dell Latitude E6410-ben van 2x4 gb 1333MHz-es ram modul, de mégis csak 1067MHz-en hajtja őket. Mi lehet a gond? Bios a legfrissebb. - ja, most látom, hogy nem tudja a lap az 1333-at
-
szoke12
őstag
válasz
szabonagyur
üzenetére
Persze, csak mindenképp dellt akartam (tudom, ott még a vostro...). És ez volt az ára a teljesítménynek. Gondoltam teszek rá fóliát majd... majd... valamikor.
-
szoke12
őstag
válasz
szabonagyur
üzenetére

nincs egy hetes a gép, de nem volt lati ebben az árban ilyen videoteljesítménnyel.
szóval kell léteznie ilyen fóliának, mert ha tabletekre van 11"-es matt fólia, akkor gépekre is kell lennie. Csak nem tudom, hogy hol kapható, meg mennyiért... -
szoke12
őstag
Sziasztok!
Egy Dell Inspiron fényes kijelzőjéből hogyan tudok mattot varázsolni? Nagyon idegesítő, hogy látom benne magam...
gondoltam valami fóliára, de nem láttam még ilyet -
szoke12
őstag
Sziasztok!
Adott egy dell d630. A probléma, hogy nincs képe. A háttérvilágítás megy, de kép az nincs. Külső monitrorra se ad jelet
Mi lehet a gond? grafikus vezérlő szállt el? Van esély vhogy javítani? (lapcserén kívül) -
szoke12
őstag
válasz
kk831228
üzenetére
"teszkó úrfi nem csicskult még egy nagybetűshöz se"
Na pont az ilyen csípős megjegyzések nem hiányoznak ide.
Ez olyan "lelépek, DE még azért..." féle hozzáállás és akkor itt hagysz egy ilyen szösszenetet...Gyerünk már vissza a Dell-ekhez!
Mi a véleményetek a Lati E5430-ról? Sokban különbözik az E6xxx szériától? -
szoke12
őstag
válasz
szepsuti
üzenetére
Egy szót sem szóltam sem az Inspiron, sem a Vostro gépekről, mert bár egyel-kettővel már találkoztam (az Inspironnak hangos volt a hűtése), de mélyrehatóbb tapasztalatom nincs velük. Azt próbáltam elmagyarázni, hogy mi ez a "Lati-őrület".
A többiektől meg kérném a személyeskedés befejezését, amíg erre nem jár egy nagybetűs...
-
szoke12
őstag
válasz
kk831228
üzenetére
ez már annyira offfff...
minden munkahely más, minden munkakör más. nem mindegy, hogy mire vesz az ember gépet. Lehet, hogy egy lapos napi hurcolásban van, sokszor viszik ide-oda, de lehet, hogy 5 évente csak egyszer csukják be, mert mindig csak ott csücsül az asztalon, és egy könnyed számlázó progi fut rajta. De az is lehet, hogy egy lapost arra vesznek, hogy egyszerre fusson rajta egy megfigyelőrendszer, több könyvelőprogram, stb....
Nem ugyanaz. Aki Dell-t vesz, azon belül Latitude-ot, az azért teszi, mert biztos nem akar vele szervízbe járni, hogy a munkában nem legyen fennakadás, és elég sokáig szeretné használni. Aztán vagy így lesz, vagy nem. Azért az esetek többségében igen.
Ennyi, nincs több hozzáfűznivalóm. -
szoke12
őstag
Te jó ég... mi folyt itt, amíg nem olvastam a topikot...

Már meg sem merem mondani, hogy a 4 éves E6400-amról írok, ami a munkahelyen röhögve lepipálja a most érkezett friss gépeket...
igaz, azokban 2x annyi ram van, meg i5... ez meg 4 éves, és még laptop. Az új gépek a 2 éves HP-k helyére jöttek (szintén HP-k), mert hát "szétestek" azok a 2 évesek...
Sőt, van bent egy 9 éves D600 is. Na az még ma is megy. Szintén Lati.Na nem szóltam, Inspiron-ról nincs tapasztalatom.

-
szoke12
őstag
Helló!
Az E6400-asomban 43 C-os a HDD átlagos használat mellett. Ez jó érték?
Illetve azt kérdezném, hogy ez kapcsolatban van-e a touch-pad érzékenységével, mert egy idő után el kezd akadozni az egér, amikor már a fedlap is meleg körülötte. -
szoke12
őstag
válasz
Chaser
üzenetére
Köszönöm

Amúgy pont egy ilyet néztem ki (840)
Másik kérdésem: Az e6400-asomban van egy sata vinyó. Ezt biosban mire kell állítani? ATA/ACHI/IRRT? Nem biztos, hogy jól írtam, meg azt sem tudom, mi a különbség... Tudna valaki segíteni?
+Most nézem, hogy a gépben 32MB videómemória van. Tényleg? GM45 van benne, de nem értem, hogy ha elméletileg tényleg ilyen gyenge, akkor hogy dolgozik mégis ilyen szépen?

-
szoke12
őstag
Egy dell e6400-ba megy ssd? Lehet bele tenni minden további nélkül, esetleg kell BIOS frissítés? vagy teljesen esélytelen?
-
szoke12
őstag
válasz
albi31
üzenetére
aida semmit nem tudott mérni, így feltettem egy everestet, az már mért. első használatnál 25C volt végig, majd újraindítás után végig 45C, újabb újraindítás után 37C-t mért.
A HDD fok folyamatosan ment fel, de a cpu nem változott.
Mindig, amikor 600MHz-ról 1400-ra ugrik, akkor szakad be. Meg persze 600 körül is sokszor.
Fent van a speedstep is. Az bekavarhat? Hogy tudom leszedni?Az ATI illesztő fent van. A gyártótól szedtem le.
-
szoke12
őstag
A D600-on most meg a zene szaggat. vlc-n, és win playeren is
Mit tudok csinálni? -
szoke12
őstag
Na kiderítettem, hogy a wifi drivere az, ami nem akar leállni, és meg kell várni a bezárását. De ez rendkívül idegesítő, viszont driver nélkül meg ugye nincs net.
(Intel 2100)Windows, én így szeretlek...
Van megoldás?
-
szoke12
őstag
Helló!
Nagy nehezen levadásztam az összes drivert a drága xp-nek a d600-asomhoz. erre kikapcsoláskor egy "Program bezárása - Sample" üzenet fogad, és addig nem tud leállni, míg a csíkocska végig nem megy.
Mi ez? Meg melyik driver miatt lehet? -
szoke12
őstag
Van egy E6400-asom. Az akksi körül találtam egy SIM-et.

Modem is van a gépben? hogy tudom életre kelteni?
esetleg linux alatt?
-
szoke12
őstag
mitől lehet, hogy a gép nem tölti az akksit?
-
szoke12
őstag
a D600-am 1400 Mhz helyett csak 600-on járatja a procit. tudom, alaplap hiba, de olvastam valahol hogy ezt szoftveresen meg lehet kerülni.
tudja valaki, hogy?
előre is köszi! -
szoke12
őstag
a d600-asomon dolgozok, dolgozok és egyszer csak kifagy. ez lehet 5 perc után is, sőt ha nem fut semmi, akkor is.
laphiba? -
szoke12
őstag
válasz
SzaboZE
üzenetére
Hát megpróbálom, de nagyon remélem, hogy elsőre rájövök mi a baja. Már kezd felidegelni! Tegnap kevesebb, mint 15 perc alatt szétbontottam alaplapig, majd összeraktam, hogy kipróbáljam. Nem akarok már túl sokat foglalkozni vele, meg túl sokat se költeni rá.
Gondolkodok lapcserén, és jó lenne ha azzal megoldódna minden.
-
szoke12
őstag
Köszönöm mindkettőtöknek a visszajelzést!
Nem, a töltő nem gyári, de ezek szerint az lesz a gond, hogy csak 65 wattot ad le. Viszont ahogy a képen is látszik, mivel a gép nem ismeri fel a töltőt, így az 1.4-es procit csak 600-on járatja. ez nagyobb baj, mint a bejelzés az elején. (amit azóta kikapcsoltam)
A töltőcsati a D600-ban, (ami nekem van) az alaplapon van, nem külön lapkán.

De most szétszedtem (- ember még ennyiszer nem szedett szét D600-ast
, eddig kb 10x kaptam szét alalplapig), újraforrasztottam a töltőcsatit, viszont a helyzet nem javult. 
-
szoke12
őstag
válasz
molnarpeter
üzenetére
köszi! ennyi kell csak? most szeretnék venni egyet hozzá.
-
szoke12
őstag
tudja valaki, milyen tipusú töltő való a dell latitude d600-hoz?
előre is köszönöm.
-
szoke12
őstag
válasz
runner 125
üzenetére
köszi!
a másik kérdésemre tud valaki választ?+ most megint szétbontottam a d600-asom. mert sokszor nem indul el. csak el kezd világítani a három led halványan, villogva, majd abbahagyja. nem indul. olyan 10-bõl 1-2-szer csinálja ezt. de akkor nagyon nem indul, és csak egy touchpad-felé mért ütésre indul el, de van hogy arra sem.
tudom, alaplaphiba. bár most a tápon is elgondolkodtam... de a lényeg, hogy ki találkozott már ezzel, és hogy gyógyítható? úgy tudom ez ebben a szériában népbetegség. kész vagyok forrasztani a lapot, ha megmondjátok mi a hibás.
köszönöm elõre is. -
szoke12
őstag
Van olyan újabb dell típus, amit nem ajánlotok? mert van vele valami gixer.
Illetve még mindig kérdezném, hogy d600-ashoz milyen típusú töltõ kell? most épp egy hp-val tolom.
-
szoke12
őstag
Helló!
A Dell D6xx -as családhoz milyen töltõ való? -
szoke12
őstag
válasz
BigBlackDog
üzenetére
a szalagkábelt akárhogy mozgatom, nem lesz piros a kép. viszont az alaplapot bárhol megnyomom, igen.
-
szoke12
őstag
Az mitől lehet, hogy ha a Latitude D600-am billentyűzetét, (illetve annak helyét) nyomás éri, a képernyő pirosra vált?
Vga hiba? Vagy alaplap? -
szoke12
őstag
Na, sikerült életet lehelnem a lomosan idehozott, majd rámhagyott latitude D600-ba.
Már ubuntu fut rajta, méghozzá elég szépen. Hardveresen elméletileg gyengébb, mint az asztalim, de élményben magasan veri.
billentyűzetet nem sikerült szereznem hozzá, de a Delux k5300 bill pont elfér a helyén.
Életem első laptopja!
-
szoke12
őstag
hi!
dell latitude d600-ban szeretnék procit cserélni nagyobbra.
milyen socket szabvány ez? -
szoke12
őstag
Napot!
Hozzám került egy D600 javítás céljából.
Elég véres szegény torka:
-a billentyűzet 3/4-e nem működik
-a zsanérok széttörve
-nem akar sokszor elindulni, csak villognak a ledjei
-külső sérülései vannak a házon
-a drága Win kékhalállal elszáll. (Linux alatt nincs hiba)
Röviden ennyi.
Tegnap nekiálltam a billentyzetnek, szétbontottam, de csupa rozsda belül. Gondolom, leöntötték párszor. Kérdés: Hogy tudom majd összerakni a billentyűzetet, mert kis pattintásokkal jött szét, és szerintem ezek gyári összeütések voltak. Pillanatragasztó jó hozzá?
Új hozzászólás Aktív témák
- Asus Rog Strix G513 144hz Laptop Eladó!
- Lenovo L440 laptop - i5-4200M - 4 gb DDR3 ram - 320 gb HDD
- Zsír DELL XPS 13 Plus 9320 Ultrabook laptop, -70% 13,4" i7-1260P 12Mag 16/512 FHD+ /Millió! Ft/
- FELÚJÍTOTT (Refubished) Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti Golyóálló Laptop -50% Ryzen 5 PRO 16/256 FHD
- Lenovo ThinkPad P16V Gen2. Munkaállomás Intel Core Ultra 7-165H/32RAM/1TBSSD/RTX2000Ada 3év gar
- Apple iPhone 11 Pro Max 64GB,Átlagos,Adatkabel,12 hónap garanciával
- LG 45GS95QX - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro Max 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4025
- iPhone 16 Pro 128GB Desert Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen
- Ventilátorok 120/140mm és tápkábel modding kitűnő árakon!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

olyan jól fűt

bár gondolom, ugyanannyin tudja ez is csak hajtani.

(Intel 2100)