- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- hdanesz: Elektromos autózás - első élmények
- eBay-es kütyük kis pénzért
- lezso6: Nem látszik a kurzor Chrome alatt a beviteli mezőkben?
- Gurulunk, WAZE?!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ZUK Z2 - Kicsi a bors, de erős!
-
LOGOUT
--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---
Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
soma314
tag
válasz
Flowtation #14056 üzenetére
"Csináltam wireshark-al két logot, de sajnos nekem az nem mond semmit. Viszont sikerült kétszer is olyat, hogy hirtelen nagyon megugrott a forgalom (?), pillanatokon belül több mint huszonezer (!) sor keletkezett, a mentett fájl 330 Mb lett. Na ezt viszont nem tudom mitől??"
Na ilyen egy tipikus storm!
nézd át a kábelezést nincs-e hurok!
ha ránézel a switch-re a led-ek folyamatosan villognak ilyenkor rajta. egyenként húzd ki a portokból a kábeleket, ha nem szűnik meg az extrem villogás, akkor dugd vissza. Ha megszűnik, akkor azzal a kábellel bontottad a hurkot.privit tudsz irni, de hogy mekkora file-t tudsz küldeni benne azt nem tudom.
De nem is kell.
Megnyitod a file-t Wireshark-ban, a jobb alján kiirja a packet-ek számát a file-ban.
Ezután beirod fellül a csikba: eth.addr == ff:ff:ff:ff:ff:ff ezután a fehér nyil jobb oldalon a sáv végén
Jobb alul pedig ki fogja irni a megjelenitett és az összes packet-et számát, arányát -
crok
Topikgazda
válasz
Flowtation #14056 üzenetére
Írhatsz nekem is.
-
soma314
tag
válasz
Flowtation #14054 üzenetére
kezdjük elölről, hogy jól értem-e:
mi volt pontosan a hibajelenség? (leirok egy lehetséges scenario-t) azt pontositsad, hogy ez volt-e
eddig is rá volt dugva a switch az egyik "privát" vlan-es port-ra és azon a switch-en voltak számitógépek és egy AP. Nem változtattatok semmit, de azt tapasztaltad, hogy a számitógépek nem kapnak IP cmimet a DHCP szervertől. Viszont, ha átdugod a másik portba, akkor pár percig működik a DHCP szerver felöl a cimek kiadása aztán ismét leáll.
Ez volt?Ha ez akkor továbbra is a következő két dolgot nézném meg: nincs layer 2-es hurok a switch-nél? vagy egyéb storm?
Ezt egyszerűen meg tudod nézni egy windows-os számitógéppel, ami DHCP-n kérne IP cimet. Fontos, hogy ne statikus IP cim beállitása legyen.
Kihúzod a mögöttes switch kábelét a Cisco-bül.
A windows-os gépen elinditod a rendszermonitort és a hálózati terhelést nézed, majd rádugod a switch-ről érkező gépet a számitógépre. Ugye nem fog IP cimet kapni, hiszen nincs DHCP szerver, de kérni fog, ami beindit egy broadcast storm-ot egy hurkolt hálózaton.
A rendszer monitoron látod, hogy a terhelés nagy, közel a 100%-hoz, akkor éppen egy storm-otok van.
A Cisco eszköz, ha "bolondbiztosra" van konfigurálva, akkor bizony védekezik a storm-ok ellen és leállitja azt a portot, amin a storm érkezik, ezzel meggátolja annak tovább terjedését.Másik lehetőség, hogy valaki meg akarja hack-elni a hálózatotokat (akár véletlenül, akár szándékosan). Mivel emlitetted, hogy van egy AP is, igy szinte bárki rácsatlakozhat wifi-n a hálózatra és a hack-elést DHCP starving-gal kezdi, vagyis lekéri az összes rendelkezésre álló (alapban 253 host cimet) . Most nem mennék bele, hogy miért, de ez lehet egy támadás előkészítő lépése.
Ez esetben ugye elfogynak a DHCP által kiosztható IP cimek.Harmadik lehetőség, hogy valaki egy DHCP szervert kötött a hálózatra nálatok. Ez lehet egy otthon-ról hozott wifi-s home router, de lehet egy éppen GNS3-al (rosszul) gyakorló diák is.
Ha a Cisco eszköz jól van konfigurálva, akkor ez ellen védekezik, mert ez is lehet egy támadás előkészitéseMint látod van sok-sok variáció, amin akkor lehetne szűkiteni, ha a Cisco eszközhőz lehetne hozzáférni és lekérdezni, illetve, ha Wireshark-kal (vagy más programmal) tudsz adatforgalmat rögziteni, elemezni.
Én elsőnek a következőt nézném meg:
Lehúznám a kábelt, ami a "privat" port-jára van dugva a Cisco eszköznek. Majd rádugnék egy gépet, ami DHCP-n kér IP cimet. Ezt rögziteném és megnézném, hogy a DHCP DORA (Discovery, Offer, Request, Acknowladgement) szépen lement-e.Ha lement, akkor valószínűsítenem, hogy a hiba helyben lesz. Elinditva a rögzitést a gépet ezúttal annak a kábelnek a végére dugnám, amelyik menne a Cisco eszközbe.
Rögzitenék egy kevés adatot (ha a gép bele nem fagy) majd megnézném, hogy mennyi a csomagokből az L2 Broadcast (ahol az L2 cimzett MAC cim az FFFF.FFFF.FFFF). Ez a teljes rögzített adatforgalomhoz képest kevés kell legyen.Viszont a legegyszerűbb, amit rögtön meg tudsz tenni, hogy megnézed, hogy a hibajelenség akkor is fennáll-e, ha az AP-ot lehúzzátok a hálózatról.
Én nem ismerem a web-es felületet, pláne ennyiből nem tudok mit mondani. Mit értesz az alatt, hogy tudsz ping-elni és hogy jó a net? Mit pingeltél? ping 8.8.8.8 ? vagy ping www.google.com
Az hogy jó a net azt jelenti, hogy a böngészőn meg tudsz nyitni egy weboldalt?
A tanári gépre "csináltál net-et" mit jelent? Beállitottál rajta egy statikus IPv4 cimet? -
soma314
tag
válasz
Flowtation #14050 üzenetére
mit dugdosol rá? véletlenül nem egy switch-et ami továbbosztja a LAN-t? esetleg egy gépen belüli virtuális hálózattal kötöd össze?
mert akkor van pár ötlet mi lehet a gond (port security, L2 hurok, egyéb storm...)
tudsz csinálni egy wireshark capture-t? -
crok
Topikgazda
válasz
Flowtation #14047 üzenetére
Ja, ha már így mondod: mert a DHCP szerver lehet nem is helyi hanem távoli/SUlinet központi - nálad meg csak ip helper van felvéve a router adott interface-e alatt, így a DHCP kérés csak forwardolva van a szervernek majd a válasz a kérő gépnek. Így ha nincs net nincs DHCP.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdezel!
- Olvasd el a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
- A dumpok és a warez tiltott témának számítanak!
- GAMER PC : RYZEN 7 7800X3D /// 32 GB DDR5/// RX 9070 XT 16GB /// 1TB NVME
- Eladó garanciális Hohem iSteady V2S gimbal
- Creative 3D Blaster 3Dfx Voodoo Banshee PCI (CT6760)
- Samsung Galaxy S22 Ultra 12/256GB Megkímélt,Kétkártyás,Tartozékaival. 1 év Garanciával!
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra 12/256GB Újszerű,Kétkártyás,Töltővel. 1év Garanciával!
- DDR5 8/ 16/ 32GB 4800-5600MHz SODIMM laptop RAM, több db- számla, garancia
- LG 48C2 - 48" OLED EVO - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen5 CPU
- LG 45GR65DC-B - 45" Ívelt 1500R / 5120x1440 / 200Hz 1ms / Adaptive Sync / AMD FreeSync / HDR 600
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra! I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Csere-Beszámítás! Felsőkategóriás számítógép PC Játékra! I9 13900KF / RTX 4080 / 32GB RAM / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest