Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• soma314

tag

válasz FecoGee #12294 üzenetére

Egy időben úgy tudom, hogy hozzáférhető volt a csr1000v image tanulásra. Aktíválás nélkül a troughput-ja nem teszi alkalmassá produktív használatra.

Ehhez kell még építeni egy baremetal hyperviser-t, amihez oprendszernek szintén tanulásra ingyenesen hozzáférhető a vmware ESX 32 Gygabyte-ig, ami kell is.

Szóval kell egy servert építeni 4 magos intel procival (nem feltétlenül kell nagy teljesítmény, tehát nem csak cor i5 vagy i 7 lehet hanem régebbi xeon-ok is) 32 Giga rammal és ez elvileg alkalmas vagy 10 cloud service router futtatására minden feature-el.

Az INE laborja is ilyenekből áll.

Ezzel ugye nincs megoldva a switch kérdés. Ma már azonban emberi áron hozzá lehet jutni egy Catalyst 3560-hoz 12-es IOS-el.

15-ös IOS-t azért a legtöbbre csak azért nem lehet feltölteni, mert nincs hozzá 32 mega flash.
    Hát eddigi tapasztalataim alapján a CCIE 5.1-nél (erre készülök) tul sog dolog nincs, amit 12-es IOS-el ne lehetne switch oldalon kipróbálni.

Ahhoz a kevéshez, ami kell van egy lehetőség: 15-ös IOS-t fel lehet rájuk tölteni xmodel-el.
    Először érdemes a konzol sebességét a maxra állítani rommod módból (115200-as boud-ra) és utána próbálkozni. Így is egy jó 15 perc mire felmegy. Ez macerás, pláne 4 switchre feltölteni, de azon feauter-ök gyakorlására meg lehet tenni egyszer és bekapcsolva hagyni egy hátvégére a switch-eket. (Szünetmentes táp nem baj ha van.)

Én egyébként pont Feco honlapjáról értesültem a Cisco dcloud-ról, ami ugye full free és remek.
    Nincs sajnos legális módja az IOL-nek, de állítólag az meg világbajnok, de a fent leírtakat nézzük akkor munka oldalról kell bele időt fektetni, de anyagilag mondjuk 2-300 eFt-ből össze éehet rakni egy CCIE R&S-re alkalmas labort.
    Ez a CCIE vizsgadíjakhoz + utazási költség képest semmi.

Lehet online laborokat bérelni szép számmal (pl. INE), sőt érdemes hybrid megoldásokban is gondolkodni:
    - valós hardver + GNS3 + bérelt labor

Szóval szerintem még Cisco esetén a legjobb a helyzet, ha a többi gyártót nézzük.
    Pl. Alcatel-Lucent vagy Juniper -rt szintén lehet virtuális gépként futtatni, akár GNS3-ba ágyazva is, de nem mindegy, hogy a dynamips a hypervisor vagy a virtualbox. Ez utóbbiakhoz lényegesen több erőforrás kell, ha sok eszközt futtatunk.

Ez az (egyik) bajom a VIRL-el is, mármint hogy bár nem ingyenes megoldás, mégis erőgép kell hozzá.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés