- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- bitpork: Meglátjuk mit hoz a jövő
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- crok: Android ADB, TWRP, ROM, GApps, MicroG, Shizuku, APK és egyéb segédeszközök
- ldave: New Game Blitz - 2026
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2016-11-20 16:07 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
.DLL
veterán
Dupla, elnézést.
-
.DLL
veterán
Akkor rendben, ez esetben ahogy bejön neked.

-
.DLL
veterán
Namost, tegyük rendbe a dolgokat. (Egyrészt ez szerintem Videózás DSLR-rel topik témája mert az fps, stb jellemzők más gépekre is igazak. Sztem.)
Előszöris miért akarsz 30fps-ben kamerázni, olyan brazil szappanoperás úgy a kép... na mindegy, át kell állítani az egész kamerát NTSC rendszerre, PÁL helyett. Előbbi amerikai (ott ugye 60Hz az áram és a TV frekvenciája) utóbbi pedig Európai (itt 50Hz) tehát a mi szemünknek inkább természetes a 25fps, mint a 30... szerintem.
személy szerint 24-et mégjobban szeretem, mert mozifilmes hatást ad.Az 50 illet 60 fps-nek is megvan a maga szerepe: lassításoknál jön jól, 2-2,5-szeres lassítás is elérhető, mindenféle varázslás nélkül, ez a megfelelő pillanatban jól tud kinézni.

-
zgospel
őstag
át kell állítani NTSC rendszerre a videó beállításoknál (már nem emlékszem hogy pontosan hol volt) és akkor lesz 30 vagy 60 fps-ed elérhető. PAL-os beállítással 25 és 50 fps elérhető.
-
hun620
tag
Az arra jó, hogy ha nincs kábeled, akkor is ki tudd küszöbölni a gép mozgatását: pl. nem lesz életlen a hosszú záras kép.
-
.DLL
veterán
A távvezérlő nem más, mint a géptől távol elhelyezkedő expogomb. Megoldás: ne kapcsold önkioldó időzítéses módba.

-
hun620
tag
Homokvihar az nem volt, de elég poros helyen cserélgettem obit.
A sima pumpás vacak meg nem hinném, hogy bármilyen kárt okozna. Az más, ha az ember nekimegy Lenspennel. Azzal lehet karcolni, zsírozni, bármit...
-
k1csi
senior tag
Ha nagyon jó rajz, max átfogás kell és nem gond a gyengébb fényerő akkor ez a két obi mindent tud.
A 70-200 f/4 IS-re ha nagyon kötözködő akarok lenni akkor két negatívumot tudok említeni:
- Hangos az IS-e
- A szembefényt nem tűri jól (ez talán a többi 70-200-ra is elmondható)Ha megteheted ne vedd az IS nélkülit, telénél jól jön az (és rajzban is jobb az IS-es).
-
vlevi
nagyúr
"még ritkább szupermozgó téma."
Mégegy pont az IS nélküli mellett. Szerintem. -
HSM
félisten
Szerintem hibátlan, bár a 70-200-ból nézd meg az IS nélkülit, szerintem sokkal szebb a képe, ráadásul ha állványozol, akkor nem is kell az IS, és a sima IS nélküli majdnemcsak feleannyiba kerül, ami megint nem mindegy.
Én vagy azt venném, vagy ha milliomos lennék, akkor a 2.8 IS-t. 
-
Fandango
veterán
Ha nem sajnalnek most ennyi penzt kiadni obikra, akkor en is ezt a parost vennem.
-
.DLL
veterán
Ez már objektívek téma, és azt többen is nézik: http://prohardver.hu/tema/objektivek/friss.html
-
törölt tag
Szerintem erre csak akkor érdemes várnod ha veszel egy 650D-t, mert ezek az STM motorosok arra vannak, hogy videó közben halk autofókusz legyen. A 650D-ben lesz videó közben folyamatos AF, 550D-ben nincs. Fényképezésre meg ott a rengeteg csendes USM nagyobb fényerővel.
-
Ren Hoek
veterán
Jah, való igaz, én is imádtam a 70-300-as telében ezt a kukkolás feature-t. Igaz egy trágyadomb volt (Nikon KIT tele)
De abszolút megértem mire gondolsz
Nőnemű egyedekre meg különösen igaz 
Innentől végülis pénz kérdése az egész, ha van zs, akkor 100-400 szerintem adná a célra. Kíváncsi lennék mit tud! Nikon 80-200 2.8-at mi inkább portrézni használtuk, meg nagyon ritkán sportra. Oda viszont sokszor IS nélkül nem adta a 2.8. Azóta persze sokat fejlődött az ISO D200-hoz képest. -
Ren Hoek
veterán
A remek 70-200-akat kihagynád?

Az minden komolyabb fotósnak van. Inkább egy 70-200 f4 IS, vagy 2.8, esetleg ha van keret akkor 2.8 IS.
Hová kellene ennél nagyobb tele amúgy? Sporthoz? Ha ennyi keretem lenne, én maradnék a kisebb tele, de biztosan jó kép + fényerős alapon.
Persze ne vedd készpénznek, annyira nem ismerem azokat amiket linkeltél. Ez csak az én beosztásom lenne: Aljára egy Tokina nagylátószög, azok olcsóbbak és rendben vannak szerintem minőségileg. Tetejére pedig egy 70-200 2.8, vagy 4 IS, attól függ melyik kell. Ha van rá fél milla, akkor meg 2.8 IS II
-
Cancer
senior tag
Az ára?

Amúgy ebből nem érdemes szerintem drágát venni. Hiszen "csak 3 nyomógomb az egész"...túl sok mindent nem lehet elrontani benne...

-
.DLL
veterán
Biztos, hogy jó a géphez, csak nem ennyiért. ;D E-bay és társai szerintem fele ennyiért kínálják.
Azt hittem neked már ez az obid van...
Egyébként szerintem nem elírás, valószínűleg az OEM verziót gépes kitből vették ki, és lehet hogy arra (talán a gép miatt) két évet adnak. Persze felmerül a kérdés, hogy egy ilyen értékű obinál bármilyen kiszerelésben miért nem jár a két év gari.
Egy telefont vagy e-mailt mindenesetre megér, hogy letisztázd. -
zgospel
őstag
Nem hiszem, attól függ, hogy ki mire költi a pénzét. Mások ezt a pénzt cigarettára, nyaralásra, kocsira, számítógépre, ilyen-olyan csilivili cukcsi ruhákra, benzinre stb költik.
De ez már nagyon off. -
zgospel
őstag
És a fényképező az luxuscikk?

-
Ren Hoek
veterán
(Dupla, bocs)
-
Ren Hoek
veterán
Győződj meg róla saját szemeddel

Tény, hogy szintetikus tesztek ezek, ezért inkább keress olyat is, ahol valódi helyzetekben tesztelik. Szerintem szép éles képet rajzol, csak kicsit drága. Egy nullát nekem biztosan nem érne meg a KIT-hez képest. Viszont tényleg, minden gyújtótávolságon igen remek képed ad, egy zoomhoz képest.
-
.DLL
veterán
20 és 100 mm közé? Hmm, induljon akkor 15mm-től és a kitobit el is adhatod, helyette pedig egy 15 - 85mm IS USM. Kiváló rajzú robusztus üveg, nem éppen fényerős, de a szabadba tökéletes lesz, és a kitobihoz képest egyértelmű előrelépés, még fényerőben is, mert ahol a kit 55mm-en f/5.6-ot tudott, ott ez kb. f/4-4.5 körül világít.
-
Ren Hoek
veterán
Ami téged érdekel, és tényleg jó rajzolatú Canon üveg, az 170-280 ezer között van ezen a tartományon. Gyakorlatilag, a KIT ára után tegyél még egy nullát. Személy szerint, én kettévenném ezt inkább, és vennék egy jó nagylátószöget. Talán egy Tokinát... Meg egy 70-200 f4L-t. Nekem ha tele kell, akkor a 70 alatti átfogásra nincs szükségem. Ha meg nagylátószög, akkor nagylátószög. Meg kéne mellé még a 18-55-ös szép rajzolatú változata, de így összeségében egy autó árát simán kiteszik. Nem olcsó dolog egyik sem.
Az ilyen 18-135-öt érdemes mellőzni, mert nem előrelépés. Szóval ez Canonnál nehezen bevehető tartomány egy objektívbe, 100 alatt biztosan...
-
Ren Hoek
veterán
Mint mindig, filmezésre ez remek dolog, de inkább munkára/rövidfilmezni. Ott ahol van idő agyalni, gondolkozni a jeleneteken. Dokumentációra nehézkes a dolog, de meg lehet tanulni jól a manual focust. Ne feledjük, a profi filmesek kamerákon sem használnak AF-et.
Nekem már fel sem tűnik. Igazából, akkor csodálkoztam nagyot, amikor a kamerával filmeztem low-light-ban, és nem kellett tekergetnem az elejét
Szokás kérdése végülis... -
Ren Hoek
veterán
Ezeket az obikat nem filmezésre tervezik, és nem is fogják arra sohasem. Tegnap videóztam egy borospincés összejövetelt low light-ban egy kis HD kamerával, és jóval könnyebb volt használni, mint a DSLR-t. Főleg az arcfelismerős AF tetszett nagyon. Tény, hogy ilyen fényben eléggé zajosodott, de nem zavaróan.
Szívem szerint megtartottam volna a HD kamerámat is...Ilyen dokumentálós alkalmakkor totál felesleges a kis DOF. Viszont AF-el, franló képstabival 100x kényelmesebb a dolog.
Fényerőben verhetetlen a DSLR, de az is csak jó objektívvel. 50 1.8-as meg hiába jó fényerős, de nem szeretem használni. Egy full-frame vázon jó lenne, de APSC-n nem kényelmes ez a gyújtótávolság - és lehetetlenség fókuszálni vele rendesen olyan kicsi a DOF. Most egy fényerős nagylátó zoomon gondolkozok inkább. -
Ren Hoek
veterán
Osztom előző véleményeket, elég gyenge cső. Próbálgattam Horvátországban, amikor csak 55-250-em volt, és nem jött be. Torzít mint a nyáresti feketelyuk.
-
vlevi
nagyúr
Amikor megjelent, rövid időn belül nagyon sok használt eladó 17-85 jelent meg. Talán nem véletlenül. Viszont a 2. generációs kitobit (18-55IS) azt szinte mindenki kellemes csalódásként értékelte. Nem egy 70-200F2.8, de alapobjektívhez képest jó. Hát még az eredeti 18-55 obihoz képest...
-
zgospel
őstag
Az hogy soha ne vegyél ilyet. Ami jó benne az átfogás, nem annyira műanyagos, jó stabi és usm. Viszont, szar a rajzolata (kb a kitobival szebbeket lehet lőni) és még a kitobinál is gyengébb a fényereje, ráadásul a kezdő fényerő is hamar fogy. Ja és lötyög a tubus nagylátó állásnál ha kitolod 17-ről mondjuk kb 25-ig akkor nem marad úgy. És a legrosszabb, hogy 2-3 év után szalagkábel szakadással bemondja az unalmast a legtöbb.
Én nekem volt, természetesen a 2 hetes nyaralás 4. napján ment tönkre. Használtan vettem de szerencsre hibásan is jó áron tovább tudtam adni rajta. Újonnan ennyi pénzt nem ér szerintem. De mondjuk ha kitben adnák a 18-55-ös kithez képest mondjuk 20-30 ezer Ft felárral akkor megérné simán.
-
kozmate
tag
Bármi jó szerintem ami egyenletes fényességű.
-
spiky03
veterán
köszi a választ.
akkor vettem az akksikat is, amikor a gépet, kb 2éve. de az az érdekes, hogy havernak is kb ennyi idős az ö akksija és az még birja. meg amikor odaadtam neki az enyémeimet, nála nem merült le 2hét alatt, mint nálam állásában. -
HSM
félisten
Nem kell csodálkozni a bejutó poron. Nem a gyárban kerül beke. Olcsó technikájú obik ezek, mindenféle szigetelés nélkül, amik a zoomolásnál, fókuszálásnál változtatják a hosszukat. Mivel nincsenek hermetikusan lezárva, és változik a hosszal a térfogatuk is, így minden hosszváltozást némi bejutó-kimenő levegő kíséri. Namármost innentől kezdve csak idő kérdése, mikor szív be a levegővel némi port is.

-
Ren Hoek
veterán
Vicces, hogy anno műteremben a Nikon D200-ra vett főnököm egy szenzor tisztító spaklit. Kellett rácsepegtetni valami folyadékot, és full kontaktban végighúzni a szenzoron.
Volt egy nagy paca rajta ami tényleg sehogyan sem jött le, csak ezzel. Nem lett semmi baja, de mini-heart attack volt közben

-
entonyo01
csendes tag
Köszönöm!Várok hátha valaki tud segiteni!

-
entonyo01
csendes tag
szia!köszi !sajna nekem is a 1.0.9. van rajta de nem tud magyarul!

-
Cancer
senior tag
Én úgy láttam alkalmazkodik valamennyire, de az AWB alapból nem hoz szerintem kifogástalan eredményt. Talán a ha egyszerre többféle a fényforrás, akkor a legjobb.
-
törölt tag
Köszönöm de idő közben már ráakadtam

-
Ren Hoek
veterán
Azt is tegyük hozzá, hogy a rekesztől függ a mélységélesség is. 11-es rekeszen már elég nagy... 5.6-on, nembeszélve 1.8-ról, meg egy nagyon kicsi szelete éles a térnek (konyhanyelven) De függ a telétől is.
5.6 és 8 itt érdemes használni, ha persze nincs elég fény akkor max rekesz, mindig jobb egy kevésbé szép rajzolat, mint magas iso és zaj.
(#1971) maxika2004: 550D nekem 25p-ben vesz fel, de lehet állítgatni. Így nincs probléma a PAL formátummal sem.
-
.DLL
veterán
Hát igen 8 fölé csak akkor érdemes tekerni a rekeszt, ha annyira fényes téma van előtted, hogy még iso-100, 1/4000s esetén is túl világos lesz a kép, de ilyen nem-sűrűn adódik. : D
-
Ren Hoek
veterán
Teljesen haszontalan összemérni őket 11 és 8-as rekeszen. Nagyrészt úgyis legtágabb rekeszen használjuk őket, másrészt meg f11-nél már látható a DLA okozta életlenedés (a DLA a szenzor miatt van 550D-nél sajnos nem túl jó ez a tulajdonság)
Ezt pont 55-250-el csináltam anno.
Ha már tele akkor én nem adnám 70-200 f4L alá. Ezek a tesztek igazából amúgy sem életszerűek. Videózni 1000x hasznosabb a 18-55 mint az 55-250.
-
salesman
őstag
Köszönöm, nektek is minden jót és jó üvegeket!

-
SchumiBácsi
őstag
Aztán ha már itt vagyok előtérbe hozom a kérdést ˇˇ
-
Eyesis
őstag
Hát most voltam egy boltban és nagyon előadták, hogy a 600D mennyivel jobb választás lenne, mint egy 550D.
Köszi a válaszod, én is gondoltam külső mikrofonra, elvégre van mikrofon bemenete.
Állványt is terveztem hozzá venni, sőt valami steady-t is, hát az álom a SOBERCAM SKYLARK, de ez elég izom árban
Milyen MagicLantern kiegészítésre gondolsz?
Ami KIT-ben van a 600Dhez 18-55mm IS II mennyire használható? Igaziből kezdő dslr videós és fotos leszek, eddig kompakt géppel és videokameraval próbálkoztam. A videókamera képe messze nem olyan mint egy dslr videója, éegalábbis a 200ezer alattiaknál.. Ami hiányozni fog az max a zoomolgatás, de nem feltétlenül...
Milyen optikákat javasoltok hozzá?
Én mostanában interviewra, szobák videózására használnám és partyvideók készítésére

-
SchumiBácsi
őstag
Esetleges átsiklás miatt előtérbe hozom.
-
neo446
csendes tag
Létezik a körtepumpából egy ipari verzió is.
[Giottos Rocket Air]
Szerintem ez elég jól leviszi a beragadt porszemeket. Szájjal semmiképp nem fújkásznék bele a gépembe, már csak a kilélegzett pára miatt sem. -
Ren Hoek
veterán
Szerintem a szájjal fújással sokkal több kárt okozol, mint az a pár porszem. Szinte mindig kicsapódnak apró nyálcseppek...A ragacsos folyadékokat aztán végképp semmivel nem lehet letisztítani...Akár mikrocseppecskék formájában akár nagyobb.
Akkor inkább a körtepumpa.
Vannak amúgy olyan sűrített levegősök amik megfelelnek a célra. Mi nagyon régen ezt használjuk, és semmi kárt nem okozott, viszont messze a leghatékonyabb. Azt tudni kell, hogy ezen több réteg is van, nem szembe kapja a levegőt.
-
Ren Hoek
veterán
A por a DSLR része. Mindig így is lesz. Javaslom szájjal ne fújj bele, mert a reggeli sonkás-gombás rántotta darabkái fogják díszíteni a CMOS-t. Csak és kizárólag sűrített levegő, és azzal is óvatosan, mertt nekem volt olyan, amely szép kis fagyfoltot hagyott maga után.
-
.DLL
veterán
Na, örülök, hogy jól haladsz!
Én úgy cserélek obit, hogy
0. A gép a nyakamon lóg
1. a kioldógombbal meglazítom a bajonettet, de még nem veszem le az obit a gépről, tehát lazán még fogja a bajonett.
2. Kezembe fogom a másik optikát, leveszem a hátsó kupakját.
3. Egy mozdulattal leveszem a vázon lévő obit és máris csavarom rá a kezemben lévőt
4. A még kezemben lévő hátsó kupakot haladéktalanul ráteszem a levett objektívre.Fókusz kiemelés csak a teljesen feltelepített ML-ben található meg, de eléggé lassú, és becsapós (volt, amikor én próbáltam (augusztus)).
-
Ren Hoek
veterán
Sztem itt valami adatátviteli szabványról lehet szó... Hiszen az 550D bikaerős CPU-val rendelkezik, bár lehet a Digic 4 azon részei (1080p encode, zajszűrés, stream stb) nem használhatóak általános dolgokra
-
.DLL
veterán
Kártyaolvasó persze, az alap.
2e Ft körül már lehet kapni, valószínűleg még az is gyorsabb lesz mint a gép-usb-pc kombó, tehát a fotókat is másolhatod azzal.
-
.DLL
veterán
Oh, várj! Nekem egy régebbi verzió van fent, de ha már kikerestem gondoltam letöltöm ezt is, és megnézem mik változtak...
Első körben az, hogy nem indul el úgy, mint az előző.
Hiányolja az Autoexec.bin-t, úgyhogy ezt vagy feltelepíted teljesen, vagy keresned kell egy korábbi verziót. Ez augusztusi, nekem még a július 8-ai volt fent az elindult simán fw frissítéssel. -
.DLL
veterán
Igen.
Később ha elmentesz egy adott állapotot, akkor keletkezni fog egy magic.cfg konfig fájl is, amiben elmenti az aktuális beállításokat, később ha elindítod már azokkal fog futni. -
.DLL
veterán
Schumi!
Ha csak az audio-szint miatt kell az ML, akkor semmi para, nem kell megmókolni a kártyát miatta, elég, ha csak a .fir kiterjesztésű fájlt rámásolod, és amikor videózni akarsz, akkor előtte nyomsz egy fw.frissítést. Ilyenkor a ML-nek csak egy része indul el (közte az audio rész), de egyébként nem fut. Nekem ez vált be, csak akkor indul el amikor akarom, sok számomra fölösleges folyamat nem fut, és az akksi is tovább bírja így.
1.0.10-et ne várj 550D-re, mert ott a 600D, ami egy szoftverfrissített 550D + kihajtható képernyő. ;D
-
Ren Hoek
veterán
Nem hiszem hogy ezt meg fogják oldani...Amíg garis a géped nyugodtan próbáld ki az ML-t, nem lesz semmi baja tőle... Sok jó funkciót ad!
-
ziggi_zug
aktív tag
Ha te beszélni angol, akkor honlap magyaráz mindent el. (Ha nem beszélni angol, akkor Googli fordítja neki.)

Amúgy elég nehézkes lenne mondjuk ide lefordítani. Több funkciót kapsz vele, mint a gyári FW-el, s mindegyikhez külön kis magyarázat tartozik.
A verzióval 0.2 körül járnak a fejlesztéssel, tehát még "nem hivatalos" verzió, de szerintem soha nem is lesz az. (szerk: de az lett. Vannak már 1.x-es verziók is, most néztem meg.) A honlap szerint még senki nem téglásította a gépét. Amúgy ott azt is leírják, hogy melyik modellhez milyen gyár frissítés kell előbb és arra melyik ML-t kell feltenni.- ja. visszavonható és elvileg a meglévő FW-re települ, tehát marad a magyar. No nem mintha olyan bonyolult lenne egy fényképezőgép menüje bármilyen nyelven.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
.DLL
veterán
Létezik megoldás, keress rá arra (akár itt a fórumon akár googlén, vagy mindkettőn), hogy Magic Lantern. Ez egy firmware módosítás, mely többek között tudja a audio szint kézi beállítását is, emiatt közkedvelt és elég sokat kivesézett téma.
-
Ren Hoek
veterán
Jah hát nekem is ilyen volt kb... én ezt nem találtam annyira zavarónak. Kamerának is ilyen volt kicsit az alaphangja.
-
Ren Hoek
veterán
Nem kéne ilyen hangosnak lennie... Enyémen is hallottam régen, de nem volt zavaró. Belső mikrofon vette nagyon halkan.
Tölts fel egy videót és összevetem az én régi felvételeimmel. Valamennyire mindig hallható amúgy, kameráknál is van ez a hang, de nem kéne hangosnak lennie.
-
Cancer
senior tag
Beugrott... Amikor a Holdat videóztam croppal, akkor lehetett a felvételen hallani. Aztán rájöttem, hogy állványon vétek használni.

Szerintem inkább az a gond, hogy a külső miki is felveszi. Annak elvileg nem lenne szabad "hallania" a blende ugrást és a képstabit. Vagy csak olyan tompított formában, hogy ne tűnjön fel... -
.DLL
veterán
Igen, ez a stabilizátor hangja. Valószínűleg fotó módban is hallanod kell ezt, ha félig lenyomva tartod az exponáló gombot, vagy több másodperces expozíciót készítesz.
A stabilizáló lencsetag ide-oda mozog, és a végállásoknál ilyen kattanó hangot ad, videó módban ráadásul folyamatosan dolgozik, ha be van kapcsolva.
Azt, hogy a hangerő nálad mennyire rendellenes, azt nem tudom, szerintem tölts fel egy videót, ahol pl. a 18-55 IS-sel összehasonlítva egymás után meghallgatható mindkettő. -
Cancer
senior tag
Én tudom mire gondolsz. Először a 450D-men tűnt fel, hogy kit tele ilyen hangot ad ki. Én általában csak erős csöndben hallom vagy, ha közel van a fülemhez. Videón még nem figyeltem meg. Az viszont fölöttébb furcsa, hogy külső mikrofonnál is hallatszik. Ott valami nem kerek...
-
ziggi_zug
aktív tag
A zoom gyűrűt az 550-es nem (de általában más DSLR-sem) vezérli. Tehát a zoomot mindenki maga állítja kézzel.
A könyvben ezért nincs semmi a zoomról, no meg azért, mert pl. fix gyújtópontos obinál nincs is zoom.A fókuszgyűrűt pedig sem be- sem kikapcsolt állapotában nem illik a vázon tekergetni, ha AF módban van. Azért érzed könnyebnek a vázon, mert könnyebb ellen tartanod a vázzal. (Forgatónyomaték). Amúgy az obi motorjának nem tesz jót semmilyen esetben, ha AF módban kézzel tekergeted.
-
ziggi_zug
aktív tag
Kb egy óra alatt teljesen feltölt. Bármikor rátölthetsz. A modernebb akkura elvileg nem vonatkozik a formázás, de biztos nem árt, ha az első néhány alkalommal teljesen lemeríted.
-
nyikszi
őstag
Nem akarok belekotty, de több elektronikai fórumon említik, hogy jó ha megvan az elsőnél a 16 óra töltés idő és ezután a lemerítés. Tudom, nekem is mindenki azt mondja, hogy áhhhh, felesleges, de én inkább megcsinálom, baj nem lehet belőle, max. hosszabb lesz az akksi élettartama.
-
vlevi
nagyúr
Li-ION akksikkal szerencsére már nem kell annyit variálni, mint a korábbi Ni-MH akkukkal, amiket állandóan csontra kellett meríteni, és dugig felölteni. Amikor kell, rátöltesz, ennyi. Ha csak 10 perc szabadidőd van, az sem baj. Ugyanúgy, mint a mobiltelefon akkuval.
-
HSM
félisten
Töltsd le a magyar használati útmutatót, canon honlapján a terméktámogatásnál megtalálod.
-
Trionin
tag
Class-ra kell figyelni. Class4 jelzés az, hogy a kártya garantáltan tudja a 4MB/s írást.. a Class6-os a 6MB-t és így tovább stb...
Ettől függetlenül a kártya tudhat gyorsabb írási sebességet, de nem garantált. SanDisk az egy jó márka, előfordulhat, hogy a Class4-es kártya képes 7-9MB-al írni. Én nem kísérleteznék
Ehhez a géphez Class10-es kártyát ajánlják. Felsoroltak közül a 100%-ig működő kártya:ui: nekem ugyanilyen Extreme Video HD kártyám van csak 16GB verzióba és hibátlanul működik, még soha nem állt meg
-
zgospel
őstag
IS obi van mellé, én is itt vettem.
Amúgy azért még egy 1000D mellé megértem a gagyibb obit, de egy 550D mellé IS nélkülit adni elég cinkes lenne a bolt részéről.
-
End-ru
aktív tag
Én tőlük vettem ezt júniusban, IS-es volt!

-
.DLL
veterán
Nem árt rákérdezni, mert pl. 220V csinálja azt, hogy a kitekből kiszedegeti az obit és külön árulja. Én így vettem kitobit kb. 2 éve ("OEM" verzió, egy szál zacsiban adták), illetve idén az 550D vázat is úgy vettem, hogy a doboz az a kité volt, de az obi nem volt benne, mert csak a vázat vettem. Nyilván ők csak kitet rendeltek eleve, így olcsóbban tudták adni a vázat és az obit külön.
Viszont nem lehet tudni, én pl. azt hittem az IS megjelenése után, hogy nem gyártanak többé régi verziót, de az 1000D-ket azzal árulták kitben. :S Ez azt jelenti, hogy még van, létezik újonnan is a régi fajta, és a bolt megteheti hogy azt csomagolja mellé, főleg hogy nem is írták, hogy IS.Ha rendelésről van szó, nem személyes vásárlásról, akkor kérdezd meg őket erről.
-
Trionin
tag
Ha Class10-es a kártya akkor nem fog megakadni. SanDisk-nél figyelni kell, mert a Class4-re is ráírják hogy 15MB/s ami a gyakorlatba megáll.
Képstabis az obi, ne aggódj

-
zgospel
őstag
A 16 gigásra kb 40 perc fér. FullHD vagy HD tök mind1 ennél a gépnél mert mindkét felbontásban minden frameraten ugyanúgy 44 Mbit/s a bitráta.
@Aaron14 a Nikon D90 már a középkategóriát képviseli, míg az 550D inkább a belépőnek a teteje. 600D-ben a kihajtható kijelzőn kívül nem igazán van előrelépés az 550D-hez képest. Videós képességeben az 550D mindenképp jobb a D90-nél, fényképezésben már viszont a Nikon a jobb, de ez a kategóriabeli különbségből adódik.
-
vlevi
nagyúr
"Igazán buli az volna ha volna egy jókora alumínium koffer szerűség"
Baumax, Obi, satöbbiben lehet többféle méretben kapni. Még az áruk is elfogadhatónak mondható. Kofferem nekem is van, terveztem is, hogy megcsinálom a bélését, de odáig nem jutottam el. -
Ren Hoek
veterán
Amúgy mire fogod használni? Videoklip? Természetfilm? Ha nem túl indiszkrét, csak kíváncsiságból

-
vlevi
nagyúr
Memóriakártyánál nálam is csak a Sandisk.
Mondjuk én nem videózok, tehát nem tudom, hogy intenzív használat mellett lassul-e.
ExtremeIII-as kártya talán felesleges (de nem biztos), mert az én mérésem szerint nemsokkal gyorsabb, mint egy UltraII-es. Viszont az Ultra is UltraII között nagyon nagy különbség van.
Én ezeket mértem, egy Sandisk kártyaolvasóval : [link]Táskát pedig nem fogsz olyat találni, ami mindíg jó
Mert ha belefér minden, akkor egy kirándulásra nem fogod magaddal vinni. Kell egy olyan is, amibe csak a váz+obi fér el, és egy nagyobb is. -
.DLL
veterán
Nagyon igazad van, a +gari, az azonnali kézhezvétel és stresszmentesség (elsőre sosem tudhatja az ember, hogy nem fognak-e lelépni a pénzzel) tehát a nyugalom megér ennyit.
________________Egyre többen írják, hogy a kezdetben kifogástalanul működő A-Data, Transcend, és egyéb márkájú kártyák kezdenek belassulni, bizonytalanná válni videózás közben és néha leáll a felvétel. Ezeket olvasva én úgy döntöttem, hogy kifizetem az 1/3-dal magasabb árat egy rendes Sandisk Extreme kártyáért, erre még sehol nem láttam panaszt és eddig nekem sincs, remélem ez így is marad.
________________Jó nagy az a mikrofon, láttad már élőben? És a táskát? Szerintem, ha megvan minden, akkor érdemes boltban kipróbálni, hogy miben fér el.
-
Ren Hoek
veterán
Az a teleobi még mindig nagyon drága.
Újonnanén is nála vettem, rendes arc.... ha az oldalát nézed még olcsóbb is. Használtan ~47 rugó.
-
SchumiBácsi
őstag
-
zgospel
őstag
Te tényleg csak write-only módban működsz? Ezt a digitcam.hu-t már írtam korábban is, hogy felejtsd el, máshol 10 ezerrel olcsóbb a gép és 1 évvel több a gari! Persze ha az neked nem számít, akkor ahogy gondolod.
-
Ren Hoek
veterán
Hát ez marha drága szerintem. Árgépen nézz körül. Az 55-250... Ez vétek ennyiért. Ennél vannak sokkal olcsóbb boltok is. Objektívet mondjuk érdemes használtan is nézegetni, főleg teléket. Én azt hiszem 40 körül adtam el, alig volt benne 3-4 ezer expo.
Én egy ilyet vennék
De attól is függ, mire akarod használni... -
Ren Hoek
veterán
Konyhanyelven:
18-55 + 55-250 = 18-250
+ Nagyobb átfogás
- Cserélgetni kell (Elvégre cserélhető objektív, ez az egyik fő előnye, szóval érdemes kihasználni)18-135
+ Nem kell cserélgetni (akkor meg vehetnénk bridge gépet is)
- Gyengébb rajzolat, mivel optikailag nehéz megoldani a nagylátószöget és telétRészemről 18-55-el venném alapból csak és kizárólag. Aztán ha kell tele később, akkor elgondolkoznék, vagy egy 55-250-n (bár nekem volt, és szerintem ennek sem túl jó a rajzolata - el is adtam...)
Vagy egy 70-200 f4L fehér objektív, aminek meg szép a képe, fix fényerős, nem veszt FE-t ha zoomolsz (videonál jobb) Csak hát drága, de alapszabály DSLR-nél, objektív majdnem hogy fontosabb a váznál. Tehát drága mulatság, mivel 100-150 ezer Ft-tól kezdődnek a minőségi darabok, amik szépen kirajzolják a 18 MP-elt. -
HSM
félisten
Nem szabad osztogatni, felejtsd el ebben a minőségben, osztogatással csak a zoomÁTFOGÁST fogod megtudni, azt az arányt, hogy az adott obi kezdő állása és végállása között "mennyit változik a nagyítás".
Jól gondolod, minél többet látni a látómezőben, annál kisebb lesz minden, annál kevesebb részlettel és a másik irányba is ugyanígy, minél kevesebb minden van a látómezőben, az szükségképpen nagyobb, és részletesebb lesz.
Itt nézz körül, főleg alul, ne zavarjon, ha nem vagy jó angolból [link], vannak jól értelmezhető példaképek (amiket ugyanonnan fotóztak, különböző gyújtótávolságokkal), és van egy táblázat, ami összefoglalja a 35mm-es gyújtótávolságokhoz tartozó látószögeket. Neked annyi csak a "dolgod", ha meg akarod tudni a te gépeden milyen gyújtótávolság milyen látószöget eredményez, hogy az obi gyújtótávolságát átváltod 35mm-es érzékelőméretre (ez 1,6-al való szorzást jelent a gyakorlatban 550D esetén, azért kell, mert a géped "levágja' a széleket a kisebb (APS-C méretű) érzékelő miatt, ezáltal csökkenti az elérhető látószöget a teljes 35mm (Fullframe) érzékelőhöz képest)
A kérdésedre a válasz, hogy ugyanonnan fotózva a 135-ös obin teljes fa meg bokor lesz, a 250-esen meg csak egy fél lombkorona.
A 250-es obi, ha 135-re állítod, és a 135-ös obit is 135-re állítva pontosan ugyanazt a "nagyítást" fogja hozni, ugyanannyi dolog, ugyanakkora méretben lesznek rajta. Remélem, így már világos. A további matekhoz még annyi hasznos lehet tudnod, hogy a jelenlegi géped 35mm-re átszámolt gyújtótávolsága 36-432mm, ugye a zoomállástól függően. Ebből már tudni fogod, a jelenlegi gépeden milyen látószögek érhetők el, és remélhetőleg nem fogod már erőltetni ezt a "zoomszorzó" dolgot. 
Talán a legjobb példa, hogy nekem van olyan obim, ami 200mm, és nem zoomolható (fix). A te elgondolásod szerint ez 1X-es zoom, 200/200=1. A gyakorlatban viszont nagyságrendekkel nagyobbat nagyít, mint a 3X-os zoomátfogású 18-55 kitobim. Bár van fix 135mm-es lencsém is, és fix 58mm-es is, mind 1X-es, és mégis mindháromnak igen különböző a nagyítása.
-
neo446
csendes tag
Szia!
Ha Albertirsán vagy itt a környéken laksz, dobj egy mailt. Van 18-55IS és 70-300IS obim is, szívesen kimegyek veled távvezetéket fényképezni.
Szerintem egy objektívvel nem fogod megúszni a dolgot, a 18-135-nek kevés a 135 vége, ezért szükséged lesz egy teleobjektívre is. Az 55-250IS-t 50k környékén kapod meg, a 70-300IS USM pedig 80 körül megy használtban.
Üdv, Imre -
HSM
félisten
Wááá.... Olvass is, ne csak írj!
Már elmagyaráztuk ketten is, mi merre hány óra.
A valahányszoros nagyítás RELATÍV fogalom, tehát valamihez viszonyítasz. Ha a 18mm-hez viszonyítassz, akkor a 250mm-es gyújtótáv 13,8X-os zoom, ha az 55mm-hez, akkor ahhoz képest 4,5X-es zoom, ha a 135mm-hez akkor 1,85X-os "zoom". És mégis, bármilyen 250mm-es obival pont ugyanakkora képet kapsz az adott érzékelőméret mellett, legyen az fix, ultrazoom, bármi.
A távcsöveden is a 266X-os nagyítás a tárgy eredeti méretéhez képest értendő? Jóféle akkor.
Remélem érted a poént. 
A 18-55-el lesz széles és normál látószöged, az 55-250-el meg lesz normál és tele (nagyítós) látószöged. -
.DLL
veterán
A XY-szoros zoom összesen nagyon könyen kiszámolható a legnagyobb gyutávot elosztod a legkisebbel. Például 250:18=13,8 -szeres.
(#1733) vlevi:
Dehogy régi, én a 70-300 USM IS-ről beszéltem nem a sima 75-300-ról, ennek egy hangyafasznyit jobb is a képminősége mint az 55-250-nek, de tény, hogy jóval drágább is.
-
HSM
félisten
Tényleg figyelmetlenül olvastál, ha még mindig az elérhető zoom-ot kérdezed... XD
Legyen elég annyi, hogy a 18-135-höz képest majdnem dupla akkorára tudsz majd így nagyítani, és megmarad a széles látószög is. A 250-es végállás az átszámolva 35mm-es kisfilmes érzékelőre 400mm, az már majdnem olyan szűk látószög, mint amit a H2-d tud, ellenben itt ugyanahhoz a látószöghöz jóval nagyobb felbontásod lesz, így meglesznek a plussz részletek, amiket szeretnél. -
vlevi
nagyúr
75-300 azt ne! Az egy nagyon régi objektív. Javítsatok ki, ha tévedek.
Az 55-250-el azért járnál jobban, mert akkor nem lenne hézag a 18-55 és a 70-300 között.
A valóságban azért elég nagy nyűg az a 15mm lyuk.
A végén viszont az a 250 helyett 300 nem olyan túl sok. Ahova a 250 kevés, oda már a 300 sem elég. És biztos nem rossz az a 70-300IS, amit említettek, csak hát sajnos az árából kijön két darab 55-250. Akkor már inkább egy használt 70-200F4 De elég a számokkal dobálózásból, vedd meg a gépet a 18-55 kitobjektívvel, és majd rájössz, hogy mi hiányzik neked. Addíg is szedj elő a régi képeidből pár százat, és nézegesd át, milyen gyújtótávolsággal készítetted őket.
Win7 alatt nagyon egyszerűen be lehet állítani, hogy a képek fókusztávolság tulajdonsága alapján csoportosítsd a képeket, és akkor rögtön darabszámot is kapsz. Ez alapján el tudod dönteni, milyen objektívre lesz igazán szükséged. -
HSM
félisten
Javasolt, írtad, hogy "alap" állású zoomban szeretnél 10%-al szélesebben látni, mint a H2-vel. Ehhez mindenképp kelleni fog a 18-55. Az 55-250 olyan lenne önmagában, mintha a H2 nem tudna 2,5X-es zoom alá menni... Próbáld csak ki.
Hamar bajban lennél vele... A 75-ös induló meg aztán végképp halál önmagában.
Általános használatra kell a 18-55, és ezt célszerű kiegészíteni az 55-250-el, vagy 70-300-al a messze látáshoz.
Mint írtuk, az egyetlen kényelmetlenség, hogy +1 obit kell hurcolni, és cserélni kell a látószögcseréhez. Bár hozzá kell tenni, általában a helyszín és a fotózandó téma kiadja, melyikre lesz szükség, szóval felrakod induláskor, ami kelleni fog, és utána jó leszel vele. 
-
atyuska
tag
A 18-55 kitobi az áráért mindenképpen javasolt
-
.DLL
veterán
Ha jól sejtem már dolgozó embör vagy, úgyhogy azt javaslom, most csak a 18-55 IS-el vedd meg a gépet, majd 1-2 hónap múlva, egy kis gyűjtögetés után egy "rendes" teleobit pl. 55-250 IS, 70-300 IS. Ezzel nagyon faszán fotózhatod, videózhatod a szigetelőket, állatokat, meg ami adódik, meglátod.

-
k1csi
senior tag
Nem túl figyelmesen olvastad vissza amit a többiek írtak.
Ha azonos ekvivalens gyutávon nézzük a részleteket a kisebb átfogású obi több, de legalább kb. annyi részletet rajzol az érzékelőre mint a nagyobb átfogású. Persze elsősorban azonos kategóriát nézve.
A 18-55, 18-135, 55-250 mind belépő szint. Azaz egetverő különbség nem lesz köztük.
A 18-55 vs. 18-135-nél a 18-135-nek nagyobb az átfogása, de kevesebb részletet rajzol.
Az obik elsősorban a gyutáv szélein lágyulnak be.18mm-en ami mindkét obi induló gyutávja egyértelműen a 18-55 a jobb. Kb. 50/55mm-en meg kb. egál (bár a 18-55 inkább a széleken tartja jobban magát, 55 mm ugye a 18-55 vége, azaz ott a leggyengébb).
(Amikor az ábra felé viszed az egeret akkor a jobb oldali beállítást mutatja, egyébként a balt).
kb. 10x zoom átfogású obi ma is lézezik ebben a kategóriában mégpedig a 18-200 IS.
Ami becsületére legyen mondva ennek az obinak, hogy a nagyobb zoomátfogás ellenére nem draszikusan rosszabb a felbontása mint a 18-135-nek (amit pont ezért elég sokan nem tekintünk egy jól sikerült obinak.) Persze a nagyobb átfogás más paraméterekben mint pl. peremsötétedés, nagylátó torzítás meglátszik.Ennél nagyobb átfogást ezzel az érzékelő mérettel nem hinném, hogy kihoznak mert ugye valamit valmiért és ott a nagy átfogás már teljesen tönkretenné a minőséget ami pont a DSLR előnye lenne.
Azaz a nagyobb érzékelő miatt DSLR esetében kisebb átfogású obikat találsz.
Meg fixeket ami ugyan nem fogja a kivágást változtatni, viszont cserébe a minőség csúcsa.Tudom nem fair a hasonlítás pl. FF érzékelő ill. a fix 1 Fé rekeszelése miatt, de nézd meg ezt.
Azaz bár nem ismerem a Sony géped, de 135mm-en (18-135-el) nem hinném, hogy több részlet jönne ki a DSLR-ből (megfelelő fényviszonyoknál) mint a Sonyból max gyutávnál. 250mm-en viszont már a DSLR nyerne.
-
HSM
félisten
"Teljes zoomnál, pedig legalább 50%-al részletgazdagabb képet."
Ezt így gyakorlatilag lehetetlen garantálni, mivel nem ismerjük, milyen körülmények közt kívánod ezt elérni, és H2-t se túl valószínű, hogy sokan használtak volna, hogy legyen közvetlen összehasonlítási alap."Úgy számolom hogy ha 18-135-ös van hozzá akkor majdnem duplája lesz a részletgazdagsága."
Nem tudom, ez hogy jött ki, de továbbra is tartom, mivel nem ismerjük a H2 pontos optikai tulajdonságait, és a teszt körülményeit, így ezt is teljességgel lehetetlen megjósolni.
Egy biztos, én ha úgy komolyabban messze akarnék látni, és sok apró részletet a képen, nem gondolkoznék 200mm alatt....
A 135mm első közelítésnek jó, de könnyen elérni a korlátait. -
.DLL
veterán
Elkezdtem megint írni, meg rizsázni, de kitöröltem... A lényeg: 18mm-rel kapsz nagylátószöget (nagyobbat, mint a H2 induló látószöge), teleobjektívben viszont még a 250mm sem éri el azt a képkivágást, mint amit a Sony tud a tele végén, ugyanakkor a H2 csak 6Mpx, az 550D viszont 18Mpx, tehát egy kis rekeszeléssel sokkal részletgazdagabb képed lesz vele.
Ha van rá anyagi keret, akkor akár egy új Canon 70-300 IS obi is jó választás, azt mondják, még jobb is, mint az 55-250 (drágább is, de mondom, ha van rá pénz, akkor nyugodtan, azzal már minden szempontból lekőrözöd a H2-est)Ilyen és ehhez hasonló jellegű videókra pedig nyugodtan használhatod az 550D-t.

Szépen áteresztenek azok a szigetelők... én télen tuti nem állnék egy ilyen országos távvezeték alá, ha a hidegben bármi miatt elpattan egy szál, nem lesz időd arrébb futni.Szerk.: megint megelőztek :Đ Lassan írok...
-
vlevi
nagyúr
Gyorsan belenéztem, a Sony H2-be a dpreview.com Oldalon. Eszerint az ojjektív, ami rajta van, 36-432mm, természetesen kisfilmes méretre átszámolva. Az 550D-nél ugyanez egy 18-55IS és egy 55-250IS obi páros esetén 28-90 és 90-400 lenne átszámolva.
Vagyis, a 18-55 objetkívet kb a 22-23mm-es állásba kell rakni ahhoz, hogy megkapd a Sony legnagyobb lehetséges látószögét.
Viszont, mivel a sony egy 6megapixeles kompakt, az 550D pedig mennyi is? 15, 18megapixel? Tehát csak a számokat nézve kb 3x részletességgel lehetne számolni. De ez azért nem igaz. Mert a kép elmosódása, objektív minősége rengeteget számít, de lehet, hogy mindez a Canon javára.u.i.: Azért ez a sok átszámolás, mert az eltérő érzékelő méret miatt az objektíveket csak így lehet "közös nevezőre" hozni.
-
vlevi
nagyúr
"Ha nem változik a megapixel hogy nagyít jobban egy 5× optikai zoom (55-250), mint a 7.5× (18-135)?"
Nem a szorzó számít, hanem a gyújtótávolság. Egész pontosan a látószög, de mindegy.
Jó lenne, ha hozzá tudnál jutni valami régebb, analóg, filmes fotózáshoz készült könyvhöz. Azért ahhoz, mert a mostani, digit kompatokhoz készült könyvekben nem nagyon említik a gyújtótávolság, blende, záridő, kompozíció szavakat. Márpedig enélkül nem megy, és egy tükörreflexes gép hálistennek semmiben sem különbözik egy 30-40-50 évvel ezelőtti zenit géptől, talán csak annyiban, hogy a film helyén CMOS érzékelőt találsz. De a gépbe jutó fényt (és ez a lényeg, ezért hívják fényképezésnek) ugyanúgy hasznosítja a Pajtástól az Eos 1D MkIII-ig mindegyik. -
.DLL
veterán
Azért, mert itt a mm-ben megadott gyújtótávolság számít (ha még emlékszel az optikai tanulmányokra ;P)
A gyújtótávolság (röviden gyutáv) változtatásával érik el, hogy ugyanakkora képméret esetén változtassák a látószöget. Így lehet elérni nagylátószöget, normál látószöget (emberi szemhez közeli látószög), közép és tele tartományt.
Az 550D-ben APSC méretű érzékelőlap van. A 18mm APSC-nél nagylátószög, az 55mm közép tartomány, a 135mm, 250mm és társai már tele tartomány (kicsi látószög, pont a 18mm ellentéte) (az egyszerűség kedvéért.)
Tehát az hogy "meddig látsz el" nem attól függ, hogy hány-szoros a zúúm, hanem a gyutáv mértékétől (mm) Minél nagyobb a gyutáv annál "messzebbre látsz" illetve annál jobban kitöltheted a képet egy kisebb témával.
Mégegy példa: 18mm-en mondjuk egy templom ráfér a képre teljesen, szélesen belátni az egészet. 55mm már nem olyan széles, szűkül a látószög, és csak a fele fér bele a képbe. A 250mm pedig már olyan szűk látószöget ad, hogy pl. csak egy ablak, vagy a csúcsdísz tölti ki az egész képedet (nyilván a megfelelő részletgazdagsággal).
(szerk. HSM: és megint :Đ)
-
HSM
félisten
Hát ezért mondtam, hogy félrevezető, amit írtál. Az objektív nagyítása a látószögtől függ. Minél kisebb a látószög, ugyebár annál jobban nagyít az obi. A látószög pedig azonos érzékelőméret esetén a gyújtótávolságtól függ. Így a nagyobb gyújtótávolság=nagyobb nagyítás. A 10-22 extrém nagy látószögű, sok minden lesz a képen, de emiatt minden szükségszerűen kicsi lesz. Az 55-250 250-es állásban meg nagyon kicsi látószögű, igencsak nagyra nagyítja így, amit lát.
A 18-55 pedig amolyan közepes móka, ez a leggyakrabban használt tartomány. Se nem túl széles a látószöge, se nem tud túlzottan nagyítani, de mégis jól használható. De továbbra is csak azt tudom javasolni, próba cseresznye.
Akkor látni fogod, megfelelne-e az elvárásaidnak egy 18-55+55-250 vagy inkább egy 18-135...(#1719) .DLL: Ja... És lényegében kb. ugynazt is írtuk...

-
.DLL
veterán
Helyes, mindig jobb előtte felderíteni az ismeretlen terepet, különösen ilyen értékű eszközöknél.
A gépben még így ismeretlenül sem csalódnál, főleg ha filmezni is akarsz, az 550D a belépő-kategória tetejébe tartozik.Ökölszabály, hogy minél bonyolultabb egy optikai rendszer, tehát minél nagyobb egy objektív zoom átfogása, annál nehezebb jó képminőséget kicsikarni az optikából. A nagyobb zoom a képminőség (élesség, kontraszt, torzítások) terén nagyobb kompromisszumot fog követelni.
Lásd: a legjobb képminőséget a fix látószögű (nincs zoom) objektívek nyújtják.A kérdésedre hadd reagáljak viszontkérdéssel, mert a legtöbb új, belépő-kit vásárlónál felmerül a 18-55 vs. 18-135mm dilemmája.
A kérdés: mennyire szeretnéd megúszni azt, hogy az objektívet gyakrabban kell cserélned?
A 18-55 IS jó képminőséggel rendelkezik, de a tele tartománya kevés. Emellé szokták ajánlani a dupla kitet, ami emellé tartalmaz egy 55-250 IS objektívet. Nyilván ha távolabbi, kisebb dolgokat szeretnél fényképezni akkor ki kell cserélned a 18-55-öt az 55-250-re, de képminőségben sokkal jobban jársz, és tele végen is többet kapsz, mint a 135 esetén.
A 18-135-nél ritkábban kell cserélgetni az obit, ha egyáltalán veszel mellé bármit is, ha nem akkor csak ez lesz a gépen. Viszont a 135mm messze van a 250-től de még a 200-tól is."Tudni kell hogy néha szeretek messzire nézni"
A szeretsz messzire nézni, ráadásul csak néha, akkor jobban jársz a dupla kittel, mind tele tartományban, mind képminőségben.
De ez már inkább Nagy Canon Eos topik témája. =P
Szerk.: HSM megelőztél =P
-
HSM
félisten
Elvileg van egy 18-200 is, az lefed mindent APS-C-n. Ellenben a képminőség általában a zoomátfogás növekedésével egyre rosszabb, egyre több a képi hiba, és egyre drágább az optika is. Ha nem zavar az obik cserélgetése, és nem akarsz túl sokszor távolra nézni, akkor érdemes lehet elgondolkoznod egy 18-55 IS és egy 55-250 IS beszerzésén, így viszonylag potom árból kapsz közelre és távolra is aránylag jó képminőséget, igaz, a közel-távol váltáshoz obit kell cserélni.
Ellenben ez a 3.05 optikai zoomra képes elég félrevezető megállapítás, mert mondjuk a 10-22mm-es obi is 2,2X optikai zoom-ra képes, mégis alig akkorára nagyít, mint ahonnan a 18-55 indul.
Az 55-250 is "csak" alig 5X-ös "optikai zoomra" képes, mégis dupla olyan messzire lát, mint a 7,5X-es optikai zoomos 18-135. 
Azért próbálj meg ezeknek utánanézni, mielőtt gépet veszel, lehet jó volna valahonnan kölcsönbe szerezned valakitől egyet és kipróbálni, legyen mégis valami képed, mire is lenne szükséged. Nem olcsó egy ilyen motyó, érdemes utánajárni vásárlás előtt, mire is van szükség pontosan.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Dell Optiplex/Precision MT/SFF 3430, 3050, 3060, 3070, 3080, 5060, 7060/7.-8.-9.gen/SZÁMLA-GAR
- í kilenc! AKCIÓS PRECÍZIÓS KÉSZÜLÉK! 7670 i7-12850HX 32GB RAM 1TB SSD Nvidia RTX A3000 12GB 1 év gar
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro Max 128GB Deep Purple-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3913
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Pro Max 256GB Blue Titanium-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4240
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Én vagy azt venném, vagy ha milliomos lennék, akkor a 2.8 IS-t. 

Szokás kérdése végülis...

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Remélem érted a poént.
A 135mm első közelítésnek jó, de könnyen elérni a korlátait.