Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#3023) netzoli


netzoli
tag

Engedjétek meg, hogy hozzászóljak a témához. Gyakorlatilag már az első hozzászólástól kezdődően aktív olvasója vagyok a fórumnak és már napi rutinná vált és néha nagyon jókat derülök itt egymagamban a nem igazán szakmai jellegű hsz-okon. De a lényeg:

Jó látni, hogy egyre többen próbálnak rendes adófizetőként dolgozni, adnak számlát, stb... De egy dolgot nagyon sokan elfelejtenek. Elolvasni a törvényeket. Mit lehet és mit nem. Az már egy másik dolog, hogy ki, hogy teszi magáévá a hivatalos sorokat.Egyáltalán teszi-e....

Fontos dolog, amit tudni kell, hogy olyan, mint garancia nem létezik. Van jótállás és van szavatosság. Ez vonatkozik az új és használt termék értékesítésére és a javítási szolgáltatásokra egyaránt. De ami nekünk fontos, az az, ami a javítási szolgáltatásokra vonatkozik.

Jótállást kell vállalni, amennyiben az ügyfél 20.000 ft feletti összeget hagy a kezedben. Ebbe beletartozik a beépített alkatrész ára is áfa-val. Az ideje hat hónap és erről jótállási jegyet kell adnod neki! [link]

Vagyis én úgy értelmezem, hogy Feri addig a pillanatig jól csinálja, ameddig 20k alatt marad az összeg. Nem mondom, hogy etikus vagy szimpatikus a dolog, de nem sért vele törvényt. ([link]) :))

Illetve az, hogy tudsz, tudunk adni számlát, az egy dolog és csak az első lépés. De emellett még ezer apróság van ami miatt lazán megtudnak büntetni bármelyikőnket. Vagyis olvassátok a vonatkozó törvényeket, hogy legalább az alapokat átlássa mindenki.

Pl. amikor nem magánszemélyként eladsz egy használt laptopot, arra elvileg egy év szavatosságot kellene vállalni. Nem egy, két, három hónapot, mint amit mindenütt látni lehet. (mondjuk ezt örülnék, ha valaki megtudná cáfolni, de félek nem fogja)

A másik fontos dolog az import. Addig amíg nem kérdezi meg a hatóság, hogy a cucc, ami pl. a weblapon fel van tüntetve honnan van, addig nincs nagy baj. De, ha nincs róla számlád, esetlegesen áfa+vám fizetéséről szóló papíros, akkor gond van. Pl. egy üzletben mindenről számlának (másolat) kell lennie. Ez alól egy webshop sem kivétel.

Illetve szó esett mostanában a vateráról is. Az apeh nagy ívben tesz a különböző határokra, egyebekre. Ha egyértelműen látszik, hogy valaki üzletszerűen kereskedik (nem nehéz észrevenni) és nem ad számlát erről, akkor az bukta. Utólag persze lehet pereskedni. A vatera természetesen kiad minden adatot nekik, ami nagyon pontosan nyomon követhető.

Van itt néhány hasznos törvény, rendelet: ( de aki nem szeret sokat olvasgatni, annak ajánlom ezt: [link], a bal oldali menüben nagyon sok mindenről lehet olvasni kicsit emészthetőbben)

249/2004. (VIII. 27.) Korm. rendelet
az egyes javító-karbantartó szolgáltatásokra vonatkozó kötelező jótállásról

17/1999. (II. 5.) Korm. rendelet
a távollevők között kötött szerződésekről
(ez vonatkozik a vaterára is, de akár még a PH!-ra is, ha kapsz/adsz valamiről számlát)

151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet
az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról

21/2010. (V. 14.) NFGM rendelet
az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről

49/2003. (VII. 30.) GKM rendelet
a fogyasztói szerződés keretében érvényesített szavatossági és jótállási igények intézéséről

1997. évi CLV. törvény
a fogyasztóvédelemről

2008. évi XLVII. törvény
a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról

Notebook DC és USB aljzatok >>> www.dcjack.hu <<<

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.