Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Ndruu: Segíts kereshetővé tenni a PH-s arcképeket!
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
Aktív témák
-
nokamiki
senior tag
Úgy éreztem csatlakoznom kell a topichoz......
Nem birom már mikor chatelek és a nagymenő csajok vagy akárki jön és akkor:
Hol lax?
jáccunk?
5leted?
7vége?
stb.......
ettől azt hiszik menők?
Csak a magyar nyelvet viszik le nagyon alacsony szintre! -
bali79
tag
Most már áruljátok el, mi is az az eLiTe írásmód!
-
tcomp
tag
Pár sor a topikhoz.
Engem is sokszor zavar, ha a szép magyar nyelv helyesírási szabályait figyelmenkívűl hagyva sokan a mai poenos írásmódokat alkalmazzák.
Megértem, hogy a billentyűzeten ezerrel járkáló kéz nem mindíg figyel a helyesírási szabályokra, miközben verem a billentyűzetet én is biztos vétek egy párat.
De...
Szerintem vannak olyan ''lusta'' emberkék, akik egyáltalán nem foglalkoznak ezzel a kérdéssel, csak nyomják ezerrel a gombokat, ami ha nem rendszeres, akkor még akár lehet poenos is.
De sok esetben nem ezt tapasztalom, néha úgy érzem, tényleg sokan nem tudnak helyesen írni, vagy direkt csinálják, vagy tudatlanságból.
Engem jobban zavar egy hozzászólás elolvasásakor ha tele van ilyenekkel, mint ksz helyett x, egy helyett 1, és a többi is.
Nehezebben olvasható, sok esetben zavaró is.
Szerintem azzal is növelni kellene a prohardver minőségét, hogy itt mindenki ha teheti és tudja, írjon helyesen, szépen magyarul.
Tudom, egy hivatalos levél megírásánál mindenki igyekszik jól fogalmazni, helyesen írni, de miért nem teszi ezt itt is?
Ettől nem lesz poenosabb egy hozzászólás, a szlengeket az ember beszélgetés alkalmával sokkal jobban átéli, mint írásban.
Hát röviden ennyi.
Ja, és hát-tal nem kezdünk mondatot!!!
Nagyon nem tetszik:)
:C -
WN31RD
addikt
... folytatva az előzőt:
Mindig lesznek emberek, akik látványosan el akarnak térni az átlagtól. Az eLiTe írásmód, és az egyéb ''menő'' dolgok csak ennek a próbálkozásnak a különböző megnyilvánulásai. Nem tűnik számomra megalapozottnak azt állítani, hogy ezek nem fognak idővel éppúgy részben eltűnni, részben pedig konszolidálódni, mint az egyéb hasonló divatjelenségek. -
guess.who
senior tag
Igen. Csak az a gond, hogy ha sokat olvas például HIBÁS szövegeket, akkor az rögzül... ''Hivatalból'' olvasom a különböző bulvárszemeteket, sztármagazinokat, és egyre inkább feltűnő már a korrektúra hiánya. Eleinte még csak neveket írtak el, mostanában már ordító helyesírási hibák is előfordulnak... És ugyan miért olvasna egy átlagtini szabadidejében mondjuk Gárdonyit vagy más ''fajsúlyosabb'' dolgot?!...
Bájki: megelőztél, éppen ezt akartam én is írni. :DDD -
biker
nagyúr
ja, és akkor már nem légyszi, hanem légyszíves, légy oly kedves, tedd meg nekem, stb.
a légyszi ugyanúgy helytelen, mint a lécci
talán légyszi' formában esetleg, de csak vékonyan... -
Apika
addikt
A helyesírás egyik legkézenfekvőbb elsajátítási módja az olvasás. Ha sokat olvas az illető, rögzül az agyában, hogyan kell leírni a szavakat. És ezt alkalmazni tudja a gyakorlatban is.
-
guess.who
senior tag
Annak a mondatnak nem az eLiTe írás volt a lényege, hanem egy hozzáállást próbáltam lerajzolni vele, csak példaként emeltem ki... Azt hittem, érteni fogod.
A másikra meg csak annyit: igenis hozzátartozik; a helyesírás és a helyes beszéd nagyon is komplementer fogalmak.
Sajnos általánosan eligénytelenednek a kölykök, hiszen ez a stílus, ez a beszéd, írásmód a menő, a követendő példa... Nézz csak szét akár itt a fórumon -de iskolákban is nyugodtan... Tizenöt-húsz évvel ezelőtt még a diákszleng káromkodásai is magasabb színvonalúak, fantáziadúsabbak voltak (már ha szabad ilyet mondani), most már ez is leredukálódott...
Lehet persze, hogy én lettem vénségemre túl rugalmatlan, és nem látom meg az egészben a pozitívumokat... Lassan valósággá válik a Mézgás újmagyar is? ;] -
biker
nagyúr
azt hiszem a muszály-al rámgondolt a kolléga, de ráb@szott, mert DIREKT írtam, mert valaki csak azért írt nekem, hogy kijavítsa egy hibámat, és erre megkérdeztem: ''muszály e mindent kilyavítani''
részemről ennyi. -
WN31RD
addikt
válasz
guess.who #25 üzenetére
''Amit meg nem tud, azt megtanulja előbb-utóbb, mert rászól valaki. Nem?''
Nem feltétlenül. Lehet, hogy olyan sok energiájába kerülne neki megtanulni helyesen írnia, hogy nem éri meg elkerülnie a ''rászólásokat''.
Hogy mi ''éri meg'', az természetesen egy nagymértékben (ha nem teljesen) szubjektív dolog. :) -
szepi79
őstag
Meg van olyan is, mikor a kedves fórumozó - akár az egész két-háromsoros hozzászólása során - nem rak be egyetlen vesszőt, vagy pontot sem, ilyenkor elég nehéz kibogozni, miről is van szó.
(Bocs, hogy pont Neked válaszoltam, csak pont ebben a topikban Te voltál az első, akinél nem találtam vesszőt, bár ez nem volt annyira zavaró, hogy leszóljalak, csak hát jólesik néha okostojásnak lenni.) -
guess.who
senior tag
-
guess.who
senior tag
Tehát úgy gondolod, hogy íRJuNK eLiTe MóDon, legyünk síkgyökerek -csak azért, mert ez a ''menő'' a neten?
Ha valóban nem lehet megakadályozni, annak egyetlen oka van: túl sokan gondolják úgy, hogy ''hasznos'' az, ha egy tizenéves kölyök legalább félmondatonként egyszer b**megel egyet, illetve hogy kifejezni sem tudja már magát, mert az aktív szókincse kb. 50 szóra korlátozódik -ráadásul leírni azokat sem tudja... Én inkább azt hiszem, hogy ez nem szórakoztató, hanem kétségbeejtő... -
bali79
tag
válasz
guess.who #13 üzenetére
Hi!
Teljesen egyetértek veled. Amit itt egyesek folytatnak az a magyar nyelv meggyilkolása! Aki így ír, az a saját igénytelenségét mutatja meg. Szerintem ugyanis aki már arra is lusta, hogy a tetsziket rendesen leírja, az egyenlő az igénytelenséggel!
Fel sem fogjátok, mennyire káros ez.
Legalább törekedni kellene rá, hogy helyesen írjatok. Akinek ez nem megy, az nem tehet semmit és nem is ezzel van a baj, de lagalább direkt nem kéne ezt csinálni.
NESZTEK! :t -
lesaux
veterán
Aki a muszáj helyett muszályt ír, az szvsz nem egyszerűsít.
-
WN31RD
addikt
válasz
guess.who #13 üzenetére
A régi helyesírási szabályokat egy olyan korszakban fektették le, amelyben az írásos kommunikáció sokkal körülményesebb volt mint ma, továbbá az embereknek csak egy lényegesen szűkebb rétege vehetett részt benne aktívan, ráadásul úgy általában tekintély- és hagyománytisztelőbb is volt a társadalom. Valószínűleg szükségszerű, hogy ezek a szabályok a mai viszonyok között lazulni, hígulni, sőt: bizonyos esetekben felbomlani is fognak.
Ezt lehet szeretni vagy nem szeretni, de megakadályozni aligha lehet.
(Megjegyzés: Én a magam részéről jól szórakozom az egészen, és sok szempontból hasznosnak is tartom.) -
S.p.A
tag
<MÁS>
,,Imádom azokat, akik keresik az igazságot, és gyűlölöm azokat, akik megtalálták.''
Én mást sem keresek csak igazságot. De nem gyűlölöm azokat, akik megtalálták. Sokkal inkább beszélni szeretnék velük.
Egy (vagyis kettő ) biztos:
Az igazság fájdalmas és hihetetlen.
Ez még a múltkor írtam neked a Nyelvészben, de nem írtál rá semmit.
Egyébként mindenkinek csak ajánlani tudom azt a témát.
</MÁS> -
guess.who
senior tag
Az a baj, hogy nagyon sokan egyszerűen hozzászoknak ahhoz, hogy ''lazán'' kezelik a helyesírást -idővel aztán már fel sem tűnik, ha így írnak, és bizony azoknál a ''hivatalos leveleknél'' is folytatódik ugyanez... Arról nem is beszélve, hogy a fiatalabb, helyesírási szempontból még nem teljesen rögzült korosztálynak abszolút természetes lesz ez az írásmód, mert itt (és másutt) ezt látják a ''nagyoktól''... :(
-
maniac
senior tag
Az interneten a zember sokkal kevésbé figyel a hejesírásra, továbbá megszokja hogy mindenki ''egyszeűsít''. Ez nem egy szabályos egyszerűsítés hanem az interneten használatos csak, így én sem így írok meg egy dolgozotat, egy levelet. Sajnos hozzákene szoknod a szlenghez, ugyanis ez mar az!
-
S.p.A
tag
Nem tudom, hogy nem lehet megjegyezni. Legalább ezeket, hisz elég sokszor írja le az ember. Nem lehet állandóan a ''rövidítés'' az OK (különösen a muszáj-nál nem).
<MÁS>
Le is lépek rögtön, holnap nézem legközelebb a hozzászólásokat.
</MÁS>
Aktív témák
- AKCIÓ! GIGABYTE AORUS MASTER RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- LG 27GS60QC-B - 27" Ívelt - 2560x1440 - 180Hz 1ms - AMD FreeSync - Bontatlan - 2 Év Gyári Garancia
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
- Samsung Galaxy Watch5 Pro,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest