Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Kalandor: Habemus papam
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gerner1
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Aktív témák
-
WN31RD
addikt
''Az eredményeink valóban figyelemreméltóak, de [...] Kétlem, hogy [...] később bármilyen ránk utaló nyomot találnának [...]''
Ez így van. Ha valakinek az a célja, hogy az örökkévalóságnak állítson emléket magáról, akkor tényleg buta erőfeszítésnek tűnik számára bármi, amit csinálunk. Nem jellemző azonban, hogy ennyire nagyravágyóak lennénk, legalábbis amikor gyakorlati problémák megoldásáról van szó, és nem jellemző ez azokra sem, akik belátták, hogy reménytelen próbálkozás maradandót alkotni. :) -
WN31RD
addikt
''Ha magammal koherens a gondolkodásom [...] , az miért feltételezi automatikusan, hogy [...] optimálisam tudjam közölni?''
Nem feltételezi automatikusan, én ilyet nem is mondtam. Bizonyára a következőt értetted félre: ''ha te is csak homályos fogalomnak látod a kérdéses dolgot, akkor valószínűleg soha nem fogom megtudni, melyikőnk téved''. Itt az én potenciális tévedésem abban áll, hogy ellentmondásosnak feltételezem a te gondolataidat, te pedig akkor tévedsz, ha tényleg ellentmondásosak.
(Ha nem arra válaszoltam, amire kellett volna, jelezd. :) ) -
WN31RD
addikt
''Szóval várjuk a megváltót szorgalmasan, mert magunktól ugyan nem fogunk rájönni semmire sem...''
A megváltóra való utalásod feltehetően irónia volt. :) Tökéletlenségünkből ugyanis az is következik, hogy semmilyen ''megváltóról'' (itt most természetesen nem a keresztény vagy zsidó mitológia megváltójára gondolok) nem fogjuk tudni eldönteni, hogy tényleg megváltó-e, és az üzenete tényleg hiteles-e.
Én nem tekintem semminek azt, amire eddig rájöttünk. Kétségtelenül közelítésekkel és modellekkel dolgozunk csak, de attól, hogy valami nem a legjobb, amit el tudunk képzelni, még nem feltétlenül használhatatlan. Az elméleteink igenis képesek betölteni a funkciójukat, még ha tökéletlenül is. Érthetőbbé teszik számunkra a világot, és lehetővé teszik, hogy a kívánságainknak megfelelően alakíthassuk (bizonyos határok között persze). -
WN31RD
addikt
''Egy homályos fogalom [...] amit nem feltétlenül tud egy ember átadni egy másiknak.''
Sajnálom, ha így van, mert így elég nehéz beszélgetni.
Meg kell még jegyezzem, hogy ezt igen gyakran a vita elől való kibúvóként, vagy éppen saját tudatlanságuk, illetve a gondolataikban levő ellentmodnások leplezésére használják sokszor sokan. Az eddigiek alapján nem feltételezem, hogy ez a te esetedben is így lenne (legalábbis tudatosan biztosan nem), de talán érthető, hogy miért vonakodok elfogadni a ''homályos fogalmakat''.
''az írásaimból (kicsit fentebb) kialakíthatsz magadnak egy ''valódi'' fogalmat''
Amit eddig sikerült magamban kialakítani, az sajnálatos módon ellentmondásos.
A tapasztalataim alapján feltehetően nem bennem van a hiba ezzel kapcsolatban (bár természetesen ez is elképzelhető), de azt gondolom, hogy úgy fair, ha feltételezem a vitapartneremről, hogy valójában koherens a gondolkodása, és képes is a gondolatait értelmesen kifejezni. Sajnos, ha te is csak homályos fogalomnak látod a kérdéses dolgot, akkor valószínűleg soha nem fogom megtudni, melyikőnk téved. -
WN31RD
addikt
(A fizikai ''törvények'' és ''állandók'' között nem látok elvi különbséget. Egy állandó csupán egy nulla változós függvény.)
''Törvénynek'' is nevezhetjük ugyan a világ modellezésére használt elméleteinkben előforduló összefüggéseket, de tisztában kell lenni azzal, hogy ezek mit jelentenek. Korántsem azt, hogy van valami a világban, ami ezeknek a ''törvényeknek'' a betartására kényszeríti a dolgokat (bár nem is feltételeztem, hogy itt bárki is így képzelné el ezt), és azt sem jelenti, hogy tudjuk, hogy a dolgok minden esetben a ''törvények'' által leírt módon viselkednének. Mindössze arról van szó, hogy sikerült olyan elméleti modellt alkotnunk (a maga szabályaival, törvényeivel és állandóival), amely elég jó közelítéssel egybeesik a tapasztalatainkkal ahhoz, hogy használható legyen.
Ennek tudatában már kevésbé meggyőző azzal érvelni, hogy a világban fizikai törvények uralkodnának. Sokkal inkább a mi fejünkben uralkodnak a törvények.
''A fizikai állandók az ismert világegyetem feltételezett keletkezési ideje utáni 1. másodpercben már ugyan olyanok voltak, mint jelenleg.''
Azaz a modellünkbe bevezettünk egy olyan szabályt, amely egy adott (elég korai) időponttól érvényes, előtte pedig nem. Így már nem is annyira érdekes a dolog, ugye? Pedig ugyanazt mondtam én is, mint te. -
WN31RD
addikt
Csak egy kérdésem van, de ezt nagyon komolyan kérdezem:
Mit jelent az, hogy ''valódi''? (az általad használt szövegösszefüggésben)
A második részhez:
''Hibának tűnik számomra az élet lehetősége, mert [...] nem szükségszerű a következő végállapot eléréséhez [...]''
Tehát a világ történéseit úgy képzeled el, hogy egy terv alapján történnek, és amelyek fölöslegesnek tűnnek, azokat hibaként könyveled el.
Nem látom okát annak, hogy tervet feltételezzünk az események mögött. Meg tudnád ezt indokolni? -
WN31RD
addikt
Tegyük fel, hogy »''azok'', akik miatt létezhet ez a fajta élet, a világegyetem«, úgy gondolják, hogy ez vagy az az emberiség, vagy akár egyes emberek célja. Én meg esetleg azt mondom, hogy valami más. Szerinted kinek van igaza? Egyáltalán mondható-e, hogy bármelyikünknek (''azoknak'' vagy nekem) inkább igazunk van? Ha igen, mégis mi alapján?
''az élet [...] valójában inkább egy hiba [...]''
Mihez képest hiba? Ha valamihez képest hiba, máshoz képest meg esetleg nem, miért pont a hibát emeled ki?
Aktív témák
- Sony A7III + 28-70mm FE 3.5-5.6 Zoom objektív
- Eladó egy használt MSI RTX 3060 Ti Gaming X videókártya
- Macbook Pro 13" - 2020, 4 mag i7, 32/512GB, touchbar - garancia ( 901)
- Macbook Air 15" M3 - 2024, 16/256GB, bontatlan, Apple garancia ( 101)
- Macbook Air 15" M2 - 2022, 8/256GB, 1 ciklus, Apple garancia ( 103)
- Lejárt a gyártói garancia? Mi tovább támogatjuk az IT infrádat!
- Razer Blade 18 QHD+ 300Hz mini-LED i9-14900HX 32GB DDR5 RTX 4090 2TB SSD (ELKELT)
- Új! HP 230 Vezetéknélküli USB-s Billentyűzet
- Samsung Galaxy Tab A8 32GB, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 6000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest