Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Dißnäëß

nagyúr

válasz Aryes #16817 üzenetére

Nemár, hogy a ph legjobbarc topic-jában tényleg azon gondolkozzon bárki is, hogy leírja, vagy ne, a javaslatait. Hogyafenébene, érdekel :D ;) :K

Ami bennem van mindeközben:
    1. hűbasszus, túlspirázzuk amit nem kéne
    2. na, ezeknek most adtam jó kis feladatot, én dedóban megoldom a logikát, de hogy x ember törpöljön még ezen, inkább nem teszem ki őket ennek ..
    3. huh, rommá szofisztikálni lehet még ezt, úgy látom, be is indult az agyalás, érdemes ? Persze lehet. Vagy csak élvezik. Ki tudja :)
    4. Ejjha, néha olyanokat írnak, hogy uhh csak lesek, felét sem értem, lehet jobb lenne az alapoknál maradni, mert több éjszaka kellene ahhoz, hogy felfogjam, amit írtak.. aztán ha később megjöttek az ismereteim, max átprogramozom vagy ilyesmi.. :B

Csináltam egy folyamatábrát. Ez életem második ilyenje. :D MÉG NINCS KÉSZ - fenntartással kezeljétek légyszi. :R Nem is túl profi. Kommentelni sem kell feltétlen, bár nincs ellenemre, csak így hogy értsétek, miben vagyok. Már most van jópár áthuzalozási ötletem rá, a kijelző még benne sincs (nem is igen lesz), most alapfunkciókra gyúrunk és azt is high-level szinten, ez még nem programkód alap, max egy gyenge váz, csak már annyi minden volt a fejemben, gyorsan kiszórtam a cache-ből :D "papírra" ...

Nekem ez egy szigorúan tanuló projekt, de ha ügyes leszek vele, sok-sok évig elkísér és szeretni fogom, mint egy kiscicát. :D :B

Olvasok még ennek az órának meg eeprom-nak a használatáról, mielőtt Titeket molesztálnálak vele. :K :R

Alapvetően jó, amit kitaláltál, és működni is fog, de kérdés, mennyire biztonságos a tápelvétel utánra tenni az adatok mentését,
    Lehet én fogalmaztam rosszul eredetileg: központi táp elvétel. Az erősítőt úgy csinálom, hogy a 230V input a fenekén ugye, itt egy kapcsoló is, ez a főkapcsoló. Ha ez 0, akkor SEMMI, fázis és nulla is szaggatva van. Ha 1, akkor is csak a pici nyák trafó kerül áram alá, a másik 4 toroid trafó (2 fűtés, 2 anódfesz) be van kötve ide, de "NO" relével vezérelt a trafók primer oldalán, magyarul nem működnek még. Így tudom azt elérni, mint kamaszkorom gyári erősítője, hogy standby mód, azaz főkapcsoló felkapcsolva, és akkor MCU áram alatt, lehet LED-em, kijelzőm, vagy akár nem is, tökmindegy, értitek ... de ekkor már figyelve van az előlapi egy szem gomb. És ezzel szépen a be-kikapcsot, illetve bizonyos alap funkciókat (és a "kérdésekre" adott válaszokat) le tudom kódolni, ez monostabil, tehát benyomom és visszarugózik, lehet vele "morzézni" :D persze nem fog kelleni, csak na. Ez ilyen.

Tápelvétel = relék OFF-ba, és mivel az MCU trafó nem relén van, hanem a hátsó kapcsoló 1-es állásában mindig áram alatt, ő még él. Magyarul, normál üzem esetén, amikor ON és STANDBY között vagyok, az MCU mindig él, a nap 24 órájában. (Azaz nem, mert a fenekén is kikapcsolom, ha elutazunk, stb).

Viszont gondolnom kell:
    - rendes áramszünetre is, amikor fél napot hallgattam a kütyüt, belement 8 óra, és egyszercsak elszáll minden. Persze, nem világvége, ha 8 óra most nem kerül be az üzemidőkbe, de szeretnék precíz "kilométerórát" :)

- Meg arra is, hogy ISTEN MENTS, hogy mikor az áram visszajön, az egész erősítő felébredne, ez kifejezetten káros, ezt kezelnem kell, és vagy csőfoglalat hőmérsékletet figyeltetek vele, vagy egy plussz biten eltárolnám, hogy ha áramszünet volt (saját trafójának fesze beesik 5.5V alá), akkor 1 a bit értéke, amúgy meg 0.. vagy ezek kombója .. még ezt kiagyalom ..

illetve mennyire kényelmes hosszú távon az erősítő biztonságos kikapcsolására figyelni.
    Kényelmetlen, de ezek a kényes jószágok ilyenek. Kikapcsolás nem téma, ki is ránthatom a fenekéből a kábelt. Az újra-ráindítás már nagy gond lenne.

Eleve a bekapcsolása 15 perc, mármint az eredeti tervező (ez egy DIY-barát erősítő) ajánlása alapján 15 percig be se kapcsoljuk az anódfeszeket, míg fel nem melegedtek kellő mértékben a csövek. Ezt tök egyszerűen elérem MCU + relékkel. Az életet bonyolítja, igen, de ezek az "öreg" design-os, múltszázadi "csotrogányok" már csak ilyenek. :D És elfogadjuk. Mint egy régi veterán autónál, kb, amit restaurálnak, urambocsá, újként megépítenek.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés