Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Frawly

veterán

válasz Shyciii #6772 üzenetére

A ' jel, egyfajta aposztróf karakter, Shift-et nyomva tartod, és magyar billentyűzetkiosztáson megnyomod hozzá az 1-es billentyűt, ezzel kapsz a Vifm parancssorában (alsó sor) egy ' karaktert.

Olyan, mint a nem nyomdai, hanem írógépes idézőjel ("), de ez csak egyszeres írógépes idézőjel, amit aposztrófnak is használnak.

Az 'a - 'z-vel csak azt akartam írni, hogy a ' jel után begépelek egy tetszőleges, de előre beállított betűt. Minden betű másik mappára van nálam drótozva. Ha a 'c parancsot írom be, akkor az a ~/.config mappába visz. Ha a 'm parancsot, akkor az a mountolásra használt mappámba. Ha a 't parancsot, akkor az a Torrent mappába. A 's a script-es mappámba. Ezeket a vifmrc-ben konfigoltam be kézzel, pl.
    mark d ~/Downloads/

Ezt a fenti sort 'd segítéségével érem el. De te megadhatsz akármilyen betűt (lehet kisbetű, nagybetű, de szerintem még szám is), sőt, stringet is:
    mark blaBla /hozzá/rendelt/mappa
    Ezt meg a 'blaBla néven éred el. Nyilván ez már nem lenne praktikus, mert sokat kéne hozzá gépelni. A mark-oknak pont az lenne a lényege, hogy max. 2 billentyűleütésből eléred a rendszeresen használd mappáidat. Ezek a markok olyanok, mint böngészőben a bookmarkok.

Az a baj, hogy a Vifm neked kényelmetlen lesz, ha pl. nem tudod használni folyékonyan a vim-et, de szerintem gépírni sem árt hozzá (ahogy vim-hez sem). Sok Vifm-es parancsot akkor fogsz megérteni, ha tudsz vim-ül. Pl. a cw, amire a fájl átnevezése jön elő, azt nem a térdükből szopták a Vifm-esek, meg nem a Burdából vették az ihletet, hanem a vim-nek is van egy cw parancsa, ami ott a change word (egész szó lecserélése). Csak mivel a Vifm nem szövegszerkesztő, hanem fájlkezelő, így ebben nem szavakat, hanem fájlnevet cserélsz le. De pl. ezeknek a mark-oknak a kezelését is egy az egyben a vi/vim-ből vették át. Meg a kijelölés módot is (v vagy V), a G-vel az utolsó sorra ugrást szintén, és még lehetne sorolni sokáig.

Ennek ellenére átszabható minden Vifm-es billentyű, ilyen mc-s, meg Total Commanderes stílusúra, csak sokat kell hozzá konfigolni, meg a Vifm egyik előnye veszne el vele. A vim-mel is ott szokták elrontani a kezdők, hogy minden billentyűparancsot átszabnak, engedélyezik az egeret, kurzorbillentyűket, hogy a Sublime, Atom, Visual Code, stb.-t utánozzák, de ezzel meg a vim lényege veszik oda, a modális-gépírásos filozófia.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés