Új hozzászólás Aktív témák

• Frawly

veterán

válasz Shyciii #6841 üzenetére

Vifm-ből hívott csoportos átnevezés vim-ben grep/sed-szintaxissal:
    :%s/[0-9]{2}/0\0/g

Nem teszteltem, de azt kéne csinálnia, amit írsz, a kétjegyű számokat (de csak azokat) átcseréli háromjegyűre. Ha látod a listán, hogy helyesen cserélt le mindent, a végén ZZ billentyűkkel kilépsz vim-ből, és visszakapod a Vifm-et, az átnevezett fájlokkal.

A „:” parancsmódba teszi le a vim-et, az „s” a substition rövidítése/parancsa (általános alakja s/keresett/cserestring/ formában szokásos), előtte a % jel azt jelenti, hogy az összes sorban hajtsa végre, ne csak az első sorban, a „g” a végén meg a global rövidítése, ami miatt egy soron belüli többször előfordulásokat is lecserél, ez az esetünkben nem szükséges, mert egy sorban egy egyezés lesz, de én megszokásból mindig gyűröm a végére a g-t. A [0-9] számjegyet jelent, a {2} pontosan két előfordulást egymás után (lehetne [0-9][0-9] formában is írni), a \0 a keresett kifejezést teszi oda az extra 0 után pluszban.

Nem árt megtanulni regexp-pül, mert nem csak csoportos átnevezéshez jön jól, de scriptekben, meg úgy általában linuxoknál, Unix-származékoknál, programozásnál, nem csak vim-ben, de bármilyen regexp képes editorban, prognyelvben, terminálban grep/sed-hez, még a Total Commander, Double Commander is támogatja alternatívaként a saját regexp formátumán felül. Előnye, hogy a Commader-ek [bla][bla] regexpjénél többet tud, rugalmasabb, igaz bonyolultabb is, és nehezebben olvasható.

Az awk-t én sem szeretem, túl bonyolult a szintaxisa, de ha oszlopszerű adathalmazból akarsz kinyerni oszlopokat, akkor arra viszont könnyebben használható, mint egy posix/grep/perl regexp.

(#6842) májkimiki: ez ilyen. Főleg, ha ilyen 2 magos, 2 szálas példányod van (vannak erősebb, 4 magos, 4 szálas modellek is), nuku L3 cache, alacsony órajel, alacsony IPC. Ahogy nézem, még hardveres virtualizációt sem támogat. Ha ez vigasztal, Windows alatt még sokkal rosszabb lenne.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés