Új hozzászólás Aktív témák

• Shyciii

veterán

No ezen a héten végig úgy dolgoztam, hogy nem Openbox-ot használtam, hanem tiling WM-et, méghozzá Bspwm-et. Elsőnek tapasztalat. Számomra használat szempontjából semmivel nem jobb, mint az Openbox. 2-nél több ablaknál már a 3-dik ablak túl kicsi információra. Ha mindhárom ablakot ugyanakkora méretre hozom, akkor meg egyik ablakban sem kényelmes dolgozni. Ezen okok miatt 2x annyi workspace-t kellett létrehoznom, mint amit Openbox alatt használtam. Gyorsaságot nézve nem látok különbséget. Mindkettőt könnyű konfigurálni. Egy dologban viszont jobb a Bspwm, mint az Openbox: összmemória foglalás 17MB-al kisebb, tehát így nézve érezhető a "könnyebség".
    És hogy miért Bspwm-et használtam? Nos:

- Könnyű konfigurálni, egyszerű a nyelve
    - Gyors
    - Kevés memóriát fogyaszt
    - számomra jól testre lehet szabni, és mégse bonyolódik el

Mi volt a bajom a többi tiling wm-el:

-i3: elsőre egyértelmű volt hogy azt használjam, hisz nagyon népszerű, így biztos tökéletes lehet. Nos bár eszméletlenül jól dokumentált (gyakorlatilag a legjobban dokumentált), viszont 2 komoly bajom volt vele: a layout amit használ a progik megjelenítésére az egyszerűen szar. Egyenlőr mértékben osztja fel vertikálisan, vagy horizontálisan. Ennyire képes az automata módja, slussz, kész. Persze lehetne úgy, mint a bspmw, csak éppen kétszer annyi bill kombót kellene nyomkodnom. AUR-ban van autotiling, ami megoldja ezt a problémát (sok embert idegesít ahogy olvastam), ami egész jól működik, viszont totál összezavarodik mikor a már megnyitott ablakokat helyezgetném, ez viszont elég nagy probléma. Másik gond, hogy egyszerűen zabálja az erőforrásokat. Pontosan ugyanazt belőve a háttérbe, mint ami Openbox-nál használtam, és csak 5MB-al fogyasztott kevesebb memóriát az i3, mint az Openbox...

- Spectrwm...hát ezt borzalmas volt konfigolni, és nem is tudtam teljesen testreszabni, ahogy nekem kellett volna. Polybar is vacakolt, úgyhogy hagytam a francba.

- Qtile...nagy reményeim voltak. Bár a konfigolás részben bonyolultabb a Bspwm-nél, viszont több minden megoldható benne. Kivéve pár dolgot, úgyhogy azt a xinitrc-ben kellett beállítanom. Előnye, hogy nagyon sokféle layout-ot tud kezelni. Van olyan is, ami majdnem egy az egyben tudja a Bspwm-et. Viszont nem mondanám baromi gyorsnak. Egy hangyányit lassabb, mint az i3, vagy a bspwm. Egy dologban hatalmas csalódás. A memóriafoglalása nem hogy kevesebb az Openbox-nál, hanem 26MB-al több. Ez tiling WM-nek kifejezetten sok, de hogy az Openbox is sokkal jobb így nála...

- xmonad. Megláttam a config file-jat, és úgy döntöttem, hogy a Haskell nem nekem való.

- herbstluftwm. Ez teljesen manuális. Nekem kell meghatározni minden ablaknál hogy hova kerüljön. Kösz nem.

- dwm. Akárhányszor változtatok, mindig újra kellene fordítanom. Kösz nem.

Hidegindításkori memóriafoglalások:

Openbox: 201MB
    i3: 196MB
    Bspwm: 185MB
    Qtile: 227Mb

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés