- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- Rap, Hip-hop 90'
- Gurulunk, WAZE?!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
LOGOUT
GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS ALKALMAZÁS AJÁNLÓ
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
schor #119577 üzenetére
Az általad leírt tervezett felhasználásra a 8GB bőven elég, és én ezt nem szlogenekből meg elméletekből mondom, hanem 2 év együttélés alapján egy teljesen alap (8GB/256GB) M1 Air-rel, amit a leírásod alapján szinte 100%-ban arra használtam, amit Te is írsz, esetleg egy picit többre. SOHA nem volt memóriagondom vele.
Segítségként, néhány link, mindegyik tapasztalat, de talán közelebb kerülsz hozzá, hogy mire elég 8GB, ebben vannak nagyon nem "átlag" felhasználások is:
- [link]
- [link]
- [link]
- [link]
- stb.A "2024-ben 8GB nevetséges", "8GB nem jövőbiztos" stb. frázisokra szerintem ne figyelj, üres szlogenpuffogtatások, amik tapasztalat helyett teóriákra és előítéletekre építenek.
Aki leírja, hogy nála mire nem volt elég a 8GB, csak arra figyelj. Vannak ilyenek is, de ebben a fórumban nem ez a többség. Néhány dolgot megemlítenék, amire NEM lesz elég 8GB:
- iOS alá való programozás XCode-dal, telefon-emulátorral együtt
- sok Docker container, egynél több VM, nagyobb Kubernetes-cluster lokális futtatása, stb.
- 70-80 böngészőoldal egyidejű nyitva tartása Chrome-ban
- sok 4K (HEVC) alapanyagból összevágott hosszú videó komplexebb effektezése
- beszámolások alapján bizonyos Lightroom-munkamenetek nagyobb mennyiségű képpel (én egyébként javaslom a DxO Photolab-ot a Lightroom helyett, az Affinity Pro-t pedig Photoshop helyett)
- 100 track-et összedolgozó LogicPro-munkafolyamat(na EZ a vicc kategória, ennyi tracket csak benchmarkoláshoz használnak... amúgy a LogicPro teljesen jól elfut a 8GB-on).
Az ezzel kapcsolatos véleményemet itt foglaltam össze, szerintem olvasd el ezt is:
[link]PS. Javaslom, hogy menj át az Apple asztali gépek topikba is, és ott is írd be a keresőbe a "8GB" keresőszót.
-
válasz
schor #119573 üzenetére
Ha nincs rá igényed direkt, akkor ne vedd meg a 10% felár ellenében sem.
Korábban erről nagyon sokat beszélgettünk itt is, hogy zseniálisan van árlétra elkészítve. Nekem annak idején MacBook Air M1 alap lett volna a cél. Egészen odáig jutottam, hogy az alap pro változat lenne nekem jó, mert alig drágább. Végül a valóság egy jó állapotú használt 16GB-os M1 Air lett (az új alap pro legjobb árának feléért). Utólag erről is kiderült, hogy teljesen feleslegesen. Azt hittem nélkülözhetetlen lesz nekem a lokális Windows és kell a 16GB ram. Semmire nem használtam eddig. Talán el fogom tudni értékarányosan, de utólag visszagondolva sokkal jobban jártam volna, ha veszek egy teljesen új alap M2-es gépet.
-
Blue@X
senior tag
válasz
schor #119560 üzenetére
Plusz kijelző tekintetében érdemes megválaszolni magadnak:
- Külső kijelzőre csatlakoztatod, vagy csak a beépített kijelző kell? Ilyen esetben az 1 coll fontos lehet.
- ProMotion funkció (120Hz) kell-e neked?Hardveres teljesítményben a két eszköznél nem a CPU/GPU lesz a limitáló számodra, hanem a 8GB RAM. Az esetek többségében ez bőven elegendő, viszont a kettő közötti árkülönbözetből kijöhet egy 16GB RAM-os Air ami időtállóbb konfiguráció (igaz a végén az Air drágább lesz).
Új hozzászólás Aktív témák
- Star Trek
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Borotva, szakállnyíró, szakállvágó topic
- Steam topic
- Tudományos Pandémia Klub
- Ingatlanos topic!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Számtech boltosok memoárjai, azaz amikor kiborulunk...
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- További aktív témák...
- OHH! Dell Precision 7560 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-11850H 32/1TB NVIDIA A3000 6GB FHD
- Ohh Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Vágó Laptop -75% 15,6" i5-11500H 32/1TB RTX A2000 4GB /1 Millió/
- LÉZEREZÉS! külföldi billentyűzet magyarra kb. 20-30p alatt!
- Bomba ár! HP EliteBook X360 830 G8 - i7-1185G7 I 16GB I 512SSD I 13,3" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Toshiba Satellite Pro R50-C - i3-6G I 4GB I 128GB SSD I 15,6" I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 10, Xiaomi Redmi Note 10s, Xiaomi Redmi Note 10 Pro
- Azonnali A320 B350 X370 B450 X470 A520 B550 X570 chipset alaplap felvásárlás személyes/csomagküldés
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- LG 27GR95QL - 27" OLED / Limitált LoL Edition / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync
- Apple iPhone 7 128GB Yettel Függő 1Év Garanciával