- potyautas: Sára és a párja.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Tóth Olivér: VGA... Avagy honnan és hová?!
- bitpork: Meglátjuk mit hoz a jövő
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ba cy lus
addikt
-
Ba cy lus
addikt
Ha jól rémlik, a Color Plus 200 meglehetősen szemcsés. Ha valaki ezt keresi, ettől megkapja. A Gold ehhez képest finomabb szemcsés volt régen (5-6 éve), ma nem tudom, mi a helyzet, de anno az egyik kockát beszkenneltettem 30 MPx-lel, és eléggé meglepődtem a 6 MPx-eshez képest.
-
Ba cy lus
addikt
Nikon F801s, F90/F90x. A manuális gépek tipikusan drágábbak, azoknál meg kell fizetni a "még retróbb" kinézetet, élményt.
-
Ba cy lus
addikt
A fő cél, hogy fényes nappal is bele tudjak férni az 1/2000 záridő maximumba nyitott rekeszen.
Alternatív megoldás túlexponálni 1-2 FE-kel (vagyis fele-, illetve negyedakkora ISO-t beállítani a filmre), majd pull hívás.
-
Ba cy lus
addikt
-
Ba cy lus
addikt
Tettem egy próbát a Grain2Pixellel is, hát gyakorlatilag ugyanazt a jpeg-et köhögte ki magából a negatív konverziója után, amit a SilverFast. Még mindig a DNG/TIFF (raw) + RawTherapee a legjobb csúcsfények visszanyerése terén. Lightroomot és Negative Lab Pro-t nem próbáltam, mert utóbbim nincs. Önmagában a Lightroom nem jó, hiányzik a negatív konverziója. Az meg nem az igazi, hogy a tónusgörbével, úgy nem tudtam jó eredményt kihozni. Dxo Photolab ugyanez.
-
Ba cy lus
addikt
Már tegnap elkezdtem használni a Darktable-t, de nem nyerte el a tetszésem, ma le is takarítottam a gépről. Bonyolultabb még a RawTherapee-nél is, viszont kevésbé érzem hatékonynak. Már régebben is próbálkoztam vele a DSLR-rel készített képeimhez, de visszatértem a gyorsabb és hatékonyabb Lightroomhoz, DxO Photolabhoz.
-
Ba cy lus
addikt
Ennél a filmnél inkább az objektív és a szkenner a szűk keresztmetszet.
-
Ba cy lus
addikt
Silverfastban ez volt a maximum a csúcsfényeknél (kivágott rész):

DNG + Rawtherapee (a színek beállításával még küszködöm)

És eközben az árnyékos részek is gazdagabbak lettek a dng-t feldolgozva.
A szkenner mindkét esetben ugyanaz a Plustek 8200i. -
Ba cy lus
addikt
Pedig van különbség:
3600 dpi

---------------------------------------------------------------------------------------------
7200 dpi
---------------------------------------------------------------------------------------------És felbontásban a Nikon Coolscan 4000-et (max. felbontáson) is felülmúlja:

Amiben nem, az a dinamikatartomány, a karcok és a gyorsaság.
Érdemes még itt megnézni a felbontás összehasonlításokat, van több dslr scan is:
[link]. -
Ba cy lus
addikt
Egy dolog biztos: a legidőigényesebb a filmszkenner, a Plusteknél engem az is lassít, hogy gurigában volt tartva, így pedig nem lehet vele beszkennelni, fel kell vágni hatos csoportokba. Most arra várok másfél hete, hogy "kiegyenesedjen" (ellenkező irányba tekercseltem), mert egyébként nem könnyű pontosan beigazgatni a szkenneléshez használt tartóba.
És még egy szempont, ez általános tapasztalat: a Plustek filmszkennerek hajlamosabbak jobban kihozni a filmen lévő apró mikrokarcolásokat. Állítólag a megvilágítás nem megfelelő módja miatt. Az iSRD egy részét tünteti csak el ezeknek. Álmomban nem gondoltam, hogy ennyi karc van a filmjeimen, amik az előhívás óta csak gurigában pihentek a tartójukban. Ha mindet el akarnám tüntetni, az megint egy csomó plusz idő. Szóval Plusteket csak akkor vegyél, ha sok szabadidőd van nyár végéig.
-
Ba cy lus
addikt
A gyárilag mellékelt kis hordtáskájában könnyű a plustek 8100/8200-at is egy szekrényben eltárolni.
A DSLR-rel/MILC-cel szkenneléssel kapcsolatban saját tapasztalatom nincs, csak tudom, hogy rosszabb is, jobb is lehet, mint egy dedikált filmszkenner. Ha minden adott (jó makroobi, megfelelő eljárás), akkor jobb. Dehát ez sem kevés pénz, ha alapból nincs objektív se.
-
Ba cy lus
addikt
Azóta megoldottam: a Vuescan legfrissebb verziójával sikerült, a gombok pedig valószínűleg az alapértelmezettől eltérő telepítési hely miatt nem működtek. Viszont az Eszközkezelőben semmi sem változott, nem lehet elérni, hogy ott azt írja: 'Plustek OpticFilm 8200i', maradt a 'Film Scanner (A2F)', hiába próbáltam, hogy csak a Plustek telepítő befejezése után kapcsolom be a szkennert.
-
Ba cy lus
addikt
-
Ba cy lus
addikt
-
Ba cy lus
addikt
Végre beszereztem egy Plustek 8200i SE szkennert, pár tanulság már van.
Élességre a diafilm a legjobb, a Provia valami fantasztikus. És ezen rendesen kijön sajnos a gyengébb felbontóképességű objektív, a Nikon 28-80mm f/3.3-5.6G most már végleg leszerepelt. Digitálissal is az a tapasztalatom, hogy kb. 10 MP-ig jó. A diáról beszkennelt képeket is, amiket ezzel az objektívvel csináltam, nyugodtan le lehet kicsinyíteni 10 MP-re.
Na persze a diafilm sem tökéletes, a dinamikatartománya szűk. A poén az, hogy az expozíciók ezzel együtt is egész jól sikerültek, jobban, mint egy-egy tekercs színes negatív. -
Ba cy lus
addikt
Sziasztok!
Meghülyült a Nikon F55-öm, de csak akkor jöttem rá, mikor már belefűztem a filmet. Exponálni nem exponált rá, nem hallottam, csak hogy továbbította a filmet. Szóval visszatekertem, kivettem a filmet, amit teljesen visszatekert, viszont így nem tudom majd befűzni (másik gépbe persze). Hogy ép maradt-e minden kocka, azon most nem is gondolkodom, majd kiderül.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Hirdetés
- Xbox tulajok OFF topicja
- Az AI átformálja a Peugeot modelljeit is
- Garmin topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- NVIDIA® driverek topikja
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- AliExpress tapasztalatok
- OLED monitor topic
- iPhone topik
- Megújult mobilos felület, fórumos ráncfelvarrás a PROHARDVER! lapcsaládon
- További aktív témák...
- ELADÓ FÓLIÁZOTT HP EliteBook 840 G9 i7-1265U 16GB 512GB 14" FHD+ 1 év teljeskörű garancia
- Lenovo Thinkstation P320 MT,E3-1220 v6,32GB DDR4,256GB SSD,Quadro P2000 5GB VGA,WIN11
- HIBÁTLAN iPhone 12 mini 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3818
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Air 15 2025 M4 24GB RAM 512GB SSD notebook garanciával hibátlan működéssel
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest