Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• fanti

addikt

Nos, így egy hét tapasztalata alapján gondoltam írok egy kis tapasztalat-szösszenetet.

Előzményként annyi, hogy Gigabyte B450 Aorus lapot használtam (BIOS:F41), és egy 2700-as Ryzen volt benne, egy ID-Cooling 214X alatt, TG Kryonauttal kenve, és memória gyanánt meg egy 32GB-os DDR4-3200-as G.Skill Ripjaws V (F4-3200C16D-32GVK) volt használva, valamint mindkét M.2-es slotban volt NVMe-s SSD, nevezetesen egy Samsung PM961 1TB és a másikban meg egy Toshiba XG6 1TB-os példány.

Minden szépen és gyorsan működött.
    A memória sajnos csak 2933MHz-en futott atomstabilan, viszont ott elég agresszív időzítésekkel ment, úgyhogy az Aida mindhárom rá vonatkozó teszt értéke elérte a 45 GB/s-ot, úgyhogy ezzel is nagyon elégedett voltam végső soron.

Majd a Kislányom megkapta a 2700-as Ryzent a gépemből, én meg egy 3700X-et tettem a helyére.
    Csináltam egy jumperes CMOS cleart a biztonság kedvéért is.

Tapasztalatok a 3700X-el:

-Majd másfél percig várakoztam a bekapcsolást követően, mire pittyent a BIOS és elindult az új procival a lap.
    Ezt azért írom le, hogy ha más belefutna ilyesmibe, akkor ne ílyedjen meg, legyen türelmes.
    Természetesen ezt csak a procicserét követően csinálta egyszer, utána már a normál, bekapcsolást követő 5-6 másodperc után pittyent, és töltötte a rendszert.

-Annak ellenére, hogy egy naprakész Windows 10 Prof rendszerbe ült bele az új processzor (amin a legújabb csipszettdriver is telepítve volt) még is picit furán viselkedett mindaddig a pontig, ameddig újra föl nem tettem ugyanezt a drájvert. Onnantól kezdve viszont minden a megszokott módon, stabilan üzemelt. A két SSD is tökéletesen ment.

-Nagyon érdekesnek tartom azt, hogy minden játék is szépen elindult és hasított is ahogy kell, egy kivételével.
    A Far Cry New Dawn magbolti verziója (1.0.2) nem indult el, pedig a 2700-n előtte vígan futott! Elkezdett betöltődni, majd nagyjából fél perc elteltével abba is hagyta a működést és a feladatkezelőből is eltűnt, azaz kilőtte magát.
    Sokat próbálkoztam vele, még újra is telepítettem, de hiába. A hibajelenség megmaradt.
    Megvettem jogtisztán az Alzáéktól, és úgy azt föltelepítettem, és úgy már az 1.0.5-ös verziót is föltette a játék magára, onnantól kezdve hibátlanul fut!!!
    Ebből arra gondolok, hogy a magboltos 1.0.2-es verzióban lehet valami olyan kódrészlet, ami felismeri azt a processzort amin futtatják, és mivel az 1.0.2-es ez év februári talán, ezért nem találhatta meg a 3700X-et természetesen, azaz nem tudta beazonosítani, ezért lépett ki, ellenben az 1.0.5-ös változattal, ami viszont szépen működött és működik azóta is. Ez puszta feltevés a részemről, de más logikus magyarázatot nem találtam erre az esetre.

-Az IF valami eszméletlen jól sikerült, mert a memória kittem (F4-3200C16D-32GVK) X.M.P-vel gond nélkül indult is!
    Ez azért is szép teljesítmény, mert ezt ugyanez a kitt anno az Asus Maximus Hero VIII-as (Z170) lapban egy i7-6700K társaságában sem tudta megtenni, csak akkor amikor a legutolsó BIOS-t kiadták.
    De visszatérve a 3700X-hez, a saccoldával behangolgattam 3266MHz-re 1.4v társaságában, és tökéletesen megy azóta is.

-Kihajtja kérdés....a GTX 1070Ti-met már az alap 2700 is kihajtotta az újabb és normálisan megírt játékokkal, a 3700X meg ugye....kipipálva a játék része.

-Meglepő volt látnom, hogy az AMD-s LinX GFlops értékei a duplájukra emelkedtek a 2700 után....ez valami elképesztő gyorsulás. És ez előjön lefutási időben is, az is feleződik. Hihetetlen, de ez van.

Hőmérsékletek esetében (XFR+PBO) viszont senkinek nem ajánlom a gyári 3700X hűtésének használatát hosszabb távon, hacsak nem akar megbarátkozni a 90-95 fokos értékekkel. Még nálam az ID-Cooling 214X-el és a TG Kryonauttal is megnyalja a 70 fok alját egy kemény bencsmárk, vagy akár egy kimaxolt Far Cry New Dawn alatt ezekben a meleg napokban.
    Most mondhatjátok, hogy sokat segíthet -0.1v offset, de ez teljesítmény csökkenést is hoz sajnos, teszteltem.
    És ha valaki AllCore tuningra adja a fejét, akkor meg elengedhetetlen egy nagyon jó hőközlő paszta, és egy komolyabb hűtés használata (dupla tornyosak sok hőcsővel előnyben). Valamint fontosnak tartom a jól szellőző házikót is, pláne ha valami brutális fűtőerőmű izom VGA van a gépben!

És én azt gondolom, hogy NEM KELL X570-es lapot vennie hozzá senkinek, akinek legalább egy B450-ese van, az X470 meg már csak bónusz!
    Mi több, nem is ajánlom senkinek a drága X570-eseket, és hogy miért nem?
    Pusztán azért, mert az AMD ezt az AM4-es foglalatot a jelek szerint a következő processzor generációjában elhagyja. És ez ugye nem évek távlata, hanem jövő ősszel már a 4XXX-es Ryzeneket fogjuk csodálni, de azoknak meg már (sajnos) új foglalat is kelleni fog, azaz új alaplap is. Ezért érzem én kissé pénzkidobásnak ezeket a túlárazott, miniventilátoros X570-es alaplapokat erre az egy évre, pláne azokat amik ilyen 100.000 Ft.-ot meghaladó árban vannak. De persze ez csak az én magánvéleményem, ajánlásom ha úgy tetszik, hisz mindenki azt vesz ami tetszik neki természetesen.

Egy biztos.
    Én egy maximálisan elégedett Ryzen 3700X felhasználó vagyok, a Kislányom meg ugyanilyen elégedett a Ryzen 2700-as procijával, ami ugyanolyan alaplapban dolgozik mint az enyém :))

[ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés