Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• KillHates

nagyúr

válasz gban #21903 üzenetére

Szia!

Yutani kért meg, hogy foglalja állás a témát illetően.

Van igazság abban amit írtál, de valójában elenyésző ez a lehetőség. A hő minden esetben degradálja a félvezetőt. Tehát attól csak egész szélsőséges esetben javulhat a működése.
    Általában az van amit Yutani írt; az úgynevezett BGA (Ball Grid Array) chip-ek alatti golyók engednek el a jó esetben a pad-ról, rossz esetben a pad-ot tépik le. A hajlítgatás azért nem szokott releváns lenni a hiba megállapításában, mert maga a chip is egy kis PCB ami együtt hajlik magával a kártya PCB-jével. A GPU a kis üvegkerámia kocka az IC tokozásának a közepén. Bármilyen hihetetlen, de ez is kis golyókkal érintkezik az IC PCB-jével. (csak nem látjuk a hőálló epoxy underfil miatt) Itt jön számításba a Te okfejtésed; szélsőséges esetekben melegítésre ez a mag is visszaforrasztható az IC PCB-jére, ha elengedett.
    Viszont amit még írtál, hogy nincsen mindig szükség az újra golyózásra. Az ipari normák szerint soha nem golyózzák újra a kártyákat! Ha rossz akkor reflow (újra ömlesztés) vagy kuka :K
    Sajnos a jó hőprofilt belőni még BGA-zó géppel is komoly feladat, nemhogy hőlégfúvóval, vagy egy sütővel. (ezekkel inkább a lehetetlen felé konvergál :D)
    Ami még jellemzi az asztali GPU-k lelkivilágát, hogy a régebbiek nem támogatják a mag-visszalassulást, fejletlenebb az energia gazdálkodásuk, és sokkal hajlamosabbak a hőmegfutásokra. Ezért mire egy kártya bekerül a BGA-zó gépbe, addigra már zörög a porrá égett szilícium a tokozásában és nem igazán használ nekik a melegítgetés, vagy akár az újragolyózás. Minap futottam rá egy 9800GT G92-es GPU-jára ami olyan zárlatos, hogy a VGA kártya közepére ezzel az erővel akár egy 50 Forintost is forraszthattak volna. :D Persze lepakoltam az egész tetves kártyát, mert nem hittem, hogy pont a GPU tud ilyet produkálni, de tényleg...
    Szóval egy szó mint száz, felesleges ex-catedra bármilyen állást foglalni, mert annyira komplex a rendszer, hogy szinte bármilyen hiba előfordulhat.

Telefonszámom: 0️⃣6️⃣7️⃣0️⃣3️⃣3️⃣9️⃣9️⃣3️⃣3️⃣9️⃣ ... Ha nem válaszolok a privátra, akkor hívj fel...

• Rive

veterán

...szerintem többször javulnak a hőtől a kártyák mint a végrehajtott reballtól.

Ez leginkább tipusfüggő. Anno emlegettem az XBoxot: ott a golyó- (és sokszor a nyák) hiba a gyakori, mig a 'középkorú' NV kártyáknál a GPU-hiba jellemző.

ATI esetén úgy sejtem, inkább a golyó- és memóriahiba a gyakori, de ezügyben kevesebb tapasztalatom van - ('sikeresen') kendácsolt ATI kártyákkal mintha kevésbé gyakran lehetne találkozni.

Ui.: BGA dolgában: a BGA-t pl. használják inteligens ágyúlövedékek épitéséhez is (50000 g gyorsulás), nincs ezzel a technológiával komoly baj... Egyedül a hordozó görbülését nem szeressék, lásd hűtőborda és leszoritóerő...

[ Szerkesztve ]

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

• spista222

addikt

Nem állítom hogy nem létező hiba a forrasztás megrepedése, de valójában szerintem többször javulnak a hőtől a kártyák mint a végrehajtott reballtól.

A javulnak szót én idézőjelbe raknám ;] mert legfeljebb kapnak egy sebtapaszt de az nem gyógyítja meg őket véglegesen.

Én kerülök minden feszegetést de ezért sem vállalok alapesetben semmilyen garanciát posta után VGA-ra mert még egy kivétel előttig teljesen jól működő VGA is meghallhat akár attól is ha kivesszük és visszarakjuk.
    A nagy hűtős kártyákat én mindig a hűtőjénél fogva rakosgatom mivel az a nehezebb és a panel elbírja a saját súlyát de fordítva az már nem nagyon igaz és csak hajlana a kártya, bár beszerelt állapotban nincs mit tenni akkor úgyis hajlani fog. Emlékszek még a régi AT-s házakra amikor a ház elejében direkt volt olyan műanyag ami tartást adott a hosszú kártyáknak:) pedig azoknak még negyed ekkora súlyuk sem volt.

bacsis Ezért nem szoktam én sem reballoztatni, mert általában az ilyen kártyákat én is csak egy rövidebb tesztre használom amire elég szokott lenni a rework is (Persze nem a sütős verzió).

[ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák