Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Petykemano

veterán

válasz S_x96x_S #6503 üzenetére

Hová lett az "Intel 4"?

A Fluid Dinamycs számítás gondolom erősen AVX(512)-re épít, azért lehet ennyire erős a benne az Intel. Ennek megfelelően feltételezem, hogy a Zen4 is nagyobbat fog majd benne előre lépni. Valószínűleg nem annyit, mint a HBM-es SPR. Az AVX512-re mondják, hogy nagyon memória-sávszélesség-igényes. ami érthető, hiszen a lényege az, hogy a nagyobb adag adaton végzi el ugyanazt a műveletet, tehát az adatokat nagyobb adagokban igényli ki-be.
    Nem tudom, hogy lesz-e erre a réteg-igényre külön HBM-es Zen4, vagy kielégítő lesz-e ide a Genoa-X. Gondolom az AMD a v-cache méretét/szintezettségét illetően is emelni fogja a tétet. A TSMC állítólag már 12 magas felépítményt is tudna, ebből az AMD jelenleg 1-et használ.

a 2029-es DDR6 szerintem eléggé elkeserítő.
    a 2010-es évek második felében azt lehetett érezni, hogy kicsit leültek a szabványok. De pl a PCIe-t eléggé felpörgették. Nagyjából három évente jelenik meg új, miközben a PCie3 7-8 évig is jelen volt.
    Értem, hogy a DDR4 is sokáig volt (2014-2022) elsődleges szabvány, de azt gondoltam volna, hogy ezt is felpörgetik. Más hírek szerint 2025-2026-ban jelenhet meg [link] Persze onnan valóban kellhet még 2 év, mire mainstremmé válik, mivel hivatalosan a DDR5 is 2020-ban jelent meg, aztán még szinte sehol sincs.

Valahogy azt érzem, hogy a stacked cache-ekkel a DRAM így jelentőségét fogja veszteni és késleltetés szempontjából helyettesíthetővé válik majd az optane típusú megoldásokkal.

Új hozzászólás Aktív témák