Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• HSM

félisten

válasz Petykemano #5182 üzenetére

"ha sokat tudna az AMD keresni szervertermékeken, akkor ne forgatná át a wafer felhasználást arra - olcsó apuk helyett."
    Nem tudom, ezt mennyire tudja megtenni a gyakorlatban. Addig oké, hogy 7nm, de azért más csip, más folyamat, gondolok pl. a maszkokra. Illetve a nagyobb CPU-k esetén komplikáció a tokozás is, annak is véges a kapacitása, mennyit tudnak a különböző lapkákból adott idő alatt összebarkácsolni.
    Illetve szerver CPU-k azért komoly tempóval szippantják be a chipleteket, a topmodellen 8db, a kisebbeken nem tudom, mennyi van pontosan. Ehhez képest egy notebookba elég egy APU "chiplet". Egyébként sokáig nagyon komoly hiány volt a két chipletes 5900 és 5950-ekből is, szvsz nem véletlenül.

"lehetséges, hogy ennyire sok volna a túl sokat fogyasztó CEzanne?"
    Valószínűleg ez is közrejátszik. Főleg a 15W-os kategóriában 8 maggal azért eléggé meg kell húzni a nadrágszíjat. Így a kicsit torkosabb példányok is remek felhasználási lehetőséget kapnak.

#5184 Petykemano : "Ha létezik és tényleg lesz desktop modell. "
    Eléggé szép csúcsmodellt lehetne csinálni ezzel főleg az 5900/5950-esekből játékos szempontból, kb. egy generációnyi fejlődés, a gyártó szempontjából igen "olcsón".

"vajon a B2 stepping ehhez kellett"
    Bennem is megfordult a gondolat. A kapcsolódási pontok mindenesetre már mintha az eredetiben is ott lennének az L3 mellett: [link] [link] .

"Akkor már a küszöbön lesz a DDR5."
    Ha az elején olyan "jól árazott" lesz, mint a DDR4, akkor nem biztos, hogy érdemes lesz azt venni. :N

#5189 hokuszpk : Azt már elsütötték az RDNA2-vel, ott még számok is vannak... [link]
    Ez alapján mondjuk egy FHD-ra célzott IGP elég szépen profitálna egy 64MB-os szeletből. :K

Én IGP tekintetében túlzottan nem féltem a diszkrét VGA-kat, amikor manapság azért egy korszerű, játékos célú VGA mondjuk egy RTX3060/6700XT és felfelé. Utóbbi pl. 7nm-en is 200+ Watt, 335mm2, és a 96MB "L3" mellett is kell alá a közel 400GB/s sávszélesség. Ez még nem mostanában lesz CPU mellé integrálható. :N

"az asztali cpufrekinek viszont oda fog vagni vagy azert"
    Igen, éppen emiatt aggódtam a hűthetőség miatt, ha ront az elérhető BOOST-on, akkor az asztali környezetben könnyen semlegesítheti a nyert IPC-t. :K De ne legyen igazam.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés