- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Tomasz72: Ventilátor upgrade
- bambano: Bambanő háza tája
Új hozzászólás Aktív témák
-
katt777
félisten
válasz
Vartanus #10388 üzenetére
A kérdezést és az értelmes vitát nem tekintem kötekedésnek, bár értem, hogy megjegyezted, hiszen én is jártam már úgy többX, hogy csak megkérdeztem valamit, és nekem estek, mit kötekedek (tipikusan egyébként amikor AMD topicban rákérdeztem összehasonlításképpen nV vagy Intel eredményekre, fordítva ez sosem volt probléma).
Próbálok józanul, tesztekkel érvelni. Sajnos az emberek 80%-ának fogalma sincs róla, milyen kombó az ideális egyes célokra, vagy tényleg egymásnak adják a hülyeséget, mint pl. Virtu esetében, amelyet mindenki szid, de a többségük még azt sem tudja, hová kell kötni a VGA-t. Egy konfig megfelelő teszteléséhez is kevesen értenek, azok persze nem is bizonygatnak tévedéseket.
A "kevés a proci"-hívők (csak annak tudom tartani őket) pl. rendre olyan programokra hivatkoznak, amelyek eleve igénytelenebbek (lásd: UE3), és nyugodtan beérnék gyengébb VGA-kkal, a "tesztjeik" pedig azért mulatságosak, mert ha rákérdezek, mindig kiderül, hogy nem magas grafikai minőséggel teszteltek ("de elég 2XAA"), amire pedig ismét csak elég egy gyengébb VGA. Láttam én már "kihajtatlansági" tesztet, természetesen graf. beállítás nélkül, 200FPS-szel, miközben az a program magas grafikai beállításokkal jó, ha 60-70 körül elfut. Azt persze sohasem fogják elismerni, hogy hülyék voltak, és kidobtak egy rakás pénzt fölöslegesen, egy számukra szükségtelen VGA-ra, amiatt meg egy megint csak szükségtelen, drága procira (játékokat illetően), különbséget meg nem igazán látni a gyakorlatban. No de legfőképpen egyikük sem tesztelt saját maga (vsz. tartanak tőle, hogy meginogna a hitük). Hogy ők vannak többségben, az az csak evolúció számlájára írható.
Ráadásul volt i5-ös konfigom, igaz, csak GTX560-nal, de azt a karit kihajtottam E5800-zal is, illetve i5 mellett az 560 3.3GHz-re leszabályozott procival is vastagon VGA-limites volt. Persze 560-topicban is voltak jó páran, akik szerint legalább 4.5GHz-re tuningolt i5 kellett alá, csak vagy 20 játék tesztje mind engem igazolt.
(És ott is azok voltunk kisebbségben, akik ezt belátták, mert saját maguk is letesztelték.)
Tény, hogy az i5 sokkal erősebb, ezért egy kihasználatlan VGA mellett magasabb FPS-t lehet elérni vele. Az is tény, hogy a 7870XT nálam eddig maximális grafikai beállításokon mindent 30FPS fölött vitt (Oblivion határeset még textúra javítás nélkül is
, illetve Metro LL benchmark bezuttyogott néha 25 alá), kihajtás 100%-on (illetve persze a játékok változó igénybevétele mellett inkább 97-100%). Engem a 4XAA is zavar (nem tudom megállni, hogy meg ne nézzem az éleket
), és a 7870-nel tolhatom 8X módban, de még maximális grafika sem kell a kihajtáshoz. Az is tény, hogy a mai játékok maximális, vagy ahhoz közeli grafikai beállításaival 35-50%-on dolgozik csak a proci, tehát elég durván VGA-limitem van ezzel a lassú, elavult karival, még emellett a szintén gyenge proci mellett is.
Ami a lényeg: ha számításigényes alkalmazásokat használsz (3D Studio, kép- vagy videó-szerkesztés, stb), akkor van gyakorlati előnye az i5-nek, játékokban viszont nem igazán. Nekem video-szerkesztés van még, de nem különösebben zavar, ha az i5 35 perce helyett 45 percig kell várnom az elkészülésére, játékokban viszont semmi hátrányát nem tapasztalom az A10-nek a 4.6GHz-en járatott i5-höz képest sem. Játékoknál a körökre osztott stratégiáknál jelenthet előnyt az i5 (olyanokkal nem játszom), illetve hálózati játékoknál, de ott leginkább azért, mert lebutított grafikával tolják (de egyik esetben sem a proci kevés önmagában a VGA alá, hanem más a limitáló tényező).
Az előzőleg látott tesztek alapján egyébként tartottam az A10-től, a gyakorlatban azonban egyáltalán nem tapasztalható lassulás az i5-höz képest (még 4GHz-re leszabályozva sem), vagy bármiféle "izzadás", mint anno a 6000+ mellett, amelynél folyamatosan olyan érzésem volt, hogy rugdosni kéne azt a procit (aztán eljött a megváltás egy E8400 személyében). 1 szó mint 100, nekem az AMD ismeretében, és Intelesként is kellemes csalódás, de főleg: mindenre elég, amire kell, az i5 árát megtakarítva meg egy frankó VGA-t vehettem mellé, amelyet tökéletesen ki tudok használni.
Bocs, ha hosszú lett, igyekeztem részletesen megvilágítani a dolgokat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
AMD "Trinity" APU topik
- FM2 tokozás
- Négy vagy két mag
- Integrált DX11 Radeon GPU
- Integrált PCIe 2.0 vezérlő
- DDR3-1866 RAM támogatás
- Szorzózármentes "K" modellek
* Trinity (Piledriver & VLIW4):
A10-58xx/57xx, A8-56xx/55xx, A6-54xx, A4-53xx
- Bomba ár! Dell Latitude E7270 - i7-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- Apple iPhone 16 Pro Max - Desert Titanium - 256GB 1 ciklus 100% akku! 1 év garancia! Új készülék!
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- Realme 7i 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest