Keresés

Aktív témák

• Phoszphorosz

csendes tag

Kedves fórumtársak!

Szeretném veletek megosztani én is egy elég kellemetlen történetet, remélem lesz olyan, akinek hasznára válik.
    Két héttel ezelőtt sikerült ráakadnom greenw kolléga tetszetős hirdetésére, amelyben egy Sapphire Radeon 9600 XT kártyát árult 4000 Forintért. A hirdetés szerint a kártya hibátlan állapotban van és még DVI-VGA átalakítót is ad hozzá. Rögtön írtam is neki privátban.
    Készségesen válaszolt minden üzenetemre, megbeszéltük, hogy húgom veszi át tőle személyesen, mivel én nem lakok Pesten. Kaptam a kártyára próbagaranciát a hétvégére, mert meg van győződve a tökéletes állapotáról. Még eszmecserét is váltottunk a korrektségről, leírta, hogy olyan üzenetet is kapott már, hogy elvinnék a kártyát próbára és utána fizetnének. Biztosítottam, hogy én kifizetem, (vesztemre, de erről később).
    Nagy örömömre előző hét csütörtökön sikerült az üzlet, pénteken már a kezemben volt a kártya.
    Az igazi megdöbbenés és csalódás csak ekkor ért engem. A kártyát én 256MB-nak gondoltam, mivel vele egy időben több ilyen típusú kártyát is árultak mások ezen az áron, a 128-asok 2500-3000-s áron mentek. Ezt valahogy nem említette. Ez lett volna a kisebbik baj. A nagyobb az volt, amilyen állapotban hozzám került.
    Egy Auchanos zacskóba tekerve egy koszos, vastagon poros kártya és még a DVI-VGA átalakító sincs sehol. Húgom azt mondta, hogy ezt adta csak neki, mást nem.
    Letakarítottam amennyire tudtam és beletettem a gépbe tesztelésre. A gép felismerte rögtön, Everest mindig megy, így a hőfokot is tesztelni tudtam. Semmi terhelés mellett gyanúsan kúszott minden másodpercben felfelé, végül 58 foknál úgy döntöttem leállítom a gépet. Vártam, majd újraindítva megnéztem a kártyát. Újabb döbbenet. A ventilátor nem is forog, persze, hogy melegszik.
    A hibátlannak ígért kártya használhatatlan ebben az állapotban.
    Írtam a kolléga úrnak, hogy nem ebben egyeztünk meg, ismét készséges volt: „Semmi gond, visszacseréljük”
    Innen elindult egy játék, ami bárcsak ne kezdődött volna el. Még előző hétvégén megbeszéltük, hogy melyik napokon ér rá ő és a húgom egyaránt, de „még egyeztetünk”, mondta ő. A sok egyeztetésből az lett, hogy folyamatosan mondogatta le az időpontokat, volt, hogy előtte való néhány órában hirtelen közbejött neki valami, bolondot csinálva belőlem és a testvéremből egyaránt.
    Kérdőre vontam, hogy lesz-e ebből a cseréből valami, vagy hagyjuk az egészet, legalább ennyi gerinc legyen benne. Szintén készséges válasz: „Persze, csak nem volt gépnél azért nem tudott írni”
    Tudni kell a kolléga úrról, hogy napi szinten legalább négy alkalommal belép. Volt időm megnézni a profilján az adatokat többszöri alkalommal. De hát bizonyára annyira elfoglalt, hogy nem tud írni két sort sem egyik alkalommal sem.
    Most hétvégére jutottam el 57 váltott üzenettel a hátam mögött addig, hogy elkérjem a teljes nevét és az új számát (négy különböző alkalommal leírta nekem, hogy másnap végre megkapja, majd megírja), azóta eltelt két nap, nem válaszol. Begurultam és bár nem vagyok rá büszke, de nyomdafestéket nem tűrő üzenettel elköszöntem tőle a mai napon.
    A kártyát szétszedtem, a ventilátor forgórésze teljesen be volt állva a sok piszoktól. Kitakarítottam, a chipre friss hűtőpasztát raktam. Teszteltem, most már valóban tökéletesen használható. Ezt a kártyát el fogom adni, korrekt áron, korrekt módon olyan embernek, aki 128Mb-os 9600 XT-t keres, én pedig keresek magamnak egy olyan embert aki valóban 256Mb-os kártyát árul és nem ver át.
    A történetem végére a tanulság ugyanaz, mint sokan másoknál, akik hasonló cipőbe kerültek itt a fórumon: Soha nem szabad megbízni a mézes-mázosnak tűnő emberekben és nagyon ajánlott személyesen átvenni, amit csak lehet, de még ez sem biztosíték arra, hogy utólag ne érezzük magunkat átverve.
    A sok pozitív csalódás után nálam ez volt az első nagy negatív. Hálás lehetek, hogy ilyen kis veszteség volt a tanulópénz, ennek ellenére úgy döntöttem, hogy leírom nektek mindezt ide és a kolléga urat feltetetem a feketelistára is. A dologban a legrosszabb, hogy néhány kattintás, egy új felhasználónév és már garázdálkodhat is újból…

Aktív témák

Hirdetés