Hirdetés
- eBay-es kütyük kis pénzért
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- A fénynél gyorsabban
- Építkezünk 6. rész (2024)
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
-
LOGOUT.hu
TOPIK ÖSSZEFOGLALÓ
Kérlek, kérdezés előtt olvasd el!
Új hozzászólás Aktív témák
-
BonFire
veterán
válasz Speeedfire #8703 üzenetére
Én csak az alapján a pötty alapján próbáltam tájékozódni, amit itt láttam. De biztos lehetsz benne, hogy nagyban készítik el, méghozzá olyanra, hogy kicsiben is mutasson.
Nem nehéz az elkészítése, kérdés: megéri-e vele pepecselni?
A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.
-
BonFire
veterán
Azért, mert láttam, hogy nem kis hd. Vagyis 720-ban nagyon kicsik a képernyőelemek, ergo nagyobb a felbontásod. Csak ezért kérdeztem.
4× újra kezdted? Ahelyett, hogy nyomtál volna egy Caps Lockot?
[ Szerkesztve ]
A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.
-
BonFire
veterán
Igazából csak félig vektoros. Azért is olyan ronda cakkos a Stroke széle. Maga a csillag egy Fill layerhez kapcsolt vektormaszk. Erre tettem egy Gradient Overlayt, plusz egy bazi vastag külső körvonalat. Attól lett kerek a körvonala.
Aztán rajzoltam egy ellipszis kijelölést, amit kitöltöttem ugyanazzal a gradienttel, mint a csillagot. A csillag alakját kijelölésnek használva kimaszkoltam a kilógó részeket. Előbb bele akartam rakni vágómaszkba, aztán ért a kellemetlen meglepetés, hogy vektoros objektum biza nem használható arra. Így lett ez a megoldás.
Hátra volt még a külső vékony szürke körvonal. Itt már kellett egy kicsit csalni, mert nekem csak a csillag vastag Stroke-jára volt szükségem. Ezért hát lemásoltam a vektoros csillagréteget, és csináltam belőle egy pixelest. A varázspálcával már minden további nélkül ki tudtam jelölni a vastag fehér körvonalat, és a kijelölést feltöltöttem fill layerrel, rá egy rétegmaszkot, a közepét "visszaadtam" ecsettel a maszkon, hogy tömör legyen. Ha nem így teszek, belülre is került volna egy második körvonal.
Miután ez a réteg megvolt, a kitöltését levettem 0-ra, és adtam egy vékonyabb külső stroke-ot hozzá #808080-nal.
Ennyi kábé.
Lehet, hogy túlbonyolítottam, meg egyszerűbben is meg lehetne csinálni, de nem volt tutorial, így kísérletezgettem. Ahhoz nem volt kedvem, hogy Pennel lekerekített csúcsú ötágú csillagokat rajzolgassak vektorosan, pedig az lett volna az igazi.
[ Szerkesztve ]
-
BonFire
veterán
Igen, én is észrevettem. Mondjuk nekem eszembe sem jutott a drop shadow és a nagy spread. Nagyban tényleg szögletes, de ebben a méretben még elmegy. Úgy meg végképp, hogy a végtermék egy 16×16-os ikon lesz.
A második gradientet tényleg külön rétegen csináltam, ellipszis kijelölővel, aztán lemetéltem róla a fölösleget maszkkal, mert ha vágómaszkként belehelyeztem a csillagba, egyszerűen eltűnt.
Illustratorhoz meg nekem egy élet is kevés. Nem mondom, apróbb dolgokat megcsinálok vele, de ha már összetettebb dologról van szó, igencsak fel kell kötni a bugyogót, hogy mit mire rakjak, milyen alakúra rajzolhatok, mert majd a fölötte lévő shape úgyis eltakarja a pontatlanságokat.
Legutóbb egy ilyet dobtam össze; logóterv volt, csak időközben megelőztek. Így rám maradt. De ezen elég sokat bütyköltem.
-
BonFire
veterán
Én totál így vagyok vele. Ps-ben ugye van előtér- és háttérszín. Illuban van kitöltőszín és körvonalszín. Feszt keverem őket. Ps-ben elég "ráállni" a rétegre, hogy aktív legyen, az Illuban meg kell nyomni a rétegen a "gombot", ugyanehhez. Ha Illustratorban kikeverek egy színt, és utána máshoz fogok, az elvész, hacsak le nem húzom a színgyűjtőbe. DEVISZONT! Hiába keverem ki a kedvenc színeimet, ha azok csak az adott dokumentumban kerülnek mentésre a színkollekcióban. Nyitok egy új doksit, és volt szín-nincs szín. Elkészítem a művészi ecsetvonásomat, az új doksiban készíthetem újra. Miért kell ez?
Ps-ben megszoktam, hogy a Direct Selection (fehér nyíl), és a Path Selection (fekete) között Shift+A-val váltok. Illustratorban nem. Ott egerészni kell, amit ha lehet, megspórolnék magamnak. A Pen használatánál sem ugyanúgy működik a Ctrl meg az Alt.
Szóval azt még megemésztem valahogy, hogy a CorelDrawban minden ellenkezőleg működik, és teljesen új szemléletet kell váltani, ha valaki azzal akar dolgozni, mert két külön cég a maga útját járja, és megvan a saját koncepciójuk. De amikor azt hallom, hogy az Adobe termékek milyen frankók, mert olyan intelligensen összedolgoznak, hogy ihaj, akkor csak fanyalgok. Egy példa.
Photoshopban megrajzolsz valami vektorosat, vektor-shape-ekből álló rajzot. Majd exportálod: Export Paths to Illustrator. Amikor Illustratorban megnyitod, csak a nagy üres semmi fog várni, ugyanis csak a Path tabon lévő pathokat exportálja, a vektor shape-ek pathjait nem, holott az lenne a lényeg. A Ps-ben a Paths palettán ritkán van maradandó dolog. Általában Work Path-tal dolgozunk, aztán ha jó, hozzákapcsolunk egy fill layert és kész. De ezt b***ik exportálni.
Na. Kábé ilyen jól tudnak összedolgozni az Adobe cég programjai egymással. ViZion szajkózza már jó régen, hogy ha egyszer a Ps-be már beleintegrálták a GIF animátort, akkor már miért nem lehet egy k**va flash-be exportálni az animációt. FLV-be vagy SWF-be. Nem, vedd meg a Flasht, amivel képtelenség szépen rajzolni, mert a bumszli penje nem arra való. Arra ott az Illustrator.
Áááh! Bonyolult ez nekem.
(Ráadásul az Illustrator narancssárga, nekem meg egy ideje rángatódzik az arcom ettől a színtől...)
-
BonFire
veterán
Nem igazán, de a Windowsban van ilyen. A keresőbe beírod, hogy képernyő, majd a képernyő találatra kattintasz. Ott van egy "Szín kalibrálása" menüpont. Azon a varázslón végigmész, és egész tisztességesen beállítja a képernyő színeit. Ugyanott tudod beállítani a felbontást is, meg a ClearType szöveget is.
[ Szerkesztve ]
-
BonFire
veterán
válasz Dluinet #8721 üzenetére
Hát, végigmentem a teszten, de a Windows elég tisztességesen beállította, amit lehetett. Az egyetlen hibás dolog a fehér szaturációja, mert ott már az utolsó kettőn abszolút nem látom a szürke négyzeteket, de ez már a monitor gyengesége, mert akárhogy állítgatom, nem jön elő. A többi dolog mind jól volt beállítva.
A Windows képernyő beállító-varázslója ugyan nem ilyen alapos, de sokkal közérthetőbb. És az általános felhasználói beállításra nagyon jó. Aki nyomdára dolgozik, az meg kalibrálhat ezerrel, úgysem úgy fog festeni a kép, mint a képernyőn. Ezzel számol, akinek ez a foglalkozása. Pont úgy, mint amikor valaki hangot kever, és tudja, hogy a hangfala nem lineárisan sugározza le a frekiket, hanem a magasakat és a mélyeket eltúlozza (nem stúdió monitor), és eleve beleszámolja, hogy túl ne csavarja ezeket a tartományokat. Mivel a hobbisták nagyrészének szintén nincs kétszázezer forintja egy pár jófajta közeltéri monitorhoz. Ami ráadásul zenét hallgatni nem is jó, csak kimondottan keverni stúdiókban. Ez luxus, úgyhogy marad a hifi és a hibahatár belekalkulálása. Aztán vagy sikerül, vagy nem.
-
BonFire
veterán
Amit a harmadik linken küldtél, az nyilvánvalóan egy lens flare effekt, amivel kísérletezgetni kell, hogy hogy mutat jól. Fekete layerre kell csinálni Screen keverési móddal.
A negyedik képen pedig sokat kell Penezni a vonalakhoz, és még többet babrálni az ecsetbeállításokkal, hogy a megfelelő vonalak kövessék az ívet. Aztán az egészet már lehet egyszerre színezni szivárványszínűre, vagy akár vonalanként külön-külön.
Nem kétperces munka, és ha leírná valaki, az egy kisebb regény lenne. Így marad a kísérletezés.
-
BonFire
veterán
Az auto sorköznél a Ps 0-t ír. Na, most ez is van olyan viszonyszám, mint a 12,7
Én nem vonnám össze a karakter és a bekezdés panelt. Jó sok beállítási lehetőség van mindkettőn, szvsz átláthatatlanabb lenne. A 3D textet már megírtuk, ha megvalósítják, elgondolkodhatnak rajta, hová kerül. De szvsz be fogják pakolni a többi 3D cucc közé. A levelezőlap meg az üdítősdoboz közé.
A fontok saját elrendezésén már én is sokat gondolkodtam. Ezt beírtam, hátha lesz belőle valami. Bár más szoftverek sem igen hagyják, hogy kedvünk szerint rendezgessük a fontokat. Szerintük az ABC-rend a legmegfelelőbb, miközben én is szeretném egy csoportba a szögletes betűket, másikba a Serif, harmadikba a Sans, negyedikbe a Grunge, ötödikbe a CE, hatodikba a Calligraphic, hetedikbe a Handwriting stílusúakat.
[ Szerkesztve ]
-
BonFire
veterán
válasz Speeedfire #8748 üzenetére
Sajnos magát a kreativitást nem lehet tanulni. Az vagy van az embernek, vagy nincs. Ahogy a testi erő is. Viszont fejleszteni a művészi szemléletet igen. Nagyon sok tudatos másolással egész jól összeáll az ember fejében, hogy egy esetleges saját kompozícióra mi kerüljön és mi nem. Így nagyon jó iparosmunkák születhetnek.
A különbség annyi a kreatív és az iparos ember között, hogy, a jó iparos tudja, a kreatív pedig csupán érzi, hogy mi kell és mi nem. Az iparos tudja a szabályokat, a kreatív nem feltétlenül. Olyan, mint a nyelvművelők kontra költők vitája. Lehet, hogy a nyelvművelő jobban tudja a szabályokat, a költő viszont jobban érzi.
-
BonFire
veterán
válasz Inv1sus #8756 üzenetére
Az nem haladó szintű angol, hanem szakzsargon. Amit felsőfokú nyelvtudással sem fogsz érteni, ha nem érted a szakmát. Mondhatod egy magyar háziasszonynak is, hogy a kismegszakítót hogy dübelezed a fi relé mellé, nem sokat fog belőle érteni, pedig magyarul van. Ahogyan a hétköznapi embernek a szendvicspozitív és a szendvicsnegatív sem mond semmit. Meg az RGB meg a CMYK sem. Meg a YMCA sem.
-
BonFire
veterán
válasz Inv1sus #8759 üzenetére
Akkor meg uccu neki. Letöltöd ezt a kis készséget, feltelepíted, és akárhányszor új szóval találkozol beleírod. A program meg gondoskodik róla, hogy ne felejtsd el. Elég vele napi 10-15 percet foglalkozni. Az időddel takarékoskodik, mert egy algoritmussal kiszámolja, hogy egy-egy kifejezést mikor kell újra megkérdeznie. Pont akkor, amikor már épp elfelejtenéd. És ez benne a jó. Hiszen amit tudunk, azzal fölösleges naponta az időt tölteni.
Ez a szótanulásnak egy nagyon hatékony módja, ha amúgy a többi dologgal tisztában vagy, csak a szókincsedet akarod fejleszteni. Bár az én személyes tapasztalatom, hogy a szavak jobban megragadnak kontextusban, épp ezért én egy új szóval is egy mondatot alkotok, és azt írom bele.
És freeware.
-
BonFire
veterán
válasz Dluinet #8772 üzenetére
Jaja! Az a 700×500 cm-es poszter szerkesztése igencsak túllépi a hétköznapi felhasználás kereteit. Ipari méretekben is ritkaság, hogy ilyen feladatra kerülne sor, ha meg mégis, akkor ott van megfelelő célhardver a géphez.
[ Szerkesztve ]
-
BonFire
veterán
Ha egyszer 7 m× 5 m kell, akkor az annyi. Ami nem mindegy, az a felbontás. Ezt nem feltétlen kell csinálni 300 dpi-be, mert egyrészt a gép ledobja a láncot, másrészt az ilyen óriásposzterek gyárilag is szemcsések. Kevés pixelből állnak, mert messziről kell nézni őket. Csak nézz meg egy buszmegállóban egy másfél méterszer 1 méterest. Azon már akkora pixelek vannak, mint a körmöm. Az óriási hirdetőknél meg még nagyobbak.
Szóval szvsz ezt meg lehet csinálni screen resolutionben is (72 dpi), és lényegesen könnyebb dolga lesz a gépnek. Főleg, ha az egy szemléltető ábra.
-
BonFire
veterán
válasz scott_free #8779 üzenetére
Angol nyelvű actiont próbálsz magyar Photoshopon, vagy fordítva?
-
BonFire
veterán
válasz scott_free #8781 üzenetére
A magyar nyelvű Photoshopban semmi nem működik, mert a honosítók voltak kedvesek, és még a programmapákat is átnevezték. Nemhogy egy action, de még egy plugin sem működik benne, mert azt a Plug-ins mappába kéne tenni, nem pedig a Beépülőbe, vagy hogy a frászba hívják.
Ha az actionben egy effektre úgy hivatkoznak, hogy Filter-->Stylize-->Wind, akkor hibaüzenettel leáll, mert a magyar Ps-ben olyan nincs. Csak Szűrő-->Mittoménmi-->Szélfúvás.
Ezért nem működik, és ezért használunk mi angol nyelvű programot. A magyarral csak a szívás van.
-
BonFire
veterán
válasz Crystalheart #8785 üzenetére
Én még csak urban legend szintjén hallottam, a Photohsop nyelvcseréjéről, még sosem próbálkoztam vele.
Egyébként csak a magyar nyelvűt lehet angolra váltani. Fordítva nem megy.
Hiába másolod át a hu_HU mappát, ha nincs a PS ráutasítva, nem fogja megtalálni.
Az én 9 éves unokahúgom úgy Photohsopol, mint egy őrült az angol nyelvű Ps-en, holott még csak ebben a tanévben kezdték el tanulni. Nem kell nyelvtudás ahhoz, hogy tudja kezelni. És konvertál, meg angol nyelvű játékokkal játszik. A programokkal nem társalogni kell, hanem dolgozni velük. Oly mindegy, hogy az Overlay színmódot minek nevezzük, ha egyszer az mutat jól a képen, és nem a másik.
Azt meg megjegyzi, hogy a Multiply esetén a sötét képpontok, a Screen esetén a világos képpontok érvényesülnek. És ehhez nem kell tudni, hogy az egyiket Szendvicspozitívnak, a másikat szendvicsnegatívnak nevezik. Csak azt kell tudni, hogy ha ide és ide kattintok, akkor ez fog történni.
Dolgoztam én már német nyelvű programmal is, pedig egy kukkot nem tudok németül. Sőt, egy fórumnak is a tagja vagyok, ahol a tagok ugyan magyarok, de a fórummotor német. Meg lehet szokni 0 nyelvtudás nélkül is.
Szóval ha Photohsopolni akar, akkor hagyjad, hadd nyúzza az angol nyelvűt, főleg, hogy a tutorialok 99%-a is az angol nyelvű felületen magyaráz, így a magyarral csak szívna. Legalább néhány olyan kifejezés is ráragad, amit az iskolában 12 év "nyelvtanulás" alatt sem tanítanának meg neki.
-
BonFire
veterán
válasz Crystalheart #8787 üzenetére
És most hogy tudod, hogy a "histogram" gyakoriságmegoszlási grafikont jelent magyarul, az mennyiben könnyíti meg a munkádat? Mert szvsz semennyire.
Igen, amúgy így mondjuk: nyitunk egy új layert, kitöltjük, és a blending módok közül beállítjuk az Overlayt.
Főleg annak a fényében nem szeretem a magyar kifejezéseket használni, hogy tévesek. A "path" ugyanis akárhogy csűrjük és csavarjuk, nem jelenthet "görbéket", hiszen a görbe csupán egy szegmense magának a "path"-nak (hinnye, a kiskésit: mi az a szegmens magyarul?), amit útvonalnak kellene fordítani. Sőt, olyan path is van, ami csupa egyenes szegmensekből áll, pl a négyzet vagy a sokszög, és egy kicsit hülyén veszi ki magát, hogy görbének nevezik.
Például nemrég érkezett egy komment, hogy valaki nem találja az Extrude effektet a magyar Ps-ben. Az eredeti útvonal Filter-->Stylize-->Extrude. Ezt a magyarban Szűrő-->Felület-->Repedezettségnek fordították. No, akkor szedjük ezt darabokra.
A filter olyannyira meghonosodott már vagy 100 éve a nyelvünkben, hogy csak azért keresni egy másik szinonimát, hogy "magyarabb" legyen, fölösleges. De még a szűrő elmegy szódával.
A "stylize" szó jelentése minden szótárban stilizálást jelent. Nincs más szinonima rá. Hogy a vérbe lett ebből felület? Mind a stilizálás, mind pedig az extrudálás olyannyira meghonosodott már réges-rég a nyelvben, hogy használják is bőven. Pl extrudált kukoricapehely. Lehetne éppen puffasztott is, nosza, akkor nézzük, mit ad a szótár az extrude szó magyar megfelelőjeként:
Kilök, kitaszít, kitol, kidug, kisajtol, kiprésel, kihúz (fémipari megmunkálás), kibukkan, feltolul (geológia), és végül de nem utolsósorban: extrudál. Na, erre varrjunk gombot. Hogy lett ebből repedezettség? Az crackle vagy hasonló lenne. Ráadásul aki egyszer is megnézte, hogy mit csinál az az effekt, annak egyből nyilvánvaló, hogy mindent csinál, csak nem repeszti a képet. Hanem darabokra vágja, és kinyúló oszlopokat vagy piramisokat képez belőle. Ennek semmi köze a repedezettséghez. Annál inkább az extrudáláshoz.
És ennek sincs semmi köze a hazafisághoz. Én is szeretem az anyanyelvemet, de vannak kifejezések, amelyekre nincs adekvát magyar szinonima (pl az összes over- előtagú összetett angol szó), és van egy rahedli szavunk, amelyek már több száz éve meghonosodtak a nyelvünkben, és használjuk is őket. Lásd a pásztorok szerdánként a kocsmában táncolnak. Ebben egyetlenegy magyar eredetű szó sincs. Vagy találjunk ki a "kék" színre is egy hangcsoportot, mert az meg török eredetű? Vagy a német eredetű "sógor" szóra?
Igen. Amíg ilyen baromságokat fordítanak, addig a grafikusok is félangolul beszélnek egymás között, mert így értik egymást. Nekem hiába jössz panaszkodni, hogy a "kutykurutty" nem működik, nem fogok tudni segíteni, de ha azt mondod, hogy a Pixellate nem működik, akkor egyből rávágom, hogy azért, mert csatornánként 8 helyett 16-ra van állítva a kép.
[ Szerkesztve ]
-
BonFire
veterán
Újra ismétlem: a 9 éves unokahúgom minden programot kezel a számítógépen és jellemzően nincs otthon sok magyar nyelvű program. Nem kell a program kezeléséhez angolul tudni. Egy szót sem. Nem társalogni kell vele.
Aki ráadásul ragaszkodik mindenáron a magyar PS-hez, az maga alatt vágja a fát, mert lényegesen kevesebb tutorial van így leírva, mint angolul.
Ez van. A számítástechnika nyelve az angol. A korvertáló helyett sem mondunk átalakítót, pedig mennyivel szebb lenne. Meg a web helyett sem hálót. Sőt, az internet helyett sem sűrűn hallom a világhálót. Az egész agyalás nevetséges. Ennél már csak az lenne jobb, ha még a fájl kiterjesztéseket is lefordítanánk a jelentésük szerint, és magyar betűszót alkotnánk belőle. Mondjuk a PNG-t hordozható hálózati rajz alapján HHR-nek neveznénk. Vagy az AVI-t hang és kép tároló után HKT-nak. Ez abszurd.
-
BonFire
veterán
Én az AMP Font Viewert használom már évek óta teljes megelégedéssel. Portable, és lehet vele nézni a nem telepített fontokat is. A sablonszöveget is át lehet írni akármire, így láthatod a CE betűtípusokat.
-
BonFire
veterán
válasz Crystalheart #8803 üzenetére
Nem hinném, hogy túlreagáltam volna. Műszaki téren a precíz fordítás mindig kötelező, itt nincs helye holmi költői szabadságnak. Ez nem szépirodalom, hogy nem teszik egy szó és kitalálunk helyette másikat, mert a végén nem lehet használni a terméket.
Sosem felejtem el, amikor a kínaiak egy európai híres hangszergyárnak leszállítottak egy széria basszusgitárt (valami 100 db-ot), amelyeknél az oktáv a 13. bundra esett. És nem értették, hogy az európaiak miért hisztiznek ezen. Azt mondták: árazzák le, és adják olcsóbban. Csak éppen ingyen is használhatatlan, mivel mi csak a 12 fokú skálát ismerjük J. S. Bach óta. Ez lehet simán egy félrefordítás vagy félreértés is.
Épp elég az a félrefordítás, ami naponta zúdul a nyakunkba, még az ún. tudományos-ismeretterjesztő csatornákról is, mert nem szakember fordította, és lektor meg nincs. Különben nem fordítanák következetesen a "Fire in the hole!" kifejezést "Tűz a lyukban!"-nak.
-
BonFire
veterán
válasz Inv1sus #8806 üzenetére
Mondjuk a "pussy" az éppen véleményes, mert kettős jelentéssel bír. A "pussy-cat" szóösszetétel cicamicát jelent, amit ugyanúgy rá lehet mondani egy nőre, mint azt, hogy punci. Akárcsak a magyarban.
-
BonFire
veterán
válasz Steve-0 #8828 üzenetére
A 2×2 Giga ramhoz ugye hozzászámoltad a 64 bites Win7 árát is, ami 26-től 47 ezerig terjed, attól függően, hol veszed?
Szerk:
Valószínű, hogy egy rakás program meg nem kompatibilis a 64 bittel...
[ Szerkesztve ]
-
BonFire
veterán
válasz Speeedfire #8843 üzenetére
Figyu! Tapasztalatból mondom, hogy olyan jó úgysem lesz, hogy neked – alkotónak tetsszen. De ez nem jelenti azt, hogy nem jó! Én is ugyanígy vagyok a saját munkáimmal, de egyszer eljön az a pont, ahol be kell fejezni, mert minden további tákolás csak ront rajta.
-
BonFire
veterán
válasz Speeedfire #8845 üzenetére
Azt még véletlenül se! A pacal is finom, meg a franciakrémes is. De a kettő összekeverve csak moslék lesz. Mindent a maga helyén.
-
BonFire
veterán
Nem az a baj. A baj az, amit leírtál, aminek hiányában találgathatunk volna egy évig. A kép 32 bites. Állítsd át a színmódot 8 bites RGB-re, és máris tudsz menteni normálisan.
Image–►Mode–►RGB... és Image–►Mode–►8 Bits/Channel...
-
BonFire
veterán
Igen, ez általában így szokott lenni. Ilyenkor viaskodik bennem, hogy mit csináljak. Ha nem tudunk kiegyezni (ha nem olyan lesz, amilyennek én akarom, illetőleg direkt elbaszatná velem), akkor vissza szoktam félkészen mondani. Így persze elesem a honoráriumtól is, neki meg lesz egy félkész dizájnja, amit megpróbálhat befejeztetni mással, aki hajlandó szart kiadni a kezéből, mert az nem én vagyok. Annyit meg nem fizetnek, hogy 30 ezüstpénzért eladjam a hozzáértésemet meg a becsületemet.
[ Szerkesztve ]
-
BonFire
veterán
válasz Speeedfire #8854 üzenetére
Az igazítással elvileg akkor is középre kerül, ha kilóg a canvasról. Mozgató eszköz eszköztárán az Align horizontal/vertical center (vagy valami hasonló nevű) gombok.
-
BonFire
veterán
válasz Speeedfire #8856 üzenetére
Azért, mert a fent említett szerszámok vektorgrafikus eszközök, a gyorsmaszknál pedig csak a pixelesek működnek.
De jó, hogy anno nem voltam lusta, és megírtam ezt a cikket! Olvasd el, mindjárt megérted.
-
BonFire
veterán
Olyan brutális eltérés nincs a kezelésben. Természetesen verzióról-verzióra könnyebb, kényelmesebb a kezelés, de aki a CS3-at tudja kezelni, annak nem lesz baja a CS5-tel sem, bár találni fog benne egy rakás újdonságot. De olyan durvát, mint a menürendszer teljes átszabása ribbon-dizájnhoz hasonló megoldással tudtom szerint a MS-ot kivéve még nem csinált senki. A programok nem szoktak így megváltozni, hál istennek.
-
BonFire
veterán
Érthető. Sem iskolákban, sem tanfolyamokon nem tudnak több tucat gépet átlag háromévente upgrade-elni a legújabb verzióra. Ezért tartanak még a CS3-nál, ami elég jól sikerült darab volt azért. Kisebb teljesítményű gépen meg egyenesen jobb, mint a CS4, ami 1 Giga rammal el sem volt hajlandó indulni nálam, így aztán a szoftverfejlesztés mellé hardverfejlesztés is párosul, ami sok gépre vetítve már igen jelentős összeg.
-
BonFire
veterán
A Historyt nem tudod elmenteni, miért is tennéd? Nem menti bele a fájlba, még akkor sem, ha minden lépést lefényképezel (készítesz a History palettán egy-egy snapshotot).
Viszont ha egy képnek több variációját szeretnéd bemutatni egy fájlban, mondjuk más háttérrel és hajszínnel egy-egy modellt, rétegek sorrendjét és elhelyezkedését variálni, arra a Layer Comps vagy magyarul a rétegszedők nyújtanak lehetőséget. Ezt úgy kell használni, hogy egy-egy munkafolyamatot lefényképezel a Layer Comps panelen, és azt megőrzi. Utána valamit megváltoztatsz, és ismét csinálsz egy fényképet a rétegszedőn. Ezt is megőrzi.
Ami a lényeg, hogy nem nyúl a rétegekhez, csak azt jegyzi meg, be- vagy ki volt-e kapcsolva egy-egy réteg, effekt; áttetszőségi értékeket és hasonlókat jegyez meg a program. Ezzel is növekszik persze a fájlméret, de többféle dizájnnál ezt használjuk. A megrendelő végigkattintgatja a különböző elrendezésű rétegszedő felvételeket, és választani tud közülük.
De a historyt nem menti a fájlba egyetlen program sem. Nem csak a Photoshop. Én még nem láttam olyan programot, ami kikapcsoláskor ne ürítette volna ki az undot. Hiszen ez is, akárcsak a History, a memóriában tárolódik, nem a vincseszteren. Szerencsére, különben havonta vehetnénk magunknak Terás vinyókat.
[ Szerkesztve ]
-
BonFire
veterán
válasz Dluinet #8883 üzenetére
Nekem mindkét magot használja. Már a CS3 is használta. Amióta meg van ez a processzor (vagy 6 éve), azóta ez így volt. A feladatkezelő is ugyanezt mutatja.
Persze nem tekeri 100%-on, azt nem is szeretném. Ahhoz már igen nagy feladatot kell neki adni.
-
BonFire
veterán
válasz Inv1sus #8900 üzenetére
Minden esetben rá kell számolni, mert vágni fognak. Hacsak nem szeretnéd, hogy a grafikád, vagy a szöveg egy része lemaradjon. Pont úgy, ahogy videó készítésénél is ott vannak a biztonsági margók a kamerák keresőjében és a videoszerkesztő programokban, mert a CRT tévében minél öregebb a képcső, annál jobban kinyújtja a képet, aminek a széle így nem fér ki rá. Erre szoktak a helyi tévékben köpni nagy ívben, és a hirdetés szövege mindkét oldalt lelóg a képernyőről.
[ Szerkesztve ]
-
BonFire
veterán
válasz CoolBoy323 #8905 üzenetére
Igen, tudnánk.
A varázsszó: Transparency
-
BonFire
veterán
Szerintem kell egy ilyen bográcsos halászlés kép a háttérben, aztán rá egy fehér réteg 50-60% opacityvel, hogy csak halvány legyen a kép, majd jöhet a szöveg.
Ha sötéten jobban mutat, akkor értelemszerűen fekete fedőréteggel és világos fonttal készüljön.
-
BonFire
veterán
válasz szaszlaci #8941 üzenetére
Már most nem azért, de nem veszed észre, hogy ez egy Photoshop topic, nem pedig matematika??? Többektől is kaptál már gyakorlatias tanácsot, hogy hogy tudnád kiszámolni, de neked ez sem jó, meg az sem. És mindig meg tudod magyarázni, hogy valamit miért nem lehet megcsinálni, ahelyett, hogy csinálnád. Az nem Photoshop probléma, hogy egy telefonnal fényképezett, nagylátószöggel lekapott, szerteszét torzult fénykép alapján meghatározzuk egy alakzat térfogatát. Erre keress maketfórumot, ha ezek a tanácsok nem felelnek meg.
Pont!
-
BonFire
veterán
válasz szaszlaci #8951 üzenetére
"BonFire: és te nem veszed észre, hogy a kérdésem nem matematikai volt? Konkrétan egy képen a fekete pixelek számát kellett megszámolni Photoshop segítségével."
Nem igaz! Te a képen szereplő láda térfogatát akartad velünk kiszámoltatni, az pedig matematika. És emellett a Photoshop sok dologban a segítségedre lehet, de többet érsz egy mérnöki tervezőprogrammal, amiben lemodellezed, mert az köbmilliméterre megmondja neked a térfogatát. Erről ennyit. Amúgy miféle fekete pixelekről beszélsz? Először ezt a képet linkelted:
Ez volt a kiindulási alap.
"Bocs ViZion, csak le kellett valamivel reagálnom ezt a nagyképű és antiszociális hozzászólást. Rühellem az ilyet. Tudná, hogy a hangfal építős topikba hányan jönnek pl erősítős kérdéssel.."
Ez meg már azért a pofátlanság csúcsa, pajtás. Miért nagyképű? Mert olyan tanácsot adott, ami neked nem tetszik? Továbbá ezzel a problémáddal fordulj hangfalkészítő topicba, ezt meg hagy meg azoknak, akik a Photoshoppal kívánnak foglalkozni. Én sem fogok beállítani a hangfalépítő topicodba, hogy megkérdezzem, hogy kell hangfalat Photoshopban megrajzolni.
Ebben a topicban ez a flém nem divat, és csak azért vagyok most finom és nőies, mert éppen szülinapom van, sokan felköszöntöttek, és boldog vagyok. Mérjél, számoljál, minket meg hagyjál békén!
[ Szerkesztve ]
-
BonFire
veterán
"Ha létre szeretnénk hozni a kép Alfa csatornáját, rém egyszerű dolgunk van. Csak egy Ctrl+klikk a réteg bélyegképére, és máris megjelnik a kijelölés szaggatott körvonala. Ekkor átváltunk a Channels ablakba, és a fentiekben tanultak szerint létrehozunk egy új Alfa színcsatornát, majd a kijelölt területeket feltöltjük fehér színnel. Ez a dolog még akkor is működni fog, ha esetleg van a rétegnek egy árnyéka, glóriája vagy éppen lágy szegélye. Az Alfa csatornán ezek szép fokozatos átmenettel fognak kitöltődni." – ez ugyanazt jelenti, amit te írtál. Vagyis kinyerni. Ha vizuálisabb típus vagy, képet is találsz a műveletről itten, a tutorial legvégén. ::: L I N K :::
De hiába a szép átmenet, ha végül 8 bites PNG-be mented. Egy szemmel nem lesz szebb a GIF-nél, sőt, rondább lesz tapasztalataim szerint. A 8 bites PNG ugyanis az áttetsző képpontokkal nem tud mit kezdeni. Az olyan, mint a GIF. Vagy átlátszó, vagy nem. Digitálisan. Fokozatokat nem tud. Marad tehát a 24 bites PNG, bár nem tudom, mire kell, eltanácsollak a 8 bitestől.
-
BonFire
veterán
válasz Inv1sus #8968 üzenetére
Ezzel nem értek egyet; ha megnézed, kapott tanácsot eleget, egyik sem tetszett neki, és végül odáig jutott, hogy már nem csak velem, de más fórumtagokkal is személyeskedni kezdett. Ez csapta ki a biztosítékot végül.
De az ügy túl van tárgyalva. Spongyát rá!
-
BonFire
veterán
Attól még fotózhat. Manapság már nem feltétlenül jön elő ez egy modern géppel. Tipikusan lyukkamera jelenség volt a vinyettálódás. Nem csak fényképeken, de régi néma filmeken is látni lehetett az effektet. De már azokon az analóg kétaknás tükörreflexes masinákon sem volt ilyen, amin gyerekkoromban tanultam fényképezni, valami 25 évvel ezelőtt, sőt, a 20 évvel ezelőtti bóvli analóg kompakt gépek sem csinálták már ezt. Pedig azokon automata volt minden.
Mostanában tényleg utólag rakják rá a képre, vagy nosztalgiából, vagy művészi megfontolásból, vagy csak azért, hogy a fókuszt a kép közepére irányítsák.
-
BonFire
veterán
Sok mindent szeretnék venni, sajnos a fényképezőgép igencsak hátul kullog a sorban. Mire nekem fényképezőm lesz, fehér szakállú öregapóka leszek, mert mindig van előrébb való dolog.
Egyébként elhiszem, hogy vannak még xar gépek, amelyek a silány minőség miatt, vagy készakarva csinálják ezeket a hibákat. A hordó meg párna torzítás egyszerűen a silány optikából fakad. Manapság szeretnek minden kompaktot nagy látószögű lencsével felszerelni, aztán egy portré úgy néz ki, mint egy karikatúra, nagy orral. Ilyen gép akkor sem kéne, ha ingyen adnák. Még hogy az összes képemet utófeldolgozáson kell átnyomni, hogy élvezhető legyen? Na, nekem nem kell. 25000-ért sem, meg feleannyiért sem.
Most hirtelen összeszámoltam, hogy mi az amire nagyon nagy szükségem lenne, és valami 280 000-nél tartok, ha az apróságokat, 4000-Ft-os Diboxot, meg 5000-Ft-os popfiltert, 8-10 000 Ft-os mikrofonállványt, kábeleket, átalakítókat nem számolom bele. Szóval lenne az 300 000 is, a telefonom meg minden pillanatban megadhatja magát, de nem veszek újat. Most keresek egy kis pénzt, de azt inkább hangszerbe fektetem.
Szóval vinyettálós fényképezőm sem lesz egy darabig.
-
BonFire
veterán
válasz $p@rr0w #8987 üzenetére
Egérrel semmi. Ha táblán rajzolsz, a Flownak van jelentősége satírozásban, színezésben. 100%-os Opacity-vel 10%-os Flow-val finomabban lehet árnyalni, színezni, mint 100%-os Flow-val.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Telekom mobilszolgáltatások
- Diablo IV
- Microsoft Excel topic
- Windows 11
- Windows 7
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Önfenntartásra rendezkedik be a kínai chipszektor
- További aktív témák...
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 2990 Ft-tól!
- World of Warcraft (WoW) Díszdobozok
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office OEM/Retail kulcsok
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest