Hirdetés
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- RIOS Gépház: Rebootoljuk a PROHARDVER YouTube csatornáját!
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
Új hozzászólás Aktív témák
-
scott_free
senior tag
válasz
scott_free
üzenetére
erre van valamilyen megoldás? (magyar ékezetes betűk űrlapokban - ha Indesign-ban csinálom, akkor nem jó, ha Acrobattal, akkor meg igen)
-
válasz
scott_free
üzenetére
ctrl+D és betallózod, ha szerkeszteni akarod akkor megnyitja az illustratort
ha egyszerűbb logo, akkor ctrl+c és ctrl+v
vagy logoból kiszeded a szöveget, a szöveg nélküli logot ctrl+D-vel betallózod, a szöveget pedig utólag indesign-ban szerkeszted "rá"
-
válasz
scott_free
üzenetére
átlátszóság simítás készleteknél van az összetett területek levágása, szerintem arra gondolsz
Acrobatban a Preflight (küldési elővizsgálat) részben van még hasonló
-
válasz
scott_free
üzenetére
postscriptet nyomtatsz, a kép beállításnál optimalizált részmintavételt, majd distillálod a gyári pdf x/1a beállításokkal
-
Met
nagyúr
válasz
scott_free
üzenetére
Pénzért csináltad meg nekik anno azt a munkát?
-
Dexter68
addikt
válasz
scott_free
üzenetére
Ha az a cél, hogy ne Te dolgozz nekik, akkor pénzért. Van, aki az eredeti ár felét kéri a forrásanyagért, van, aki a háromszorosát.
-
Polemius
senior tag
válasz
scott_free
üzenetére
Vagy kikapcsolod kézzel az adott cellában az elválasztást (alapból fent jobbra elválasztás checkboxból kiveszed a pipát, vagy a bekezdés palettán).
Vagy ha minden táblázatnál ezt akarod, akkor csinálsz egy bekezdésstílust a táblázatokhoz, amiben ki van kapcsolva az elválasztás. Aztán ezt vagy kézzel alkalmazod, vagy táblázat/cellastílusban beállítod és azt alkalmazod a táblázaton. -
rii
nagyúr
válasz
scott_free
üzenetére
legdurvább esetben nyomj egy SHIFT-enter-t a szó elôtt
-
válasz
scott_free
üzenetére
Mármint egy indesign dokumentumot meg a benne található képeket, fontokat?
File / Package -
BLiNk3r
senior tag
válasz
scott_free
üzenetére
Ha bármilyen méretben le tudod tölteni az ominózus 5 képet, akkor nyilván a legnagyobb méretben töltsd le, mert az ugye kicsinyíthető, a kicsi viszont nem nagyítható.
Ha viszont több kreditet kell fizetned a nagyobb képekért, akkor javasolt, hogy legyen meg a 300dpi-s felbontás az anyaghoz (vagy épp amilyen felbontású képek kellenek bele), nagyobbat nem érdemes venni. Tehát inkább legyen jobb minőségű, mint rosszabb.
-
Dexter68
addikt
válasz
scott_free
üzenetére
Hmmm... erre egy nyomdász valószínű azt morogja: - Fene a dilettánsokba

-
válasz
scott_free
üzenetére
Ez már nem eccerű téma

Tökmindegy, hogy kinek dolgozol és akarsz-e bármilyen színhűséget, mindenképpen cmyk-ban kell dolgoznod, ha az anyag a jövőben nyomdai technológiával lesz legyártva.
Ez a sok adat egy szín leírása több skálában (egyszerűen kifejezve)... ez nem azt jelenti, hogy ha átváltod ezt az adott cmyk-ban beállított színt rgb-be, akkor az itt leírt értéket kapod, hanem azt jelenti, hogy ha a monitorodon az adott rgb kóddal látott színt szeretnéd egy nyomaton hasonlóan viszontlátni, akkor az adott cmyk kódot kell használnod {és persze fordítva}.
Tehát ne az eddig rgb-ben használd színedet konvertáld át cmyk-ba, hanem egy új cmyk színnek add meg azt a bontást és úgy lesz jó! Persze, ha a monitorod nem színhelyes és nincs kalibrálva a nyomda színrendszeréhez, akkor nem fogod tudni ellenőrizni otthon a képernyődön, proof-ot (színt ellenőrző mintanyomat) kell kérned a nyomdától.
Az indesign alapra cmyk-ban dolgozik, maximum a színpalettán tudsz rgb-színeket beállítani, azokat ki kell törölni és egyszerűen új színeket kérni, azok cmyk-ban lesznek.
Hogy mire kell figyelni? Nagyon hosszú hsz lenne, ha mindent leírnék. Ja és pantone-skála beállítás miatt (mint ahogy minden miatt) a leendő nyomdát kell hívogatnod, hogy nekik melyik beállítás a legjobb, mert azt látatlanban senki nem fogja tudni neked megmondani. -
Dexter68
addikt
válasz
scott_free
üzenetére
Ha az általam említett progival nagyítod, nem lesz annyira gáz. De a nagyítás mindig gáz.
-
Dexter68
addikt
válasz
scott_free
üzenetére
100 % alatt simán. Fölötte meg semmit (ha szigorúan vesszük, pláne, ha fotóskönyvről van szó). De azért csalni ér. Jól teljesítenek pl. az Onone cég termékei nagyítás témakörben.
-
válasz
scott_free
üzenetére
Ez bizony a kopipészttől van, az indesign egy kicsit másképp kezeli a vektorokat, mint az illustrator (ne kérdezd, hogyan-miért, én nem vagyok programozó). Szóval a megoldás lehet az, hogy nem kopizod, hanem beilleszted place-szel az ai doksit, amiben ez a diagram van és akkor, ha változtatni akarsz rajta, ai-ban kell majd ügyködnöd >> illetve a másik nyilván az, hogy ai-t fotosoppba, onnan meg valami raszteres, transzparens formátumba és így az indizájnba... csak akkor már elég nehézkes után szerkesztgetni.
Egyébként ez a vonalas hiba nem minden objektumnál jön elő, én is sokszor kopizok ai és indd között, de bonyolultabb cuccoknál már előfordul.
-
Dexter68
addikt
válasz
scott_free
üzenetére
Hát én úgy szoktam, hogy csinálok egy fapadosat és utána feldíszítem, elforgatom, miegymás, de ha Neked az excel-fancy tetszik, akkor próbálj meg excelből pdf-be menteni/printelni és azt kinyitni illustratorban, majd átszínezni CMYK színmódba.
Illustratorból .ai-t érdemes menteni, de arra készülj fel, hogy azt indesignban nem piszkálgatod, hanem illu-ban szerkesztgetheted. Egyszerűbb ojjektumok copypaste-tel átvihetők és szerkeszthetők, de hosszútávon sok esetben önszopatásba csaphat át.
(átszinezel egy logót, egy egyszerű update-tel az összes előfordulása megváltozik... kivéve, ahol copypaste-tel van bent vektorosként... finom)
-
Dexter68
addikt
válasz
scott_free
üzenetére
érdemes

-
Dexter68
addikt
válasz
scott_free
üzenetére
Vagy megrajzolod téglalapokból, vagy használod az illustrator diagram-eszközét. A bemásolásnak nagy hátránya, hogy az excel nem cmyk színmódban kezeli, indyben meg nem fogod tudni átszínezni sztem. Még lehet illu-ba bemásolni és úgy lementeni.
-
Dexter68
addikt
válasz
scott_free
üzenetére
szia
1 kopipésztelni pixelgrafikát egyszerűen nem praktikus. Azt már nem tudod később módosítani. (a psp-nek van CMYK kimenete?)
2. Jó a jpg (én szinte csak azt használok), csak jól kell használni. A legkevesebb veszteséggel járó tömörítést kell választani, akkor a minőség is megmarad és a helyed sem fogy el a wincsiről
3. Számítanak. Tiffnél az lzw-t (veszteségmentes tömörítés) szoktam alkalmazni, illetve speciális esetekben jpg-t. RGB- monitor színmód fényszínekkel, CMYK nyomdai színmód 4 csatornával. Nyomdai anyagokhoz utóbbit használjuk.
5. Ha már jpg egy kép, fölösleges tiff-et csinálni belőle.
-
Dexter68
addikt
válasz
scott_free
üzenetére
Ctrl+H = Show/Hide Frame Edges.
Megjeleníti a kép/textboxok széleit. Így pl. látod, hogy hol vannak esetleges üres cuccok. -
Dexter68
addikt
válasz
scott_free
üzenetére
Ctrl+kattintás: ezzel kijelölöd az alatta lévőt.
Ctrl+H: így látod a bounding boxokat. -
Adams007
tag
válasz
scott_free
üzenetére
Helló!
A szöveget először változtasd átlátszóvá (Fontos: az Effects panelen a Text átlátszósági értéket csökkentsd, ne az objektumét!). Ezután helyezz alá egy fehér színű frame-et. A szöveget és a frame-et foglald csoportba (Object > Group). Végül a csoportot kijelölve az Effects panelen kapcsold be a Knockout Group opciót.
Üdv.
-
sanyixXx
senior tag
válasz
scott_free
üzenetére
csináld meg a keretet neki, aztán ctrl+d -vel tudsz beilleszteni file-ból. vágólapról szerintem csak az ID-n belülről tudsz képet bemásolni.
-
Met
nagyúr
válasz
scott_free
üzenetére
A4-ben nyomtasd ki ha kész vagy, hogy kiderüljenek a turpisságok
Nekem sikerült egy olyan A4-es iratmappát alkotni a Vöröskeresztnek aminek a belsején volt a nyomat
-
Dexter68
addikt
válasz
scott_free
üzenetére
én ilyenkor felveszek egy A3-ast és segédvonalakkal jelölöm, hogy hol dolgozzak. De lehet A4-esekkel is dolgozni, csak akkor egymás mellé kell húzni az oldalakat és nyomtatás (vagy export) előtt be kell kapcsolni a spreadinget.
Új hozzászólás Aktív témák
- 32GB DDR5 4800MHz CAMM Laptop memória 1év garancia
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 4000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4062
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro Max 128GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3910
- AKCIÓ! DELL PowerEdge R630 rack szerver - 2xE5-2660v4 (28c/56t, 2.0/3.2GHz), 96GB RAM, 4x1G, áfás
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest