- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Jack Hunter: Kínai erősítő vásárlási tippek
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
-
LOGOUT
Üdvözlet az Acer notebook topikban! Mielőtt kérdeznél ajánlott elolvasni az alábbi összefoglalót!!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Blue@X
senior tag
Ha valaki Acer 5315-t használ, és szeretné kihasználni a megfelelő processzoral a hardveres virtualizációt, annak itt egy kis leírás, hogyan is teheti ezt meg: [link]
-
Blue@X
senior tag
válasz
TigerCat #13429 üzenetére
Arra figyelj hogy olyan legyen amit szeretnél (tárterület)
A viccet félretéve ha fontos a sebesség (az a kicsi is), akkor 7200rpm sebességűt. Szerintem márkák között nincs nagy különbség.
Én a tiszta telepítést ajánlom, tehát ne egy backup-ot rakj vissza (amit recoveryvel mentesz le), de ez csak saját vélemény.roti86 : Nekem egy 200GB-os (7200rpm) került bele, 18k volt.
-
Blue@X
senior tag
válasz
TigerCat #13418 üzenetére
Azt nem mondtad melyik a másik OS, de feltételezem hogy a Vista. Vistahoz képest gyorsabb, de a helyedbe már megvárnám a május folyamán megjelenő RC-t, ha eddig nem volt szükséged a Win7-re. Sok eszközt felismer, és telepíti a hozzájuk tartozó drivert (5315 alatt egyhez se kellett külön telepíteni). A Vista is stabil, a Win7 is, bár lehetnek még rejtett hibák, de ez már nem valószínű.
-
Blue@X
senior tag
válasz
Plavix #13083 üzenetére
A Recovery lemezt berakod, újraindítod a gépet, és lemented a rejtett partíciót.
szebike001: Frissíts Flash Playert, hátha az a gond. Ha nem, akkor nézdd meg a Feladatkezelőben hogy mikor megy a Videó, mi is használja a legjobban, és mennyire.jetimokus: Próbáld meg a VGA-d driverét frissíteni. Ha továbbra is fennáll ez a probléma, akkor gariztasd a gépet.
-
Blue@X
senior tag
válasz
Free04 #13085 üzenetére
Azt azért leírhattad volna melyik oprendszerhez.
XP-hez itt: Acer honlap -
Blue@X
senior tag
válasz
storm3 #13077 üzenetére
Van benne egy alaplapi integrált, és egy különálló VGA, tehát 2 VGA van benne
Az ATI Hybrid Graphics -ról:
Az alapkoncepciója az, hogy amikor a gép akkumulátorról üzemel, vagy nem használsz nagy erőforrás igényű alkalmazást, akkor a videovezérlés az integrált kártyáról zajlik, de ahogy a laptop hálózati feszültség alá kerül, vagy megterheled egy erősebb grafikus alkalmazással, a gép rögtön a különálló videokártyára vált a komolyabb grafikus teljesítmény biztosítása érdekében. -
Blue@X
senior tag
válasz
Biomokus #12794 üzenetére
Valószínűleg letörölted már a rejtett partíción található windows-t. Úgy tudom a recoveryt az első indításkor kell lementeni. De semmi baj, mert ha van hozzá licenszkulcsod (gép alján), akkor egy warez forrásból beszerzett XP-t is aktiválhatsz vele(ergo legális lesz)
-
Blue@X
senior tag
válasz
Mephistoone #12781 üzenetére
Ha régebbi a BIOS-od, akkor előfordulhat hogy kellett az Empowering, mivel ott hajlamos volt hibernálás után nem pörögni. De a BIOS frissítés orvosolja ezen problémát
-
Blue@X
senior tag
válasz
Mephistoone #12778 üzenetére
Az Empowering-es programok nélkül is tökéletesen elmegy. Ugyanazokat betudod állítani Vista alatt is.
-
Blue@X
senior tag
válasz
Tomcsi20 #12660 üzenetére
buherton : +30k szerintem nem ér meg a noti, a nagyobb HDD miatt (külső HDD)
Nem szebben futnak, hanem részletgazdagabb lesz a kép. De ehhez nagyobb VGA teljesítmény is kell. Minél nagyobb a felbontás, annál nagyobb VGA kell neki. Mivel az olcsóbbiknál kisebb a felbontás, ezért kisebb VGA is meghajtja maximum felbontásban, és lehet hogy még jobban mint a nagyobb VGA a nagyobb felbontású kijelzőt.
A kisebbik noti felbontási is elég magas, az is szép, részletgazdag képet ad (egy általános notit figyelembe véve).
De ez a te döntésed, én csak elmondtam a saját véleményem. -
Blue@X
senior tag
válasz
Tomcsi20 #12656 üzenetére
Hy,
Ahogy nézem a drágábbik konfig amennyivel erősebb, annyival nagyobb felbontású a monitor is (vagy még többel). Én a kisebbiket választanám, talán még jobban is futnának rajta a játékok, ha natív felbontást nézzük. Ha meg nem játszol, akkor meg egyértelműen a kisebbik. -
Blue@X
senior tag
válasz
zabcs80 #12641 üzenetére
Elméletileg adniuk kellett volna hozzá egy Recovery lemezt, amivel letudod menteni a Vista-t a rejtett partícióról. Ha nem, akkor ha van a géped alján licenszkulcs, letöltesz torrentről egy Vista telepítő lemezt, azzal tudod jogtisztán aktiválni. Vagy igényelsz Microsoft-tól egy telepítőlemezt(mivel rendelkezel elméletileg licenszkulccsal).
-
Blue@X
senior tag
"Ez nem egészen pontos megfogalmazás szerintem, hogy tervezték alá.. inkább mondjuk úgy, hogy alá fejlesztették. Merthogy a software támogatás nincs meg megfelelően XP alá. Azokat a drivereket, alkalmazásokat nehezen vadászod össze."
De ha összetudod vadászni akkor van alá támogatás.
"De az nem a gyártótól van, az ilyet pedig mindig fenntartásokkal kell kezelni. pl. nVidia driverek nincsenek alá rendesen, csak xyz oldalakról lehet letölteni, amit xyz emberek csináltak, gondolom más driverek átbuherálásával, vagy ilyesmi. De hivatalos drivert nem találsz (legalább is olyat, amivel működik)."
Itt megjegyeznék valamit. Vannak más márkák is notebook-ból, ott adnak XP-vel notit. És ott is vannak hasonló konfigurációval rendelkező gépek, és oda biztosítani kell az nVidianak XP alá drivereket.
"Egy integrált VGA-s Acerrel már többre mész, de még ott sem tökéletes az eredmény, általában a Wlan, tapipad, webcam, bluetooth, stb. részekkel szokott gond lenni.."
Azoknak az alkatrészeknek is megvannak az XP-s driverjei, csak megkell keresni. Ergo nem Vista alá tervezték őket.
"ha visszaolvasnál 30-40 oldalnyit, akkor folyamatosan szembekerülsz az ilyen kérdésekkel, hogy "nem megy a wlan XP alatt mit csináljak?" és akkor a válasz valahol hogy "innen és innen tudod letölteni nekem ezzel működött".. stb.."
Tehát ezek szerint van driver hozzá, csak keresni kell.Inkább fogalmazzunk úgy, hogy az Acer rákényszerít téged a Vista használatára, hiszen Vista-hoz biztosítja számodra a drivereket, de léteznek XP-s alternatívák is. Ezeken a notikon fut Linux is, annak még kevesebb köze van a Vistahoz, mint az XP-nek.
-
Blue@X
senior tag
válasz
AstraP750i #12638 üzenetére
Hy,
"Ami picit erdekes hogy miert csak 32bites home premiumot raktak rá de maga a vista elviekben még ígyis látja a 4gb ramot mondjuk hogy hogyan oldja meg a cimzeset azt nemtudom."Igen látja a 4GB RAM-ot, de nem kezeli le mindet.
Idéznék a Vista fórum 1. hsz-ből:"2 kérdéssel ezelőtt azt írtad, hogy a sok memórialevonogatás után kb 3300 mega RAM marad. Nekem a Vista 4GB-t ír ki, pedig 32 bites. Akkor most nagy hacker vagyok?
Nem. A Vista tudomásul vette, hogy van 4 GB-d, használni viszont nem fogja csak a megcímzett kb 3300 megát. A többi csak úgy van." -
Blue@X
senior tag
-
Blue@X
senior tag
Igen visszabutitja a gyengébbik RAM-ra, vagy a maximálisan támogatott Mhz-re (alaplap és CPU függő)
Ha mindet kicseréled, akkor ha az alaplapod támogatja a 667Mhz-t nagyobbat, és a CPU-d FSB-je is nagyobb 533Mhz-nél, akkor nagyobb Mhz-en mennek, feltéve hogy a RAM is 533Mhz-nél gyorsabb.
Igen, 533Mhz és 1066Mhz között már sebességben lényeges különbség mutatkozik intenzív használatkor, meg a VGA-nak is ilyenkor (ha integrált), nagyobb sebességen megy a "VRAM"-ja(persze ez nem dedikált VRAM, hanem a központi RAM-ból lecsípet memória). -
Blue@X
senior tag
Azért ennyire nem rossz az Acer, pont kifogtál egy olyan darabot, ami hibás. Ettől még nem kellene pont az Acer fórumában az Acer-t szidnod. Nem a legmegbízhatóbb márka, de azért a legrosszabb sem! Másik márkából is foghatsz ki rosszat, legyen az Sony, Apple, Dell.
Nekem már több mint 1 éve megvan, és semmi panaszom rá, mint sokaknak itt a fórumban. -
Blue@X
senior tag
válasz
D1Rect #12434 üzenetére
Szerezz be egy SATA-s driverrel integrált XP-t, vagy rakd bele magad. Másik megoldás, ha a BIOS-ban a HDD-t átállítód IDE-re (AHCI-ról) így feltelepül az XP.
-
Blue@X
senior tag
válasz
BAM007 #12402 üzenetére
Ebben teljesen egyetértek, csak vannak olyan userek is, akik semmit nem értenek hozzá, csak használják a gépet, és ha visszaküldik akkor ilyenekre nem gondolnak.
tupacamaru: De ha futár jön érte, az nem nagyon fogja neked visszaadni a HDD-t, hogy tessék, nem azzal van a gond.
-
Blue@X
senior tag
Igen, ha hiszed, ha nem, a Kék képernyőn közölt adatok alapján belehet határolni a hiba forrását elég szépen. Nem véletlen ír ki adatokat a Kékhalálnál.
A szervizek már csak ilyenek, ők próbálják előidézni a hibát, de ha nem megy, akkor tényleg neked kellene a hibát megörökítened. -
Blue@X
senior tag
válasz
honyike #12284 üzenetére
Pont a chipkészletett nem tudjuk meg, a lapkakészlet fület kellett volna leshotolni. De ezen képek alapján lehet látni hogy a memória az DDR SDRAM PC2100 -as típusú. A processzor foglalata meg Socket M-es, tehát azok a CPU-k mennek bele, aminek Socket M-es a foglalata. Mostmár csak a lapkakészlet típusa kellene, hogy megtudja mondani max meddig támogatja a CPU-k FSB-jét.
-
Blue@X
senior tag
válasz
Funky Monkey #12278 üzenetére
Érdekes, mert intel oldala szerint a chipset max 533Mhz-ig támogatja a DDR2-es RAM-ot(max 2GB).
Ennek az oldalnak a tanulsága szerint viszont 4GB-ig. -
Blue@X
senior tag
válasz
Funky Monkey #12270 üzenetére
Én úgy látom hogy a chipseted az 945-ös, tehát maximum 2 GB-ig bővítheted(ddr2), maximum 533 Mhz-es modulokkal.
-
Blue@X
senior tag
válasz
breezer55 #12262 üzenetére
Hiába teszed fel kétszer ugyanazt a kérdést, előbb nem fogsz rá választ kapni.
Amúgy Everesttel te is megtudod nézni, hogy mennyi szabad RAM slot van, és ez alapján megtudod mondani, hogy van-e még szabad slot.
De ahogy én nézem, a te gépedben 2 memória slot van, tehát nem fog müködni a még 2x1GB RAM, hanem bekell ruháznod a jelenlegi 2x1 GB RAM helyett egy 2x2GB RAM-ra. Így meglesz a 4GB-od. -
Blue@X
senior tag
A régi RAM-t kitudod venni, nem hiszem hogy rálenne forrasztva(az elképesztő lenne számomra)
A 4200 vs. 5400-ra azt tudom mondani, hogy elégé érezhető a sebesség különbség, nekem 5400-ról 7200-ra váltáskor felgyorsult a rendszer, nem szöszmötöl annyit. Tehát inkább az 5400 rpm-re szavaznák a helyedben. -
Blue@X
senior tag
Elvileg 2GB-ig bővíthető, tehát rakhatsz mellé egy 512-est, arra figyelj hogy lehetőleg 333-s legyen.
Valószínűleg a HDD-d IDE-s, tehát IDE-s vinyót vegyél.pl ilyet: Samsung 80GB -
Blue@X
senior tag
válasz
netboy #11888 üzenetére
Ha a telepítéshez kell a SATA driver, akkor ezt az írást olvasd el
-
Blue@X
senior tag
válasz
Fapuma1977 #11882 üzenetére
Azt nem mondtad hogy milyen oprendszerhez.
Feltételezem hogy Vista-ra. De abba is melyikhez?(32 v. 64)
32 biteshez 178.24
64 biteshez 178.24 -
Blue@X
senior tag
Sikerült kicserélnem a HDD-t a notimban (5315)
80GB 8MB 5400rpm -> 200GB 16MB 7200rpm
És tényleg sokat lendített a sebességen a 7200rpm-es HDD. A szűk keresztmetszet, ahogy twollah mondta, a HDD volt a notiban. Az 5400rpm elég lassú volt, és még az új procival sem volt annyira gyors mint szerettem volna. Most már elégedett vagyok minden tekintettben a notival, sebességre már nem lehet panasz... Csakhát elfogyott a cserélhető alkatrészek listája
Tehát ha valaki szeretné növelni a noti sebességét, az a HDD-t is vegye figyelembe...Üdv: Blue@X
-
Blue@X
senior tag
Aki nem tudná melyik Core 2 Duo CPU kompatibilis Acer Aspire 5315-el(minden GL960-as chipsetű géppel), az ITT megtudhatja.
-
Blue@X
senior tag
Idézet a wikipediáról:
"Az általános csatlakozó a SATA-hoz az AHCI, mely elérhetővé teszi a SATA fejlett képességeit, úgy mint a hot swap és a Native Command Queuing-et (NCQ). Ha az alaplap nem támogatja az AHCI-t akkor lehetőség van az IDE emulációra, azonban ekkor a SATA nem képes hozzáférni az ATA/IDE által nem támogatott képességekhez. A Windows eszközkezelő általában IDE emulációban működteti a SATA eszközöket mindaddig, amíg be nem állítják AHCI módra. A Windows XP hivatalosan nem támogatja az AHCI-t, azonban néhány saját eszköz meghajtó engedélyezheti azt. A Windows Vista, a jelenlegi Mac OS X és a Linux már alapból támogatják az AHCI-t." -
Blue@X
senior tag
Hy, a beígért írás
Acer Aspire 5315 CPU upgrade -
Blue@X
senior tag
válasz
DarkGubi #11263 üzenetére
Jelenleg net és zenehallgatás mellett 40-43 fok.
Még nem izzasztottam meg, de nem hiszem hogy sokkal melegebb lenne.
A cerkához képest igen hűvös, nekem 50 fok körül volt.
A ventillátor szinte minimálisat megy, és lassan, míg a cerkánál azért sokszor, hosszú ideig kotort, és jött belőle a meleg.
Szerintem a T8100-nak is menni kellene a lapoddal.
Elvileg -
Blue@X
senior tag
Na végre meglett az új proci(T7100)
Nagyon hasít, tényleg jobb mint a Celeron 530-as volt.
Szépen állítja az órajelet XP alatt az ePowerrel(500Mhz-1800Mhz között, sőt még overclock is van
Ha visszaveszi az órajelet 500Mhz-ra, akkor ePower 5,5 órát ír még akkuidőből hátra...
Tehát ég és föld a régi cerka-val összehasonlítva, 12000ft-t megért.
És viszi minden gond nélkül az 5315-s, tehát a chipsetes írások nem igazak(hogy a GL960 csak cerka procit támogat)
A 800Mhz-s FSB-t is szépen támogatja, sőt már a RAM-ok is futnak 667Mhz-n, a cerkaval csak 533-ra voltak képesek. -
Blue@X
senior tag
Hy,
Acer 5315-ös notim van.
Tudnák most szerezni bele T7100-as procit(1,8Ghz, 2MB L2 cache, 800Mhz)
A kérdés az, hogy menne-e benne, mivel a procinak 800Mhz-s az FSB-je.
Most egy Celeron M530 1,73Ghz-s van benne(533Mhz FSB). -
Blue@X
senior tag
válasz
Devid_81 #10754 üzenetére
Neked mit jelent az hogy kiforrot?
"- Az SP1 se csinál vele semmit, a használhatatlanból, elviselhetetlent csinál."
Nálam gyorsultak jelentősen a másolási müveletek, érezhetően gyorsabb lett az egész rendszer.
"- DX 10 semmit nem ér, felesleges az egész."
Ebben valamennyire egyetértek veled, de addig nem mondok ítéletet amíg nem látok igazi DX10-es játékot(Crysis véleményem szerintem NEM az!)
"- Az Aero egy hardver evő kakszi"
Hát nem tudom, okos dolog volt inkább a VGA-t "leterhelni" vele, mint a CPU-t. Nem is néz ki rosszul, valami parasztvakítás kellett.(Mert a mezei felhasználót nem érdekli a fejlettebb eszközkezelés)
"linux alapokon évek óta mennek ezek az asztalkezelő témák, és arról ne is beszéljünk , hogy egy PIII 700-Gef2mx-256mb-ram pároson elmegy bármelyik..."
Igazad van, egyetértek, de azért a Compiz-Fusion-nak is van gépigénye, és ilyen géppel nem fog gyorsan futni a 3D még a Linuxon sem.(egyes effekteket nem tudsz bekapcsolni, ha igen szaggatt)
"- Programok nagy %-a nem is kompatibilis azzal a szutyokkal, mindenből újat kell keresni hozzá ha ragaszkodsz egy-egy progihoz."
Kijavítanálak. A programok KIS %-a nem kompatibilis. Minden másra ottvan a jobbegér->kompatibilitási gomb!
"- Megeszi az összes "felesleges erőforrást""
Igaz, de utána vissza is adja ha kell. Most mi értelme annak, ha van 2 GB RAM gépedben, és abból csak 126 MB-t használ(XP). A Vista megeszik 1 - 1,5GB RAM-ot, de amint elinditasz egy játékot, programot, már adja is vissza.
"- Mire belövőd megeszik 15-18gb-ot"
Hát akkor te rosszul lövöd be, mert nekem a Vista nem foglal többet mint 11GB-t! A többit talán a telepített programok foglalják le?!
"s nem utolsó sorba ha belepiszkálsz megdöglik"
XP-nél ez nem igaz?!
"- Minden keszekusza benne, semmit nem lehet megtalálni benne,mert a 'hatalmas' májkroszoft csapat ehhez ért mostanában csak (lásd Office 2007)"
Hát nem sokkal bonyolultabb az XP-nél, számomra még jobban átlátható mint az XP, jobban testreszabható!
"- Több országból kitiltották, mert használhatatlan."
Ez igen, ezt te se gondoltad komolyan. 1 országot mondj, ahonnan azért tiltották ki, mert HASZNÁLHATATLAN! Csak 1-et!
"- A gyárilag előtelepített Vistákról meg ne is beszéljünk, a sok semmitérő progit mire kipucolod belőle elmegy 1 napod."
Semmitérő progi? Hát a driverek biztos semmitérőek. A többi program(Acer Arcade és hasonlóak) meg a vezérlőpult->Programok eltávolításánál eltávolítható kevesebb mint 5 perc alatt. Egyszer lemérem az időt
"- Nekem személy szerint a leghosszabb üzemidő 1 nap volt, teljesen szétesett közben, már az utolsó perceiben semmi nem indult el."
Hát akkor bocsáss meg nekem, de egy elég "buta" felhasználó vagy. Egy nap alatt hazavágni? Az igen! Instabil volt? Melyiket használod? BETA 1?
"Ezenkívül teljesen instabil volt, 3-4 naponta kellett vissza Ghostoljam, de ez csak az én tapasztalatom...és még mielőtt azt mondanátok , hogy biztos hardver hiba van szekerembe.....nem hinném hogy az XP menne tökéletesen akkor..."
Nem értem, 3-4 naponta kellett vissza Ghostolni?! Dehát az állítottad hogy 1 nap alatt teljesen szétesett, akkor a maradék 2-3 napot kivártad?XP
"- Gyorsabb,könnyebb kezelni, használható!"
Kinek mi, szerintem a Vista gyorsabb, könyebb kezelni, használhatóbb. Ez a saját véleményem, neked is meglehet a sajátod.
"- A Gányolt WinXP-kről meg csak annyit , hogy vannak belőlük nagyon jók, de számuk sajna elég kevés (Winter Edition,4ever)"
Igaz, de Vistára is. Vannak jók, vannak rosszak. Vegyél gyári Vistát, és az jobb mint bármelyik buherált.
'"A a köcsög májkroszoftnak lett volna egy kis esze akkor az XP-t turbózta volna fel és nem egy olyan oprendszert csinál amit csak mutagatni lehet, mert jól néz ki, de használhatlan..."
Hát ha ezt tette volna, akkor mindenki leszólná, hogy csak az XP-t turbózza fel! Nem hiszem hogy ezt az utat kellene követni!
Új hozzászólás Aktív témák
- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- Mérlegeli a csúcstechnológiás chipgyártásból való kilépést is az Intel
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Dolce Gusto
- A HyperOS 3-ra helyezi a fókuszt a Xiaomi
- Futás, futópályák
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- ÚJ Lenovo ThinkPad X13 Gen 5 - 13.3" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G5 - i5-8G I 8GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 - 16" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- Bomba ár! HP 255 G7 - AMD A4 I 4GB I 128SSD I HDMI I 15,6" FHD I Radeon I HDMI I W11 I Cam I Gari!
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U939x- i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gari
- Bomba ár! Dell Latitude 5490 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- NYÁRI BOMBA AKCIÓK! PSN, STEAM, UBISOFT CONNECT, EA APP, XBOX EREDETI KULCSOK 100% GARANCIA
- Lenovo magyar laptop billentyűzetre van szükséged? Akármelyik verzióban segítünk!
- Windows 10 / 11 Pro Retail aktiváló kulcs Azonnal szállítással, számlával, garanciával!
- Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 - 16" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari