- Dany007: Kiakasztó frissítések
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ldave: New Game Blitz - 2025
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Fűtés és hűtés klímával, napelem segítségével
- [K2]: A vagyonvédelmi rendszerszerelővé válás rögös útja
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
-
LOGOUT
Üdvözlet az Acer notebook topikban! Mielőtt kérdeznél ajánlott elolvasni az alábbi összefoglalót!!
Új hozzászólás Aktív témák
-
teptep
senior tag
válasz
Wind-Storm #35944 üzenetére
-
teptep
senior tag
válasz
Baleszmode #35864 üzenetére
Aida terheléskor normális, ha a rendszer elemei melegednek és a ventillátor felpörög. Ezt lehet repülőgép zaj szerűnek is nevezni. De ha csak erősen süvítő hangja van, az nem rendellenes. Legfeljebb akkor, ha közben zörög, rezonál, és nagyon hangosan zúg a ventillátor. Terhelés kikapcsolásakor pedig visszaáll alapba. Chrome betöltéskor a grafikonban azt kel látni, hogy pár másodpercre beterheli a processzort, és utána visza lemegy 10% alá a terhelés. Lapok betöltésekor, valamint az egyes animációk frissítésekor rövid időre szintén felugrik a terhelés, de a grafikonon nem szabad folyamatos és vastag sávot látni. Annak ez említett 36%-nak is csak rövid ideig szabad jelentkezni. Ilyen szakaszos terhelés esetén a rendszer nem melegszik, a ventillátor nem pörög fel. Ha tartós a terhelés akkor akkor az rendellenes. És a tartós terhelésnek a következménye a melegedés, a ventillátor zaj, és a gyors lemerülés. Tehát ezek szellemében kellene megfigyelned és kitalálnod, hogy jól működik-e a géped.
-
teptep
senior tag
válasz
Baleszmode #35861 üzenetére
Egy Aidát le kellene töltened. A számítógép, érzékelők fülön meg kellene nézni a hőmérsékleteket és ha látszik, akkor a ventillátor fordulatszámot is. Indítani a rendszer stabilitás tesztet, és megfigyelni, hogy a terhelés (teszt) ki-be kapcsolása összefüggésben van-e a repülös hanggal? Közben mit mutatnak a hőmérők és a fordulatszám? Érzel-e levegő kifúvást? Például egy papírt odateszel a kifúvó rácshoz, hogy elhajlik-e? Nem a ventillátorod hibásodott meg és az zörög? A meleget hol érzed? A burkolaton valahol, vagy a ventillátor kifújásnál?
-
teptep
senior tag
válasz
Baleszmode #35858 üzenetére
Igen, most nem terhel semmi. Akkor kellene megnézni, amikor a repülős hangok vannak. Olyenkor meleg levegőt fúj ki?
-
teptep
senior tag
válasz
Baleszmode #35856 üzenetére
Start menü, jobb klikk, Feladatkezelő: Nézd meg, hogy nem terheli-e valami folyamatosan a processzort. A Teljesítmény fül grafikonon a processzor kihasználtságnak 5-10% alatt kell lenni, ha nem fut semmi alkalmazásod. Ha tartósan magasabb, akkor a Folyamatok fülön középen klikkelj a Processzor% feliratra, hogy a magas terhelést produkáló folyamatok felül legyenek. Melyik alkalmazás terheli és hány százalékkal a processzort?
-
teptep
senior tag
Win 11 24H2 futtatására az E1-2500 proci fizikailag nem alkalmas (SSE4A POPCNT).
Win 10 futtatása valóban elfogadhatatlanul lassú ([PassMark] alacsony).
2013-ban az E1-522 laptop Windows 8 (8.1) rendszerrel jelent meg.
Azzal sem túl gyors, de ha nagyon kell akkor a Win 8 vagy inkább valamilyen Linux (Mint) jöhet szóba szerintem. (Ha úgyis csak böngészésre kell, akkor a felhasználót nem kellene hogy zavarja az alatta lévő oprendszer.) -
teptep
senior tag
válasz
Lalikiraly #35821 üzenetére
Nem írtam el! Nitro, 4050, 309900 Ft.
Priviben küldöm a linket. -
teptep
senior tag
válasz
Lalikiraly #35819 üzenetére
Igen, ez a Nitro már sokkal jobb mint az Aspire, és nyílván drágább is.
Bár a hűtés kialakítása miatt ez sem tudja a maxot kihozni a 4050 kártyából:
ACER Nitro V 15 ANV15, Ryzen 5 7535HS, 16GB, 512GB, 309900 Ft
15.6" (1920x1080) matt IPS 144Hz 45%NTSC
Geforce RTX 4050 6GB, TGP 75W, oprendszer nélkül
Másik topicban éppen ma volt téma: [#184096] -
teptep
senior tag
válasz
Lalikiraly #35817 üzenetére
Acer Aspire 5 A515-57G, i5-1235U, 8GB, 512GB, 199900 Ft
15.6" (1920x1080) IPS matt 250nits 45%NTSC
Geforce RTX 2050 4GB, TGP 25W, oprendszer nélkül
USB Type-C port: USB 3.2 Gen 2 (up to 10 Gbps),
DisplayPort over USB-C, Thunderbolt 4,
USB charging 5 V; 3 A, DC-in port 20 V; 65 W
Nem tudom miért írják oda, hogy Thunderbolt 4, amikor csak 10 Gbps sebességet tud (40 helyett)? De igen, működik rajta az USB-C töltés is. És igen, mások is panaszkodtak már az alig látható billentyűzet feliratokra. A 8GB memória eléggé az alsó határon van, célszerű majd bővíteni egy 8GB DDR4-3200 modullal.
Amúgy mi fogott meg benne? Mert ugyan ott sokkal olcsóbban megveheted erősebb procival, 16GB RAM-al, dedikált video nélkül: [Acer Aspire 5 A515-57-564T]
Ha pedig játékra gondoltál, akkor elég gyengén fog teljesíteni. A proci sem túl acélos és a 2050 kártya is le van skálázva 25W-ra. (Igaz bármilyan Gamer gépet vesz az ember, mindig igaz az, hogy drágábban erősebb gépet lehet vásárolni.) De a LOQ nem sokkal drágább, jobb a kijelzője, és minden egyéb paraméterében alaposan felűlmúlja az ACER teljesítményét:
---
Lenovo LOQ 83GS00DUHV, i5-12450HX, 12GB, 512GB, 229900 Ft
Lenovo LOQ 83GS00MHHV, i5-12450HX, 24GB, 512GB, 239900 Ft
15.6" (1920x1080) IPS 300nits matt 100%sRGB 144Hz G-SYNC
GeForce RTX 2050 4G, TGP 65W, oprendszer nélkül
USB-C 10Gbps, Power Delivery 140W, DisplayPort 1.4 -
teptep
senior tag
válasz
oreg0503 #35812 üzenetére
Rosszul írtam, az S0-ra gondoltam. Az S0-kikapcsolása:
Windows Registry Editor Version 5.00
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Power]
"PlatformAoAcOverride"=dword:00000000
;Az alvó állapot üzemmódjai:
;S3: a processzorok ki vannak kapcsolva, a memória pedig önfrissítésben van
;S0: háttérfeladatok futtatása mellett gyorsabb leállás és elindulás
;Az alvó állapot üzemmódjának az ellenőrzése:
;parancssor(rendszergazda)
;powercfg /a (Reports the sleep states available on the system.)
;S3 enabled: classic standby
;S0 enabled: modern standby
;tiltás vagy engedélyezés után a gépet újra kell indítani -
teptep
senior tag
válasz
fishme #35810 üzenetére
1.) Support lapról (például A515-57) a Download/Application csoportbó töltsd le és telepítsd fel az Acer Care Center alkalmazást.
2.) Olya már hallottam, hogy a gyári 8 óra helyett csak 4 órát bír, de olyat nem, hogy lemerül álltában. Vezeték nélküli egér sem marad bedugva olyan porton, amelyik állandóan ad 5V-ot? Nem lehetséges, hogy kikapcsolod a gépet, és kikapcsolás közben lehajtod a fedelet, mire a kikapcsolás helyett S1 (energia zabáló) alvó állapotba kerül? -
teptep
senior tag
válasz
oreg0503 #35802 üzenetére
Klikelsz arra a linkre, amit küldtem: [Innen] (Ezek szerint nem klikkeltél rá.)
Ott megjelenik az Aspir 5 A515-57 gyári támogatási felülete (support).
Ott le lehet tölteni hardveres illesztő programokat (drivereket).
Megkeresed az IRST rövidítést, és ott van mellette a hosszú neve:
IRST=(Intel® Rapid Storage Technology) Driver
Ezt kell letölteni (az újabbat) és a zippben lévő mappát rámásolni a telepítőre.
Telepítés közben pedig a lemez kereső képernyőn pedig klikkelsz az Illesztőprogram feliratra és kitallózod a drivert.
További információk, illetve alternatív megoldás a BIOS beállítással: [#50583] -
teptep
senior tag
Igen, Intel gen 8 procikra mehet a Win11. De azt én sem találtam, hogy TPM chip van-e az alaplapon? BIOS-ban az alábbiakat célszerű ellenőrizni, és ha van ilyen, akkor beállítani:
- Fast Boot disable
- SATA mode AHCI
- Secure boot enable
- CSM disble
- UEFI boot enable
- Legacy boot disable
- TPM enable
Ha a biztonságos boot-ra nem alkalmas, akkor is telepíthető a Win11, de akkor Rufussal kell kiírni a telepítő ISO állományt a pendrájvra. (Én mondjuk az alkalmas gépeken is Rufus telepítést csinálok.) -
teptep
senior tag
válasz
psztrkrsztn #35735 üzenetére
Szerintem otthoni használatra nem szabad olyan laptopot vásárolni, amelyiknek nincs billentyűzet világítása. Az Aspire 3 pedig amúgy is eléggé alsó kategóriás a mechanikai kialakítása miatt. A Milyen notebookot vegyek topic összefoglalójában a minősítése: "Ímmel-ámmal, legalja, nagyon végső esetben vehető"
Ellenben a nagytestvére az A515 eléggé jól sikerült: masszív műanyag burkolat, fém fedlap, időtálló zsanér szerkezet, 2 db DDR4 slot, 2 db M.2 SSD slot, erős processzor... szóval ezt javaslom:
ACER Aspire A515-57, i5-12450H, 512GB, 16GB, 184900 Ft
15.6" (1920x1080) LED matt IPS 250nits 45%NTSC
1.8 kg, műa burkolat, alu fedlap, bill.világítássalCsak hát ebbe a pénzbe az oprendszer már nem fért bele. 209990 Ft lenne Win11Home telepítéssel. Nincs olyan ismerősöd, aki bevállalja a telepítést? A telepítő hivatalosan és ingyen letölthető, csak aktiváló kulcsot kell hozzá vásárolni. Ha rászánod magad, tudok küldeni részletes leírást a telepítés menetéről...
-
teptep
senior tag
válasz
Litván Zongora #35685 üzenetére
"Aspire 5-ös (i5 12450H procival), és én marha azt gondoltam, hogy majd jól rátelepítem a gyári Win10-emet" Proci alapján sejtésem szerint A515-57 laptopról lehet szó. Ezt a drivert kell letölteni és kicsomagolni a telepítő pendrájv egy mappájába: "IRST IRST (Intel® Rapid Storage Technology) Driver Intel 2023/11/03 19.5.1.1040 2.56 MB IRST_Intel_19.5.1.1040_W11x64_A.zip" És a support lapon nem látok Win10 támogatást, Win11 telepítővel kell megpróbálnod. (Win10-el is lehet próbálkozni, de akkor keményen neki kell feszülni valami alkalmas driver felkutatásának.) A BIOS pedig legyen alaphelyzetben. Például: SATA mode AHCI, Secure Boot Enabled, USB UEFI Boot kiválasztva...
-
teptep
senior tag
válasz
Litván Zongora #35682 üzenetére
Én nem látok szándékos "köcsögséget" a gyártónál. Műszaki-gazdasági megfontolások alapján választanak egy háttértár kezelő chippet. Megállapítják, hogy annak a chipnek a driverét a win telepítő nem tartalmazza. (Köcsög windows!
) Ezért a gyártó a saját támogatási oldalán elérhetővé teszi a driver letöltését. A gyártó nem adhat ki olyan win telepítőt, amelyik tartalmazza a drivert, mert a wint nem tőlük vásárlod. (Kivétel ha OEM, és akkor előtelepítve kapod.)
-
teptep
senior tag
válasz
Litván Zongora #35679 üzenetére
Szia! Az nem elvárás, hogy akár Mari néni akár Te fel tudd telepíteni. Lehetőségek:
1.) Lehet vásárolni úgy is, hogy fel van rá telepítve.
2.) Bármelyik szervízben meg lehet rendelni a telepítést.
3.) Keresel a családban egy pistikét, aki feltelepíti.
4.) A gyártó szidalmazása helyett segítséget kérsz, és ha elég ügyes vagy akkor magad is fel tudod telepíteni. Ennek lépései:
1.) Win telepítő ISO állomány letölteni. (Küldjek linket?)
2.) Rufus alkalmazást letölteni.
3.) Rufussal egy 8GB pendrájvra rámásolni a telepítőt. Az ISO kiválastása után GPT sémát és UEFI rendszert kell választani. A felugró ablakban mindent bepipálni, felhasználó nevet megadni.
4.) Nem az inteltől, hanem az A515 support lapról leölteni az IRST drivert. Ezt kell egy mappába kicsomizni a pendrájvon.
5.) USB boot, és a lemez kiválasztáskor kitallózni a drivert...
Új hozzászólás Aktív témák
- Automobilista 2
- Milyen okostelefont vegyek?
- Vác és környéke adok-veszek beszélgetek
- Nők, nőügyek (18+)
- TCL LCD és LED TV-k
- iPhone 17 Pro prototípus a vadonban
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Samsung Galaxy Note20 Ultra - a tollnak nincs ellenfele
- Lexus, Toyota topik
- Gitáros topic
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA ADATA XPG 600W
- Akció! Újra Gamer EGEREK! Glorious , Endgamer XM1R , Nibio
- LG 25GR75FG - E-Sport Monitor - FHD 360Hz 1ms - NVIDIA Reflex + G-sync - AMD FreeSync - HDR 400
- ÚJ Lenovo ThinkPad X13 Gen 5 - 13.3" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- Telefon Felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max