Hirdetés

2024. május 16., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1963) buherka válasza Maxxter (#1961) üzenetére


buherka
addikt

Egyáltalán nem igaz

Mondod te...
Kis olvasni való:[link]

+egy kis szakirodalom:
A rézhűtők sem egyértelműen jók, ugyanis a réznek jó a hővezető-, ám az alumíniumnál rosszabb a hő átadó képessége. Ez azt jelenti, hogy az alumínium lamellák -- a fém szerkezete következtében -- nagyobb felületen, könnyebben adják át a hőt a levegőnek
A kombinált réz-alumínium összetétel nagyon jó hűtőteljesítményt mutat. Míg a réznek jó a hőfelvevő és hőtovábbító képessége, az alumínium jobb hőleadó tulajdonságokkal bír.

Csak ha belegondolsz hogy az autónál a hűtőt hogyan csinálják...rézcsövezés+köztük alu lamellák. Pont múltkor néztem a Discovery-t és erről volt szó, hogy ezt azért alkalmazzák, mert az alumínium hamarabb kiadja magából a felvett hőt.

Ha felmelegítesz két azonos méretű réz valamint alu darabot, az alut sokkal hamarabb meg tudod fogni. Faterom esztergályos és nem egyszer esztergált alut illetve rezet. A rézzel sokkal többet szopott, mert nagyon nehezen akart kihűlni, míg az alu munkadarabokat már rég a dobozban hevfert. ;)
Vagy másik példa,ha megnézed egy profin becsövezett fűtésrendszert, akkor ott vörösréz csövezést látsz...és miért? Mert a vörösréz csöveknél sokkal kisseb a hőveszteség, ergó hamarabb fűti fel az alu lamellás radiátort a lakásban, ami sokkal hamarabb befűti a lakást.

De ha van más ötleted akkor szivesen megvitatom veled. Erre van a fórum ;)

[ Szerkesztve ]

Okos ember a más kárán tanul, a buta a sajátján, a hülye a sajátján se.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.