Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• troviko
    senior tag

UI: Ha meg már fut a szekér, akkor menni fog oda az összes fejlesztő, akár komolyabb gaming is lehetséges.

• troviko
    senior tag

Ez kétféleképpen lehetne működő történet, szerintem. Egyfelől, ha a telefonokat lehetne PC-nek használni. Hasonlóan mint most a Samsung telók esetében a DEX mód. Rádugod a telód a dokkolóra, és kész a PC.
    Ez a koncepció szerintem nagyon jó (én legalábbis rajongok érte), csak sosem működött még nálam jól. Hiába jó a DEX koncepció, ha nincs értelmes dokkoló, lassú és laggol a progi és az appok sincsenek normálisan optimalizálva.
    A másik mód, hogy dedikáltan erre a feladatra fejlesztett, kifejezetten olcs mini PC-n futna az OS.

Mind a két esetben látok sok problémát, de egyik sem megoldhatatlan:
    - Az elsődleges a hardver. Telefonoknál gondolom csak erős hardvereken tudna futni, és kéne hozzá egy jó, de olcsó dokkoló, méghozzá saját Google hardverként, mint pl. a Chromecast. Ha a perifériagyártókra bízza a Google a dokkolók készítését, káosz lesz és az emberek sem fognak bízni ezekben a dokkolókban. Plusz nem fogják tudni, hogy melyiket érdemes venni. Ha pedig PC alternatívaként gondolják, akkor kéne valami mini PC, mint pl. az Apple Mac Mini. Persze, ha azt akarják, hogy gyorsan terjedjen is, akkor árban egy átlagos PC és a Mac Mini alá kellene belőni az árat.
    - A másik a szoftver. Valóban optimalizálni kell jó pár appot/progit erre az OS-re. De ha belegondoltok, valójában a legtöbb ember (átlagember) elég kevés dologra használja a PC-jét. Internetezés, e-mailezés, Office, videónézés, online kommunikáció, közösségi média használata, fájlkezelés, zenehallgatás, online vásárlás, PDF, videóhívások, képszerkesztés, online bankolás, nyomtatás, naptár, online tanulás, fotók rendszerezése, fórumozás stb. Ha a startra el tudnak jutni oda, hogy van 50-100 jól megírt, stabil szoftver, ami lefedi a legnépszerűbb tevékenységeket, akkor tudna robbanni a cucc, főleg jó áron. Szóval az az 50-100 progi nem tűnik nagy eresztésnek, más kérdés, hogy a Windows Phone esete mutatja, hogy akár a világ legnagyobb szoftveróriása sem tudja ezt feltétlen megugrani, nem csak hogy a termék rajtjára, de még 3-4-5 évvel később sem. Én emlékszem, hogy Windows Phone-ra, meg csempés windwos-ra a rajt után évekkel sem volt elérhető egyetlen normális ebook reader progi sem.
    - A harmadik az ár. Ezek a termékek, próbálkozások szerintem akkor tudnak sikeresek lenni, ha tömegtermékké válnak. Ehhez az kell, hogy az elején jó és használható legyen és olcsó. Ha elkezdik itt tolni az Apple árazást, akkor mehetnek is a lecsóba. Árban bőven alá kell kínálni a Mac Mini-nek és egy átlagos PC-nek. Most 280K körül indul egy Mac Mini, ennek 200k alatt kellene lennie (de még inkább 100K körül). És akkor tudna terjedni.
    - Egyszerűség. Sosem lesz igazán népszerű termék, ha egy szétforgácsolódott vacak lesz. Persze, a gyártók gyártsanak, amit akarnak, de szerintem a Google feladat, hogy csináljon hozzá olcsó, egyszerű hardvert. Pl. bemész egy boltba, veszel egy Google Alu PC-t, kapsz egy Mini PC szerű dolgot, olcsón, amit hazaviszel, bedugod a konnektorba, meg a monitorba, egér-bill és már indul is a móka. Ugyan ez, ha telefonon futtatod, akkor meg csak veszel egy ChromeDokkolót, hazaviszed, rádugod a perifériákat és a telót és már fut is minden.

Más módon én nagy sikert nem látok. Chrombook-okra persze még mehet, de azért az tény, hogy a Chromebook-ok sem váltották meg a világot, a legtöbb országban bőven 10% alatt van, még a notebook-ok között is, nem hogy a teljes PC-s érát nézve.
    A fenti módszerrel lehetne ennél sokkal nagyobb részesedést is elérni. Nyilván dolgozni kell érte.

Azt hiszem Jobs mondta (és neki is egy tanára anno), hogy azok az emberek, akik komolyan veszik a szoftvereket, a saját hardvert is megtervezik hozzá.

Új hozzászólás Aktív témák