Hirdetés

Aktív témák

• TitiRii

senior tag

válasz Den #82 üzenetére

jo látni hogy nem csak én komálom még a 2 ütemű cuccokat :)
    én a hatásfokot ugyértetterm hogy az üzemanyag energiáját ami xxxx J hány Kw ban tugya hasznosítani a kerekeken.
    sajnosa belső égésű robbano motoroknál nagyon nagy akár 50% vagy több% is lehet a hőveszteség azaz az az energia ami semmi másra nem megy el csak hőtermelésre.
    az alkatrészek ellenálása aza az az erő ami ahoz kell hogy meg leküzdgye az alakatrészek közti surlodást , és megint csak sok energiát emészt fel a gördülési és légellenálás ez a 2 utobbi a sebbeség növekedésével négyzetesen nő!(kb, de ez nagy mértékben függ a jármű méretétől és alakjától, és a talaj és kerék közti surlodási együthatótól) tudom hogy te tudod de sokan talán nem
    tehát ha ugy veszük 1 liter benzinből kb a 15% az amivel közlekedünk a többi feleslegesen ég (nekünk) ezt persze 100% kiküszöbölni nem lehet. de technikai ujításokkal csökkenteni lehet(kipufogo vezérlés, befecskendezés keverék képzés javítása)
    tehát a 2 ütemű és a wankel ezért ál a benzinesek élén hatásfok gyaránt.
    persze ez mind elméleti.
    gyakorlatban mivel ez a 2 fajta motor nagyobb hatsáfokkal dolgozik több üzemanyagot is eszik meg, mig egy 4 ütemű dizel 2000fordulaton dolgozik ugy egy 2 ütemű motoronak ez szinte az alapjárata. és mig egy dizel ritkán forog többet 4-5000nél egy 2 ütemű ennek akár a 3* is képes
    ami persze nem 3* akkora hanem sokszor akora fogyasztás többletet okoz.
    élö példa rá az én motorom:
    125 ccm 35 lóerő!!! és akár 16!!!!! liter/100 km fogyasztásra is képes (igaz csak cros pályán )

Aktív témák