Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Akheron

senior tag

Sziasztok :)

Nemrég feltelepítettem az Ubuntu 8.10-es verzióját a Windows XP rendszerű netbookomra, részben azzal a céllal, hogy ezzel együtt kialakítsak egy praktikus boot partíciót is, amelyről tudnék karbantartási feladatokat, biztonsági mentést, illetve helyreállítást végezni. Úgy terveztem, hogy a GRUB mellett elhelyezem a boot partíción a SystemRescueCD-t is.

Viszont úgy tűnik, hogy a gondos tervezés ellenére elrontottam a particionálást: a boot partíciót is ugyanabba a kiterjesztett partícióba tettem logikai partícióként, amelyben a linux többi particiója is található. Nem gondoltam volna, hogy ez gondot jelenthet, de úgy tűnik, hogy a Gparted program például nem is hajlandó semmilyen műveletet végezni a kiterjesztett partíción vagy annak tartalmán, mert azt írja ki, hogy egy vagy több része használatban van.*

Van esetleg valaki, aki meg tudná mondani, hogy érdemes lehet-e emiatt újratelepíteni az Ubuntut, ügyelve arra, hogy különálló, elsődleges partíció legyen a boot? Nem sok mindent állítottam még be rajta, tehát nem jelentene hatalmas problémát.

* Ki kellene bővítenem további logikai egységekkel, mert arra is csak most jöttem rá, hogy egy merevlemezen csak egyetlen kiterjesztett partíció lehet.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés