- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- ricshard444: Fényképező ? Telefon helyett
- Random25: Windows 11 telepítés Pendriveról
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- VoidXs: Tényleg minden játék optimalizálatlan?
-
LOGOUT
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
haddent
addikt
válasz
I02S3F #29359 üzenetére
Először is, igaza van a többieknek. DevOps és Linux (sysadmin?) két tök más témakör. Persze van kapcsolat, sok szoros is, de ennyi erővel a programozóval is meg még ezer másikkal (egyébként a DevOps kicsit mindenes IS, dolgoztam 1.5 évig DevOps -ként).
Az 1. pont mindenképp kelleni fog mindkettőhöz, én mindenképp a Pythont ajánlanám, mert egyre csak nő a részesedése, tavaly már #1 volt. Modern, hatékony (C libek), nagyon szép explicit syntax, rengeteg nyálcsorgatós syntax sugar, programozók nedves álma, első nyelvnek is, és a DevOps is szeretettel használja glue languagenek, scriptelni, összekötni. (későbbiekben ha komolyabban érdekel viszont kötelező szopni C -vel is kicsit!) Linux specifikus esetén bash kötelező
A 2. pont számomra majdnem teljesen irrelevánsnak tűnik. Egy része nagyon mély és régi dolgok amikkel napi szinten nem foglalkozik egyik sem (threads, concurrency stb.. tanultam egyetem, de őszintén felesleges első körben, nem kernel fejlesztő leszel..), egy része meg nagyon modern és advanced (virtualization)
A 3. pont eddig a legfontosabb, nem is értem miért nem 1. számú.. Mindkét OS esetén, bash/powershell és terminál minden mennyiségben. Addig kár is kicsit is komolyabban belevágni, amíg nem tudsz minden problémát terminálból megoldani, +pont jár érte, ha már undorodsz a gui -tól és direkt terminálból esik jól minden
4. pont fontos és hasznos, deeee azért ez ilyen estimese, elolvasod, megérted aztán amikor épp valamelyik nagyon mélyen kell majd belemélyedsz
5. esszenciális, mindegyik! Sysadminnak és DevOpsnak is. nginx/apache lefedi a 95% -ot, maradék 4% IIS (win), a maradék a többi viccelődjünk kategória. Nginx -et ajánlanám, az mindent is tud, jól, nem véletlen #1 minden értelmes helyen
6. Container, orchastration, infrastructure provision én inkább ezzel összecsapnám a 2. pontból a vm -et. Kell, és nagyjából itt ~6. pont idejében releváns is már. Linux esetén egyértelműen KVM és Docker, Kubernetes. Minden más megint csak ilyen szenvedjünk egy sort kategória, meg ha épp adott melóhelyen mégis valami elavult szar van, akkor 10 perc alatt beletanulsz, ha ezeket mélységeiben ismered, érted, használod
7. Nagyon fontos, nem nehéz. Jenkinst ajánlanám, teljesen free/open source, millió plugin. Pl. jó ötlet (meg innentől mindenre) feldobni 1 már megtanult konténerbe és játszani vele
8. Nagyon fontos, el lehet benne veszni, de azért mire ideérsz belejössz. ELK, Graylog, Grafana, Prometheus, CheckMK, QRadar. Szerintem ezek a relevánsak manapság, itt is elég elavult a lista.. nagios az alapja soknak, de magában már nem sok szart ér
9. Hát ja ez már a csúcs, mindent valami távoli cloudban deployolvaBocs a hosszú válaszért, de ha komolyabban érdekel a dolog szerintem érdemes ezt az álláspontot is meghallgatnod, ez viszonylag friss tapasztalaton alapul, utóbbi 5 évben 1.5 év multinál devops, 1 év full stack developer, 1 év sysadmin / network / sec analyst. Természetesen nem kell egyetérteni meg szentírásnak venni, ahogy mondtam tapasztalat és vélemény
Új hozzászólás Aktív témák
- Home server / házi szerver építése
- Kazy Computers vélemények - tapasztalatok
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- iPhone topik
- Google Pixel topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- Építő/felújító topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- LG OLED Televíziók: FRISS SZÁLLÍTMÁNY -30%
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Apple iPhone 8 64GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! RTX Gamer Számítógép PC Játékra! I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 - 16" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest