Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• haddent

addikt

válasz I02S3F #29359 üzenetére

Először is, igaza van a többieknek. DevOps és Linux (sysadmin?) két tök más témakör. Persze van kapcsolat, sok szoros is, de ennyi erővel a programozóval is meg még ezer másikkal (egyébként a DevOps kicsit mindenes IS, dolgoztam 1.5 évig DevOps -ként).

Az 1. pont mindenképp kelleni fog mindkettőhöz, én mindenképp a Pythont ajánlanám, mert egyre csak nő a részesedése, tavaly már #1 volt. Modern, hatékony (C libek), nagyon szép explicit syntax, rengeteg nyálcsorgatós syntax sugar, programozók nedves álma, első nyelvnek is, és a DevOps is szeretettel használja glue languagenek, scriptelni, összekötni. (későbbiekben ha komolyabban érdekel viszont kötelező szopni C -vel is kicsit!) Linux specifikus esetén bash kötelező
    A 2. pont számomra majdnem teljesen irrelevánsnak tűnik. Egy része nagyon mély és régi dolgok amikkel napi szinten nem foglalkozik egyik sem (threads, concurrency stb.. tanultam egyetem, de őszintén felesleges első körben, nem kernel fejlesztő leszel..), egy része meg nagyon modern és advanced (virtualization)
    A 3. pont eddig a legfontosabb, nem is értem miért nem 1. számú.. Mindkét OS esetén, bash/powershell és terminál minden mennyiségben. Addig kár is kicsit is komolyabban belevágni, amíg nem tudsz minden problémát terminálból megoldani, +pont jár érte, ha már undorodsz a gui -tól és direkt terminálból esik jól minden :DDD
    4. pont fontos és hasznos, deeee azért ez ilyen estimese, elolvasod, megérted aztán amikor épp valamelyik nagyon mélyen kell majd belemélyedsz
    5. esszenciális, mindegyik! Sysadminnak és DevOpsnak is. nginx/apache lefedi a 95% -ot, maradék 4% IIS (win), a maradék a többi viccelődjünk kategória. Nginx -et ajánlanám, az mindent is tud, jól, nem véletlen #1 minden értelmes helyen
    6. Container, orchastration, infrastructure provision én inkább ezzel összecsapnám a 2. pontból a vm -et. Kell, és nagyjából itt ~6. pont idejében releváns is már. Linux esetén egyértelműen KVM és Docker, Kubernetes. Minden más megint csak ilyen szenvedjünk egy sort kategória, meg ha épp adott melóhelyen mégis valami elavult szar van, akkor 10 perc alatt beletanulsz, ha ezeket mélységeiben ismered, érted, használod
    7. Nagyon fontos, nem nehéz. Jenkinst ajánlanám, teljesen free/open source, millió plugin. Pl. jó ötlet (meg innentől mindenre) feldobni 1 már megtanult konténerbe és játszani vele
    8. Nagyon fontos, el lehet benne veszni, de azért mire ideérsz belejössz. ELK, Graylog, Grafana, Prometheus, CheckMK, QRadar. Szerintem ezek a relevánsak manapság, itt is elég elavult a lista.. nagios az alapja soknak, de magában már nem sok szart ér
    9. Hát ja ez már a csúcs, mindent valami távoli cloudban deployolva

Bocs a hosszú válaszért, de ha komolyabban érdekel a dolog szerintem érdemes ezt az álláspontot is meghallgatnod, ez viszonylag friss tapasztalaton alapul, utóbbi 5 évben 1.5 év multinál devops, 1 év full stack developer, 1 év sysadmin / network / sec analyst. Természetesen nem kell egyetérteni meg szentírásnak venni, ahogy mondtam tapasztalat és vélemény :R

• sh4d0w

félisten

válasz I02S3F #29359 üzenetére

Linux érdekel, vagy DevOps? Utóbbi nagyon tág témakör, jóval túlmutat a Linuxon.

Új hozzászólás Aktív témák