Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• CPT.Pirk

Jómunkásember

válasz atesss #10996 üzenetére

Telepítés igen, először xp, aztán win7, aztán Linux. Sajnos Win téren házon belül sincs visszafelé kompatibilitás a bootladerek terén, nem hogy Grubot kezeljenek.

A grubot tetszőlegesen be lehet állítani, még olyat is tud, hogy megjegyezze az utolsó választott menüpontot. (googleben komplett leírásokat találsz a grub2 beállításához)

Átlagos használatra csinálj a Linuxnak kb. 15-20 gigát, meg egy pici swap partíciót, amire azt szokták mondani, hogy a gépben lévő ram felét érdemes megadni. Mondjuk még nem találkoztam vele, hogy bármikor is lett volna használva, még akkor sem, ha csak 384Mb ramos gépen használtam Ubuntut 1G-s swappal.
    Egyébként Fat32-t tud a Linux telepítők többsége csinálni, ntfs-re nem emlékszem, meg az jogdíjköteles, nyilván ezért mondták, hogy formázd át.

Amúgy a partíció sorrend hót mind1, a Win7 a saját partícióját C-nek fogja hívni (körülötte forog a világ), ettől eltekintve lényegtelen, főleg a sebességre nem lesz kihatása a sorrendnek. Nyilván úgy érdemes, hogy 3 oprendszer, 1 swap, aztán adatok. Linux alá fájlrendszernek EXT4-et javaslok, és a csatolási pont a "/" legyen.

Olyat szoktak még csinálni, hogy a /Home könyvtár külön partícióra kerül, ami növeli a biztonságot, de így első körben nem lényeges.

A Mint nem rossz, használtam egy ideig (amíg nem ment át használhatatlanba a benne lévő gcc fordító egy update után), de ott van pl. "desktop Linux téren" az rpm alapú OpenSuse, amit a Novellesek csinálnak, azt nagyon szerettem. Mint helyett még esetleg Ubuntut javasolnám.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés