- Geller72: Az MS Seed szervert üzemeltet a gépeden és lehet hogy nem is tudsz róla?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Meggyi001: Szekszárdi pumpa pálya
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- bitpork: Meglátjuk mit hoz a jövő
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2026-02-10 08:23 Téma összefoglaló
Fórumtársak szimulátor komponenseinek/hardvereinek/játék preferenciájának táblázata és annak 2023-as konklúziója majd 2024-as konklúziója majd 2025-ös konklúziója GalaHU tollából, illetve itt található a fórumtársak cockpitjeinek galériája.
Itt egy nagyon hasznos setup guide, mindenre kiterjedően, angol nyelven.
Új hozzászólás Aktív témák
-
JulesTS
addikt
Próbáld ki a Fana AI-chat-et. Nekem segített a Rally Button Module fw upgrade-ben, megmondta a tutit:
https://prohardver.hu/tema/a_nagy_kormanyos_topik/hsz_84176-84176.html
Hátha... -
JulesTS
addikt
1.6d, R-Design (gyári sport futómű), erős, keveset fogyasztó motor. Benzinesből csak 5 hengerest vennék, csak az sokat fogyaszt. Tied milyen motorral van?
@Találtgyerek
Volvo The game
Csak 3d szemüvegben nyomom...
Köszi. -
JulesTS
addikt
-
JulesTS
addikt
-
JulesTS
addikt
Egy kicsit offolok én is.
Céges vezetéstechnikai tréningen volt egy kis szalom feladat időre. Kifújtam a céges hibridek orrát a gokartommal (a legjobb idejük 0:42 volt):
Ez meg belső felvétel, hiba nélkül mentem itt is (a bóját az előttem menő döntötte fel):
-
JulesTS
addikt
https://4utem.blogspot.com/2023/09/dashboard-wind-sim-v3.html
Az alkatrészlistából ezek kellenek: ventillátorok, szűkítők, légterelők, gégecsövek, 12V táp, Arduino UNO.
Ez az előző verziója, ami a fiamnál üzemel:
https://4utem.blogspot.com/2022/01/simhub-szel-szimulator.html
Plusz a simhub leírása segít a bekötésben:
https://github.com/SHWotever/SimHub/wiki/Arduino-Shake-It#pwm-fans -
JulesTS
addikt
Dehát itt van, kiszélesített Formula perec ITM-mel a közepén:
https://prohardver.hu/tema/a_nagy_kormanyos_topik/hsz_85188-85188.html -
JulesTS
addikt
-
JulesTS
addikt
-
JulesTS
addikt
Tesztelj nagy aerós autót Spa-ban. Eau Rouge-nál normál beállítás mellett nekem bele tudott nyalni a 17Nm-be. Kicsit feljebb véve a 20Nm is megvan, de úgy már a pálya többi részén is küzdős.
Biztos ki fogod használni a plusz 3Nm-t.
Addig is kis edzés:
https://www.facebook.com/share/r/1ANwKRuf9f/ -
JulesTS
addikt
-
JulesTS
addikt
-
JulesTS
addikt
Szerintem a Fanának jó lépései voltak ezek a +3Nm, Fullforce a kicsiknek, 290-es Formula perec.
Ezzel, hogy a régi kicsi bázisok is megkapják a fullforce effektet, ez csak azt erősíti meg, hogy nem hardver függő dologról van szó. Szóval nem olyan effekt amit csak az új fejlesztésű motor bír leadni... -
JulesTS
addikt
-
JulesTS
addikt
Elengedett kormánnyal csapkodás sajnos a legtöbb bázis sajátja. Tilus itt írt róla:
https://prohardver.hu/tema/a_nagy_kormanyos_topik/hsz_70298-70298.html
Az NDP feljebb vételével lehet csökkenteni, de azzal el lehet tompítani az FFB visszajelzést, szóval csak csínján... Max 15% ameddig érdemes elmenni.
NIN nyugodtan lmvedd le 0-ra, legfeljebb drifthez lehet felvenni 30..40-ig.
FEI-t érdemes 100-ra állítani.
Szimulátoroknál az SPR-t és a DPR-t jobb levenni 0-ra, mert általában nem használják, viszont gondot okozhat. -
JulesTS
addikt
-
JulesTS
addikt
-
JulesTS
addikt
-
JulesTS
addikt
Első időkben elég az ingyenes tartalom is. Ha vásárlásig eljutsz, akkor csak VRP-vel vásárolj, amit itt tudsz diszkont áron venni:
https://www.raceroomstore.com/shop_en/list_page?cat=24
Pályákat azokat amik tetszenek/érdekelnek. Nekem szinte mindegyik bejön. Szerintem elég európai izlésnek lett kialakítva a választék.
Autók közül meg ezeket érdemes:
WTCR autók, WTCC autók.
Super Touring
DTM 1992 szenzációsak, főleg a Mustang (a hangja, addiktív)
DTM 1995 az Alfa-val
DTM 2013..2015
GTO Classic
GTR3
Group2 Scirocco
Group5
NSU TTS
Touring Classics -
JulesTS
addikt
-
JulesTS
addikt
-
JulesTS
addikt
-
JulesTS
addikt
-
JulesTS
addikt
Most hogy ránéztem a steam könyvtáramba:
Az élmezönybe:
Kartkraft
Középmezőnybe:
Fórmula Truck 2013
AMS
Project Cars 2
Race07
Sereghajtók:
BeamNG
Sprintcar
Viper racing
Dirt Rally 2
WRC7
F1 2019, 2020, 22
ET2000/ATS
Dirt2.0
Dirt4
Dirt Shodown
Spintires/Runner-ek
FIA Truck Racing (szégyen ez a program!)
Crew motorfest
Crew2
Grid Legends
Grid2
City Car Driving
FH4 -
JulesTS
addikt
-
JulesTS
addikt
Az FFB-hez szorosan kapcsolódik az autók fizikája is.
Nálam az első a Raceroom. A jelenleg is futó szimulátorok közül ez van meg legrégebben és ezzel mentem legtöbbet. Igazat megvallva, objektíven a 3. helyen kellene lennie, de ezt szeretem legkobban.
Utána iRacing, főleg a MAIRA App-al. Azután az RFactor2, de annál vannak autók, amik furcsán viselkednek. RF2 motorja miatt ide kerülne az LMU is, de azzal keveset mentem.
Utánuk a sorrend:
AC, ACE
ACC
AC Rally
AMS2
Rennsport
PMR
EA WRC -
JulesTS
addikt
Itt van pár tanács a hiba elhárításra:
https://github.com/SHWotever/SimHub/wiki/Troubleshoot-Dashstudio-Web-access#how-to-access-dashboards-from-tablets-phone-or-remote-computer-browser
Meg elvileg van applikáció is IOS -re is. -
JulesTS
addikt
Szerintem mindkettőnek meg van a maga helye. Rally-ra 33cm-est választanék, azzal közvetlenebbül lehet gyorsan iránytváltoztatni. Kamionvesenynél, ahol állandóan csúszáshatáron megyek, folyamatosan finoman kell kormánmyal korrigálni, ott a 35cm-es jobb. Driftnél szintén a
jobb a 35cm.
De!
35cm-es perecet 8Nm-es bázisra nem raknék. A nagyobb erőkar miatt gyenge lenne hozzá és a lendülettel se tudnait kezdeni. -
JulesTS
addikt
-
JulesTS
addikt
-
JulesTS
addikt
Köszi srácok!
Fix setup-os bajnokság, csak üzemanyagot és fékerő elosztást lehet állítani, a két Alfa ugyanolyan. Első futamon kötelező (1 pár) kerékcsere van. BOP-olva vannak típus szerint az autók (hogy kiegyenlített legyen), de sajnos az Alfa így nem a legütőképesebb, viszont személyes okból ezzel megyek. Az Audi a "Lola T" ebben a pakliban.
Sajnos szerencsétlenül jártam az időmérőn és nem lett mért köröm, pedig szélárnyék nélkül is meg lett volna a 9. hely. Utolsó helyről indulva két kör alatt sikerült Rajmund mögé érnem, de addigra 5mp előnyt összeszedett. Innentől gumi kimélés, konzisztens gyors körök, késői kiállás, további gumi kiméléssel elfogyott az 5mp és az utolsó két kör mindent bele. Aki közvetítette, Bozó Roli is versenyző (gyorsabb is mint én), félelmetesen jól levette, hogy mi történt a pályán, én se tudtam volna jobban elmondani, hogy mit miért csináltam. Az előzésnél egyébként cipőkanállal meg volt az egy autónyi hely, csak Rajmund ráment a kerékvetőre és az rámdobta az Alfáját, ettől bicsaklott be egy kicsit.
A második futam utolsó kör utolsó kanyarjában volt még egy pimasz előzésem, de az nem került bele a közvetítésbe. A Raceroom nem támogatja valami jól a közvetítést (nincs visszajátszás, ha lemaradtál, akkor annyi). Erről lehet, hogy csinálok majd videót. -
JulesTS
addikt
Mindkét verseny izgalmas és mozgalmas volt, de ezt a négy kört érdemes megnézni, a fél futamot ennek előkészítésével töltöttem (nagyon azonos tempónk volt):
https://www.youtube.com/live/5e7dQgfPv6Y?t=5118&is=G2h7qIx-6IwLBz8P -
JulesTS
addikt
Itt vannak hozzászólásai:
https://www.facebook.com/share/g/19tEFrWHR6/ -
JulesTS
addikt
-
JulesTS
addikt
Magyar srác fejleszti egyedül:
https://store.steampowered.com/app/3993370/Grand_Pro_Circuit/ -
JulesTS
addikt
-
JulesTS
addikt
-
JulesTS
addikt
-
JulesTS
addikt
-
JulesTS
addikt
Csak egy van amit szimulátorként lehet venni.
Az Assetto Corsa + CM és CSP + modok.
Modokat itt találsz:
https://vosan.co/explore -
JulesTS
addikt
-
JulesTS
addikt
Logit hagynám, hacsak nem egyéni kötődésed van a márkához. Ugyanannyiért inkább Moza R9 + CS V2P + SR-P,, vagy olcsóbban CSL DD 5Nm bundle, abból a pedált rögtön eleadni és Simnet pedált venni helyette, plusz egy 8Nm-es táp innen a topikgazdától.
Moza is és a Fanatec is több lehetőséget rejt magában, mint a Logi.
VR-hoz meg szimulátorhoz kell erős gép is. Nem tudom milyen gépet építettél, de egy erősebb RTX videókártya és az online verseny tömegrajthoz x3d proci ajánlott.
Meta Q3 jó lesz.
Playseat Trophy helyett inkább alurig jobb lenne, de az lehet, hogy drágább lesz. Majd az alus kollégák megmondják a tutit... -
JulesTS
addikt
-
JulesTS
addikt
-
JulesTS
addikt
-
JulesTS
addikt
-
JulesTS
addikt
Kesztyűvel mindkettő kopik (bőrnek a varrása tud szakadni), kesztyű nélkül meg koszolódnak, az alcantara csúnyán és nehezen tisztíthatóan, a bőr meg alig és könnyen tisztíthatóan. Szóval ha lehet, akkor bőr...
-
JulesTS
addikt
-
JulesTS
addikt
-
JulesTS
addikt
Nekem Pico4 van. Vannak kényelmetlen/idegesítő dolgai a VR-ozásnak, de nagyobb élmény. Viszont, a HUD-ok nekem jobban olvashatóak/könnyebben rááll a szemem monitoron. Amikor verseny van minden tizedmásodperc számít, akkor mindennek könnyen/jól "olvashatónak" kell lennie. Lehet, hogy sok használattal meg lehetne szokni a VR-t is. De...
Itt jön, hogy a hosszabb időt hogy bírod. A Pico4 elkezd ventillálni. Sajnos a huzatra érzékeny a szemem és hiába van rajtam szemüveg, így is tud kellemetlen lenni. Ha enyhén náthás vagyok, akkor meg már 10 perc is elviselhetetlen.
Szóval nálam a VR csak élményautózásnak jó, versenyezésre csak monitor. -
JulesTS
addikt
-
JulesTS
addikt
-
JulesTS
addikt
-
JulesTS
addikt
Az csak olyan pereccel működik amelyiken van "setup" gomb és négyirányú, meg valamilyen kijelző. Ez ugye az összes Fanatec perecen meg van valamilyen formában, kivéve a Podium hub-on, azon csak akkor, ha Endurance vagy Rally button module van. Szóval 3rd party pereceknél nem fog menni. Ja és a Fanalabhoz tartozó mobil appal se ment, ha csupasz Podium hub-od van, ahhoz is kell a button module.
-
JulesTS
addikt
-
JulesTS
addikt
-
JulesTS
addikt
-
JulesTS
addikt
Ez DD1, vagy DD2 motorvezérlő panel.
Ez meg hogy került hozzád?
-
JulesTS
addikt
-
JulesTS
addikt
Köszi, lehetett volna jobb is, ha nem szúrom el a rajtot és nem vág telibe egy lekörözött...
-
JulesTS
addikt
Örülünk, hogy van valami. A Raceroom gyári hud-ja mos kapott radart, eddig csak az is csak 3rd party volt...
Viszont ez a sealhud (volt otterhid) elég informatív. Remek üzemanyag számolója van. -
JulesTS
addikt
-
JulesTS
addikt
Raceroom bevásárló kocsi évente egyszer:
-
JulesTS
addikt
-
JulesTS
addikt
-
JulesTS
addikt
-
JulesTS
addikt
-
JulesTS
addikt
Ez a motorshieldes ilyen. Mivel a ventillátorok tápját olyan frekvencián szaggatja meg ami a hallható tartományban van, meg is fog szólalni a ventillátor. Rezgető motorok is sípolnak, csak nem annyira, sőt a motorshield is ad hangot. Lehet trükközni, hogy lejjebb viszed a frekvenciát:
https://github.com/SHWotever/SimHub/wiki/Arduino-Shake-It#about-motor-shield-v2-humming-noise
De vigyázni kell vele mert túlmelegedhet a motorshield.
A PWM nem sípol:
https://github.com/SHWotever/SimHub/wiki/Arduino-Shake-It#pwm-fans -
JulesTS
addikt
Csak alacsony fordulaton csinálja?
PWM-mel vezérled a ventiket, vagy motorshield-del szaggatod a tápját? -
JulesTS
addikt
-
JulesTS
addikt
-
JulesTS
addikt
Bőven elég a DD1 20Nm-e csúcsban. Softlock-on teszteltem, és azt néztem, hogy 20Nm-ről kb. 3mp alatt esik vissza 15Nm-re. Még a 15-öt is folyamatosan tartani se túl könnyű, nemhogy a 20-at. Egy Eau Rouge-on simán elég a DD1, de mondjuk oválon nem tudná a 20-at folyamatosan, de azt nekem is sok lenne tartani. Igazából az új motor technika érdekelt volna, mert a true/fullforce szerintem csak marketing effekt...
Mondjuk erre elég lenne nekem egy CS DD+ is a tartott 15Nm-ével. -
JulesTS
addikt
-
JulesTS
addikt
-
JulesTS
addikt
-
JulesTS
addikt
-
JulesTS
addikt
-
JulesTS
addikt
Ezt írják:
"Fanatec will design the next generation of F1-licensed sim racing hardware, including steering wheels and limited-edition products, replicating the innovative designs and technology seen throughout Formula 1"
Remélhetőleg a "next generation" nem a szokásos átszínezést fogja jelenteni... -
JulesTS
addikt
Új F1-es hardverek jönnek a Fanától:
https://www.corsair.com/newsroom/press-release/fanatec-and-formula-1-enter-new-multi-year-partnership-advancing-the-link-between-elite-motorsport-and-high-performance-sim-racing
Bár egyre érdektelenebb számomra az F1... -
JulesTS
addikt
-
JulesTS
addikt
Egyszerű szimulátoronként csak a SEN változó ami lehet auto, 1080, 540, 360, 180.
A többi mindnél ez:
FFB 100
FFS Peak
NDP 10
NFR 0
NIN 0
INT 2
FEI 100
FOR 100
SPR 100
DPR 100
Most nincs beállítva az App, hogy szimulátorhoz setupot töltsön be így a perecről választom ki a programhoz valót.
Egyedül a driftnél kell még NIN-t feljebb venni, hogy legyen lendülete a perecnek. -
JulesTS
addikt
-
JulesTS
addikt
-
JulesTS
addikt
-
JulesTS
addikt
Szisza/Kuta oszlop van...
-
JulesTS
addikt
-
JulesTS
addikt
-
JulesTS
addikt
-
JulesTS
addikt
-
JulesTS
addikt
-
JulesTS
addikt
Szerintem, vagy rendes motion rig, vagy semmi. Vagy ha nincs rá keret, akkor övfeszítő...
https://prohardver.hu/tema/a_nagy_kormanyos_topik/hsz_60627-60627.html -
JulesTS
addikt
-
JulesTS
addikt
Simhub spoilerez új Simagic pedált?

-
JulesTS
addikt
Sulyán? Azt nem szeretjük...
Sissi viszont szállít Szentendrére a bringaút mellé, meg Balatonakarattyára, -
JulesTS
addikt
-
JulesTS
addikt
-
JulesTS
addikt
Az R9-nek és az LC féknek, annyi előnye van az R5 és hallos fékkel szemben, hogy ha esetleg versenyzés is szóbajön akkor a 9Nm jó alap, illetve az LC fék "kötelező" hozza. Illetve, ha megunnád és el szeretnéd adni, akkor R9 és LC fék keresettebb mint egy gyengébb bázis, "buta" fékkel.
-
JulesTS
addikt
-
JulesTS
addikt
-
JulesTS
addikt
Nagyjából ezekre gondoltam:
R9 bázis:
[link]
Vagy R5.
Bázis döntő:
[link]
Bajusz kapcsoló:
[link]
Kamion perec:
[link]
Loadcell pedál:
[link]
Kuplung hozzá:
[link]
H váltó:
[link]
Váltó gomb:
[link]Ez így nem lesz olcsó egy T300 után...
Esetleg ha lejjebb adsz az igényekből akkor R5 csomagggal lehet olcsósítani:
[link]De nyugodtan keresheted Simhome istvánt, segíteni fog a készlet összeállításban.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Apple iPhone 14 Pro 128gb - Jó állapot, akku 100%, tokkal és fóliával, akár beszámítással
- Samsung Galaxy S26 Ultra 12/256gb Cobalt Violet - Új, bontatlan, garanciális, akár beszámítással
- Apple iPhone 16 128gb - Makulátlan, akku 100%, garanciális, tokkal, akár beszámításal
- 4 FAJTA (Május) DELL Latitude Laptop Tartós-Golyóálló-AKÁR SULIBA 7320 7430 7440 5320 5420 5430
- NEW! Bontatlan Lenovo Thinkpad T14 G6 Tartós Üzleti Laptop 14" -40% Ultra 7 255U 16/512 FHD+ Magyar!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- HP Zbook 15u G3 - 15,6" FHD kijelző, i7 6500U, 16GB RAM, 256GB SSD, FirePro W4190M 2GB, számla
- MacBook Pro 14" 2023 M3 Pro 36GB RAM, 11 core CPU, 14 core GPU, 512GB SSD, Space Black 27% Áfa 0458A
- 27% - ÚJ - Captiva 16" Notebook! Ryzen 9955HX / RTX 5090 / 64GB DDR5 / 2TB NVMe! BeszámítOK
- Új és újszerű 17-18 Gamer, irodai, üzleti készülékek nagyon kedvező alkalmi áron! Garancia Számla!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest