2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Számítógép a harctérről: barátkozás egy Toughbook CF-20-al

    Egy ideje kerestem lapost nomád körülmények közé, de túlságosan nem siettem el a dolgot. A múlt héten a nyári programot tervezgetve újra elkapott a gépszíj, felpöccintem az ebayt, nézzük mit hoz a szokásos <14" használt latitude, elitebook, thinkpadek stb üzleti lapos témában. Valóban lapos téma, Dunát (Temzét, Rajnát, Szajnát, Amazonaszt) lehet rekeszteni már a kínálattal, hiszen ezek legtöbbje jól van összerakva, nem hullanak darabjaikra 3 nyitás-csukástól.
    De a mostani keresés kicsit más volt. Nem húztam annyira szigorúra a hardverkövetelményeket ( = nem nyavajogtam a legújabb Rájzen vagy 12 generációs i5-ért) mint korábban. És hopp, a sokszáz találatból felhívta magára a figyelmet egy olyan példány, ami sose pottyant a látókörömbe: egy Toughpad. Igaz, ez csak tablet volt, de innen már nem volt menekvés. A termékcsaládot, mint minden kocka, természetesen ismertem a hírekből, mint valami elérhetetlen, kicsi számítási teljesítményért többezer eurót-dollárt-fontot kérő luxuscikket, és talán életemben 2db-ot láttam is korábban. És most ott sorakozik karnyújtásnyira 200 fontért...

    Folytatás...

    t72killer 5 napja 34

  • Órát állítgattunk, de minek...

    Megint előre löktük a mutatót. Bár már évek óta tudjuk, hogy semmi gazdasági haszna és Európa lakosága se kér belőle.

    t72killer 12 hónapja 116

  • RIP Dpreview :(

    :O, április 10-ével búcsúzunk :

    Összességében a legjobb szakmai fórum volt a neten, amibe eddig belebotlottam, MINDEN szakterületre talált az ember hozzáértő tanácsadót-beszélgetőtársat. Egy korszak múlik el velük :(

    Tény, a tesztek színvonala egy ideje esegetett, de a fórum egy aranybánya.

    t72killer 12 hónapja 5

  • Humán evolúció hátramenetbe kapcsolva

    Állítólag az embert az intelligenciája emeli ki az állatvilágból. Érdekelne egy statisztika, hogy az ókortól kezdve hogy álltunk józan ész vs mindent romboló-tagadó, kifejezetten emberéleteken veszélyeztető trendek arányában?

    Egy példa: támadások, fenyegetések érik az egészségügyi dolgozókat. Nem a Haarlem-i gettóban, hanem Európában. Ez épp szlovák példa, de a briteknél is mondják NHS-dolgozóknak, hogy bizonyos helyeken mozogva ne hordjanak olyasmit, ami arra utal, hogy valamelyik kórházban emberéleteket mentenk.

    t72killer 2 éve 46

  • 16 tonna...

    ... fekete szén.

    Nem biztos, hogy sokáig fog éni a profil, megosztanám ezt a videót - és keresem a válaszokat.

    Miért van az, hogy nem kevesen az évekig, évtizedekig tanult szakemberek munkáját rögtön hazugságnak titulálják de ha olvasnak, látnak valamit FB-on, azt azonnal készpénznek veszik és az életüket teszik rá?

    t72killer 3 éve 55

  • Csapás a múltból

    A samsungot úgy tűnik, újra kísérti az akksik réme, ezennel egy A21 gyújtotta be a motort.

    Lehet vissza kéne térni a cserélhető akksis telefonokhoz?

    t72killer 3 éve 22

  • Milyen növénytermesztő lámpát (grow light)?

    Elhatároztuk, hogy nekiállunk pár dolgot itthon termelni: paradicsomot, zöldpaprikát. Nyáron elvannak az erkélyen, télen pedig 2-2 tő teljesen kifejlett példány is elférne a lakásban - a papirusznádat már amúgy is elajándékoztuk, lehet helyette hasznosabb "zöld".

    Ősztől viszont lőttek az elegendő napsütésnek, ezt kéne pótolni hatékony módon. Van valakinek konkrét lámpás tapasztalata? Alira bepötyögve a "grow light" kombinációt 10ezernyi találat jön szembe Watt-tól kW-os teljesítményig, full spektrum fehértől uv+ir led-ekkel tarkított magenta példányokig.

    Van valakinek konkrét tapasztalata ezekkel pl paprikatermelésben? Hány Watt-ot eszik pl egy kifejlett paprika ahhoz, hogy teremjen? 100W/növény megvilágítás mellett már eléggé áramszámlásnak hangzana a dolog, 25-50W/kifejlett/termő növény még okés hosszú távon is.

    Az elmélet azt mondja, hogy a klorofill a kéket és a mélyvöröset/közeli infrát szereti:

    Ennek megfelelően komponálnak pl ilyen ledeket:

    Folytatás...

    t72killer 4 éve 36

  • Csóró Air 7.0

    t72killer 4 éve 0

  • "Nem a 2008-as, hanem az 1929-es válsághoz lesz mérhető az idei"

    Interjú Bojár Gáborral.

    Pár gondolat: ő ugye nagyipari szereplő, egy egész világon jelen lévő cég alapítója, élete-karrierje-munkája össze van kötve a gazdasági növekedéssel, globalizációval. Teljesen érthető, hogy a globalizációt, növekedést alapvetően pozitív dolognak éli meg, amiért dolgozni érdemes.

    Másik oldal viszont: a Föld lakossága a 8milliárdot kaparássza. Milliárdos tömegek számára már szimplán nincs élhető hely, a világ műhelyei, ahol a profitot megtermelik, így néznek ki:

    És így néz ki az "idill", ahova munka után lejut a köznép:

    A vírus ad egy kis betekintést, hogy nézne ki a világ, ha békén hagynánk. Biztos, hogy a papírfecnik pörgetése fontosabb?

    t72killer 4 éve 154

  • Koronavírus - amit tudni lehet és amit nem

    Kína gazdasága parkolópályán várja, hogy Vuhan és Hubei tartomány kiköhögje magát. Közben pár érdekesség előkerült:
    - Egy német kutatócsoport TIPPJE szerint (valódi vírusmintát nem láttak) a kórokozó fém és üvegfelületeken 9 napig él (mi van más felületekkel, illetve mi lenne, ha vki méltóztatna élő vírusmintákkal ezt kimérni?)
    - Iránban, ahol eddig állítólag totál béke és nyugalom honolt hirtelen 2nap alatt előkerült 4 halott, Dél-Koreában pedig 400 fertőzött.
    - A Diamond Princess-ről bár még az utolsó napokban is többtucat új fertőzöttet találtak, szélnek eresztették az utasokat
    - Az eredeti góc Hubei tartományon kívül nem extrém magas a halálozási arány, jelenleg Kína Hubei-n kívüli része+egész világon van 106 halott és 6'977 gyógyult, (Febr 21, 2020) ami 1.5%-os mortalitási rátának felel meg. Tehát ha végigsöpör a világon, azért ebből nem valószínű egy modern pestisjárvány szintű nagy kihalás.

    Folytatás...

    t72killer 4 éve 51

  • "Elgurult" - Csóró Air 6.0

    Mai Rájener: utasok várnak a pesti betonon 6 órát (sorry, 5h49percet), hogy elfüstöljenek egy jó adag kerozint, amivel túltankolták magukat majd a gép beugrik Madridba hogy egy tizesért újra vegyen naftát.

    Azt hiszem, pármillió ugandai klímatűzhely(!) évtizedes emissziómegtakarítását egyetlen húzással sikerült lenullázni...

    Kérdés a szakikhoz: egy földön álló, nyugodt lelkivilágú 737-800-asból az az egyetlen módja a fölös üzemanyagtól megszabadulásnak, hogy fel-alá gurigázunk a reptéren motort járatva, az x tonnányi kerót elégetve:Y?!

    A kommenteket olvasgatva a túltankolás oka az volt, hogy kvázi kanárira (=tele) tankolták, de az erős szembeszél miatt ez/a full kapacitás kevés lett volna és csak madridi megállóval lehet megoldani a képletet. Ez van ugye, amikor a meteomókus lányka combjaira koncentrálunk töltés előtt/a csóringer utasnak engedjük, hogy a pótkeréktől kezdve az üllőn-kalapácson át minden sz.rt feladjon...

    t72killer 4 éve 61

  • Csóró air 5.0

    Folytatásos fapadkomédiánk 5. részéhez érkeztünk, ezen epizódban a Budapest-Edinburgh járat utasait szórakoztatta a modern kor egyik fantasztikusan környezet és humánumkímélő találmánya, a fapados repülés.

    Azt már csak halkan kérdem meg, hogyha egy gép fedélzetén előszedik az extra oxigénpalackokat, akkor nem az a civilizált eljárás, hogy a legközelebbi reptérre leteszik a madarat, lévén vmi nem stimmel? Ja, hogy az pénzbe kerül...

    t72killer 4 éve 17

  • Így finomítják az orosz szabályokat 2020ban

    Megvárják, hogy meghaljon féltucat ember egy totál egyértelmű szituban, utána moccan a törvénykezés. Persze a vendégeket a csővezeték alá telepítő "szállásadó" se kutya. [link]

    t72killer 4 éve 8

  • Ég a ház...

    Ausztráliában továbbra is megy a kéretlen fűtés - és a fűhöz-fához kapkodás.

    Azon viszont érdekes módon nem gondolkodik el a vezetés, hogy mennyire benne vannak a klímaváltozásban: hánymillió tonna szenet is exportáltak a legnagyobb szennyező Kínának? Illetve mennyit is égettek el saját maguk, miközben pl annyi napenergia van az országban, hogy az ablakba tett kenguruhús megsül?

    t72killer 4 éve 101

  • A galambetető

    Nem fér a fejembe, mi motiválja a bociszemekkel padon üldögélő "jótét" lelket, hogy amerre jár a nagyvilágban, minden nap szétosszon negyed kiló fehér kenyeret a "rászoruló" szárnyasok közt? Nem csak lakhelyén, de turistaként is "terjeszti az igét"...


    Indiában még vallásos keretet is kapott az akció...

    t72killer 4 éve 30

  • Turistáskodjunk egy működő vulkánban...

    Nem épp szerencsés 5let humanoidoknak. 5x-ös Darwin a turisták által lerohant Új-Zélandról.

    Iphoneturista goes volcano trip, got insurance what can go wrong...

    t72killer 4 éve 52

  • Az európai vállalatokra is hatással lehet a kínai társadalmi kreditrendszer

    VG-cikk: régebben divatos szó volt a "demokráciaexport" - lassan szokhatjuk az új verziót: "diktatúraexport", Made in China.

    t72killer 4 éve 7

  • Mai brutális

    "Saját kuytái tépték szét a várandós francia nőt"

    Nekem nem 1értelmű a sztori, az hogy vizsgálták a saját kuytáit, még nem jelenti, hogy azok is részt vettek a támadásban.

    t72killer 4 éve 10

  • Ha elég pénzed van, az eget is összeszemetelheted.

    Tudom, nem én vagyok a rezidens űrhajózási híradós, nemrég találtam ezt az agymenést: Elon Musk nem csak az Atacama sivatag lítiumkészleteire pályázik, tönkrevágja a csillagos eget is.

    Itt egy timelapse videó a mesterséges "meteorrajról":

    Egyelőre pártucat van fenn, de a teljes terv 12'000(!!!) darab. Csak összehasonlításképp: a szabad szemmel látható csillagok száma ennél még a teljes éggömbre számítva is kevesebb...

    Illetve ha már annyira divatos téma a klímaváltozás, mennyi CO2-be is kerül ekkora mennyiségű ócskavas fellövöldözése/ha generál extra gazdasági tevékenységet, az mennyit fog még pluszban kibocsátani?

    t72killer 4 éve 31

  • Nikon Z6 szubjektív

    Idén őszre megjött az elhatározás, hogy modernizálom a családi fotó-videóarzenált. Körülnéztem egy cseppet a piacon, és meglepetésképp egy FF rendszer jött ki a leginkább költséghatékonynak, konkrétan a FF MILC piacra belépő Nikon z6-ja.

    Ez nem is olyan nagy!

    A döntés

    Hosszas "vergődés" után a fuji x-t3, sony A7 III, nikon z6 trióból a legutóbbira esett a választás: tonnányi youtube szeméten, fél sereg fórumász trollon átrágva magam, sikerült kihámozni, hogy ez igenis egy igéretes gép videóra is, annak ellenére, hogy a nikon még kvázi ismeretlen videós körökben. Természetesen megnéztem a kapható (és nekem elegendő) Z-optikák tesztjeit.

    Kézbevétel, váz

    Folytatás...

    t72killer 4 éve 38

  • Kapitalizmus^3

    Avagy fapad sokadik felvonás: a Csóró air Ryanair kirúg félezer dolgozót, de ha a részvényárak emelkednek*, a vezérigazgató 100 millió $, azaz kb 1000 pilóta(!) éves bérének megfelelő bónuszt kap a fizetése mellé.

    *ezek emelkedése az esetek nagyrészében teljesen független a cég teljesítményétől. Ha a tőzsde általában zöldben van, a befektetők vesznek mindent és a semmit se csináló cég papírjai is emelkedni fognak, hacsak nincs vmi extradurva botrány.

    t72killer 4 éve 31

  • Úgy szeretlek, majd felgyújtlak

    ""óvták, gondozták, sok ember látogatta mindaddig, amíg egy idióta baromnak az jutott az eszébe, hogy mécsest tesz a fába és meggyújtja"." - Hódolója végezhette ki egy mécsessel a 300 éves barcsi tölgyet

    t72killer 5 éve 3

  • Lufi vagy nem lufi, ez itt a kérdés?

    Az egyik topik nagyon elment az ingatlanárakat kitárgyalós irányba, gondoltam ne ott offoljunk, és egy körre elorzom egy téma kedvéért a Vitaindítót az ügyeletes kollégától:

    - van-e most ingatlanlufi Magyarországon, ha igen, hol és "mennyire"?
    - hogy állunk Európa többi részéhez képest?
    - Reális körülmények között egy család hány évig fizeti a hitelt mondjuk egy komoly, 40% önrésszel számolva?
    - Teszemazt beüt a válság 3év múlva. Lehet még akkor is érdemes most vételben gondolkodni ahelyett, hogy 3év lakbért kidobjon az ember az ablakon?

    Egy cikk a témában - ennek tartalma is vita tárgya.

    t72killer 5 éve 75

  • Balatoni turistabiznisz vs megtérülés?

    Nyár=tenger, sok magyarnak Balaton. Ingatlanhirdetések között megtaláltam a szálláshelyet, ahol pár éve nyaraltunk, 100+millás irányáron kínálják. Nem partmenti, kb 5km-re van az első strand. Tovább nézegetve, nem az egyedüli hirdetés volt. Felmerül a kérdés, 1 ennyire rossz biznisz fenntartani ezeket? 2 rossz biznisz megvenni, ergo nem repül rá azonnal egy pénzes befektető?

    t72killer 5 éve 135

  • Paradicsom? Frászt, szemétbánya

    A Bounty-ból ismert(?) Pitcairn egyik lakatlan szigetéről 6 tonna műanyagszemetet termelt ki egy Ausztrál kutatócsoport.

    A klímabalhé után ez mikor kerül napiredre a nagyonelegáns nemzetközi közös vigyorbulikon?

    t72killer 5 éve 28

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.