2019. november 13., szerda

Gyorskeresés

Nikon Z6 szubjektív

Írta: | Kulcsszavak: Fotózás . kamera . dslr . milc . nikon . fuji

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Idén őszre megjött az elhatározás, hogy modernizálom a családi fotó-videóarzenált. Körülnéztem egy cseppet a piacon, és meglepetésképp egy FF rendszer jött ki a leginkább költséghatékonynak, konkrétan a FF MILC piacra belépő Nikon z6-ja.

Ez nem is olyan nagy!

A döntés

Hosszas "vergődés" után a fuji x-t3, sony A7 III, nikon z6 trióból a legutóbbira esett a választás: tonnányi youtube szeméten, fél sereg fórumász trollon átrágva magam, sikerült kihámozni, hogy ez igenis egy igéretes gép videóra is, annak ellenére, hogy a nikon még kvázi ismeretlen videós körökben. Természetesen megnéztem a kapható (és nekem elegendő) Z-optikák tesztjeit.

Kézbevétel, váz

Jéé, ez megfogja a kezem! És tényleg, előnye is van, ha egy kicsit vaskosabbra van tervezve egy váz, nem a minimál zsebrevágható téglatest. A gombokat még szokni kell, a tárcsák kicsit nehezebben moccannak a megszokottnál. A fókuszpontot mozgató joystick jó ötlet. A retró-kedvelőknek csalódás, semmi II.vh dizájn: modern váz, modern obik.

A speckók alapján a váz esőálló, ezt nálam bátrabb vállalkozók tesztelték is.

Menü

Érthető és sok más modellnél áttekinthetőbb. Rendkívül hasznos, hogy az "i" gombbal elérhető gyorsmenü külön átrendezhető vidó és fotómódra. Ugyanez áll a többi beállításra is: nincsenek összebilincselve a fotós és videós beállítások. Érdekesség a képprofilozás: pl itt találhatunk egy seregnyi profilt, köztük filmszimulációkat, amit .NCP formátumban fel lehet tölteni a gépre, és a "Picture control" menüpont alatt már alkalmazhatjuk is a jpeg és videótermésre. Ezenkívül házi főzésű profilokat is készíthetünk a CaptureNX "Picture Control Utility"-jében. Erre szükség is lesz, ugyanis a nikon alapból nem kínál log profilt belső rögzítéssel.

Használat

A követő autofókusz gyors és pontos, ha arcokról van szó - mozgó tárgyak/állatok esetén viszont alkalmanként kihagy. A menü mélyén lehet ezt finomhangolni, visszatérek, ha jutottam valamire.
Sötétben egy zöld lámpa segít a fókuszálásban, viszont ez nem világítja be az egész látómezőt, úgyhogy olyankor nincs haszna, ha a kiválasztott fókuszpont kívül esik a megvilágított területen.

Képminőség, IBIS

Hozza a speckók alapján elvárhatót zajban-dinamikában, ISO-invariáns, tehát elég jól lehet az árnyékokat nyúzni. A vázstabira azt mondanám elég közel áll a GX80-hoz!

Wifi app (Snapbridge)

Problémamentesen csatlakozott - ami az előd GX80 appjáról nem mondható el - a memóriakártya teljes tartalmát lementhetjük vele raw fileokkal és több GB-os videókkal egyetemben. Megadható, hogy a telefonon/tableten hova mentsen - így megfelelő microSD kártyával felszerelkezve nem tömjük tele egy régebbi telefon memóriáját sem. Ezenkívül fotózásra is használható.
Egy dolog nem szimpatikus benne: lassú az adatátvitel, egy 1GB-os videó áttöltéséhez 10perc kell! Összehasonlításképp a telómról a házi, szintén 2.4GHz-es(!) wifi-re küldve ugyanez a fájl 2 perc alatt tölthető le ha pl mobil totalcommanderrel megosztom.

Adapter

A kitben lévő(!) FTZ adapterrel a nem túl régi, beépített motorral rendelkező F-bajonettes obik gond nélkül használhatók az átrágott felhasználói tapasztalatok alapján. Persze mindennapi rohangáláshoz hiba lenne kihagyni a nagyon szép rajzú+kitben olcsó natív 4/24-70-et, de az alkalmanként felcsavart nagytele nyugodtan lehet f-bajonettes, nem muszáj körömrágva kivárni a beígért 200-600-at.

Folyt köv!

Hozzászólások

(#1) UnA


UnA
(Korrektor)

Igazából már egy ideje nem érdemes tükörreflexes gépet nézni, ennyi. Persze a Nikon még egy ideig küzdeni fog önmagával, hogy ne szívja el a fogyasztókat a piacon a saját gépei elől, de ez is csak idő kérdése, hogy meddig.

Azt persze nem értem, hogy a wifivel miért küzdesz, amikor egy mozdulattal lehet csatlakoztatni :)

(#2) t72killer válasza UnA (#1) üzenetére


t72killer
(félisten)
LOGOUT blog

Lehet a telefonban (s7e, oreo) vagy a panasonic app verzióban van a döglött macska elásva, de a múltkor fél órát szenvedtem a panával, tegnap pedig feladtam. Korábban, nougat alatt, előző app verzióval nem volt gond.

Ezzel szemben a nikon kapásból csatlakozik, ráadásul nem kell x darab (nálam nem működő...) variációból kisakkozni, melyik az, ami 5. próbára be fogja adni a derekát.

A nikon remélhetőleg észrevette magát, a pár hívőn kívül senki se vesz már új dslr-t, a madarászok se.

[ Szerkesztve ]

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#3) Donki Hóte válasza UnA (#1) üzenetére


Donki Hóte
(őstag)

egy ideje nem érdemes tükörreflexes gépet nézni, ennyi

Ja, pont ezért vett a kolléga Nikon Z6 gépet, merthogy az tükörnélküli (MirrorLess) :R

16 éve a PH!-n :-)

(#4) doeeg válasza UnA (#1) üzenetére


doeeg
(senior tag)
LOGOUT blog

Azért én kicsit remegő kézzel várom a Black Fridayt, ha a D750 ára véletlenül neadjisten urambocsá jelentősen közelebb kerül a 300-hoz mint a 400-hoz (most is 350 körül van már), akkor lehet hogy másodváznak veszek még egy rissz-rossz tükröst :D ;]

Amúgy megfogdostam edigitalban egy Z6-ot, meglepően jó konstrukció, én kicsit előítéletes voltam hogy biztos ilyen női kacsókba való kis kompakt fogása van, de abszolút kényelmes volt. Az tuti hogy főgépnek Z[valami] lesz a következő csere.

"Everybody's limited to what's on their mind" || "Only you can be perfect in being yourself" || https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/doeeg/index.html

(#5) t72killer válasza Donki Hóte (#3) üzenetére


t72killer
(félisten)
LOGOUT blog

Zavarni nem zavarna a tükör megléte, ha egy tükrös megkapta volna a videós képességeket, amiket a z6, leginkább a szenzoron lévő AF-érzékelőket.

A következő kb 1 gépgenerációnyi idő alatt ki fog derülni, hogy a nikon beszáll-e vagy végleg kinyírja magát. Itt van egy táblázat a csereobis eladásokról: MILC kb stagnál (kicsit az is fogy), DSLR (kb=Canikon) brutál le - új ablakban kell megnyitni h olvasható legyen:

[ Szerkesztve ]

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#6) tvamos


tvamos
(veterán)

Kosz az osszefoglalot, orommel olvastam. Remelem, hamarosan lesz update!
:C

Minden, amit leirtam, csak a szubjektiv velemenyem, a valosaggal valo barmi nemu egyezes csak a veletlen muve!

(#7) t72killer válasza tvamos (#6) üzenetére


t72killer
(félisten)
LOGOUT blog

Pár hét múlva meglesz:R Addigra összejön pár családi téma + lesz kis időm beleásni magam a beállításokba.

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#8) aginor


aginor
(addikt)

Látom, csak megfogadtad a tanácsomat. ;] :P ;) GX80-hoz viszonyítva nagy előrelépés, de G80/G90 volt a kezedben? Ahhoz képest milyen?

Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/

(#9) t72killer válasza aginor (#8) üzenetére


t72killer
(félisten)
LOGOUT blog

G80-at/GH-sorozatot nem fogtam még, azokat abszolúte elhiszem, hogy lehet markolászni mint a bögyösmarcsit :))

Ma küldte az eladó a sigma 150-600S-t, na ahhoz nagyon kell valami megmarkolható a kamera felőli végen+azokon a markokon is kell dolgozni még :Y.

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#10) aginor válasza t72killer (#9) üzenetére


aginor
(addikt)

150-600 az nem kicsi, de cserébe nem is rossz, ha igazak a pletykák. Mondjuk nekem már kicsit nagy lenne, de az az én egyéni nyomorom. :)

Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.