2020. április 10., péntek

Gyorskeresés

Nikon Z6 szubjektív

Írta: | Kulcsszavak: Fotózás . kamera . dslr . milc . nikon . fuji

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Idén őszre megjött az elhatározás, hogy modernizálom a családi fotó-videóarzenált. Körülnéztem egy cseppet a piacon, és meglepetésképp egy FF rendszer jött ki a leginkább költséghatékonynak, konkrétan a FF MILC piacra belépő Nikon z6-ja.

Ez nem is olyan nagy!

A döntés

Hosszas "vergődés" után a fuji x-t3, sony A7 III, nikon z6 trióból a legutóbbira esett a választás: tonnányi youtube szeméten, fél sereg fórumász trollon átrágva magam, sikerült kihámozni, hogy ez igenis egy igéretes gép videóra is, annak ellenére, hogy a nikon még kvázi ismeretlen videós körökben. Természetesen megnéztem a kapható (és nekem elegendő) Z-optikák tesztjeit.

Kézbevétel, váz

Jéé, ez megfogja a kezem! És tényleg, előnye is van, ha egy kicsit vaskosabbra van tervezve egy váz, nem a minimál zsebrevágható téglatest. A gombokat még szokni kell, a tárcsák kicsit nehezebben moccannak a megszokottnál. A fókuszpontot mozgató joystick jó ötlet. A retró-kedvelőknek csalódás, semmi II.vh dizájn: modern váz, modern obik.

A speckók alapján a váz esőálló, ezt nálam bátrabb vállalkozók tesztelték is.

Menü

Érthető és sok más modellnél áttekinthetőbb. Rendkívül hasznos, hogy az "i" gombbal elérhető gyorsmenü külön átrendezhető vidó és fotómódra. Ugyanez áll a többi beállításra is: nincsenek összebilincselve a fotós és videós beállítások. Érdekesség a képprofilozás: pl itt találhatunk egy seregnyi profilt, köztük filmszimulációkat, amit .NCP formátumban fel lehet tölteni a gépre, és a "Picture control" menüpont alatt már alkalmazhatjuk is a jpeg és videótermésre. Ezenkívül házi főzésű profilokat is készíthetünk a CaptureNX "Picture Control Utility"-jében. Erre szükség is lesz, ugyanis a nikon alapból nem kínál log profilt belső rögzítéssel.

Használat

A követő autofókusz gyors és pontos, ha arcokról van szó - mozgó tárgyak/állatok esetén viszont alkalmanként kihagy. A menü mélyén lehet ezt finomhangolni, visszatérek, ha jutottam valamire.
Sötétben egy zöld lámpa segít a fókuszálásban, viszont ez nem világítja be az egész látómezőt, úgyhogy olyankor nincs haszna, ha a kiválasztott fókuszpont kívül esik a megvilágított területen.

Képminőség, IBIS

Hozza a speckók alapján elvárhatót zajban-dinamikában, ISO-invariáns, tehát elég jól lehet az árnyékokat nyúzni. A vázstabira azt mondanám elég közel áll a GX80-hoz!

Wifi app (Snapbridge)

Problémamentesen csatlakozott - ami az előd GX80 appjáról nem mondható el - a memóriakártya teljes tartalmát lementhetjük vele raw fileokkal és több GB-os videókkal egyetemben. Megadható, hogy a telefonon/tableten hova mentsen - így megfelelő microSD kártyával felszerelkezve nem tömjük tele egy régebbi telefon memóriáját sem. Ezenkívül fotózásra is használható.
Egy dolog nem szimpatikus benne: lassú az adatátvitel, egy 1GB-os videó áttöltéséhez 10perc kell! Összehasonlításképp a telómról a házi, szintén 2.4GHz-es(!) wifi-re küldve ugyanez a fájl 2 perc alatt tölthető le ha pl mobil totalcommanderrel megosztom.

Adapter

A kitben lévő(!) FTZ adapterrel a nem túl régi, beépített motorral rendelkező F-bajonettes obik gond nélkül használhatók az átrágott felhasználói tapasztalatok alapján. Persze mindennapi rohangáláshoz hiba lenne kihagyni a nagyon szép rajzú+kitben olcsó natív 4/24-70-et, de az alkalmanként felcsavart nagytele nyugodtan lehet f-bajonettes, nem muszáj körömrágva kivárni a beígért 200-600-at.

Folyt köv!

Hozzászólások

(#1) UnA


UnA
(Korrektor)

Igazából már egy ideje nem érdemes tükörreflexes gépet nézni, ennyi. Persze a Nikon még egy ideig küzdeni fog önmagával, hogy ne szívja el a fogyasztókat a piacon a saját gépei elől, de ez is csak idő kérdése, hogy meddig.

Azt persze nem értem, hogy a wifivel miért küzdesz, amikor egy mozdulattal lehet csatlakoztatni :)

(#2) t72killer válasza UnA (#1) üzenetére


t72killer
(titán)
LOGOUT blog

Lehet a telefonban (s7e, oreo) vagy a panasonic app verzióban van a döglött macska elásva, de a múltkor fél órát szenvedtem a panával, tegnap pedig feladtam. Korábban, nougat alatt, előző app verzióval nem volt gond.

Ezzel szemben a nikon kapásból csatlakozik, ráadásul nem kell x darab (nálam nem működő...) variációból kisakkozni, melyik az, ami 5. próbára be fogja adni a derekát.

A nikon remélhetőleg észrevette magát, a pár hívőn kívül senki se vesz már új dslr-t, a madarászok se.

[ Szerkesztve ]

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#3) Donki Hóte válasza UnA (#1) üzenetére


Donki Hóte
(addikt)

egy ideje nem érdemes tükörreflexes gépet nézni, ennyi

Ja, pont ezért vett a kolléga Nikon Z6 gépet, merthogy az tükörnélküli (MirrorLess) :R

A magyar futball válogatott meccseit nézni, az olyan, mintha századszor is megnéznéd a Titanic című filmet, bízva benne, hogy most végre nem fog elsüllyedni a hajó.

(#4) doeeg válasza UnA (#1) üzenetére


doeeg
(senior tag)
LOGOUT blog (1)

Azért én kicsit remegő kézzel várom a Black Fridayt, ha a D750 ára véletlenül neadjisten urambocsá jelentősen közelebb kerül a 300-hoz mint a 400-hoz (most is 350 körül van már), akkor lehet hogy másodváznak veszek még egy rissz-rossz tükröst :D ;]

Amúgy megfogdostam edigitalban egy Z6-ot, meglepően jó konstrukció, én kicsit előítéletes voltam hogy biztos ilyen női kacsókba való kis kompakt fogása van, de abszolút kényelmes volt. Az tuti hogy főgépnek Z[valami] lesz a következő csere.

El Hopaness Rom Tic || "Success is my only motherf*ckin' option, failure's not" - Eminem || "I feel bad about the bad things, I feel good about the good things. But I wouldn't change a thing." - Dave Grohl

(#5) t72killer válasza Donki Hóte (#3) üzenetére


t72killer
(titán)
LOGOUT blog

Zavarni nem zavarna a tükör megléte, ha egy tükrös megkapta volna a videós képességeket, amiket a z6, leginkább a szenzoron lévő AF-érzékelőket.

A következő kb 1 gépgenerációnyi idő alatt ki fog derülni, hogy a nikon beszáll-e vagy végleg kinyírja magát. Itt van egy táblázat a csereobis eladásokról: MILC kb stagnál (kicsit az is fogy), DSLR (kb=Canikon) brutál le - új ablakban kell megnyitni h olvasható legyen:

[ Szerkesztve ]

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#6) tvamos


tvamos
(veterán)

Kosz az osszefoglalot, orommel olvastam. Remelem, hamarosan lesz update!
:C

"Ludwig Boltzman, who spent much of his life studying statistical mechanics, died in 1906, by his own hand. Paul Ehrenfest, carrying on the work, died similarly in 1933. Now it is our turn to study statistical mechanics." Prof. Franco Nori

(#7) t72killer válasza tvamos (#6) üzenetére


t72killer
(titán)
LOGOUT blog

Pár hét múlva meglesz:R Addigra összejön pár családi téma + lesz kis időm beleásni magam a beállításokba.

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#8) aginor


aginor
(addikt)

Látom, csak megfogadtad a tanácsomat. ;] :P ;) GX80-hoz viszonyítva nagy előrelépés, de G80/G90 volt a kezedben? Ahhoz képest milyen?

Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/

(#9) t72killer válasza aginor (#8) üzenetére


t72killer
(titán)
LOGOUT blog

G80-at/GH-sorozatot nem fogtam még, azokat abszolúte elhiszem, hogy lehet markolászni mint a bögyösmarcsit :))

Ma küldte az eladó a sigma 150-600S-t, na ahhoz nagyon kell valami megmarkolható a kamera felőli végen+azokon a markokon is kell dolgozni még :Y.

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#10) aginor válasza t72killer (#9) üzenetére


aginor
(addikt)

150-600 az nem kicsi, de cserébe nem is rossz, ha igazak a pletykák. Mondjuk nekem már kicsit nagy lenne, de az az én egyéni nyomorom. :)

Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.