2019. augusztus 18., vasárnap

Gyorskeresés

A Latitude E7450 megdolgozása Aidával

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Egy mobil gépezet

Hosszas bevezetővel nem untatnám a kedves olvasókat. Nemrégiben a Dell Latitude 7000-es sorozatával hozott össze a jószerencse, és az első érintkezés után úgy néz ki, tartós barátságnak nézünk elébe. A kölsőről részletes beszámolót nem írnék, a notebookcheck-es kollégák már megtették, az enyémnek is pont ilyen kijelzője van - ergo a külcsín egyezik.

A konfiguráció:
CPU: i7-5600U
VGA: GT 840M
RAM: 2x8GB DDRL3 1600MHz
Hynix SH920 256GB SSD
Kijelző: fullHD ips matt

Röviden, hogy miért választottam ezt a gépet? Egy notebook mindíg is kompromisszum az erő és a mobilitás közt. Az erő oldaláról nálam alapkövetelmény, hogy akadás nélkül menjenek a Matlab cuccaim és a Starcraft 2 fullHD-n míg a mobilitás oldaláról töltővel együtt a 2 kilót nemigen akartam meghaladni. Az előbbihez sok kommentár nem szükségeltetik, a SC erősen prociigényes játék, akciódús jelenetekben jó, ha van alatta 2db i5-i7 mag 2+GHz-en. Emellett fHD-n már dVGA kell neki. A mobilitás viszont érdekes kérdés: a gép mobil "elődje" egy eeePC-volt, ami töltővel együtt kb másfél kilót nyom. Mivel azért egy lepkénél nagyobb teherbíró képességgel áldott meg a sors, +fél kiló hallatára nem kezdem tárcsázni a legközelebbi gerincsebészt - ergo 2 kiló körül húztam meg a határt. - Amint kézhezvettem a gépecskét, rögtön ment is mérlegre, 2053g lett a végeredmény 90W-os töltővel. A mobilitás szintén fontos része az akksiidő - anélkül, hogy 40 kilós mezőgazdasági akkut vigyen magával az ember.

Ki mit tud?

Kíváncsiságból végigteszteltem a környezetemben fellelhető gépeket CPU-teljesítmény szempontjából, ugyanis U-sorozatú procihoz még nem volt szerencsém. Az Aida64 tesztcsomagját és a Cinebench R15-öt futtattam le. Az Atom-os eeePC kivételével minden gép kétcsatornás RAM-mal volt ellátva. Az E7450-et egycsatornás módban is teszteltem, de ezt csak a Photoworxx pontszám szenvedte meg durvábban, 7800 pontot produkálva a 12000 helyett. Illetve ha már kéznél volt, lefuttattam a Cinebench OpenGL benchmarkját is, a Latitude GT 840m-je 57, a 8770W K3000m-je 67fps-t produkált, nem rossz arány a kicsi GPU-tól.

A történethez hozzátartozik, hogy a teszt alatt a procik a következő frekiket tartották fixen:
N450 - 1666MHz - Erre a rendszerre 32bites win8.1 volt telepítve, ezért nem kínoztam a 64 bites Cinebench-el.
i7-5600U - 3.1GHz
3610QM - 3.3-3.1GHz (az FPU teszteknél már picit throttlingolt)

Fogyasztás: Mivel az egyik fontos célként a hosszú akksiidőt tűztem ki, a fogyasztást az eeePC-hez mértem. A méréshez egy Voltcraft konnektoros töltőt használtam, ergo az értékek a gyári töltőn keresztül konnektorból felvett teljesítményt jelzik.

A melegedést tekintve 25°C-os szobában egyedül a Furmark CPU+GPU-burn tesztjében ment 80 fok fölé a processzor és a GPU. A kevésbbé terhelő Aida és 3DMark tesztek alatt 70 fok alatt tudott maradni a rendszer.

Röviden, tömören

Tetszik a kis méregzsák teljesítménye, igaz, nem veszi fel a versenyt egy jól behűtött 4magossal (8770W), és nem játszik egy ligában az erősebb asztali megoldásokkal, de hordozható kategóriában teljesen vállalható kompromisszumot képvisel az erő és a hordozhatóság között. Az egymagos Atom előd még abszolút fogyasztás téren se tudott szépíteni, lévén a nagyobb kijelző ellenére sem fogyaszt többet a Broadwell-U-s kisnotebook. Tény, az árcédulák sem hasonlítanak egymásra, de valamit valamiért.

Utóirat - avagy mire jó a helyszíni garancia

Sajnos ezt az elegáns drágaságot is utolérte a végzete: meghibásodott az alaplap. Felhívtam a szervizt, másnap már nálam is volt a szaki, helyben rögtön kicserélte a hibás lapot - poén: a cserelap is hibás volt! Másnap jött is vissza - akkor meg a billentyűzet nem működött. Harmadnap pedig újra bekrepált az alaplap, úgyhogy kicserélték az egész notit, 3hetes átfutási idővel:U (update 2017.10.28: a kis harcos azóta is kiválóan teszi a dolgát!)

Hozzászólások

(#1) JoeYi


JoeYi
(őstag)

én megvárom a 7460-at, hátha abba már lesz USB 4.0 :)

(#2) t72killer válasza JoeYi (#1) üzenetére


t72killer
(félisten)
LOGOUT blog (1)

LoL :C Ha jól tudom, az csak majd a 7461-ben lesz;)

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#3) kmisi99


kmisi99
(addikt)

Egy teszt erejéig elfogadnám én töltővel együtt 4kilós gépet szoktam hordozni bár nincs vele bajom igaz 15 percnél tovább nem szoktam vinni mert nem megyek messzebb távra.

Dell Precision M4600

(#4) t72killer válasza kmisi99 (#3) üzenetére


t72killer
(félisten)
LOGOUT blog (1)

Az előd eeePC-t hurcoltam mindenhova, vonaton, buszon, repülőn, nyaralásra, üzleti útra. Némileg a helyigény is fontos, ha repülök, akkor van, hogy a kézipoggyász (=kisebb hátizsák) az összes cuccom - ergo egy 15+"-os noti már létfontosságú szalámisszendvicseket vagy pótzoknikat szorítana ki:).

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#5) kmisi99 válasza t72killer (#4) üzenetére


kmisi99
(addikt)

Én nyáron fogok repülni majd meglátjuk, végülis valami 10-12kg mehet fe la gépre akkor még marad 5+ annyit az életbe nem rakok egy hátizsákba pláne kajából meg ruhából max :D ha nyers krumplit viszek.

Dell Precision M4600

(#6) t72killer válasza kmisi99 (#5) üzenetére


t72killer
(félisten)
LOGOUT blog (1)

Jól bírod akkor:) Én 14" és ~2kiló fölé nem akartam menni, még két kilót azért megéreznék. Van olyan is, hogy teletele vagyok cuccal, és nagyon nem hiányzik egy teljes laptop az egész tetejébe - vagy amikor az egész család utazik, vagy amikor búvárkodni megyek - utóbbi esetben a kézipoggyász maxra van tömve fotós és egyéb felszereléssel +legutóbb még egy sokzsebes mellényt is bevetettem.

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#7) t72killer


t72killer
(félisten)
LOGOUT blog (1)

Tegnap éjjel kicsit megmozgattam Starcraft HOTS-al a gépezetet, fullHD medium, közepes csetepaték (kisebb kőművesmunka az ellenséges bázison) közben 40fps-re esik vissza a tempó, máskülönben 50fps felett tornázunk. Viszont játék közben fűtés van, 70fok fölé melegedett a CPU+GPU.

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#8) JoeYi válasza t72killer (#7) üzenetére


JoeYi
(őstag)

sztem 1 éven belül a 24 órás garit igénybe fogod venni ha ezt a vasat játékra használod :) Simán megsüti önmagát egy "gamer ultrabook". Javításnál meg az a baj hogy renewed alaplapot raknak bele....

(#9) kmisi99 válasza JoeYi (#8) üzenetére


kmisi99
(addikt)

Miért? Ha nem megy kritikus hőmérsékletre akkor elviekben baj nem lehet, vagy igen?

Dell Precision M4600

(#10) t72killer válasza JoeYi (#8) üzenetére


t72killer
(félisten)
LOGOUT blog (1)

Meglássuk. 75 foknál többet csak prime alatt láttam a gépen, úgyhogy "hivatalosan" nem szabad, hogy baja legyen. A renew lapban se vagyok 100%-ig biztos, mert nagyon ritka példány a dVGA-s e7450 főleg európában. Amúgy leginkább hétvégi LAN-partikon kapna játékot, otthonra van asztali.

Apropó hőfokok: az aidában valahogy lehet logolni/grafikonon ábrázolni a hőfokokat? masszív gpu-nyúzásnál az a bajom, hogyha leteszem tálcára a játékor, akkor azonnal visszahűl és pár fokkal alacsonyabb értéket látok.

#9: Nem kéne, hogy baja legyen. Az eeePC-m 4éves, folyamatosan nyúzva van és a procija állandó jelleggel 80 fok felett pörköl, mégse játszott fukushimát.

[ Szerkesztve ]

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.