2021. január 20., szerda

Gyorskeresés

Witcher 3 helyett Hellblade: Senua's Sacrifice

Írta: | Kulcsszavak: blag . senua . hellblade

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Még egy játék, aminek nem tudom megjegyezni a címét

Hellblade: Senua's Sacrifice
Fejlesztő: Ninja Theory
Kiadó: Ninja Theory
Megjelenés éve: 2017
Bolt: része az Xbox Game Passnak, fizess elő, megéri

Nehéz erről a játékról írni, mert úgy játszottam végig, hogy egyetlen percét sem élveztem. Nem azért, mert rossz lett volna, épp ellenkezőleg: tökéletesen összerakott mű.
Egy-két órányi játék után világossá válik, hogy itt korántsem a szórakoztatás volt a cél... Ez egy művészeti alkotás, ami felhívja a figyelmet valamire.

Indítás után egy fiatal nőt követhetünk, ahogy lassan evez egy furcsa folyón, és közben a narrátor elmeséli, hogy Senua a párja lelkét próbálja visszaszerezni a pokolból, a hallgatóság pedig álmélkodva hallgatja, időnként közbeszólva, ahogy Senua halad előre, biztatva őt, vagy kételkedve a döntései helyességében, hangosan ijedezve a harcok közben, vele együtt rettegve az egyre elborultabb környezetben, majd szép lassan kiderül, hogy a narrátor csak Senua fejében létezik, ahogy a hallgatóság is. Talán a világ is.

Senua ugyanis súlyos pszichózisban szenved, ami ma sem kifejezetten örömteli dolog, de különösen nyomorúságos lehetett a kora középkorban a civilizáció szélén élve. Nem segített rajta, hogy az apja, a falu sámánja átoknak tartotta ezt, hogy őt okolták minden betegségért vagy bármi rosszért, ami a környéken történt, hogy a hasonlóan beteg édesanyja korán meghalt, vagy hogy az őt végre emberként elfogadó szerelmét brutálisan kivégezték a falut lerohanó vikingek.

A fejlesztők hitelesen próbálták ábrázolni a pszichózist, orvosokat és betegeket bevonva, és bár fogalmam sincs milyen lehet ezzel együtt élni, az egész biztos, hogy nem kellemes. Jól átadja a szenvedést, a zavart, ami Senua fejében van. Ebben hasonlít a Witcher sorozathoz, ami számomra - játékok között - a leghitelesebben mutatja meg milyen az előítéletek, a rasszizmus elszenvedőjének lenni.

Ez a játék egy élmény. Semmiképp sem egy pozitív élmény, de egy olyan, amit meg kell tapasztalni, hogy aztán más szemmel közelíthessünk egyes emberekhez.

Hozzászólások

(#1) HussarF

Én végigtoltam anno. Játéknak nem volt élvezetes. Nem is tudom milyen volt. Nem mondom, hogy más ember lettem utána vagy, hogy nagyon megértettem volna ezután a pszichózisosokat vagy a bármilyen más pszichikai kórban szenvedőket. Nem éreztem mélyen át, de azért volt, amikor megérintett. Nekem mai napig ambivalensek az érzéseim a Senua-val kapcsolatban.

A Spec Ops: The Line az sokkal inkább az a fajta "nem játék - játék", ami nálam betalált. Valószínűleg a személyiségem miatt. A pszichikai betegségeket nem ismerem közelről. A saját akarat áterőltetését, amiknek a végén derülnek ki a káros következményei, annál inkább.

[ Szerkesztve ]

(#2) Samus


Samus
addikt
LOGOUT blog

Miután rájöttem hogy kell küzdeni, minden percét élveztem. Ez a játék egy élmény, nagyon formabontó, a képi megvalósítás, és a mentális problémák vizuális abrázolása nagyom jól sikerült, a történet első rangú, a narráció úgyszintén. Kár, hogy aránylag rövid. Nagyon várom a folytatást.

Külön kiemelném a beszélő rúnaköveket, nagyszerű történetét mesélnek el.

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#3) DeFranco válasza HussarF (#1) üzenetére


DeFranco
nagyúr

nekem a specops túl lett tolva. annyira. meg. akarták. mutatni. hogy. a. bomlott. elme. rossz. értem. hogy a végére úgy éreztem hogy a rendező magyaráz nekem feltartott mutatóujjal.

(#4) Lenry válasza Samus (#2) üzenetére


Lenry
nagyúr
LOGOUT blog

nem tudom hogyan lehetne ezt a sztorit folytatni, vagy hogy egyáltalán kell-e. szerintem ez így kerek volt.

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#5) Carlytoo válasza Lenry (#4) üzenetére


Carlytoo
aktív tag
LOGOUT blog (1)

Van már Hellblade 2 trailer. :K

"No sacrifice is too great, no treachery too small" - Inquisitor Horst

(#6) Lenry válasza Carlytoo (#5) üzenetére


Lenry
nagyúr
LOGOUT blog

láttam, de nem vádolnám meg azzal, hogy túl sok infót tudunk meg belőle.

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#7) Samus válasza Lenry (#4) üzenetére


Samus
addikt
LOGOUT blog

Valamit már terveztek a srácok anno, mert ugye az első rész úgy ér véget, hogy "...gyere, elmesélem a történetem."

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#8) RetepNyaraB


RetepNyaraB
veterán

Mondjuk ennek a játéknak az audio része egy etalon lett. Nem a megírt zene révén, hanem a "hangok" és a környezet miatt. Fejhallgatóval lenyűgöző élmény és a werkfilm alapján pedig nagy gratula a csapatnak, ahogy ezt kitalálták.
Én a játékot is nagyon élveztem az új sztori megközelítés miatt, még ha gyakran monoton és idegesítő is volt a játékmenet.

"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."

(#9) Lenry válasza RetepNyaraB (#8) üzenetére


Lenry
nagyúr
LOGOUT blog

:K bizony
Nem is tudom hogy láttam-e másik játékot, ahol kifejezetten ajánlották a fejhallgatót, és valóban érdemes volt úgy játszani.

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.