2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Megviccelt az FX

    Csakhogy ezúttal nem a GeForce FX, hanem az Athlon 64 FX. A Cinebench indításakor ugyanis az alábbi hibaüzenet fogadott. Vajon mi lehet az a fícsör, amit a csúcsmodell nem tud, de a "mezei" Athlon 64-ek, sőt a Sempronok is tudnak? Azokon ugyanis gond nélkül lefutott a Cinebench. A többi teszt pedig az FX-en is normálisan és stabilan lefutott, szóval azt kizárnám, hogy a processzor hibás...

    A bugreportban ez áll:

    ExceptionNumber = 0xC000001D
    ExceptionText = "ILLEGAL_INSTRUCTION"
    Address = 0x0000000140419BAC
    Thread = 2200
    Last_Error = 0x00000006

    GAI 10 éve 6

  • SD RAM hiány

    Az öregebb konfigok tesztelését jelenleg leginkább az SD RAM modulok hiánya akadályozza. Akinek van eladó 3x 256 MB, egyforma, 133 MHz-es, BX ready, és lehetőleg valami jobb minőségű (nem noname) modulja az kérem jelezze!

    GAI 10 éve 0

  • Egy gonddal kevesebb

    Örömmel jelenthetem, hogy az előzetes aggodalmakkal ellentétben a GTX 780 Ti a legkisebb zokszó nélkül működik a s939-es procikhoz beszerzett nForce 4-es ASUS A8N32-SLI Deluxe alaplapban :)

    GAI 10 éve 7

  • CPU lista update 2014.03.08.

    Hó vége lévén nem sok új processzor érkezett be, inkább csak kölcsön kapott processzorokkal bővült a lista, illetve mivel elkezdtem a méréseket, így státusz változások is történtek.

    >>> INTEL <<<

    >>> AMD <<<

    GAI 10 éve 3

  • Apró malőr

    Mindig tanul újat az ember... Eddig azt hittem, hogy minden LGA775-ös processzor 64 bites volt már, hiszen még a legdzsunkább Celeron is az... erre most kiderült, hogy SL7NF kódú überbrutál 2 mega cache-es Extreme Edition P4 bizony csak 32 bites volt. Így kénytelen-kelletlen ki kell hagynom a tesztből, hiszen nem csak az oprendszer, de a mérésekhez használt programok egy része is 64 bitet követel meg. Sajnos egy ekkora cikknél adódhatnak ilyen malőrök, hasonlóan jártam a videokártyáknál a PCIE-s 6800 GT-vel és Ultrával, amiket sehogy sem sikerült működésre bírni a tesztlapban...

    GAI 10 éve 12

  • Mérőprogramok

    Nagyjából összeszedtem, hogy mivel fogok mérni (legalábbis a PCIE lista már teljes, hiszen azt már el is kezdtem):

    Platform független benchmarkok:

    - AIDA64 összes CPU tesztje, összegezve (remélem ezek lefutnak egy P1-esen is, vagy legalábbis egy részük :) )
    - Super PI kalkuláció (1M)

    Platform függő benchmarkok:

    - PCIE-re 3DMark 06 CPU score, és Cinebench
    - AGP-re 3DMark 03 CPU score és még valami amit majd kitalálok :)

    Valós felhasználás:

    - PCIE-re WinRAR tömörítés, Video konvertálás (Motion JPEG -> XviD), panorámafotó készítés 13 képből
    - AGP-re ZIP tömörítés, MP3 konvertálás WAV-ból, képkonvertálás (TIF -> JPG)

    Játékok:

    - PCIE-re UT3 (sajnos nem botmatch, mert az sose fut le 2x ugyanúgy), Dirt 2, GTA 4
    - AGP-re UT2003, F1 2002, GTA3 - ez a lista még változhat, ha valamelyik nem lenne hajlandó elindulni a legrégebbi konfigokon

    IGP teszt:

    A fentebbi játékokból az UT3 és Dirt 2 lesz mérve (a GTA4 kiesik mert nem hajlandó rendesen állíthatóvá tenni a grafikát kevés VRAM esetén). A mérések ugyanúgy 1024x768-ban lesznek végezve, mint a CPU tesztben, de itt értelemszerűen az IGP-n futnak majd, és maximális részletességgel.

    GAI 10 éve 9

  • Elkezdődtek a mérések

    És akkor most várunk fél órát... :)

    GAI 10 éve 0

  • CPU lista update 2014.02.27

    Újabb adag processzor érkezett tegnap, ezekkel frissítettem a listát:

    >>> INTEL <<<

    >>> AMD <<<

    GAI 10 éve 0

  • Ezért támadva leszek

    Vannak érzelmi alapú kötődések, amiket nehéz észérvekkel alátámasztani. Számomra (elsősorban a személyes emlékek okán) az egyik legkedvesebb VGA széria a sokak által vallásosan gyűlölt GeForce FX volt. A teszthez pedig olyan AGP-s kártyára lesz szükség, ami elindul a régi 3.3V-os AGP foglalatokban is, ezen belül pedig minél erősebbre, tehát a képen látható monstre FX 5950 Ultrára esett a választás. És hogy miért nem inkább egy Radeon 9800 Pro? Mert csak :) De hogy szakmailag is alátámasszam, azokban a régebbi, nem dx9-es programokban, amikkel a CPU tesztben mérni fogok, gyorsabb az FX

    GAI 10 éve 13

  • Fotók

    A videokártyás cikkemet többek között a saját készítésű fotók tették egyedivé, és nem lesz ez másképp a processzorok esetében sem, igaz a képek száma és minősége jelentősen vissza fog esni. Ennek egyik oka, hogy egy processzor sokkal kevésbé "fotogén", mint egy videokártya, a másik pedig, hogy a VGA-s cikk készülése óta elköltöztem szüleimtől, így nem áll már rendelkezésre édesapám profi fotós felszerelése. Pánikra azonban semmi ok, mert így is lesz kép minden nálam járt processzorról, de csak 1 db (felülről), és egy sima kompakt géppel fotózva. Természetesen a retus sem fog elmaradni, így a végeredmény valahogy így fog kinézni minden versenyző esetén (ez már egy végleges fotó a cikkhez):

    GAI 10 éve 3

  • Szombati szentségelés

    Köszönöm, kedves Gigabyte azt a hatalmas mérnöki kreativitást, ami a "Crazy Cool" elnevezésű rendszer megtervezéséhez kellett! Biztosan van valami egészen minimális hatása a processzor hőmérsékletére, ha hátulról (a foglalaton keresztül) egy egészen minimális hőátadó felületű bordával meghűtjük pluszban, ám ez a fém felfogató segédkerettel rendelkező hűtők (a legtöbb nagy teljesítményű modell ilyen, köztük a teszthez beszerzett Cooler Master Hyper 212 EVO is) felszerelését igencsak megnehezíti, vagyis egy teljesítményre kihegyezett alaplap esetében többet árt, mint használ. Természetesen a bordázat aktív részét képezi a chipsethűtő felfogatásának, így nem lehet egyszerűen eltávolítani, de azért némi barkácsolással orvosolható volt a probléma.

    GAI 10 éve 5

  • Alaplap helyzetjelentés

    A teszt legfontosabb komponensei (természetesen a processzorok mellett) az alaplapok, amik fogadják őket, hiszen alapvetően befolyásolhatják a sebességet és a stabilitást, esetleges kompatibilitási gondjaikkal pedig megkeseríthetik az életemet. A teszthez az adott foglalathoz létező legerősebb chipsettel szerelt alaplapokat próbálom összeszedni, ám ezen kívül nincs más elvárás, vagyis nem kell, hogy tuningos, vagy agyonextrázott lapok legyenek. Most összeszedem, hogy jelenleg mik vannak már meg:

    Intel:

    Socket 7: EPOX EP-MVP3G2
    Slot 1: ABIT BH6 (ide lehet, hogy szerzek majd egy BE6-ot, vagy ASUS P2B-t mert ezek szimpatikusabbak, bár lehet hogy sebességben semmi különbség...)
    Socket 370: ASUS TUSL2-C
    Socket 423: még nincs meg, és lehet hogy kis is marad. Ha nem, akkor RAMBUS-os lap lesz hozzá, Intel 850 chipsettel
    Socket 478: még nincs meg, valamilyen i875 chipsetes lap lesz (ABIT IC7, ASUS P4C800 vagy hasonló)
    LGA 775: Gigabyte GA-X48-DQ6
    LGA 1156: még nincs meg
    LGA 1366: még nincs meg
    LGA 1155: ASUS Z77-A (új)
    LGA 1150: ASUS Z87-K (új)
    LGA 2011: még nincs meg

    AMD:

    Folytatás...

    GAI 10 éve 13

  • The test bed - részletesebben

    Ebben a hosszabb bejegyzésben részletesebben szeretném bemutatni a processzor mérésekhez használt kiegészítő komponenseket, illetve a tesztelés körülményeit.

    Mint azt már korábban említettem, a tesztkonfigok otthonául egy Cooler Master HAF XB kockaház fog szolgálni, melyre jó szerelhetősége mellett viszonylag helytakarékos felépítése miatt esett a választásom. Mivel a tesztek előreláthatóan több mint egy évig fognak tartani, és jelenlegi lakásom meglehetősen kis méretű, így fontos volt, hogy a lehető legkisebb esztétikai rombolással legyenek elhelyezhetők a komponensek a szobában, hogy ne egy szerelőcsarnoknak nézzen ki a nappali másfél éven keresztül.

    Íme az üres ház, készen a tesztlapok fogadására. Az energiát egy 700W-os Cooler Master Thunder szériás táp szolgáltatja, ami elég olcsójános darab (vicces, hogy a fő gépemben használt 400W-os Be Quiet táp nehezebb nála), de mivel tuning nem fog szerepelni a tesztben, ezért bőségesen elég lesz. Az egyéb komponensek: egy 30 GB-os Transcend PATA SSD és egy Plextor PATA DVD író a régebbi PATA-s konfigoknak, valamint egy 60 GB-os Kingston SATA SSD és egy Samsung SATA DVD író a modernebb, SATA csatlakozóval is rendelkező lapokhoz.

    Folytatás...

    GAI 10 éve 11

  • CPU lista update

    Az utóbbi pár napban jópár processzor érkezett, így frissítettem a listákat:

    >>> INTEL <<<
    >>> AMD <<<

    GAI 10 éve 7

  • A mai termés

    Elsősorban saját lustaságomból fakadóan hetente csak egyszer megyek el a postára átvenni az érkezett csomagokat. Így fordulhat elő, hogy egyszerre ennyi processzorral gazdagodom :) Érdekes látni, hogy akárcsak a VGA-knál, itt is vannak leharcoltabb, és gyönyörűszép állapotban megőrzött darabok. Anno hülyeségnek tartottam az LGA-s foglalatok bevezetését, de most áldom érte az Intel mérnökeit, mert rengeteg kusza processzorláb fésüléstől, illetve letört lábból adódó selejttől kímélnek így meg :R

    GAI 10 éve 10

  • Jó hír és rossz hír

    Jó hír: szereztem egy X48-as lapot a teszthez. Rossz hír: amikor a RAM-ot bele akartam tenni, megrökönyödve tapasztaltam, hogy DDR2 megy bele... ez nekem kissé fura, az X48, mint legerősebb LGA775-ös chipset, nem DDR3-as lenne? :F Viszont még egy jó hír: elindultak benne az 533 FSB-s Celeronok. Most mi legyen, maradjon ez a teszthez, vagy kutassak DDR3-as változat után?

    GAI 10 éve 18

  • VGA power

    CPU teszthez high-end VGA dukál :) A főszerepet a GTX 780 Ti fogja játszani, de a jó öreg 295-ös is készen áll arra az esetre, ha az itt felvázolt aggodalmak valóra válnak, és a 780 Ti nem indul el a s939 és pre-Core2 s775 tesztlapokban... Már csak AGP fronton kellene egy FX 5950 Ultrát beszerezni :)

    GAI 10 éve 14

  • Alap-lapok

    Azokhoz a platformokhoz, amelyekhez még beszerezhető, újonnan vásároltam meg az alaplapot. Egyrészt így biztosan megbízhatóak lesznek, másrészt ha valami probléma adódna, le lehet garanciáztatni. Csúcs chipsetre épülő olcsó alaplapokat vásároltam, mert a cikkhez semmi szükség az "übertuning fatálegyti edisön" alaplapokra, hiszen csak alapórajelen fognak járni a procik. Alant egy 990FX chipsetes AM3+, egy Z77 chipsetes LGA1155 és egy Z87 chipsetes LGA1150 lap látható, mindhárom az ASUS-tól. Bennük a kapható legolcsóbb processzorok, gyári hűtőjükkel együtt. Elsősorban a tesztrendszer összeállítása a feladat velük első körben.

    GAI 10 éve 0

  • The test bed

    Egy újabb komponenst mutatnék be, amit a tesztekhez fogok használni. A ház kiválasztásakor elsődleges szempont volt a könnyű szerelhetőség, ezen belül is a minél egyszerűbb alaplapcsere lehetősége. A Cooler Master HAF XB nevű kockaház nem egy szépség, de a céljaimnak tökéletesen megfelel. A tápegység és a meghajtók alul, jól elkülönített rekeszben helyezkednek el, az alaplap pedig felülről könnyen hozzáférhető, szellős üreget kapott. Az alaplaprögzítő csavarokat műanyag stiftekkel helyettesítettem, hogy a csavarozgatással se kelljen bajlódni.

    GAI 10 éve 0

  • Memóriák

    Egy teszt sikerességének mindig kényes pontját képezik a memóriák, hiszen ha hibás/instabil modulokba sikerül belefutni, az rengeteg bosszúságot tud okozni. Éppen ezért úgy döntöttem, hogy új memóriákat veszek, és nem játszok orosz rulettet a használt darabokkal. A DDR1-es konfigokat 2x1 GB DDR400-as Corsair modul fogja kiszolgálni. DDR2-nél 2x2 GB csúnya világítós, és hűtőborda nélküli (csak ilyet lehetett már kapni) Geil Black Dragon DDR2-1066 modul fog üzemelni (RAM tuning nem lesz, de az 1066 FSB-s Extreme procik miatt kellett ilyen), DDR3 alá pedig 4x2 GB Corsair Vengeance DDR3-1600 Quad Channel Kit-re esett a választás (az LGA1366-os konfig ebből csak 3x2 GB-ot fog kapni). Már csak SD modulokat kéne szerezni, lehetőleg egyforma 3x256 MB BX ready 133 MHz-es darabot :)

    GAI 10 éve 0

  • Hogy ne legyen GPU limit

    ... abban a néhány játéktesztben ami lesz a CPU tesztben :)

    GAI 10 éve 16

  • Milyen programokkal mérjek?

    A VGA-s teszthez hasonlóan itt is össznépi ötletelésre buzdítanám a hallgatóságot - azzal a különbséggel, hogy a processzorok teszteléséhez (még) sokkal kevésbé értek. Ami biztosnak tűnik: itt is az AGP-PCIE határnál fogom elvágni a tesztet, vagyis két nagy kategória lesz:

    -P1/AMD K5-től s478 P4/s754 A64-ig, Windows XP-vel
    -LGA775 P4/s939 A64-től napjainkig Windows 7-el

    Szeretnék ötleteket, hogy mivel lenne jó mérni? Nagyjából ezekre gondolnék:

    -szintetikus benchmarkok a korra jellemző programokkal
    -tömörítési tesztek (pl winrar)
    -video vágási/tömörítési tesztek valamilyen video vágó programmal
    -játék tesztek valamilyen korabeli CPU limites játékkal (erős VGA mellett)
    -esetleg 3DMark CPU score
    -cross-platform erősorrend, amin az AGP és PCIE rendszerek is rajta lesznek, az AIDA64 CPU és memória benchmarkjával

    GAI 10 éve 15

  • Mendocino: kipipálva!

    Bár még csak alig több, mint egy hete lépett túl a processzoros cikkem a puszta ötlet stádiumon, mégis szép számmal szereztem már be főképp régebbi, olcsóbb processzorokat. Intel fronton a retro vasakból is bőséges a választék, így talán nem meglepő, hogy a manapság már párszáz forintért beszerezhető ős-celeronok mind összegyűltek: a Socket 370-es Mendocino magos változatokból megvan az összes órajelvariáns, de az újabb Coppermine magos típusokból is jópár megjött már :)

    GAI 10 éve 0

  • CPU Wishlist

    Többen kértétek, hogy publikáljak egy listát a tervezett cikkemhez szükséges processzorokról. Tegnap végeztem az AMD procik összeírásával is (megdöbbenve tapasztaltam, hogy várakozásaimmal ellentétben még több van belőlük, mint Intelből :Y ), így megszületett az alábbi 2 lista, mely terveim szerint folyamatosan frissítve online is elérhető lesz. Az adatok 99%-a a Wikipediáról származik, így lehetnek benne pontatlanságok. Kérem aki ilyet tapasztal, jelezze! Sokan jelezték az előző posthoz tartozó topikban, hogy segítenének beszerezni a szükséges processzorokat, amit ezúton is nagyon köszönök mindenkinek! :R Fontos tudni ugyanakkor, hogy ez egy hosszú távú project lesz, a végleges cikk megjelenése optimális esetben is minimum másfél év múlva várható, és még a mérésekhez szükséges alaplapok sincsenek beszerezve, valamint a tesztrendszerek sincsenek összeállítva. Ezért aki kölcsön szeretne adni processzort, azt arra kérem, hogy várjon egy kicsit, mert jelenleg nem tudom még megmondani, hogy mikorra fogom tudni vissza adni!

    >>> INTEL <<<
    >>> AMD <<<

    GAI 10 éve 19

  • Az első fecskék

    Íme a tegnapi "termés": megérkeztek az első procik a teszthez. Nem sok még egyelőre, főleg a s370,s478 és socket A vonalról, ugyanis a régebbiekkel akarok kezdeni (valamint nem elhanyagolható szempont, hogy ezek jóval olcsóbbak :) ). Sajnos a görbült láb és lesarkazott mag szinte alaptartozéka ezeknek az öreg harcosoknak, de azért remélem nagy részük működni fog. Most elsődleges feladat alaplapokat szerezni hozzájuk, és átgondolni, hogy milyen tesztprogramokkal mérjek :) Ez komoly tervezést igényel, hiszen ha véglegesítem a tesztprogramok körét, és elkezdem a méréseket, akkor később már csak nagy nehézségek árán lehet újabb programokkal bővíteni a listát...

    GAI 10 éve 0

  • 500 Intel proci

    Elkezdtem összeírni, hogy milyen procik kellenek majd a teszthez... eddig még csak az Intelekkel végeztem, de már abból is majdnem 500-at kell összeszedni :Y Remélem AMD-ből nincs ennyi :DDD Kemény menet lesz az biztos, de egyre jobban tetszik az új cikk ötlete, úgyhogy előbb-utóbb csak elkészül :) Végülis mindent összevetve az ATI-NV cikk is csaknem 2 évig készült, szóval az alatt szerintem ez is összejön :)

    GAI 10 éve 67

  • AMD vs Intel... érdekes lehet?

    Sokat gondolkodtam mostanában, hogy milyen témában lehetne a következő cikkemet írni, hiszen VGA fronton nem sokat tudok már hozzátenni a legutóbbi írásomhoz. Az egyik kézenfekvő lehetőség egy hasonló átfogó teszt elkészítése lenne processzor témakörben. Ez a téma sokkal kevésbé áll közel hozzám, mint a videokártyák fejlődése, és a tudásom is jóval csekélyebb a témában, de azért remélem, hogy fel tudnék nőni a feladathoz, és mindenképpen tartogatna pár érdekességet. Mit gondoltok, lenne igény egy ilyen írásra?

    GAI 10 éve 28

  • Első CPU hűtőm

    Najó nem az első, amit valaha használtam, de az első, amit magam választottam egy újonnan összerakott gépemhez, több mint 10 évvel ezelőtt, 2003 nyarán. Már akkoriban is előnyben részesítettem a technikai érdekességeket, így nem sajnáltam emlékeim szerint 7000 Ft-ot kiadni ezért a hűtőért, ami akkoriban az egyik legdrágább modell volt az azóta már jobb létre szenderült Mistral Computerworld kínálatában :) A Vantec Aeroflow VA4-C7040 nevezetű csoda több szempontból is érdekes. Egyrészt rögtön szembetűnik a TMD (Tip-Magnetic-Driving) rendszerű ventilátor, melynek lényege, hogy a motor tekercselése nem a megszokott helyen található, hanem a sarkokon, így középen csak a csapágyazás van, ezzel pedig csökkenthető a holt tér a borda közepén, pont ahol a processzormag található. Egy különleges ventilátorhoz különleges borda is dukál - gondolhatták a Vantec mérnökei, így a masszív rézmag köré egy 4 irányban nyitott lamellasort terveztek. A hűtő egyébként se túl hatékony, se túl halk nem volt (ráadásul az enyém gyári hibás is volt, és nagy fordulaton erősen rezonált), de ennek ellenére szerettem. Tegnap ismét a kezeim közé került egy ilyen darab egy ismerős gépéből, ahol 10 éve szolgált, és most kihalt alóla az alaplap, így rögtön lecsaptam rá :)

    Folytatás...

    GAI 10 éve 11

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.