2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Izzad az ős-Fermi

    Végre megint azt csinálom ami igazán nekem való :) Be kell valjam, hogy a CPU teszt nem jött be, túl unalmas volt. Hozzám mindig is a VGA kártyák álltak közel. Azért a retro részét annak is megírom majd, de most erre a cikkre koncentrálok :) A képen egy Twin Frozr-es GTX 480 küzd a tesztekkel... bár nem olyan vészes a hangja, mint a refkártyáknak, de azért terhelés alatt ez is visít rendesen :DDD

    GAI 9 éve 6

  • Játéklista a PCIE nagyteszthez

    Mivel lassan elég kártya van a birtokomban, hogy elkezdhessem a méréseket, és összeállt a tesztgép is, ezért összeszedtem, hogy milyen játékokkal fogok mérni... Az alábbi elvek érvényesültek:

    - 20 db játék lesz a cikkben
    - Mindegyik játék 3 féle minőségi szinten lesz lemérve (1280x720 min detail, 1680x1050 medium detail, 1920x1080 max detail)
    - Modern, jelenkori vagy közelmúltbeli játékok legyenek túlsúlyban
    - Legyen 1-2 régebbi cím is, hogy a lassú kártyák se szerepeljenek le vészesen, de ezekből ne legyen sok
    - Ne csak akciójátékok legyenek, hanem pár autóverseny is
    - A legjobb, ha van a játéknak saját benchmarkja, ha nincs, akkor FRAPS-el könnyen mérhető, fixen reprodukálható, rövid jelenetet lehessen benne előidézni viszonylag könnyen
    - Ne limitáljon a játék 30 vagy 60 FPS-nél (sajnos manapság egyre több az ilyen :( )

    Ezek a játékok maradtak fenn a szűrőn:

    - Alan Wake
    - Assassins Creed Unity
    - Assetto Corsa
    - Battlefield 4
    - Carmageddon Reincarnation
    - Company of Heroes 2
    - Euro Truck Simulator 2
    - Far Cry 4
    - Grand Theft Auto V
    - GRID Autosport
    - Just Cause 2
    - Metro Last Light
    - Project CARS
    - Resident Evil 6
    - RIDE
    - Saints Row Gat Out Of Hell
    - Test Drive Unlimited 2
    - The Witcher 3 - Wild Hunt
    - Tomb Raider
    - Watch Dogs

    Folytatás...

    GAI 9 éve 30

  • Új VGA-s cikk tesztkonfig

    Beszereztem az új VGA-s cikkhez való tesztkonfigot: MSI Z87-G55 + i7-4790k + 16 GB HyperX Fury DDR3-1600

    GAI 9 éve 8

  • Extreme de korhű AGP-s konfig

    Már többször vázoltam dilemmámat az AGP-s kártyákat kiszolgáló tesztkonfigurációról, még szavazást is indítottam, ahol az derült ki, hogy az olvasók többsége nem szeretne CPU limitet látni, hanem minnél erősebb konfigot szeretne a kártyák alá. A nép akaratának engedve be is szereztem két csúcs AGP-s konfigot, melyek közül az Inteles verzióval igencsak meggyűlt a bajom, így ezt elvetettem, de az AMD-s változat meglepően kezesnek bizonyult, így a méréseket azzal végeztem el. Nem hagyott azonban nyugodni a gondolat, hogy a saját elképzelésemnek megfelelően korhű konfiggal is el kéne végezni a teszteket, így ez lesz az első cikkem, ahol dupla eredmények lesznek láthatók, kétféle konfigurációban is mérve.

    Szóval kedves érdeklődők, fogadjátok szeretettel az ASUS P4C800-E Deluxe + Intel Pentium 4 3.4 GHz Extreme Edition kombót :)

    GAI 9 éve 7

  • AGP-s tesztekre fel!

    Úgy döntöttem, hogy az Inteles hybrid lapot egyelőre hagyom a fenébe, mert ennyi féle nyűgjét már nem vagyok hajlandó elviselni:

    - nem működik rajta egyetlen USB vagy PS2 port sem, csak kiegészítő USB vezérlő kártyával lehet rákötni egeret és billentyűzetet, de azzal nem lehet belépni a BIOS-ba
    - nem hajlandó elindulni DDR2 RAM-okkal, csak DDR1-el
    - nem hajlandó elindulni az AGP-s Radeon HD 3850-essel

    Ezzel szemben az AMD-s változat a fentebbi jelenségek egyikét sem produkálja, hanem szépen működik, így elkezdhettem vele a mérést, elsőre az AGP és PCIE összehasonlítás van soron pár szintetikus benchmarkkal.

    AZért teljesen ezzel a lappal sem vagyok megelégedve, hiszen a tuningot egyáltalán nem támogatja: már 0.5x-ös szorzó emelést sem képes elviselni a szorzólock mentes Phenommal, de hát ez legyen a legnagyobb gond, mégiscsak egy ASRock-ról van szó, szóval örüljünk hogy működik, végülis 3.4 GHz is elég lesz talán :)

    GAI 9 éve 7

  • AGP vs. PCIE

    A képen látható két kártya között gyakorlatilag csak a csatolófelület a különbség, mégis mára az egyik egy ritka, és a gyűjtők által is keresett kultkártya lett, míg a másik egy tizenkettő - egy tucat, egykori felsőkategóriás, ám ma már játékos szemmel szinte semmire nem használható VGA. Ez természetesen a használtpiaci árukon is megmutatkozik: az AGP-s változat ára minimum a duplája a PCIE-snek. Ha már úgyis hybrid lapokkal fogom végezni a méréseket a cikkhez, akkor végzek egy olyan összehasonlítást is, hogy a leggyorsabb AGP-s kártya címet magabiztosan, gyakorlatilag kihívó nélkül bezsebelő HD 3850-et mennyivel fogja vissza az elavultabb csatolófelület, vagy másképp fogalmazva: tényleg indokolt volt-e akkoriban az AGP -> PCIE váltás? A tesztből majd kiderül :)

    GAI 9 éve 16

  • ASRock hybridek - a hajkitépés garantált!

    Az önsanyargatás különös módja, ha valaki ASRock hybrid alaplapokat használ. De mit van mit tenni, a nép akarata szent: az AGP-s királyok című cikkemhez a lehető legerősebb konfigot kell összerakni! Intel és AMD fronton is beszereztem hát az aktuális platformra épülő ASRock AGP+PCIE hybrid lapot (ha jól tudom más gyártó nem készített ilyet), melyek összehasonlítását is tervezem. AMD fronton a már korábbról ismert AliveDual-eSATA2 típust szereztem be ismét, az akkor tapasztalt nyűgjei elméletileg most nem fognak akadályozni. A processzor ismét egy Phenom II X4 965 BE lesz. Inteles vetélytársa a 4coreDual-SATA2, ezzel még nagyobbat szívtam, ugyanis az alaplapi USB és PS2 portok nem működnek (ez típushiba, több fórumon is olvastam róla, de megoldást még nem láttam rá), így egy kiegészítő USB vezérlő kártyát voltam kénytelen beszerezni, de azzal a BIOS-ba nem lehet belépni, így nem lesz esélyem húzni a Core 2 Extreme QX6700 procit :(

    GAI 9 éve 18

  • Elpalitosodott Gainward

    Mindig fáj a szívem a Gainwardért, ami egykor prémium kategóriás csúcskártyákat készített, ám amióta a Palit felvásárolta, a kártyáik minősége zuhanórepülésben tart a béka segge alá, és ma már inkább a kerülendő kategóriába sorolható. Nézzük csak ezt a GTX 580-ast, ami amellett hogy silány minőségű, még átgondolatlan is. A kétes minőségű ventilátorokat ugyanis egy végtelenül gagyi hatást keltő fröccsöntött műanyag házba zárták, így a levegő csak két oldalt tud minimális mennyiségben távozni, de a nagy részét "visszaköpik" a ventilátorok (a szívás irányában távozik visszafelé), közben ordítanak, küzdenek, éktelen hangzavart keltenek... az már csak hab a tortán, hogy néha GTX 570-nek, néha meg GTX 560 Ti-nek ismeri fel a driver a kártyát (de a sebesség 580-nak megfelelő). Fölötte egy GTX 570-es refkártya, ami ehhez képest síri csendben hűt ugyanolyan hőfokokra...

    GAI 9 éve 1

  • DX10-es csúcs téglák

    Az egykori dx10-es csúcsvasakat ma már 10k-ért az ember után vágják, csak aztán győzzük fizetni a villanyszámlát. A GTX 280 és 285 igazi régivágású kártyák abból az időből, amikor még nem volt divat a fogyasztási grafikonokat lesni, viszont 512 bites memóriabusszal szerelték őket. Amelyik kártya még nem főtt meg, vagy dobta le a GPU-t a nyákról a hőtágulás miatt, az jórészt már gyűjtők vitrinjében pihen, kivéve ezt a két XFX példányt, ami a készülő VGA-s cikkemben fog szerepelni :)

    GAI 9 éve 22

  • Új cikk ötlet: VGA használtpiaci áttekintő/tanácsadó

    Új VGA-s cikkre támadt ötletem :DDD Ha már az AGP-s csúcsvasakat újra kihajtom, akkor miért ne hajtsam ki újra a PCIE-seket is? Már az eredeti nagycikkbe is terveztem egyfajta ár/teljesítmény összehasonlító VGA használtpiaci áttekintő féleséget írni, de aztán ez végül kimaradt belőle, és nem is baj, hiszen az a cikk elsősorban nem arról szólt. Viszont most még, mielőtt kitör a dx12 őrület, lehet érdemes lenne a dx10-11 érát áttekinteni, különböző árszinteken, valahogy így:

    - ATI vs NVIDIA használtpiaci áttekintő
    - kizárólag dx10-től fölfele
    - árkategóriákra bontva (pl 10e Ft alatt, 10-25e Ft között ...stb)
    - fel egészen a csúcsig
    - modern op.rendszer alatt (Win8.1)
    - modern játékokkal
    - minden játékkal 3 féle részletességi szinttel (1280*720 min detail, 1680*1050 medium detail, 1920*1080 max detail)

    Így kiderülne, hogy az egyes árszinteken mely kártyák számítanak a legjobb vételnek jelenleg a használt piacon.

    Persze ez a cikk nem "holnapután" fog megjelenni mert jelenleg még csak ennyi kártya van :DDD

    GAI 9 éve 9

  • Lapos AGP-s páros

    Bár az AGP-s csúcskártyák újbóli kihajtásáról szóló cikkemben szerepelni fognak az igazi dx9-es AGP csúcsvasak is (X1950XT vs 7950GT), de mégis úgy döntöttem, hogy a "köznép" számára is elérhető (azaz nem csak félhivatalosan, pár gyártó kínálatában mutatóban létező, hanem valóban megvásárolható, és még ma is viszonylag könnyen beszerezhető) dx9-es páros is helyet fog kapni egy Sapphire X1950 Pro és egy EVGA 7800 GS személyében. Majd elválik, hogy melyik lesz a nyerő, hiszen bár a nagy tesztemben az ATI kártya előnye elég megkérdőjelezhetetlennek tűnt, ám ott a 7800 GS-t a meglehetősen szánalmas referencia órajeleken teszteltem, míg az itt látható EVGA gyári tuningos példány, és a 7800 GTX órajelein jár (de továbbra is csak 16 pipeline aktív benne). Hogy ez elég lesz-e ahhoz, hogy befogja a lapaj nagy "emeletes" nyákra épülő Sapphire kártyát, az a tesztből majd kiderül :)

    GAI 9 éve 1

  • A hűtőpaszta és thermal gap pad ellenes Vaterás

    Előre bocsátanám: az itt bemutatott eladó nem feltétlenül rosszhiszemű csaló, sokkal inkább egy különösen hozzá nem értő nepper...

    Amikor a nagy VGA tesztemhez szedtem össze a kártyákat, talán akkor futottam bele először az eladó kártyáiba, majd a nem olyan rég, amikor az AGP-s HIS Radeon 3850-est szereztem, egy kedves ismerős figyelmeztetett, hogy vigyázzak nem-e arról a példányról van szó, ami szintén tőle származik, majd ezen post megírásának apropóját egy ma (hibásként) vett 8800 Ultra adta, amin szintén felfedeztem a "jellegzetességeket", melyek a következők:

    - a kártya hátoldalán fekete alkoholos filccel aláírás szerű firkálmány látszik
    - a kártya külleme változó: lehet horpadt/karcos/szétütött, de lehet esztétikus, szép állapotú is
    - a hűtő alól a memóriákkal és egyéb melegedő komponensekkel érintkező felületekről a hővezető szivacs/gumi (thermal gap pad) minden esetben hiányzik
    - sok esetben a GPU-ról a hűtőpaszta is hiányzik
    - fentiek következtében a kártya átvételkor még működik, de ha a vevő nem pótolja a hiányzó hővezető rétegeket, akkor típustól függően valószínűleg nagyon hamar elhalálozik.

    Folytatás...

    GAI 9 éve 18

  • 11 éves királyok

    Mint már az előző postokban említettem, erős AGP-s kártyákkal tervezek egy tesztet, melynek "leggyengébb" szereplői a Radeon 9800 XT és a GeForce FX 5950 Ultra lesznek. Nagyon érdekes, hogy szinte pontosan ugyanolyan kártyákat sikerült beszereznem, amik a korabeli PH-s tesztben is szerepeltek, hiszen a Gigabyte FX 5950 Ultra gyakorlatilag egy átmatricázott AOpen, az általam tegnap beszerzett ASUS 9800 XT pedig csak a hűtésburkolat fekete színében különbözik a PH által tesztelt változattól. Az FX-ről már sokat írtam, de most essen szó a Radeonról is! Sajnos a jószándékú, ám igencsak hozzá nem értő gazda tipikus példája volt az illető, akitől vásároltam: saját bevallása szerint WD40-el fújkodta a kártyát... de nem csak a ventilátorok csapágyait, hanem az egészet! Szó szerint tocsogott a kártya a ragacsos, zsíros lében, és emellett extrém módon melegedett is, hiszen hűtőpaszta helyett is ez volt rákenve. Nem tudom, hogy a WD40 "csodaszer" tartalmaz-e áramot vezető komponenseket, mindenesetre a kártya sajnos a 3dmark03 harmadik és negyedik tesztjében már képhibákat produkált.

    Folytatás...

    GAI 9 éve 6

  • Szavazás: milyen konfigot az AGP-s királyokhoz?

    Kérem, aki erre jár, és nem rest végigolvasni az alábbi kissé hosszúra nyúlt fejtegetést, valamint érdeklődik a régi VGA-k iránt, az szavazzon! :)

    Mint az előző postban említettem, tervezem a nagy VGA tesztem AGP-s csúcskártyáinak újratesztelését modernebb játékokkal, mert nem igazán tudták kifutni magukat. A reménybeli résztvevők:

    - Radeon HD 3850 (Sapphire és HIS)
    - Radeon HD 4670 (még nem biztos hogy sikerül szerezni, de amúgy is kicsit kilóg)
    - Radeon X1950 XT vs GeForce 7950 GT (überritka csúcspéldányok kategória)
    - Radeon X1950 Pro vs GeForce 7800 GS (beszerezhető, viszonylag elterjedt kategória)
    - Radeon X850 XT vs GeForce 6800 Ultra
    - Radeon 9800 XT vs GeForce FX 5950 Ultra

    A kártyák nagy része már megvan, vagy kölcsönbe kapom, de a tesztkonfiguráció kérdése még eldöntendő. Eredetileg azt terveztem, hogy a nagycikkben is szereplő erős Prescott P4 fogja a tesztrendszer alapját képezni, de ezt többen már akkor is, és most is kifogásolták, és be kell vallani, hogy nem teljesen ok nélkül, hiszen alapvetően két eltérő filozófia alapján lehet megírni egy ilyen tesztet: korhűség, vagy maximális kihajtás.

    A probléma:

    Folytatás...

    GAI 9 éve 41

  • AGP-s királyok

    Tudom, tudom... procitesztet ígértem, de már megint videokártyákról írok :DDD De sajnos az az igazság, hogy a procitesztelést eléggé unom :( A videokártyák sokkal közelebb állnak hozzám, és mivel eléggé bánt, hogy a nagy cikkemben nem nagyon tudták kifutni magukat az AGP-s csúcsvasak, ezért a posttal megegyező címen érkezni fog egy teszt, amiben komolyabb igénybevételnek teszem ki őket. A főszereplők az alábbi képen látható 3850-esek lesznek. A HIS az igazi AGP-s álomkártya, ritkasága miatt gyűjtői darabnak tekinthető, a Sapphire-hoz pedig csak egyszerűen nagyon jutányos áron, és kiváló állapotban sikerült hozzájutnom. Ezen kívül lesznek még korábbi generációs csúcsvasak is: X1950XT és 7950GT a nem igazán hivatalos, ám létező kategóriába, X1950Pro és 7800GS a hozzáférhető kártyák között, és a még régebbi generációk képviseletében X850XT vs 6800Ultra és 9800XT vs FX5950Ultra :)

    GAI 9 éve 17

  • Kis méregzsákok - GeForce GTX 960 és 970 ITX méretben

    Kis méretű VGA-t keresel ITX-es gépedbe, vagy csak egy költséghatékony kártyára van szükséged?

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 9 éve 39

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.