2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Ezen még lehetett volna dolgozni

    A HIS talán a legjobb minőségű kártyákat előállító gyártó ATI vonalon, de néha nekik is becsúszik egy-egy baklövés... Nézzünk rá az alább látható kártyára! Mi ez a förmedvény? Az odáig OK, hogy az X1800 XL gyári hűtését túl hangosnak találták. De ahelyett, hogy egy teljes új hűtőt terveztek volna rá, megelégedtek annyival, hogy a gyári ventilátort nagyobbra cserélték. Még ez is hagyján lenne, de a sablont készítő jómunkás valószínűleg másnaposan vette a kezébe a lemezollót, mert a burkolat kivágásán a lyuk nem éppen a ventilátor fölé került :)

    GAI 12 éve 11

  • Egy újabb furcsa butítás

    Az X550-es viszonylag ismert kártya volt: egy 64 bites memóriabusszal szerelt X600-asnak felelt meg. Létezett azonban egy ritkább változata, mely X550 XT néven futott, és az X700-asokról származó RV410-es GPU-val szerelték (természetesen 4 pipe-osra butítva), emellett pedig DDR2-es memóriákat kapott. A hűtésről Ruby néz ránk, kissé szomorúan. Talán arra gondol, hogy szép dolog a fejlettebb GPU, de nem sokat ér, ha a memóriabusz továbbra is 64 bites...

    GAI 12 éve 0

  • Csábító igénytelenség

    Valamilyen megmagyarázhatatlan okból kifolyólag mindig vágytam egy ilyen hűtéssel szerelt Gigabyte kártyára :DDD NV fronton nem jött össze, de ATI vonalon most beszereztem egy ilyen 4650-est. Ahogy vártam: valóban igénytelen :) De akkor is tetszik valami miatt. Nem vészesen hangos egyébként, és nem is hűt vészesen rosszul, szóval amolyan közepesen gyenge megoldás :D

    GAI 12 éve 7

  • Ultra-low-end átnevezés

    Az X1050 nem más, mint egy átnevezett X550. Ezzel gyakorlatilag mindent el is mondtunk róla :) 64 bites memóriabusza ellenére teljes méretű nyákot kapott.

    GAI 12 éve 14

  • TX, de nem Dacia

    A Medion furcsa kártyákat készített a 9000-es Radeon széria idejében ATI és NVIDIA fronton egyaránt. Érdekes módon mindkét gyártó bevette a spéci kártyákat a hivatalos driverbe, vagyis ezt a modellt is 9600 TX-ként (nem, nem elírás, nem XT) ismeri fel a driver. Ahogy a képen is látszik, egy 9800 SE-szerű kártyát kapunk, annál azonban mégis jobb, hiszen a GPU-ban mind a 8 pipeline aktív. A memóriabusz viszont csak 128 bites, tehát hasonló a helyzet, mint a 9500 Pro esetében. Vajon hogy viszonyul majd sebességben a 4 pipe-os, de magasabb órajelű 9600 XT-hez? A tesztből kiderül :)

    GAI 12 éve 2

  • Ritka alsó-közép-csúcs

    Vagyis egy X1600 XT

    GAI 12 éve 18

  • Butított batár

    A Radeon HD 5830 nem egy igazi erőmű, méretei ellenére alig gyorsabb az 5770-nél, ráadásul volt 1-2 teszt ahol gyanúsan durván be is lassult. Mindeközben sokkal többet fogyaszt, és jobban melegszik. Ennek ellenére nem rossz kártya ez, csak nem kell tőle sokat várni. A Sapphire megoldásán méretes heatpipe-os hűtő terpeszkedik, mely átlagos hangerővel teszi a dolgát.

    GAI 12 éve 7

  • Rage Xtreme

    Hangzatos elnevezésekben régebben sem volt hiány, de akárhogy is nézzük, a Club3D X800 RX (Rage Xtreme) nem más, mint egy X800 GT, vagyis egy 8 pipe-osra visszabutított kártya, aminek a teljesítményétől nem fogunk hanyatt esni.

    GAI 12 éve 5

  • Extrém kondicicergés

    Megszokott dolog, hogy a nagyobb teljesítményű VGA-knál nagyobb terhelés katására a kondenzátorok "ciceregnek" vagy "sírnak" (ki hogy szokta nevezni), bár ez főleg a régebbi típusokra volt jellemző, talán az FX 5800/5900-eseknél jelentkezett először, és 8800 GTX volt a legmodernebb kártya aminél ezt hallottam... egészen mostanáig! Ugyanis ez a ma hozzám került 5870-es ugyanezt a jelenséget produkálja, de valami egészen megdöbbentően extrém mértékben! Ez egy kis halk cicergő hang szokott lenni általában, ami nem is igazán hallatszik ki, ha a gépház oldala fel van szerelve. Nem úgy ennél a kártyánál! Gyakorlatilag nem lehet megmaradni mellette, olyan hangerővel tolja, és bármilyen 3D-s terhelésre azonnal előjön. Ilyet még soha nem hallottam, egyetlen más kártyánál sem. Ez már nem az a tolerálható kategória, amit elintéz az ember egy legyintéssel, hogy a csúcskártyák velejárója... Ezt leszámítva viszont semmi baja a kártyának, működik rendesen. Csak épp eladni lesz így nehézkes, mert ez komoly értékcsökkentő tényező.

    GAI 12 éve 14

  • A Ferrari orrhosszal vezet a McLaren előtt

    LOL... Vajon mi járhatott az ASUS marketingeseinek a fejében, amikor kitalálták, hogy versenyautó formájú VGA hűtést kéne gyártani? Az elkészült produktum leginkább a kínaipiacos játékokra hasonlít, formában és minőségben egyaránt. A ventilátor alatt lévő bordázat is szögegyszerű, és durván megmunkált. Ebből a csodálatos kreációból hirtelen 2 db-om is lett: egy 4770 (piros) és egy 5750 (fekete). Már csak az a kérdés, hogy melyiket tartsam meg? Mert két ugyanolyan hűtésű kártyát nem szívesen tennék a cikkbe. A kisebb méretű fekete nyákon jobban mutat ez a hűtő, a 4770-es viszont ritkább kártya, nehezebb belőle találni másikat (pedig nem értem miért nem terjedt el jobban, ugyanis a tesztek alatt egész jó eredményt ért el).

    GAI 12 éve 7

  • 2600 XT AGP

    Sajnos szinte az összes kártya Sapphire, amit sikerült összeszednem... ez a 2600 XT majdnem pontosan ugyanúgy néz ki, mint a pár posttal ezelőtt bemutatott 2600 Pro, de a nyák hosszabb, és a hűtés kiterjed a memóriamodulokra is.

    GAI 12 éve 13

  • Low-end trió

    Külön postot nem érnek, de együtt bemutatom ezeket a low-end kártyákat. Felülről lefele: MSI 4350, Gigabyte 4550, ASUS 5450. Mindhárom passzív hűtésű. a Gigabyte hűtése érdekes egyedül: az NV-s cikkben bemutatott 7300 GS-hez hasonló megoldás van rajta, melyen "átáramlik" a meleg levegő... Hogy erre honnan jött a "Screen Cooling" elnevezés, azt már ne tőlem kérdezzétek :)

    GAI 12 éve 0

  • Halkságra törekedve

    Hatalmas ventilátor található ezen a Sapphire 4670-esen, mely az Arctic Cooling-tól származik, és kellemes halksággal teszi a dolgát. Ezen kívül azonban nem sok jót lehet elmondani a kártyáról, hiszen hiába van rajta 1 GB memória, azok csak 1600 MHz-en járnak gyárilag. Bár sok helyen azt olvastam, hogy a 4670-esekre kerültek 2000 MHz-es RAM-ok is, én azt túlzásnak érzem, ezért a teszthez 1800 MHz-re (a wikipedia szerinti referencia értékre) lőttem be őket (a 2000-et valószínűleg nem is bírták volna). Ennek ellenére nem brillírozott a kártya a tesztekben, pedig azt a drivert használtam hozzá, amitől a 4850 és a 4870 szárnyakat kapott.

    GAI 12 éve 31

  • Átverésszagú átnevezés

    Manapság bevett gyakorlat, hogy az alsóbb kategóriákban átnevezéssel születnek meg az "új" kártyák, de szérián belül mégsem gyakori. Az pedig pláne nem szerencsés, ha a magasabb típusszámot egy gyengébb modell kapja meg! Az X1550-es Radeon nem más, mint egy átnevezett X1300 Pro, 50 MHz-el csökkentett GPU órajellel. Pedig egyes infók alapján kisebb csíkszélességgel gyártották, így nem értem miért volt szükség a downclockolásra... Kicsit emelt órajellel, és GDDR3-as RAM-okkal még igazi slágertermék is lehetett volna belőle az alsókategóriában, így azonban megmaradt parasztvakításnak.

    GAI 12 éve 16

  • Még egy sólyom

    NVIDIA fronton GTX 460-ból, ATI fronton pedig 5770-esből szereztem be MSI HAWK változatot, melyre szintén Twin Frozr II hűtőt szereltek, igaz a GTX-nél kisebbet. Minimális gyári tuning is járt mellé, de nem olyan masszív kártya mint a 460-as.

    GAI 12 éve 6

  • IceQ

    A valaha készült legmodernebb AGP-s kártya a HD 4670-es, mely a HIS kiadásában minden földi jóval fel van szerelve: 1 GB GDDR3-as memória, HDMI kimenet, és az Arctic Cooling-tól származó halk Silencer hűtő gyárilag. Még a giccsparádét kedvelők is örülhetnek, ugyanis a műanyag burkolat UV reagens. Biztos, hogy sokkal élhetőbb kártya ez, mint a sokak által AGP-s csúcskártyának tartott, süvítő hűtőjű Sapphire 3850-es, de vajon gyorsabb is nála? A tesztből majd kiderül.

    GAI 12 éve 8

  • Nagy passzív borda

    Valószínűtlenül nagy méretű passzív borda található ezen a Gigabyte 2600 Pro-n, mely azonban heatpipe-ot nem tartalmaz. Ennek ellenére nem melegszik fel vészesen, de azért szüksége van némi környező légmozgásra.

    GAI 12 éve 6

  • Értelmetlen majdnem-csúcskártya

    Aszongya ez egy Radeon 4730, ami nem más, mint 4870 nyákon 4830-as GPU 4870 órajeleken, 128 bites GDDR5 memóriával. Drágán előállítható, de mégsem túl gyors kártya, Sapphire kiadásban, olcsójános hűtéssel.

    GAI 12 éve 4

  • Lassú, de legalább hangos low-end kártya

    Vajon miért kell egy ilyen kis teljesítményű kártyára, mint ez a 3470-es, aktív hűtést szerelni? Az aprócska ventilátor sivító hangja még a "jó, jó, lassú, de legalább csöndben van" mondattal sem lehet védeni ezt a példányt...

    GAI 12 éve 4

  • Non-Pro dilemma

    Kezdem azt hinni, hogy a Non-Pro ATI kártyák csak papíron léteztek. 9700, 9800, X800, X1300, X1650... elvileg ezekből mind léteztek a Pro-nál alacsonyabban járó "normál" változatok, de egyáltalán nem fellelhető belőlük nem hogy működőképes, de még csak hibás példány sem! Pedig az általános piaci elv alapján ezek az olcsóbb, tehát jobb ár/érték arányú, és vélhetőleg igencsak tuningbarát példányok sokkal jobban el kellett volna hogy terjedjenek! Ezért aztán úgy döntöttem, hogy mivel ezek a kártyák kinézetre amúgy is tökegyformák, ezért nem szenvedek a kutatásukkal, hanem a Pro változatok lesznek downclockolva és újra lemérve a tesztben. Ugyanez lesz a helyzet az X800 és X850 széria esetében az XT/XT PE, valamint az X1900 XT/XTX párosokkal, amik szintén csak minimális órajelkülönbséget mutatnak fel, és ugyanúgy néznek ki. Az X1900 esetében ráadásul az X1800 XT és az X1950 XT is ugyanúgy néz ki... :W Sajnos ATI fronton jóval kevesebb fantázia szorult a gyártókba az egyedi hűtések tervezése terén, mint az NVIDIA esetében, így szinte minden ebből a korból származó csúcskártya ugyanúgy néz ki, tökegyforma kártyákat bemutatni pedig nem sok értelme van... Mit gondol erről a kedves közönség?

    GAI 12 éve 10

  • Ruby izzad

    Talán írtam már, hogy ebben az ATI-s körben próbálom kicsit optimalizálni a folyamatot, azaz nem gyűjtöm be hörcsög módjára az összes kártyát, mint az NVIDIA-s cikk esetében, hanem igyekszek folyamatosan pörgetni őket (beszerzés, tesztelés, fotózás eladás). Ebből következik, hogy a tesztelés már javában tart. A képen épp az X1800 XT küzd az elemekkel, vagyis a számára nagy megterhelést jelentő újabb játékokkal. Az irritáló motorhangú ventilátor ellenére az X1000-es széria néhol egészen elismerésre méltó eredményekre képes, erre azonban rányomja a bélyegét a szörnyű drivertámogatás, ami miatt jópár olyan teszt egyszerűen el sem indul rajtuk, ami a GF7 szériával kiválóan futott. Ebből adódóan a végeredményük nem lesz olyan kiugró, de egy kártya minőségéhez véleményem szerint hozzátartozik a drivertámogatás minősége is.

    GAI 12 éve 18

  • Ez nem a gyári borda

    Örültem ennek a Gigabyte X700-asnak, de szinte biztos, hogy nem ezzel az aprócska passzív bordával jött ki gyárilag. A tesztek alatt direktbe fújattam egy ventilátorral, így nem volt semmi baja, de passzív módban szerintem megfőne. A Google erre a típusszámra csak egy aktív hűtővel (ami kb az ATI referenciahűtője), illetve méretesebb heatpipe-os passzív hűtéssel szerelt változatokat dobott ki. Ha valakinek lenne fölös X700-as refhűtője, az kérem jelezze!

    GAI 12 éve 11

  • Hanyattkártya

    NV oldalon hiába vadásztam rá, de ATI fronton sikerült beszereznem egy ASUS-féle "hanyattkártyát" egy X1300 Pro személyében. A megoldás érdekessége, hogy a GPU a kártya hátoldalán kapott helyet, így a passzív hűtőborda részesülhet a processzorhűtő által keltett légáramból. Ráadásul ez a modell egy kihajtható extra bordázatot is kapott. Igazából nem nagyon értem, hogy ez a megoldás miért tűnt el a süllyesztőben, hiszen előállítása extra költséget nem igazán igényel, mégis ötletes és hatékony módon hűthetők vele passzívan akár a közepes hőtermelésű kártyák is. Sajnos ez az adott példány nem működőképes, így csak fotóalanyként fog szerepelni a cikkben, a mérést pedig a korábban bemutatott HIS IceQ X1300 Pro-val fogom végezni. A HIS fanoknak sem kell szomorkodniuk, hiszen az ő kedvükért egy sokkal különlegesebb IceQ kártyát szereztem, amit nemsokára bemutatok :)

    GAI 12 éve 9

  • 100k+

    Átlépte a 100000 lehívást a 15 csúcskártyás cikkem :) Kicsit furcsállom, hogy annak még mindig ennyire nő az olvasottsága, a jóval nagyobb kaliberű 150 kártyás pedig "megrekedt" 67000-en, igaz kb 1 évvel később készült, szóval van ideje behozni a lemaradást :) Persze tudom a szám kissé csalóka, hiszen oldalankénti lehívást mér, így egy több mint 20 oldalas cikknél ha valaki végig olvassa a cikket, akkor az több mint 20 lehívást fog eredményezni...

    GAI 12 éve 11

  • 32 bites dx10-es kártya

    Nem gondoltam volna, hogy létezik ennyire gyenge dx10-es kártya, mint ez a 64 MB RAM-al és 32 bites memóriabusszal szerelt Sapphire HD 2350... a 3dmark Vantage alatt elért 97 pontos eredmény talán sokat sejtető :)

    GAI 12 éve 26

  • Na de hol itt az előny?

    Kissé megmosolyogtató a Sapphire részéről "Advantage" névvel illetni egy 8 helyett 4 pipe-osra butított GPU-s, és 256 helyett 128 bites memóriabuszú, ráadásul BGA helyett TSOP tokozású memóriamodulokkal szerelt 9800 SE kártyát, még akkor is, ha kapott egy minimális gyári tuningot

    GAI 12 éve 6

  • Az ATI FX-e

    Sokat késett, nagyon melegedett, és lassabb volt a konkurencia kártyáinál... ezek miatt a Radeon HD 2900 XT-t gyakran állítják párhuzamba az NVIDIA FX szériájával, és bár tény, hogy nem volt akkora bukás, mégis talán a legkevésbé sikeres széria volt az ATI történetében. Ennek ellenére (vagy talán éppen ezért) az ATI fanok nagyon kedvelik, és nekem is ez a kedvenc kártyám az ATI modellek közül.

    GAI 12 éve 9

  • Az egyik legszebb ATI kártya

    Bár nekem nem ez a személyes kedvencem, de sokan a legszebb ATI kártyának tartják az X1950 XTX-et. A dizájnos hűtésre szükség is van, mert a GDDR4 memóriákkal szerelt monstrum iszonyatosan fűt, de a hűtő hangereje terhelés alatt súrolja a még tolerálható szintet, 2D alatt pedig teljesen elhalkul.

    GAI 12 éve 11

  • Kicsi de forrófejű AGP-s kártya

    Ez a Sapphire HD 2600 Pro fordulatszámvezérelt hűtést kapott, de a legkisebb terhelésre is eléggé felpörög. Az AGP fronton erősnek számító kártya 512 MB DDR2-es memóriával büszkélkedhet

    GAI 12 éve 19

  • 8500

    Radeon 8500, szép Hercules kivitelben

    GAI 12 éve 5

  • Fotóalany

    A 9800 Pro sajnos eléggé elhalálozó széria volt, legalábbis ez már a harmadik működésképtelen ami a birtokomba jutott. Fotóalanynak viszont jó lesz, mivel sérülés nincs rajta, a mérést pedig a 9800 XXL-el fogom végezni, természetesen ref órajelre csökkentés után.

    GAI 12 éve 16

  • 9600 XT

    A 9000-es széria talán legnépszerűbb modellje a középkategóriás 9600 XT volt. A képen egy ASUS-féle változat látható méretes, a memóriamodulokra is kiterjedő hűtéssel ellátva

    GAI 12 éve 2

  • A leggyengébb dx8-as kártya

    Mivel az NV a GF3-asból nem készített jelentősen butított változatot, ezért nyugodtan kijelenthető, hogy a 64 bites memóriabuszú Radeon 9200 SE a leggyengébb dx8-as kártya, amit valaha gyártottak :)

    GAI 12 éve 25

  • X800 GTO

    Órajelbutított X800 Pro ASUS színekben, kéken világító hűtéssel

    GAI 12 éve 18

  • OEM-nek tűnő ASUS

    Feltűnően sallangmentes kialakítású ez az ASUS X700 LE, így valószínűleg az OEM piacra készülhetett. Lényegében egy órajelbutított X700-asról van szó

    GAI 12 éve 3

  • Ritka OEM Radeon

    Fujitsu-Siemens gépekből származik a képen látható Radeon X1700 SE elnevezésű kártya, melyet a Sapphire gyártott, és lényegében egy minimálisan emelt órajelű X1650 XT-nek felel meg. A kártya passzív hűtésű, a hátoldalon található méretes bordára két vaskos heatpipe vezeti át a hőt.

    GAI 12 éve 10

  • X550

    Erről az MSI X550-esről sok érdekeset nem lehet elmondani... A 9550 PCIE-s változata. 64 bites memóriabusz, aktív hűtés (szerintem fölöslegesen), ami egyébként megegyezik a kisebb GeForce FX-eken használt megoldással.

    GAI 12 éve 8

  • 9800 XT

    A 9800 XT volt a legerősebb modell a 9000-es szériában, és viszonylag ritkának számít, hiszen a 9800 Pro sokkal inkább elterjedt. A hűtése hasonlít a később az X800-as modelleken használt megoldáshoz, de nagyobb annál, és a memóriákat is hűti. A nagyméretű borda miatt a nyák sem egyezik meg a 9800 Pro-éval, mert a kiálló kondenzátorokat át kellett helyezni, hogy elférjen a hűtés.

    GAI 12 éve 9

  • Mikuláslepény

    Furcsán néz ki ez a nagy és lapos X1900 GT a hatalmas, vörösnek szánt, ám kissé narancssárgásra sikeredett műanyag borítással, mely mikuláscsomag kinézetet kölcsönöz a kártyának.

    GAI 12 éve 7

  • X700 Pro

    Az MSI kártyáira ezidőtájt jellemző csillogó rézhűtés alatt egy X700 Pro található, ami nem volt egy túlságosan népszerű széria

    GAI 12 éve 8

  • XXL

    Ahogy az NVIDIA kártyáknál, úgy ATI fronton is voltak egyedi kártyák a Medion gépekben, szintén az MSI által készítve. Ez egy Radeon 9800 XXL, mely órajeleit tekintve a 9800 Pro és a 9800 XT között van. Hűtése méretes, ám nem túl dekoratív, a tápcsatlakozó pedig szokatlan helyre került.

    GAI 12 éve 16

  • Baj van... lassúak az ATI kártyák és nem értem miért...

    Az ATI kártyák lelkivilágában járatosabb kollégák segítségét szeretném kérni :) Visszaszereztem a PCIE-s tesztkonfigomat és elkezdtem mérni az ATI kártyákat. A gép fél évig másnál tett szolgálatot, tehát értelemszerűen új szűz rendszer került alá, de ez az ATI kártyák miatt amúgy is célszerű volt. Először a 3870-est teszteltem le (ráadásul a gyorsabbik, GDDR4 memóriával szerelt változatot), aminek elméletileg ugyebár partiban kéne lennie a 9600 GT-vel, mégis szinte minden esetben lassabb volt nálam, olykor nem is kicsit, hanem elég drasztikusan! Egyedül dx10 alatt tudta tartani a lépést, dx9 alatt szinte kivétel nélkül elvérzett minden tesztben. Ezután beraktam a 4870-est, ez is teljesen referencia órajeleken jár. Itt már konkrét példát is tudok mondani. Ebben a netes tesztben 3dmark06-ban a 4870-es 15981 pontot kap, míg a GTX 260-as 16376-ot. Ehhez képest nálam a GTX 260-as 17601-et kapott (nyilván az erősebb tesztkonfig miatt), a 4870-es pedig csak 14735-öt!

    Folytatás...

    GAI 12 éve 33

  • Atlantis

    Jó kérdés, hogy mivel szolgált rá a hangzatos "Atlantis" elnevezésre ez a Sapphire Radeon 9000-es, mikor ránézésre semmi extrát nem tartalmaz, passzív hűtőbordája pedig olyan egyszerű ragasztott darab, amit utoljára Voodoo 3-asokon és TNT2-eseken láttam...

    GAI 12 éve 6

  • 1 gigás, de minek

    1 GB memóriával szerelt 4830-as, érdekes kialakítású nyákon, olcsójános hűtéssel

    GAI 12 éve 11

  • 9600 SE

    Butított (64 bites memóriabuszú) 9600-as Radeon ASUS-féle narancs színben, kerregő ventilátorral :)

    GAI 12 éve 18

  • Fekete ATI

    Az ATI kártyák 90%-ban piros nyákra épülnek, elvétve található köztük kék vagy zöld is, de a fekete elég ritka a régebbi modellek között (csak újabban jött divatba a refkártyáknál). A Sapphire készített párat anno, mint ez az X600 Pro is.

    GAI 12 éve 7

  • Szálylentpályp

    lyály :DDD Valamiért a Gigabyte ilyen hűtései iszonyatosan gagyinak hatnak a szememben... Olyan mintha a fémhulladéktelepről összeguberált lemezekből állna a rettenetes szerkezet, ami erősen túlbonyolított, mégsem igazán hatékony. Egy sima egyszerű hűtőborda mindkét oldalon, 1-2 db heatpipe-al összekötve sokkal jobb megoldás lett volna. Ez egyébként egy X1600 Pro, ha valakit érdekel :)

    GAI 12 éve 21

  • ASUS X1950 Pro

    Ez az ASUS kártya minőséginek tűnő hűtéssel rendelkezik, és a fehér burkolat szerencsére még nem sárgult meg, és nem is karcolódott össze. Mondhatni, szalonállapotú darab, már csak az a kérdés, hogy hogyan fog szerepelni a tesztekben :)

    GAI 12 éve 9

  • Ős-Radeon

    Íme az első Radeon kártya, a lassabbik SDR memóriás változatban.

    GAI 12 éve 21

  • Ritka ATI kártya AGP-re

    Az X700-as széria nem volt túl elterjedt, főleg a "sima" (Pro vagy XT utótag nélküli), AGP-s változat. Ezen a Powercolor kártyán már a szokásos AGP Bridge chipet találjuk a hátoldalon. A hűtés nem túl méretes, és egy megszorulásra hajlamos (de még működő) ventilátor dolgozik rajta. Nem túl szerencsés a floppy tápcsatlakozó, mely kilóg a nyákról, emiatt fokozott sérülésveszélynek van kitéve.

    GAI 12 éve 5

  • A leggyengébb PCIE-s ATI kártya

    A specifikációk alapján kijelenthető, hogy ez a leggyengébb PCIE-s ATI kártya: X300 SE 4 pipe-al, és 64 bites memóriabusszal. Majd meglátjuk, hogyan szerepel az NV ultra-low-end megoldásaihoz képest, melyek sokkal népesebb táborában akad ennél visszafogottabb (2 pipe, 32-bit) modell is. Az ilyen kártyákat általában low profile-os nyákra gyártják, de az ASUS valami miatt úgy döntött, hogy teljes méretű nyákot tervez ennek a kártyának, ami nem feltétlenül előny, hiszen így a kis méretű gépekbe nem szerelhető be, márpedig az ilyen alsókategóriás kártyákat általában azokba a gépekbe keresik az emberek.

    GAI 12 éve 19

  • 4870

    Íme a maga korában nagy népszerűségnek örvendő 4870-es, referencia hűtéssel szerelve. A kissé hangos megoldást később sok gyártó saját hűtéssel váltotta ki, de én, akárcsak NV fronton, ATI kártyákból is igyekszem a legtöbbet referencia hűtővel beszerezni.

    GAI 12 éve 12

  • Kis közepes ATI

    Íme egy 3650-es, referencia kivitelben. A hűtés rézből van, mégsem túl hatékony, mert nagyon átmelegszik vele a kártya. Érdekesség a DVI melletti dupla Display Port kimenet.

    GAI 12 éve 3

  • Sokadik AGP-s ATI

    Ez már a sokadik itt bemutatott AGP-s ATI kártyám... és még mennyi lesz! Az ATI sokkal tovább támogatta az AGP-t, mint az NV, így rengeteg modell van, amit AGP-s és PCIE-s változatban is össze kell vadásznom a teszthez. A képen egy Sapphire X1600 Pro látható, némileg szokatlannak mondható hűtéssel, ugyanis általában ilyen hűtőt kaptak ezek a kártyák.

    GAI 12 éve 15

  • Alap 9600

    Egy Radeon 9600 nem-Pro, nem-XT, nem-SE, nem passzív, nem VIVO-s... csak egy alap kártya a HIS-től :)

    GAI 12 éve 8

  • Nepperkártya vs. Gondos gazda kártyája

    Ez egy hosszabb post, a "Tovább" mögött folytatódik :)

    A cikkeimben szereplő kártyák beszerzése nem egyszerű dolog, a használt áruk minősége pedig elég ingadozó. Sajnos nem kevés darabbal vernek át, már az ATI kártyákból is halmozódnak a használhatatlan darabok, pedig még csak alig pár hete kezdtem el a gyűjtést. Arról az esetről most nem beszélnék, amikor a kifizetett kártya meg sem érkezik: ez egyértelmű csalás, de szerencsére elég ritkán fordul elő. Ennek a bejegyzésnek a témája a "nepperkártya" lesz. Ez alatt nem feltétlenül csak az eleve hibás kártyákat értem, hanem az eladásra összetákolt, "sütött", vagy házibarkács forrasztgatásokkal javított darabok is ide tartoznak. Ezek lehet, hogy még az elején működnek, de hosszabb távon nem valószínű, hogy megbízhatóak lesznek. Vannak a becsületes(ebb) nepperek, akik nem akarnak (nagyon) átverni. Ők, ha jelzed feléjük, hogy az általuk küldött kártya hibás, akkor visszaveszik, vagy küldenek helyette egy másikat (szintén nepperkártyát). Eme hosszabb bejegyzés apropóját az a két kártya adta, ami tegnap érkezett hozzám. Mindkettő 3870-es, az egyik 1, a másik 2 db GPU-val. Lássuk előbb az átverést!

    A nepperkártya


    Sapphire 3870 X2 nepperkártya - hova lett a hűtést díszítő matrica?

    Folytatás...

    GAI 12 éve 52

  • Egy újabb túlzásba vitt hűtő

    A képen egy GeCube X600 XT látható, ami ugye nem más, mint a 9600 XT PCIE-s változata. Ismerve, hogy a 9600 XT-kre milyen aprócska hűtőket tettek, ennek a kártyának a hűtése igazi monstrumnak számít. A memóriamodulokra is kiterjedő borda festésén kevés sikerrel próbálták a réz színét eltalálni, így inkább rózsaszínesre sikeredett. Ha nem is túl szép, de mindenképpen érdekes megoldásról beszélhetünk.

    GAI 12 éve 4

  • Kissé igénytelen MSI kártya

    Az AGP-ssé faragott ATI kártyák nyákja olykor egészen meglepő furcsaságokat tartogat. A pár posttal korábban bemutatott Sapphire X1950GT nyákjának mérete nem volt hétköznapi, ezen az AGP-s MSI X1950 Pro-n pedig megtalálhatók a Crossfire csatlakozók, csak nincsenek körbevágva. Valószínűleg a lehető legkevesebb áttervezéssel próbálták meg a PCIE-s nyáksablont AGP-ssé alakítani. A hűtés se túl igényes, mert bár 2 slotot foglal el, de a borda lehetne magasabb is, a kajlán kilógó heatpipe egy kiegészítő bordát tart ami semmilyen más módon nincs rögzítve, a ventilátor sem a leghalkabb fajtából való, a memóriamodulok pedig semmiféle hűtést nem kaptak. Az AGP-s fronton csúcskategóriásnak számító kártya tervezésével egy kicsit többet is foglalkozhattak volna az MSI mérnökei.

    GAI 12 éve 20

  • Egyen-csúcskártya

    A képen egy X1900XTX látható, de ugyanilyen az X1900XT és az X1800XT is. Sajnos ezekből nehéz lesz eltérő kinézetű modelleket szereznem... A kissé dohányfüstelszíneződéses, és amúgy is ronda Sapphire matricát lehet hogy eltávolítom majd, mert alatta ott a referencia díszítés.

    GAI 12 éve 8

  • Ennek így mi értelme volt?

    A Radeon 9700 Pro volt az ATI első igazán sikeres csúcskategóriás kártyája, ám a középkategóriába szánt 9500-asok felépítése kissé furcsa volt. Ezek ugyanazt az R300-as GPU-t használták, mint a csúcsmodell. A felső képen egy "sima" 9500-as látható, ez a megszólalásig hasonlít egy 9700-esre, és 4 aktív pipeline mellé 256 bites memóriabuszt kapott. Az alsó képen látható, furcsább memóriaelrendezésű kártya egy 9500 Pro, melyre már teljes értékű (8 pipe-os) GPU-t szereltek, ám emellé csak 128 bites memóriabusz járt. Számomra nehezen érthető, hogy ennek így mi értelme volt, hiszen a kisebb kártya előállítása így meglehetősen drága lehetett, és 4 pipe mellé fölösleges a 256 bit, a nagyobb Pro pedig memóriasávszél limitált lett. Talán mégis inkább az olcsóbb változat érte meg akkoriban, hiszen ezeket könnyen lehetett 9700 Pro-vá moddolni a letiltott pipeline-ok feloldásával. Sajnos az én kártyámon is elvégezte valaki ezt a beavatkozást, így a teszthez kénytelen leszek keresni rá egy eredeti 4 pipe-os BIOS-t.

    GAI 12 éve 11

  • Gyenge káryta hatalmas hűtéssel

    Ez a HIS X1300 Pro már újkorában is alsókategóriás kártyának számított, mégis egy hatalmas Arctic Cooling hűtővel szerelték gyárilag. Ennek megfelelően halk, és brutális kinézetű lett, de a külsőség ne tévesszen meg senkit: a mindössze 4 pipeline-al rendelkező kártyától nem kell csodát várni.

    GAI 12 éve 2

  • Még egy nagy AGP-s ATI

    Furcsa nagy lapaj nyákra épül ez a Sapphire X1950GT, bár nem tűnik egy túl igényes darabnak. A dupla molex tápcsatlakozó sejteti, hogy nem egy kis étvágyú példánnyal van dolgunk. A nyák vagy másfél-két cm-rel magasabb a megszokottnál, mintha simán megemelték volna, hogy "alá férjen" a referencia felépítésnek az AGP bridge chip a hátoldalon. Itt jegyezném meg, hogy az ominózus chip nincs hűtve (egyébként egyik AGP-s ATI kártyánál sincs, amivel eddig találkoztam). Ez számomra kissé furcsa, hiszen működés közben szó szerint tűzforró lesz, tehát igazán kaphatott volna legalább valami kisebb bordát, miként az NVIDIA is hűtötte a HSI chipet.

    GAI 12 éve 6

  • Az első Ruby-m :D

    Az NVIDIA a GeForce FX-ekkel vezette be a VGA-k renderelt csajjal történő reklámozását, és ezt később az ATI is átvette, ennek az X1800GTO kártyának a hűtését már Ruby, a (márkához illően) vörös hajú leányzó díszíti. Eredetileg egy Sapphire kártya volt, de a ronda ufós matricát eltávolítva láthatóvá vált a referencia díszítés. Sajnos ez is egy "nepperkártya", de ettől függetlenül (még) működik. Ellenben a gazda "gondosságát" mutatja, hogy a GPU-n egyáltalán nem volt hővezető paszta (emiatt pillanatok alatt maximális fordulatra kapcsolt a venti már 2D alatt is), és a memóriák alól is hiányoznak a thermal gap pad-ek. Utóbbit sajnos nem tudtam pótolni, mert hiába szerettem volna az NVIDIA-féle undorító, pasztával átitatott gézlapokat használni, itt kb 1 mm nagyságú rést kéne áthidalni a RAM-ok és a hűtő között, amire az sajnos nem képes.

    GAI 12 éve 7

  • Az első dupla chipes ATI kártya

    Manapság divatosak a két (vagy több) GPU-s rendszerek, és a dupla GPU-val szerelt kártyák, ám régebben csak kísérletezés jelleggel készültek ilyen modellek, és többnyire kudarcot vallottak. Így volt ez az ATI első próbálkozásával, a Rage Fury Maxx-al is, melyre 2 db Rage 128 Pro chipet szereltek. Kíváncsi leszek, hogy a felújított retro tesztemben hogyan fog szerepelni. Maga a kártya igényes darabnak tűnik, gondolom nem volt túl olcsó előállítani, bár azért nem éri el a 3dfx Voodoo 5 5500 méreteit és bonyolultságát.

    GAI 12 éve 4

  • Pro vagy nem Pro?

    A legelsőként beszerzett ATI kártyám, a 9700 Pro helyett (ami hibás volt, de szerencsére visszavette az eladó) most érkezett két másik is. Az alsó kártya egy Hercules 3D Prophet 9700 Pro, igen szép (és gondolom elég ritka) példány. A felső pedig egy ref 9700 (Pro?) ami szintén 9700 Pro órajeleken jár viszont csak Radeon 9700 van írva a hátoldalon lévő matricán. Lehetséges lenne, hogy ez egy "sima" (nem Pro) 9700, amire valaki ráflashelt egy Pro BIOS-t? Ennek nagyon örülnék, mert akkor még egy tételt kihúzhatnék a listámról. Aki látott már nem Pro 9700-est az megmondhatná, hogy van-e bármi különbség a nyákon a Pro-hoz képest, illetve akinek van egy biztosan Pro 9700-ese, az megnézhetné, hogy az ő kártyáján van-e Pro felirat a matricán? :)

    GAI 12 éve 16

  • Egy másik AGP-s csúcsmodell

    Sokan a legerősebb AGP-s kártyának tartják a 3850-est. Majd kiderül, hogy mennyire sikerül ellépnie a tesztemben a többi kártyától, bár a viszonylag régi játékok és a P4-es proci miatt nem lesz nagy előnye szerintem. Én személy szerint fölöslegesnek tartom az ennyire erős AGP-s kártyákat, mert a hivatalosan létező legerősebb AGP-s rendszerek (s478-as P4 és s754-es A64) nem hajtják ki, az egyéb mókolt megoldások (rettenet asrock s775-ös AGP-s lapok és társaik) meg nem túl elterjedtek, és egyébként is, az AGP-s kártya felárából már lehetett volna venni akkoriban egy pcie-s alaplapot :)

    GAI 12 éve 7

  • Ezüst lángnyelvek

    Ezt a kártyát 2900 XT-ként vettem, de kiderült, hogy csak egy 2900 Pro. Végülis nem baj, mert ha jól tudom, akkor ez a változat a ritkább. A kártya teljesen referencia, a Sapphire csak a piros hűtésburkolatot cserélte le egy füstszínűre, melyre ezüst lángnyelveket pingáltak az amerikai hot-rodok stílusában. Ismerve a széria nem túl nagy sikerét, ez túlzásnak tűnik :)

    GAI 12 éve 30

  • 9200

    Az érdektelenebb ATI kártyák sorát gyarapítja ez a Gigabyte Radeon 9200-as, melyen az egyetlen említésre méltó extra a 3 pines csatlakozójú ventilátor.

    GAI 12 éve 8

  • Porszívó ATI módra

    Az ATI fanok nevettek az FX 5800 Ultra referenciahűtésén, ám a következő generációban az ATI követett el hasonlót az X850XT kártyákon. A műanyag dobozba zárt malomkerék maximális fordulaton majdnem akkora zajt csap, mint az FX-ek hűtése, bár tény, hogy ha leszabályozza magát, akkor viselhetőbb a hangereje, de még akkor is nagyon erős és zavaró frekvenciájú motorhangja van. Az sem feltétlenül előnyös, hogy nem fújja a méretes rézbordát, hanem szívja róla a levegőt, ami talán kevésbé hatékony megoldás. Ennek ellenére az X850-es kártyák népszerűek voltak, noha nem tudtak sm3.0-t. Majd kiderül, hogy a tesztben ez mennyire lesz hátrány. Tippre a PCIE tesztben a sok modern játék miatt elvéreznek majd, az AGP tesztben viszont nem fog számítani, mert ott régebbi játékokkal tesztelek.

    GAI 12 éve 11

  • Az egyik legutolsó AGP-s kártya

    Míg az NVIDIA már a GF7 szériával abbahagyta az AGP támogatását, ATI-ból egészen a HD 4000-es szériáig is készültek AGP-s változatok, igaz, itt már csak a középkategóriás modellekből. Ez a Gigabyte 4650-es mindent felvonultat, amire egy AGP-s felhasználó vágyhat: AGP-hez mérten szükségtelenül erős DirectX 10.1-es GPU, halk hűtés, natív HDMI kimenet saját hangcodec-el, és 1 GB memória, igaz sajnos csak DDR2-es modulokból. Valószínű, hogy így sem tudja majd kifutni magát a teszthez használt P4-esben. Vajon mennyivel lesz erősebb, mint a Gainward 7800GS+?

    Elvileg 4670-esből is volt AGP-s, de olyat nehéz lesz találnom...

    GAI 12 éve 18

  • Egy ATI ami tetszik

    Van az ATI-nak pár modellje, ami kifejezetten tetszik nekem, és ez a 4850-es pont ilyen. Még az MSI által készített "szörnyes" matrica sem túl hivalkodó, és passzol a színvilágba. Az egyslotos lapos referenciahűtés jobban néz ki, mint pl az NVIDIA által a 8800 GT-n használt megoldás, és komoly megjelenést kölcsönöz neki, hogy az egész rézből készült. A ventilátor hatalmas hangerőre képes (ezt a bekapcsoláskor megmutatja) de utána teljesen elhalkul. Ezzel párhuzamosan a kártya sajnos iszonyatosan átforrósodik, kb 10 percig teszteltem és tűzforró lett ez alatt...

    GAI 12 éve 15

  • All-In-Wonder

    Második szerzeményem a legendás All-In-Wonder (vagyis TV tunerrel ellátott) széria Radeon 9000-es tagja, mely órajeleit tekintve egy Radeon 9000 Pro-nak felel meg. A 9-essel kezdődő típusszáma ellenére csak dx8-as, alsókategóriás kártyán meglepők lehetnek a BGA tokozású memóriák. A DVI kimenet is ritka volt még ekkoriban, főleg hogy analóg csatlakozó nem is fért a kártyára a TV tuner miatt. Összességében ez egy igencsak minőségi kártya, és szerencsére működik is.

    GAI 12 éve 2

  • Legenda vagy közellenség?

    Az ATI kártyák beszerzését talán nem is lehetne méltóbb ponton elkezdeni, mint annál a modellnél, amellyel az ATI a legnagyobb csapást mérte az NVIDIA-ra. A Radeon 9700 Pro nem csak hogy hamarabb jelent meg az FX kártyáknál, de jóval gyorsabbnak is bizonyult náluk. Ennek 3 fő oka volt: hatékonyabb dx9 megvalósítás, 8x1-es pipeline felépítés (az FX-ek 4x2-jével szemben) és 256 bites memóriabusz. Emellett jóval kevésbé is melegedett, amit a nem túl nagy méretű (de egyébként a mai napig tökéletesen üzemelő) hűtés is mutat. A Radeon 9000-es széria járult hozzá leginkább az ATI máig is népes rajongótáborának kialakulásához, az NV hívők pedig okkal gyűlölik. A tesztből majd kiderül, hogy valójában mennyivel is gyorsabb az FX-eknél. Sajnos ez a példány tipikus "vaterás nepperkártya" vagyis reklámújsággal kitömött dohányfüstszagú dobozból került elő, és gány módon való tárolásból eredő karcok és házibarkács forrasztások találhatók rajta... ennek megfelelően pedig nem is működik.

    GAI 12 éve 24

  • Van egy ATI-m :D

    10 nap híján 1 éve jelentettem be a tervemet a nagy NVIDIA-s cikk megírásáról, ami akkor még csak egy merész ötletnek tűnt, de azóta már valóság lett belőle. Akkor mindössze egy alap GF2MX400-al indult a gyűjtögetés, most pedig a kezembe akadt egy nem kevésbé érdektelen ATI Radeon 9550-es modell :) Sosem foglalkoztam ATI kártyákkal, de felmerült bennem az ötlet, hogy meg kéne írni a cikkem ATI-s párját... Persze ez így előre tekintve még extrémebb tervnek tűnik, hiszen egyrészt ATI kártyából több van (hiszen régebben kezdték a bizniszt, mint az NVIDIA), másrészt a ritkább példányokat valószínűleg még nehezebb lenne beszerezni. De újra feléledt bennem az alkotási vágy :D Úgyhogy még az is lehet, hogy egyszer csak a piros oldalról is lesz egy cikk. Mi a véleményetek róla? :Y

    Addig is lőttem egy fotót erről a 9550-esről. A gyártóját nem sikerült megállapítanom, de az Elixir RAM-ok nem sok jót sejtetnek...

    GAI 12 éve 14

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.