2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • SLI vs Crossfire tesztkonfig

    Régóta tervezem már egy SLI vs Crossfire cikk megírását, de hatalmas anyagi ráfordítás igénye miatt mindeddig nem lett belőle semmi. Pedig a gyártó-specifikus több GPU-s megoldások korszakának (elvileg) lezárultával érdemes lehetne a dx9-10-11 érát végignézni: melyik technológia skálázódik jobban 2-3-4 GPU-val, illetve mire képesek a régebbi csúcsvasak párba kötve? A dx12-es multi-GPU varázsolás már kimaradna, az már nem az én világom, elhaladt mellettem az idő :D

    Mint általában, úgy most is a tesztkonfig beszerzésével kezdtem a dolgot: ha nem is lesz cikk belőle, de kiindulópontra mindenképp szükség van. Az előző postban bemutatott Core2-es rendszernél persze erősebbre volt szükség. Most egy jó kis 1366-os rendszert fogok használni. Vicces belegondolni, hogy ez már egy 9 éves platform, de az aranyáron mért 2011-es vasokon kívül még mindig lever mindent. Ennek megfelelően persze tartja is az árát, de azért sikerült egy lapot szerezni, méghozzá az MSI X58 Pro-E személyében. Ez egy eléggé lenézett, alsóbb kategóriás lap, de így is tud mindent, ami nekem kell: vagyis Quad SLI és 3-way SLI támogatása is van.

    Folytatás...

    GAI 7 éve 13

  • Quad SLI végre beüzemelve

    Mindig is szerettem volna kipróbálni a Quad SLI-t, de valahogy sosem volt rá lehetőségem. Most viszont végre rendelkezésemre áll az összes szükséges hardware elem, de persze nem ment minden zökkenőmentesen.

    Lássuk, hogy miből áll a rendszer:

    - ASUS P5N32-E SLI PLUS alaplap. A lényeg a terméknévben ártatlanul megbúvó "Plus" szócskán van, ami alapján még azt is hihetnénk, hogy az alap P5N32-SLI-nél valamivel jobb lapot kapunk, ugye? Sajnos az ASUS nevezéktanában ez egy irgalmatlan gányolást, két egyáltalán nem egymáshoz tervezett chipset összeházasítását jelenti. Ráadásul nagyon okosan úgy helyezték el a két 16x-os PCIE sínt (ami a Quad SLI beüzemeléséhez kell), hogy a (nem ehhez az alaplaphoz adott, de szintén ASUS-os) SLI híd még véletlenül se érje át a két kártya közötti rést. Sajnos manapság annyira nehéz Quad-SLI képes LGA775 lapot szerezni, hogy jelenleg kénytelen leszek ezzel beérni, mert nem sikerült 780i/790i chipsetes alaplapot szerezni.

    - Core2 Quad Q9650 proci, azaz a majdnem-csúcs Quad. Ez volt a legerősebb, amit hirtelen szerezni tudtam. Bár hivatalosan nem támogatja az alaplap, de a legfrissebb BIOS-al működik benne.

    Folytatás...

    GAI 7 éve 36

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.