2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • ChatGPT: bolondok aranya

    Miután két éjszakát töltöttem az "okos" szöveggenerátor faggatásával, elmondhatom, hogy garantáltan nem tudja elvenni az írók munkáját, mert mire megadod neki a megfelelő instrukciókat, addig akár meg is írhatnád az adott jelenetet és a saját stílusodban pontosan úgy ahogyan elképzeled. Mert az "okos" szöveggenerátor még tucatnyi adat megadása után is téved, mást ír, és semmi stílusa. A másik gond, hogy nincs memóriája. Amíg benne vagy egy adott téma kapcsán a kérdezésében, addig képes az adataidat pörgetni magában, de amint témát váltasz, huss, volt nincs semmi kapcsolata az előzővel. Direkt többször teszteltem, olyan téma kapcsán kérdeztem tőle, amihez oldalakon át adtam meg az információkat és semmit sem őrzött meg belőle. Itt kicsit megnyúlt az arcom, amint elképzeltem, hogy következő alkalommal mindent újra le kell írnom, hogy dolgozni tudjon. A fenéket! Maradok a saját "organikus intelligenciámnál".
    A bolondok aranya az "új" szenzáció. :))

    Algieba 1 éve 15

  • Tavasz a kertben

    Algieba 1 éve 5

  • Itt a tavasz

    Két mai és négy tegnapi kép. Nikon D7500+18-55 mm kit obi. Csak saját célra hétköznapi dokumentumfotók, mert szeretek fotózni.

    Algieba 1 éve 2

  • Beszélnünk kell Magyarországról

    Kiegészítés: Személyes blog bejegyzést fogsz olvasni. Évtizedek óta zavar a kollektív tudat nyomása az elmémen; a hiedelmek, egy szóra redukált sugalmazások, amik rendre hamisnak vagy torznak bizonyulnak. Mert mégis mi Magyarország? És ez most nem politika, hanem egy kérdés, amivel a valóságot próbálom megragadni. Nem tetszik, hogy olyasmibe vagyok belerángatva születési helyem okán, ami tőlem idegen. Remélem, érthető voltam. Nincs más célom a bejegyzéssel mint valamiképpen értelmezni a valóságot, ami persze mindenkinél más, hiszen eltérő hátterű, idegrendszeri felépítésű emberek vagyunk. Ahány ember, annyi valóság és igazság. Nehéz közös nevezőre jutni, de legalább próbáljuk meg. :))

    "Egy ország erejét az államhatalomtól független, cselekvőképes, gyakorlatban használható tudással rendelkező emberek adják. Támogatásuk legjobb módja, hogy hagyjuk élni és dolgozni őket. Ha így teszünk, az ország fejlődni fog. Ez a siker útja."

    Folytatás...

    Algieba 1 éve 32

  • Autonómia vs. automatizmus

    2022 nyarán döntöttem el, hogy változtatok az internettel kapcsolatos viselkedés mintámon, mert észrevettem magamon, hogy képtelenné váltam az összeszedett gondolkozásra. Van néhány dolog, ami fontos számomra, az egyik a tiszta fej, hogy a gondolatok akadálymentesen gördüljenek. Ezért nem iszom alkoholt, nem dohányzom, nem mérgezem az agyamat, de az internet kapcsán óvatlan voltam.
    2005 második felében beszereztem életem első PDA+mobil hibridjét és bár ezzel egy gyerekkori álmomat valóra váltottam, de onnantól fogva internet-függő lettem. Kidobtam tíz évet az életemből, amit aktívabban és produktívabban is tölthettem volna. Megfosztottam magam több ezer élménytől, mert engedtem a félelmeimnek és inkább a biztonságosnak vélt kibertérben töltöttem az időt. Hát nem az, nagyon nem.
    Olvasni kezdtem tavaly: Mary Aiken Cybercsapda; Adam Alter Ellenállhatatlan; Anna Lembke Dopaminkorszak; Cal Newport Elmélyült munka; Volker Busch Használd a fejed!. Ez utóbbit pont tegnap este fejeztem be. (A bejegyzés témájához kapcsolódik egy másik friss kiadvány, Johann Hari Tönkretett figyelem.)
    Volker Busch könyvéből jegyzeteltem ki:
    “A technológiák és az általuk szállított információk okos kiválasztása és óvatos alkalmazása azt jelenti, hogy megőrzünk valami ős-emberit, amit a 21. században sem kellene elveszítenünk: az autonómiát - automatizmus helyett”.

    Folytatás...

    Algieba 1 éve 7

  • Szerszámosláda regényíróknak

    A célorientált karakter a jó történetmesélés, a valódi dráma kiindulópontja.

    A karakter valódi jelleme krízis helyzetben mutatkozik meg.

    Ki a karakter?
    Honnan jön? (A múlt, a tapasztalatok/traumák meghatározzák a karaktert!)
    Mit akar?
    Mi akadályozza meg abban, hogy ezt elérje?
    Mit kell tennie, hogy legyőzze ezt az ellenállást?

    CÉL/SZÜKSÉG/HIBA/VÁLTOZÁS

    Premissza: a történet rendeltetése:
    Erkölcsi tisztaság erősebbé tesz.
    karakter konfliktus megoldás

    Az író meggyőződése, a történet premisszája, amit bizonyítani kell az olvasó számára.

    Az olvasó elvárásai: új információ igénye ( például klasszikus történet új formában), kötődés igénye (ráismerni a hősben önmaga vagy ismerőse valamely vonására), konfliktusrendezés igénye (a hős megoldja a problémát), teljesség igénye (minden kérdés megválaszolásra kerül, a hős minden problémát megold vagy másként áll hozzájuk).

    VÁLTOZÁS=KONFLIKTUS
    KONFLIKTUS=DRÁMA

    konfliktusok:

    személyes, avagy lelki
    személyek közti
    természeti, külső

    bánat és öröm dinamikus váltogatása

    Folytatás...

    Algieba 1 éve 1

  • Valóban az emberiség hasznára vált a technológiai fejlődés?

    A hatodik ipari forradalom előszobájába betuszkolva, ami a kibertérben található, picit idegesen pislog bennem a luddita, hogy "elveszi az AI a munkámat". Részben művészettel foglalkozom, éveket öltem az életidőmből a kreativitásom fejlesztésére, és erre középkorúként a képembe robban, hogy fölöslegesen izzasztottam az agytekervényeimet és gyarapítottam az idegi szinapszisaim számát. A szellemi tulajdon kérdését roppant lazán kezelve, az internetre felpakolt mérhetetlen adathalmazra ráeresztett gépi paraziták hamisan csengő ígérettel csábítják a felhasználókat. Jobban mondva még nem a gép hálóz be, hanem a gépisten teremtői, akik olyan szellemet eresztenek rá a nagyobbrészt együgyű emberekre, hogy félelmetes.
    Visszatérek a földhöz és zöldség termesztéssel fogok foglalkozni. A technológiai fejlődés már nem a javamat szolgálja. És talán soha nem is szolgálta. Itt van a sok technikai eszköz, egy laptopon írok, és a kibertérbe vetem szavaimat, meddő semmibe.
    Majd jön egy forró nyári nap, az elektromos hálózat nem bírja és végre a valóság győz. De szép is lesz. XD

    Kiegészítés, ami hozzászólásban írtam meg, de ide is beillesztem:

    Folytatás...

    Algieba 1 éve 41

  • A szavak jelentése

    "A regény az európai kultúra jelentős szellemi alkotása. Érdekes összefüggés van a regény fejlődése és a társadalmak fejlődése között. A regény szereplői mindannyian Dr. Faust rokonai, és egyformán részei életünknek és álmainknak. Nincs új a nap alatt. Ami az ókori görög polgár tapasztalata volt, az a modern ember tapasztalata.
    Még húszéves sem voltam, amikor rájöttem, hogy a tudatom csalóka, hogy a bennem működő agyi tevékenység ügyes illúziója vagyok, és hogy nem vagyok más, mint egy információtömeg. Valójában a tudatra ébredésem akkor következett be, amikor az agyam számára elegendő információ állt rendelkezésre ahhoz, hogy személyként mutatkozzam be. Természetesen a génjeim által meghatározott fizikai adottságaim is befolyásolták a tudatosságom kialakulását, de engem inkább a külvilágból származó információk alakítottak. Nagyon gyorsan megtelt a fejem a kultúrába ágyazott ősi történetek modernkori változataival. Olyan hősöket vagy típusokat választottam, akikkel azonosulni tudtam. Ki vagyok én? Az a szerep vagyok, amelyik a legjobban szolgálja a túlélésemet. Az emberi faj túlélési stratégiája, amely magában foglalja a kataklizmát, figyelemre méltó. Erről később egy másik cikkben írok, most pedig vissza a kultúra, a regény szerepéhez az életünkben. Isten és a lélek is kulturális gének (mémek), amelyek évezredek óta öröklődnek. Vicces, de én tudom, hogy nincs lelkem, és garantáltan nem vagyok semmilyen égi éteri lény földi hasonmása.

    Folytatás...

    Algieba 1 éve 8

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.