2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Karácsony 2011

    2000 óta idén sikerült a legjobban a Karácsony. Minden a helyén volt. Régen éreztem az ünnepet jellemző egyedi, kellemes érzést. Most teljesen átjárt. Huh, de jól esett. :) Kár, hogy véget ért az ünnep, el is illant a különleges hangulat. Pedig a kellékek még mind a helyükön vannak, a karácsonyi webrádiók is szólnak, ha rájuk kattintok, de sem a kellékek, sem a zene nem hozza vissza a hangulatot, melynek kialakulásához elengedhetetlenül szükséges, hogy sokan, milliók érezzék. Ez, a milliók közös érzése adja meg az ünnepnek az összetéveszthetetlen, egyedi hangulatát. Tudom, miről írok. Határozottan érzem a különbséget, és nemcsak bebeszélem magamnak, hogy a Karácsony több a hétköznapoknál.

    Persze a lelki tartalom mellé az anyagi is társult ételek alakjában. Sokéves rutinomnak köszönhetően sikerült időben elkészítenem a süteményeket. A képen a "csúnya, de finom" diós bejglijeim láthatók. A negyedikből már csak egy darabka volt a fotózáskor. A két mákos nem fért rá a sütőtepsimre. :D A diós bejglim egyedi ízét a kandírozott narancshéj adja. Annyira jól sikerültek, hogy mostanra mind elfogyott. Hat bejglit ettünk meg.

    Folytatás...

    Algieba 12 éve 0

  • Karácsony

    Délelőtt a rádióban egy szuszra mindent elmondtam, amit még mondani akartam Karácsony kapcsán. Beszéltem a család fontosságáról, a reményről, és a megújulásról.

    Szeretem a Karácsonyt. Ezért írom nagybetűvel, pedig tudom, hogy kisbetűs főnév. :D

    Visszatérek a konyhába, mert szervezési csúszások miatt most készítem el a sütemények első adagját, háromféle töltelékkel hókiflit: diós, túrós, szilvalekváros, és a hagyományosnak számító diós, mákos bejgli duót. :)

    Aztán eldőlök és csak pislogok ki a fejemből, élvezem december 24.-nek csodálatos nyugalmát.

    Békés, áldott Karácsonyt kívánok a Ph! szerkesztőinek, olvasóinak és családjaiknak! :))

    Algieba 12 éve 9

  • Jó tudni

    Josef H. Reichholf: A kék bolygó, Bevezetés az ökológiába
    részlet

    "Az élet összességéből 0,03 ezreléket birtokló ember az összes produkció több mint 10 százalékát fogyasztja el - ez az igazi nagyságrend; olyan ijesztő mennyiség, mely tudatosítja bennünk, hogy a Föld is véges. Már rég nem áll minden korlátlan mennyiségben rendelkezésre, ezért nem csoda, hogy az ember nem csupán befolyásolja, hanem többé-kevésbé kizsákmányolja a Földön az összes (de legjobban a termékeny) élőhelyet. A még valamelyest érintetlenül fennmaradt kevéske helyről szól a természet és a természeti erőforrások megóvásáért folytatott világméretű küzdelem. Az, hogy ezek miért nem, illetve miért csupán kismértékben kerültek hasznosításra, magyarázatot ad a természet produkciójának módjára."

    Algieba 12 éve 1

  • Karácsony előtti agresszió ;-)

    12.20. Karácsonyig 4 nap van hátra. Muszáj célra fordulni, és elszántabban haladni a kötelező ünnepi pontok kipipálásával. Ezért délután hattól este nyolcig megtörtem a bejglibe szánt diót. Kemény voltam, kíméletlenül csaptam le a kalapáccsal, repült szerte szét a dióhéj- és bél a szobámban, de nem álltam meg, az utolsó szemet is agyonütöttem. Bőségesen kiéltem agressziómat, és elégedetten sepertem fel a brutális tett szétszóródott bizonyítékait. A dióbelet bezacskóztam és beraktam a hűtőbe. Péntekig vár a sorára, amikor ledarálom, sűrű cukorsziruppal elkeverem, kandírozott narancshéj darabkákkal ízesítem, és megtöltöm vele a bejgliket. Nálam a diós a nyerő. Bár most olyan tömény dióillatban üldögéltem, hogy pár napig tutira nem tudok dióra gondolni. Jóból is megárt a sok. :D

    Algieba 12 éve 0

  • Cikkajánló: A virágok óriása

    „A rafflésia, más néven óriás bűzvirág szinte minden tulajdonsága különleges. A földkerekség legnagyobb ismert virága. Nemzetségének fajai az egyre fogyatkozó délkelet-ázsiai trópusi esőerdők egyik természetvédelmi jelképévé váltak. Nincs levele és szára, csupán élősködő virágai emelkednek ki gazdanövényének hajtásából. Vörösesbarna színe és bőrnemű tapintása éppúgy rothadó, állati tetemekhez teszi hasonlóvá, mint illatanyagai.
    Jókai Mór is az „Egész az északi pólusig” című regényében írt róla: „Az óriási rafflesia, félig gomba, félig virág, melynek átmérője nagyobb emberi lépésnél, levelet sem küldve előre, pattan ki a földből.”

    A teljes cikk a TermészetBÚVÁR magazin 66. évfolyamának 5. számában olvasható el.

    Algieba 12 éve 3

  • Imádlak, internet

    Akartam így késő este egy kis ünnepi hangulatot. Ezért beírtam a googleba: online radio christmas. Az eredmény. Bőséges a kínálat, és szólnak a karácsonyi dalok. :D Internet :R

    Algieba 12 éve 5

  • :-((

    Nem akarok politizálni, mert tudom, hogy tiltott a Ph!-n, de a mai szomorúságom és gyászérzésem oka, hogy tehetetlenül néznem kell, ahogy a lehető legrosszabb jövő van kialakulóban. Pont úgy érzem magamat mint egy értelmiségi 1935-ben, Németországban. :(

    Algieba 12 éve 292

  • Karácsonyi dilemma (frissítve)

    Kilenc nap múlva Karácsony, így ideje célra fordulnom. Hétvégén kitakarítom a házat. Megtöröm a diót. Kedden megveszem a gázpalackot. Szerdán a piacon beszerzem az alapanyagokat a sütéshez, főzéshez. Este begyúrom az első adag hókifli tésztáját. Csütörtökön megsütöm a hókiflit és az első adag pogácsát is. Pénteken semmi mással nem foglalkozok mint a bejglik elkészítésével. Most nem tudom, hogy 2005-ben, amikor 21 darabot sütöttem, hogyan csináltam. Akkor is egyszerre csak hat bejglihez elég tésztát gyúrtam be? Nem emlékszem, hogy extra nagy tésztaadagot osztottam volna szét pl. 12 felé. Hat bejglihez 1 kiló liszt kell. Ez biztos. Idén 12 darab bejglit akarok készíteni, mert 6 darab családon belül könnyedén elfogy. Ami jó, az bizony kapós. :)
    Micsoda dilemmák, hogyan oldom meg a sok-sok sütemény elkészítését. Persze mindig sikerül a mutatvány, de olyan jó előtte hisztizni egy kicsit. Egy kis drámai hatásvadászat után még édesebb a sikerélmény. :D
    Ráadásnak a sütik közé be kell illeszteni a nagy adag töltött káposzta elkészítését. :))

    Folytatás...

    Algieba 12 éve 10

  • Jól látja a dolgokat

    "Igen, én is előszelét érzem az összeomlásnak – egyszerűen a rendszer matematikailag nincs a helyén – és ami matematikailag nincs a helyén azzal nagy baj van.
    Más dolog, hogy az összeomlása követhető matematikailag…

    A tragédia az, hogy az összeomlást okozó állapothoz érdekek fűződnek és ezeknek az érdekeknek megvan az erejük megakadályozni a változást – ám nincs meg az erejük önmagukon uralkodni.

    Mondhatnánk uralkodnak az elnyomottakon, de maguknak nem urai.

    De túl messze megy ez.

    Reménytelennek tartom a problémát globálisan megoldani – túl nehézkes és meghaladja az ember szervezési és együttműködési képességét irányítani valami globális megoldást.

    Azoknak a sorsközösségeknek, akiknek helyzete és problémái is hasonlóak – attól sorsközösségek – maguknak kell keresni megoldást – és amennyire szükséges illetve lehetőségei engedik együttműködve a többi sorsközösséggel.

    Vissza kell menni a gyökerekhez – nem tőzsdében, pénzben piaci huncutságokban hinni – divatos okosságokban reménykedni.

    A gyökerek pedig ott vannak, hogy vannak szükséges dolgok és vannak lehetőségeink és ezeket össze kell hangolni.
    Vagyis nekünk kell megtermelni amire (tényleg) szükségünk van és arra kell szorítkozni amire szükségünk van.

    Folytatás...

    Algieba 12 éve 6

  • Nincs két egyforma

    Évek óta decemberben megnyitom naponta a hópehelykészítő oldalt és legyártok több tucat hópelyhet. :C Egyik kedvenc téli szórakozásom. Igazi kihívás két egyforma kivágása. Eddig még nem sikerült megismételnem egyik hópihémet sem. :))

    Ez itt talán az első hópelyhem 2006-ból.

    Van, amikor ilyen egyszerűeket készítek. Kedvem szerint tépdesem a virtuális papírt. :)

    Leggyakrabban csipkések a hópelyheim.

    Végül egy mozis hópihe, Batman. :)

    Algieba 12 éve 7

  • Menhelyi kutyák

    Algieba 12 éve 17

  • Borbála nap

    December negyedikén van Borbála napja. Az egyik ehhez a naphoz kötődő néphagyomány megtetszett, és mai nap elsétáltam korán virágzó cserjékről ágakat vágni. Az üvegben som és japán birsalma ágai vannak. Egyiknek sárga, másiknak piros virágai vannak. Tökéletesen illenek a közelgő ünnepekhez.
    A néphagyomány szerint, ha Karácsony napjáig kivirágoznak, akkor hajadonként reménykedhetek benne, hogy jövőre férjet találok magamnak. :DDD Persze ilyen tervem nincs, sem 2012-ben, sem később, de egy normális kapcsolat teljesebbé tehetné az életemet.

    Algieba 12 éve 0

  • Kutyasors- és hűség

    Az idei év az önkéntesség éve az Unióban. Ezért én is törekszem rá, hogy valahol hasznomat vegyék, ha már munkanélküliként időmilliomos vagyok. Ahol tudok, segítek. Bár most sikerült túl sokat képzelnem magamról... Nem hittem volna, hogy a kutyamenhelyi önkéntes munka ennyi érzelmi energiát fog kivenni belőlem. Alig tudtam hazajönni, és itthon egyből két órára lekapcsolt a testem és az elmém. A menhelyi munka pont annyira húzós mint például a kórházi betegek ápolása. Jelenleg a békéscsabai menhelyen 216 kutya várja, hogy végre normális élete lehessen, és valaki magához vegye. Annak ellenére, hogy a menhelyi önkéntesek mindent megtesznek értük, amit csak tudnak. Leesett állal figyeltem az odaadó munkájukat, miközben zöldfülűként a kisebb kutyákat dögönyöztem, sétáltattam, majd vizet hordtam a kennelekhez. Én ennyitől kifeküdtem. :( Pedig nem vagyok egy mimóza, és ennyitől tényleg nem szabadott volna teljesen kimerülnöm. Odaadtam a kutyáknak a napi adag érzelmi energiámat, de ez csak csepp lehetett a tengerben és kevésnek is bizonyult.
    A teljes K.O. ellenére értékes és érdekes tapasztalat volt. Jól esett megfigyelni a kutyák viselkedését, hagyni, hogy az egyik kisebb eb az ölembe telepedjen szeretet hiányában, a másik labdázzon velem és így tovább.

    Folytatás...

    Algieba 12 éve 7

  • Nagyszerű csemege

    Feltaláltam a spanyol viaszt.
    Hétfőn voltam egy almafajtákat bemutató előadáson. Ennek hatására almák keringenek a tudatalattimban és egy almás cikken dolgozok, amit majd a blogomba rakok ki.
    Továbbmentem, és ma vettem négy darab szép, Jonagored fajtájú almát. Illat, származási hely alapján választottam. Kizárólag magyar almát vásárolok. Itthon az egyiket lereszeltem és akácmézet csorgattam rá. Összekutyultam a kettőt és megkóstoltam. Ekkor jött a spanyol viaszos felfedezés, hogy az édes alma az akácmézzel nagyon finom. Legnagyobb döbbenetemre, jobban ízlett a kedvenc csokimnál is. :Y
    Tehát mégis csak igaz, hogy a természetes, friss élelmiszerek a legjobbak. :K

    Algieba 12 éve 1

  • Karácsonyi gondolataim

    A téli napforduló jelentős esemény volt minden északi kultúrában. A Nap a látszólagos égi útja során az állatövben érinti a Kígyótartó csillagképben található sötét porfelhőt. A Tejút sávja a világfa/életfa törzse és a sötét porfelhő az odva, amiből megújulva tér vissza a Nap.
    Szinte minden népnek volt napistene és a napistennel kapcsolatos feltámadás története, mert a Nap rendkívül fontos volt az emberek életében.
    Az életfa/világfa Karácsonykor termőágak, örökzöldek alakjában megjelenik az otthonokban. A faágak, a fenyőfa megjeleníti a paradicsomi fát is. A díszei, a dió, az alma, és a pattogatott kukoricalánc jelképezi a jó és rossz tudás fájának gyümölcsét és a bűnbe csábító kígyót. A kígyó kétértelmű jelkép, mert a Kígyótartó a gyógyítás görög istene. A kígyó a vedlésével a megújuló élet szimbóluma, nemcsak a gonosz jelképe.
    A Karácsony a magyar paraszti életben a család, az emberi közösségek alap egységének ünnepe volt. Sokszor mondják, hogy a szeretet ünnepe. Erre mindjárt visszatérek.
    Adni és kapni, akár a légzés, a lelkünk lélegzetvételei. Ha állandóan csak kapni akarunk, akkor befelé lélegzünk és megfulladunk, megpukkadunk. Amikor viszont adunk, jót, akkor kifelé lélegzünk, és megkönnyebbülünk.

    Folytatás...

    Algieba 12 éve 2

  • ...mert van benne led

    2005-től 2010-ig mobilmániás voltam. Kb. 30-40 telefonom volt, mindenféle típus 8 gyártótól. Aztán a mobilmániám elmúlt. Annyira vége, hogy ma már egy fapados mobilom van. A mobil szolgáltatóm nevét viseli és egy sorszámot, 136. Nincs benne színes kijelző, JAVA, mp3, memóriakártya stb. Egyszerű mobil. Oké, ébresztőóra van benne, de már naptár nincs. Telefonálás és sms, ezekre teljesen jól használható. A legjobb tulajdonsága, hogy a bal felső sarkában van egy picike, de erős fényű led. Sokat mászkálok ki-be sötétedés után is a házból a fűtés miatt, és nem mindig kapcsolom fel a külső lámpákat. A piszkos kazánszobában az egyszerű és olcsó mobilt picit sem féltem a portól és a mechanikai sérülésektől. Ha elveszne, az sem lenne hatalmas veszteség, mivel feltöltőkártyás számommal használom. Nagy megkönnyebbülés az olcsó mobil; egy idő után fölösleges stresszforrás a drága kütyü.

    Algieba 12 éve 12

  • Könyvmoly vagyok :-)

    1985 óta vagyok a megyei könyvtár látogatója. Jelenleg a következő könyvek vannak nálam a gyűjteményéből. A kötetek lefedik az érdeklődési körömet. :)

    Gyógynövény-határozó
    Kerttervezés
    Erdészeti ökológia
    A Marostól a Sárrétig
    Az ökokertek növényvédelme
    Fák
    A Kínai cica
    Tökéletes előadások

    A tudás a legjobb valuta. :))

    Algieba 12 éve 4

  • Karácsony jön

    Ma a könyvtárban kirakták egy helyre az ünneppel kapcsolatos kiadványokat. Megálltam a tekerős állvány előtt és végignéztem az ismerős könyveken. Az egyik dekorációkkal foglalkozóba belelapoztam. Bizony, ideje van lassan felkészíteni a lelkemet a téli időszak legfontosabb ünnepére. A téli napfordulóhoz kötődő ünnepkörben az ősök jól kifejezték érzéseiket, vágyaikat. Ugyan a keresztény vallás igyekezett kisajátítani a napfordulót, de sok-sok pogány eleme fennmaradt. Ilyen pl. az életfa, amit ilyenkor karácsonyfának nevezünk.
    Szép és jó ünnep Karácsony. Botorság lenne csak azért megvetni, mert a profitéhes vállalkozások rászálltak.
    Ilyenkor elmerülök csip-csup kedvességekben és Karácsony első napján áhítattal figyelem a csöndet.

    Algieba 12 éve 14

  • Az elitről és a képzésről

    Talán a közszolgálati rádióban hallottam egy műsorban, hogy a jól képzett eliten múlik az emberiség jövője, vagy minimum a hazámé. Homlokomra szaladt a szemöldököm, mert kispolgári, paraszti leszármazottként kinyílik a bicska a zsebemben az "elit" szó hallatán.
    Sokkal jobban szeretném, ha állandó lehetőség maradna a népmesék gyakori fordulata, hogy a szegény ember legkisebb fiából király lesz a saját ügyessége, eszessége, becsületessége miatt. :)
    Az elit sose volt valódi "érték" és sosem lesz az. Botorság az elitképzésben keresni a jövő kulcsát. Az igazi megoldás, a társadalmi mobilitás megtartása és támogatása.

    Algieba 12 éve 13

  • Gombamánia

    ***Ha szeretitek a gombákat, a facebookon is csatlakozhattok a Gombamániához.***

    Elszállt a bizalmam a freeblog irányában. Tavaly átcuccoltam oda, mert kezdtem teletömni a Logout blogomat a gombás írásaimmal. Gondoltam, nagyon pofás lenne egy tematikus blog, keresek neki blogszolgáltatót. Szépen beköltöztem a freeblogra, és egy év alatt sok-sok gombás cikkel gyarapítottam a Gombamániát. Azonban a héten elillant két havi munkám, amit a Google readerből mentettem vissza. Sajnos volt plusz feladatom a visszahozott írásokkal, mert a képek el voltak csúszva, eltűnt a nevük, és a cikkek keresőszavai is, de elveszett a blog megváltoztatott külseje, a kategóriák és jó pár hozzászólás. Amit tudtam visszaállítottam, így látszólag minden szép és jó. Csak éppen a bizalmam lenullázódott és péntek óta a blogom sorsán töprengek. A freeblogból elegem lett. Elképzeltem, hogy egy év múlva valami hasonló hiba következtében fél év munkája illan el... Az elképzeléstől is nagyon ingerült lettem. De valaki figyelmeztetett, hogy a Wordpress is hajlamos bakizni. Aztán kaptam egy újabb javaslatot, hogy ott van még a Blogspot is. Megnéztem, hogy milyen a kezelőfelülete és sikerült azonnal átlátnom, hogy mi merre hány kattintás. Döntöttem, és létrehoztam a Gombamánia új helyét. Ugyanaz a neve mint az előzőnek, hiszen annak folytatása.

    Folytatás...

    Algieba 12 éve 13

  • Téli madáretetés

    Itt van ismét a fagyos, hideg időszak, így el lehet kezdeni a vadon élő madarak téli etetését. Akár tejes dobozból, nagy műanyagflakonból is lehet etetőt készíteni. Fontos, ha már egyszer megszokták a gondoskodásunkat a madarak, ne gondoljuk meg magunkat! Különösen a téli zimankóban veszélyes számukra, ha üresen találják az addig biztosan hitt etetőhelyet. Picike testük sok energiát kíván a fagyban, amit meg is kapnak a napraforgómagtól, ha nem felejtettük el feltölteni az etetőt. Kitartó gondoskodásunkért cserébe gyönyörködhetünk bennük. Számomra megunhatatlan a csip-csup életük megfigyelése. Nincsenek kalitkamadaraim, mégis vannak madaraim. :)

    A képen látható cinege megpróbálkozott a mellsáv-felvillantással. A széncinegék mellén, hasán húzódó fekete sáv jelzi a másiknak az erőnlétét. Amelyiknek széles, azzal senki sem kezd ki, mert jól fejen csípi. Gyakran lehet látni a gyors mozdulatot, amint az erős cinkék szétnyitják a szárnyukat és felemelik a mellüket, hogy a másik láthassa a jelzést. Ezzel el is kerülik a fölösleges csipkedést. Azonban a fenti cinke "blöffölt", és az utána érkező madár elzavarta.

    Algieba 12 éve 3

  • Őszi helyzet

    Régen írtam a logout blogomba, mert a facebook és a Gombamánia leköti a figyelmemet. A facebook csak annyiban érdekel, hogy a közösségi dolgaimat ott közlöm. Emiatt érzem fölöslegesnek, hogy a logoutra is írjak személyes bejegyzéseket. Akit érdekel, hogy mi van velem, már régen felvett ismerősének. :) Jó, egy kivétel van, miatta ide is benézek, de nem mindig lépek be, és neki privát üzeneteket küldök. Azonban a logout elveszítette első helyét nálam. Ez így van jól. A Gombamánia igényes blog, sok időt szánok rá. A facebookon való fecsegéssel pedig bőven kielégítem kommunikációs vágyamat. Hol is tartottam? Látszik, hogy egészen máshol jár az eszem, a következő ismeretterjesztő cikkemen, amiben hat kihalás közelébe jutott gombafajról fogok írni. Aztán jön a következő cikk, mert szinte naponta frissítem a blogomat. A tempó miatt érthető, hogy nem marad erőm a logoutra is.
    Oké, most adtam egy életjelet, plusz írtam két topikba. Mindenki boldog. :))

    Algieba 12 éve 3

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.