2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Temetőben voltam

    Negyedévente meglátogatom szeretteim sírját. A temető látványa elgondolkoztat és segít letisztázni a céljaimat. Egyszerre megnyugtató és zavaró, hogy az élet véges. Egyrészt jó tudni, hogy egyszer letehetem a terhemet, másrészt ott a kérdés, hogy ennek mi a tök értelme volt?! Természetjáróként tisztában vagyok az élet alapvető céljával, ami a puszta fennmaradás. Nincs benne értelem. Egyszerűen létezik és a változó környezeti feltételekhez alkalmazkodva létezik tovább. Csak az ember kezdett el fantáziálni az értelméről és a halálról, talált ki ezerféle istent és folytatást. Pedig az egyed halála a totális megsemmisülés. Nincs tovább. Alapvetően hibás a feltételezés, hogy bármiféle égi miazma letárolja zavaros tudattartalmunkat. Minek? Eleve az állatoknak is van tudata. Tinédzserként vettem észre, hogy a tengerimalacom álmodik, vagyis van egyszerű elméje, aminek szüksége van a pihenésre, regenerációra. Lenyűgözött és egyszeriben megkérdőjelezte az ember különlegességét. A tudat nem egyenlő a lélekkel, aminek létezésében kételkedem. Nincs lélek, se isten. Abszolút gyakorlatiasan állok hozzá a saját haldoklásomhoz is, ami életem utolsó nagy tapasztalata lesz. Aztán megszűnök létezni. Ennyi volt.

    Folytatás...

    Algieba 3 éve 20

  • Depi ellen

    Az esti, hajnalig ömlő könnytengerbe kis vidám szigetet emelt a véletlenül talált klip, ami tökéletesen megjelenítette az egyik gondolatomat, hogy F.Y. posztkomcsi káderek.

    Ez annyira abszurd, hogy nevetek.

    Régebbi kedvencem. Még mindig jónak találom.

    Zseniális! Imádni való. Nyolcvanévesen is vigyorogni fogok rajta, ha élek addig.

    Amikor először láttam és hallottam, potyogtak a könnyeim a röhögéstől. Frenetikus hatással volt rám. Egy nagy klasszikus elképesztően profi kiparodizálása.

    Algieba 3 éve 21

  • Magyarnak lenni szívás

    Mennyi hazug illúzióval traktáltak engem gyermekként, amikről idővel kiderült, hogy egy kicsi-frusztrált nép önigazoló, nagyot mondó meséi. Magyarnak lenni egy pitiáner átverés. Skanzenbe zárt egzotikumok vagyunk a germán, szláv, latin népek közt. A nyelvünk haszontalan, és egyre inkább látom, hogy hiba volt a nyelvújítás. A németet kellett volna hivatalos nyelvvé tenni. Akkor alapból nem létezne az a vágyunk, hogy majd utolérjük Ausztriát, mert egy lenne a két ország. Szart se értünk el a külön utas bohóckodással. Nyomorultak vagyunk. Hányni tudnék a felindultságtól. Átvertek.

    Néhány példa, amikor leszakadt az állam.
    Tinédzser koromban kedvenc íróm Szerb Antal volt, elalvás előtt szívesen olvastam A világirodalom történetét. Aztán megtudtam, hogy hogyan halt meg...
    A női felmenőim boldogtalansága. Hogy soha senki sem beszélt meg semmit, hanem ordibált és duzzogott. Problémamegoldásból helyes mintát egyet sem láttam.
    Iskolai bántalmazás. Mivel későn érő típus voltam és fogalmam sem volt a helyes érdekérvényesítésről, tortúra évekig.
    Lelki-testi állapotok. Tömény szomorúság. Nem csoda, hogy csak piával tudjuk elviselni a létet. (Én nem iszom.)
    A himnusz. Miért kell folyton nyomasztani az embert?!?
    Egymás elárulása 10 forint előnyért. 42 éves koromig mindig találtam mentséget mások aljas tetteire. Aztán leesett, hogy gecik.

    Folytatás...

    Algieba 3 éve 224

  • Tíz májusi fotóm 2021-ben

    Hat a Canon PowerShot A630 képei, az elsőt és a nyolcadikat a Nikon D7500 18-55 kit objektívével lőttem, míg a kilencedik és tizedik a Galaxy Note 4 kamerájának a tesztfotói.

    Folytatás...

    Algieba 3 éve 1

  • Két hete ismét munkában

    Két hete, hogy kiszabadítottam a retro telefonok vitrinjéből az egyik helyi GSM boltban. Az elsődleges mobilom lett, mert hibátlan, tökéletesen működik. Persze az akkuideje lehetne jobb, de júniusban kap egy powerbankot. Ha munkanap közben megéhezik, enni adjak neki. Órákon át nyomkodom, piszmogok rajta a tollal, még szép, hogy gyorsan lemerül. Most is itt van kéz közelben. Azon töprengek, hogy nem taszítom le trónjáról a Note 9-cel, hanem társának egy kisebb méretű S szériás modellt kap. Valami abszurd mód vonz a klasszikus formája és a tudása bőségesen elegendő nekem. Minő csodás álom két Samsung zászlóshajót egyidőben birtokolni és használni. De a Galaxy Note 4 marad a főnök.

    Algieba 3 éve 8

  • Algieba és az öreg zászlóshajó

    Hat napja van nálam és beköltözött az ingzsebembe, a helyre, ahol munkanapokon az elsődleges phablet tartózkodik. Nem terveztem teljes szolgálatba állítani, aztán mégis beleraktam a fő számomat. Túlságosan tetszik. Más érzés felvenni mint a Mi 9 Litét, ami szintén gyönyörű, de a Note 4 mégis csak Note. Van saját karaktere. És nekem mindig is bejöttek a tollas okostelefonok. Örök kedves emlékek a SE P800 és P990. De azokkal ellentétben már jóval korszerűbb, nagy kijelzős készülék. Jó ránézni és kézbe venni. Annyira jól néz ki, hogy kizárólag ultravékony, átlátszó szilikon tokot tennék rá, ha kapható lenne. Egy üvegfóliát kapott, ami a finoman ívelt kijelzőjén kissé furán áll, de legalább ad némi védelmet. Egyébként nem volt nagyon karcos. A fémkeretén, ami masszív érzést ad a készüléknek, csak szolid kopásnyomok vannak. A vékony, de jól illeszkedő műanyaghátlap a bőrhatású felületének köszönhetően tapad a tenyérhez. Nem csúszik. Nem kell attól tartanom, hogy szappanként kipattan az ujjaim közül, ami a Mi 9 Liténél reális veszély. Bár azon rajta van a gyári szilikontokja, ami védi, de ugyanakkor teljesen elfedi gyönyörű üvegburkolatát. Valamit valamiért. Szerencsére a Note 4 stabilan fekszik a tenyeremen, szinte büszkén mutogatja magát.

    Folytatás...

    Algieba 3 éve 5

  • "Írástudó óriás"

    Abszolút érzelmi döntést hoztam, amikor megvettem a Samsung Galaxy Note 4-est ma kora délután.
    2014-ben jelent meg, abban az évben vásároltam meg, így májusban, a Nokia Lumia 520-ast, ami négy éven át szolgált. Életem eddigi legjobb telefonja volt, hiába számított fapados okostelefonnak. Sajnos 2018 októberében végleg tönkrement. Most pedig itt van negyven centire a bal kezemtől az íróasztalomon 2014 egyik zászlóshajója, egy komoly üzleti phablet. Olyan szeretettel simogatja a tekintetem, ahogy az egy kütyü bolondnál teljesen normális. Fülig ér a mosolyom. (Bármeddig is bírja, akár már holnap kileheli lelkét, nem érdekel. Persze ez ne történjen meg, maradjon működőképes.) Megszerzésének pillanata örökre beleégett a memóriámba. Imádom. Szegény Mi 9 Litét arrább "dobtam", a tévé előtt hever a töltőjén lógva. A helyén fekszik a Note 4 és bitang jó ránézni. Pedig a Xiaomi bevált, remek munkás telefon, megbízhatóan működik, de mégsem tudta tartósan megragadni a kütyübolond szívemet. Ilyen a szerelem, totál kaotikus és mindig az igazira vár. A Note 4 közel van az eszményihez.

    Folytatás...

    Algieba 3 éve 24

  • Szabadvers a mai napra

    Nehéz feladvány volt és belebuktam.
    Nem tudtam zöld ágra vergődni anyámmal.
    Semmi idilli nem volt a kapcsolatunkban.
    Szomorúan nézem a sok virágot.

    Algieba 3 éve 4

  • Társadalmi felelősségvállalás, az vajon mi?

    A járványhelyzet engem is negatívan érint, csökkent a bevételem, szűkösen élek, plusz stressz van rajtam. Azonban a brit Covid variáns még jön-megy a társadalomban és sokkal genyább mint a tavaly fertőző alap vírus. Mire észleli magán az ember az életveszélyes oxigénhiányt és mentőt hív, addigra a tüdeje tönkrement és kicsi az esélye a túlélésre. Ezért halnak meg a korosztályomból is, a negyvenesek közül többen a Covidba. Ugyan tényleg sokan kaptak már oltást (én nem), de sokaknál még nem alakult ki az immunválasz. Valamint szerintem erősen túl van becsülve a Covidon rejtve átesettek száma. Nagyon korai a lazítás. És az emberek totálisan megőrültek. Olyan jövés-menés volt szombat este még az én csendes kisvárosomban is, hogy nem hittem a szememnek.
    Öt éves korom óta gondolok a halálra, olvastam könyvet, amit szakorvos írt a halál módjairól, például infarktus, rák, baleset stb. Így jól tudom, hogy a nagypofájúak, akik még nem szaladtak bele a Covid súlyosabb lezajlásába erősen túlbecsülik saját tökösségüket és lekicsinylik a vírust. Ami valóban kicsi, de veszettül hatékony. Engem nem nyomaszt az újabb veszélyforrás, de nem vagyok ostoba, hogy alábecsüljem a megfulladás kínját, amivel a kétoldali tüdőgyulladás jár.

    Folytatás...

    Algieba 3 éve 60

  • Mielőtt meghalok lesz egy Samsung zászlóshajóm

    200 dpi

    Havi használt gsm bolti látogatásomat ma megejtettem. Két kézzel szorongattam a kütyümániám torkát, hogy engedje el a pénztárcát és ne vegyen még egy phabletet. A Mi 9 Lite jó választás volt, nincs szükségem újabbra. Persze a kütyümániám nyüszített, bokán harapott és síró smájlivá változva adta vissza a kikért Edge pluszt. :DDD Jaj-jaj. Ugyan sikerült győznöm, de csak csatát nyertem. Még idén biztosan lesz a kezemben Samsung zászlóshajó. :))

    Egyébként melyiket ajánlanátok? Ki melyiket használta? Mik a tapasztalatok?

    Ui.: A zászlóshajó birtoklása nem létszükséglet számomra. Egzotikus gyümölcs, ami nélkül lehet élni. A sóvárgás a csúcstechnika iránt szimpla hóbort nálam. Bár tény, hogy egyetlen egy technikai eszköz érdekel igazán, az "okostelefon".
    A havi fotóválogatásomnál ott van, hogy mivel fotóztam. Van kompaktom és tükörreflexesem is. :)

    Algieba 3 éve 48

  • Algieba, kettőscsillag az Oroszlánban

    200 dpi

    Az Oroszlán a tavaszi égbolt ura, könnyen felismerhető csillagkép, amiben az egyik legszebb kettőscsillag található, a Gamma Leonis, Algieba. A képen sikerült megörökíteni a Rák Jászol nevű csillaghalmazát, a Hydra főcsillagát, az Alphardot, a Bereniké haját.
    Ha derült égen megtaláltad az Oroszlánt, akkor tőle balra lefelé látni fogsz egy kékesfehér csillagot, ami a Spica és a Szűz főcsillaga. Ha innen felfelé tekintesz balra és fényes, narancs csillagot pillantasz meg, az az Arcturus, az Ökörhajcsárból. Ez a három csillagkép a tavaszt jelzi. Mindig szívesen gyönyörködöm bennük.

    Algieba 3 éve 2

  • Csillagfotók mobillal

    Felkaptam a Mi 9 Litét, a tripodot és kimentem az udvarra pár tesztfotót lőni. Két éve, március 28-án a Lumia 925-öst vittem az ég alá, hogy megtudjam lehetséges-e mobillal csillagokat fotózni. A maximális ISO és záridő láthatóvá tette az éjszakai égboltot. A sokkal újabb phablet még jobb fotókkal lepett meg. Itt is ugyanannyi volt mindkét érték, vagyis 3200 és 4 másodperc. Sokkal szebbek a képek. Bár az állvány is sokat segített. Elégedett vagyok.

    200 dpi

    200 dpi

    Folytatás...

    Algieba 3 éve 7

  • Phabletekről

    A képen látható trióból mindhárom működik, a jobb oldali HTC Wildfire S 2011-es és a bátyám egyik régi mobilja volt, a bal oldali Huawei Y3 II 2016-ból ismerőstől landolt nálam mint nyugdíjazott készüléke. A középső a Nokia 2.1, ami hasznos igáslovam volt, amíg a 10-es frissítéssel a gyártó szinte lenullázta a használhatóságát.
    Kicsit fura, hogy kütyümániám ellenére a 2010-es trendforduló elrobogott mellettem és évekkel később váltottam Androidra. Ez azért is lehet, mert nem városhoz, irodához vagy tech szektorhoz kötött munkám/életvitelem van, és bár vonzanak a kütyük, de nem fontosak számomra. Legyen megbízható, tegye a dolgát, ne legyen kényes és kész.

    Folytatás...

    Algieba 3 éve 9

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.