2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • A nemzeti jövő

    Algieba 4 éve 2

  • Máshol van a baj

    Kb. 7,5 milliárd vagyis 7500 millió egyedből áll a globális populációnk. Ha tízezrével szedné az áldozatait naponta a vírus összesítve, akkor sem kéne fosnia a fajunknak ettől a kis rosszcsonttól. Persze fontos a megállításához az önkéntes szobafogság, hogy ne adogassuk egymásnak, de ez még smafu a pestis járványhoz vagy ahhoz az iszonyatos ember veszteséghez mérten, amit a 20. század háborúi során elszenvedett Európa. Pöpet elkényelmesedtünk és elhülyültünk. Szerintem nem ez az új koronavírus a fő baj. Valójában egészen máshol keresném a válság okait. Megyek gondolkozni.

    Algieba 4 éve 47

  • Kora tavaszi fotóim

    Algieba 4 éve 2

  • Technológiai plafon, avagy low end élet high end ígéret...

    Akik velem együtt a 70-es évek második felében születtek, fiatal felnőttként élték meg a mobiltechnológia felfutását Magyarországon. Sőt gyerekként láthatták az első mobilokat, a táska méretű hordozható Ericssont, Motorolát. Aztán utóbbi cég kiadta 2000 körül az apró, kagyló V50-est, ami igazi státuszszimbólum volt. Nekem is jó emlék a Motorola, mert az első FM rádiós mobilom a babapiskóta alakú V2288. Majd jött a Nokia aranykora, leesett állal bámultam rokonom kezében az elegáns, kecses, apró 6510-est. 2002-ben jött ki, akár a cég első színes kijelzős Symbian rendszerű okostelefonja a 7650. Ezek a mobilok nem tömegtermék voltak. Elég borsos volt az áruk. Én tökéletesen megvoltam akkoriban valamelyik Alcatel mobillal.

    Folytatás...

    Algieba 4 éve 1

  • Másik valóság

    Bementem a helyi műszaki nagyáruházba megnézni az új Samsung szériát. Valószerűtlenül drága a Galaxy S20 Ultra 128GB, 485 ezer. A tavalyi csúcs társa S10+ 128GB 250 ezer. A méretét tekintve valóban tökéletes S10e 128GB 190 ezer. Ez utóbbi még tetszik is, de ennyi pénzt semmiképpen se adnék ki telefonért. 90 ezerért bőven nagy kínálat van olyan mobilból, ami oda-vissza minden elvárásomat teljesíti. Érthetetlen, hogy miért szálltak el az árak. Senkitől se irigylem a drága mobilját. Akinek pelyva a pénz vegye-vigye, használja boldogan. Csak emlékeztető, hogy annak idején egyik szívem csücske, 2015-ben az S6 230 ezer volt. Pár évvel később 3GB/32GB az Alcatel egyik olcsó mobilja, és újonnan pont annyiba kerül mint a mostani használt ára az egykori prémium Samsungnak. Mennyire észszerű a magyar bruttó átlagbér dupláját kiadni egy eszközért, ami nevetségesen rövid idő alatt jelentős értékvesztést szenved el?
    Ezek a mobilok nem abban a valóságban vannak, ahol én élek.

    Algieba 4 éve 24

  • Szülinapomra...

    Nem vettem meg a Samsung Galaxy S6 Active okostelefont, csak ígéretet tettem, hogy pár nap múlva visszatérek az árával, ami kb. lehetetlen vágyálom, mert se munka, se pénz. Pedig imádom a ritkaságokat, és majdnem szereztem ismerőstől S6-ot, de megtartotta tartalék telefonnak.

    Algieba 4 éve 6

  • Göncölszekér-Nagy Medve

    Hétéves voltam, amikor apámtól megkérdeztem, hogy melyik a Göncölszekér? Az első csillagalakzat lett, amit megismertem az éjszakai égbolton. Aztán észrevettem a Nagy Medvét is. Haloványabb csillagok rajzolják az égre a teljes figurát, amit sikerült a Lumia 925-tel lefotózni.
    1992 júniusában Orfű felett táboroztam vándortábor kapcsán. Az egyik tanárnő megkérdezte tőlem, hogy látom-e a kettős csillagot a Göncölszekérben? Akkor jöttem rá, hogy romlott a látásom, mert nem tudtam észrevenni az Alcor-Mizar optikai kettős csillagot. A tanárnő hozzátette, hogy a távoli múltban ezzel tesztelték a római légióba jelentkezők látását. Azért 10x50-es binokulárral számtalanszor gyönyörködtem a két csillagban. Sajnos a csillagkép mélyég-objektumai, a galaxisok megfigyeléséhez komolyabb távcső kell és fényszennyezés mentes égbolt.

    Algieba 4 éve 0

  • Nahát

    Időnként bemegyek a helyi áruházba megnézni az okostelefonokat, hogy ne csak fotón lássam a friss modelleket. Legnagyobb meglepetésemre a felújított pulton ott van a Huawei Mate 30 Pro is.

    Aztán két LG mobil segítségével ismerősömnek megmutathattam az oled és ips kijelzők közti különbséget.

    Algieba 4 éve 2

  • Nyári csillagképek téli hajnalon

    Kora reggel kimentem az udvarra a felhőzet elvonulása után ránézni az égre. Jól tettem, hogy nézelődtem, mert pont elcsíptem az egyik műhold felfénylését, majd örömmel nyugtáztam, hogy teljes egészében látom a Nagy Nyári Háromszöget. A fenti csillag a Vega a Lant csillagképből, a bal oldali lenti a Deneb a Hattyúból és a jobb oldali lenti az Altair a Sasból.

    Átmentem az udvar másik szegletébe, hogy a keleti irány után a délire lássak rá. Ismervén a csillagképek kelését és nyugvását tudtam, hogy a Skorpiót is látnom kell. Sajnos az akácfák ágai közt bujkált legfényesebb csillaga az Antares, de sikerült az egyik képen pont elcsípnem. Ráadásnak egy icipicit a kamera rögzítette a színét is, hogy nem fehér, hanem vöröses.

    Ugyan nagyon messze vagyok attól, hogy amatőr csillagásznak nevezzem magamat, de mindig is érdekelt az égbolt és szívesen gyönyörködöm benne.

    Algieba 4 éve 1

  • Téli csillagképek

    Este nyolc előtt kimentem az udvarra és a veranda egyik oszlopának nyomva a bal könyököm készítettem pár képet a téli égbolt csillagképeiről a Lumia 925-sel. Sajnos semmilyen ügyeskedéssel sem fér rá egy képre a Téli Hatszög mind a hat csillaga. A Capella hiányzik.

    A második képen az Orionra fókuszáltam, mert mostanában többször szerepel a hírekben a bal vállát jelző csillaga, a haldokló, vörös szuperóriás Betelgeuse.
    Egyik kép 2 másodperces zársebességgel, a másik 4 másodpercessel készült.

    Algieba 4 éve 4

  • A csecsemő kilónkénti ára

    Alapvető tény, hogy amiből sok van, annak csökken az értéke, és emberből, belőlünk nagyon sok van. Mivel mindent a pénz mozgat, piacgazdaság van, legkésőbb az embercsemete a munkaerőpiacra kilépésekor szembesül a kilónkénti árával. Ezt roppant egyszerű kiszámolni, az éves jövedelmet el kell osztani a testsúllyal. Azonban egy csecsemőnél más szempontok alapján lehet meghatározni a kilónkénti árat, a szülők jövedelme és vagyoni helyzete alapján számolandó ki. Mivel U alakú a magyar társadalom születési görbéje, vagyis a felső-középosztály és a nyomorgó alsó sokasodik, így nem nehéz megsaccolni, hogy előbbiek csecsemőinek igen magas a kilónkénti ára, míg a másik csoport utódainak rendkívül alacsony, néha a nullához közelít.

    Algieba 4 éve 19

  • Hidegpárna alatt

    Algieba 4 éve 3

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.