2022. január 28., péntek

Gyorskeresés

Így néz ki a wasabi

Írta: | Kulcsszavak: japán . wasabi . hal

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Bevallom, Japánban töltött éveim alatt nem fektettem sok energiát abba, hogy minőségi wasabit fogyasszak, pedig általában heti 2-3, nem feltétlenül sushiból álló étkezés része volt ez a növény. Néhány étteremben, illetve piacon láttam néha az Izu-félszigetről, Japán nagy wasabi termelőhelyéről származó misho és mazuma wasabit, előbbi kilója azonban általában 10 ezer, utóbbi 25 ezer yen (rendre kb. 27500 és 68900 forint) környékén mozgott. Nyilván nem kell kilós kiszerelésben venni, hiszen a kisebb példányok tömege akár 30-40 gramm is lehet, mely éppen elég két fő egyszeri étkezéséhez, de valamiért akkor nem mozgatott meg ez az egész.

Pár nappal ezelőtt azonban kerültünk egyet asszonnyal a tajvani Alishan felé, s útközben, teljesen véletlenül botlottunk bele wasabit terítő árusokba Fenqihu utcáin. Turistás helyről általában vonakodva veszek bármit is, hiszen infinitezimális utánajárást követően mindig kiderül, hogy a turistacsapdától számított max. 2 kilométer sugarú körben meg lehet venni ugyanazt féláron, kétszer olyan jó minőségben.

Kisebb méretű wasabik.

Ezúttal azonban egy, a wasabitermesztéssel gyanúsan képben lévő eladóval akadtunk össze, illetve a néhány perces beszélgetésünk erre engedett következtetni, úgyhogy végül beadtuk a derekunkat és beruháztunk egy 35 grammos példányba, rendkívül jutányos 200 tajvani dollárért (kb. 2240 forint).

Vannak wasabifajták, melyeknek nem minden része ehető, illetve meg lehet enni, de nem nyújtanak túl kellemes kulináris élményt. A mi változatunknak a leveleit leszámítva minden része hasznosítható volt, így a nyilvánvaló wasabi paszta mellett a növény gyökerei levesbe kerültek (bár olvastam, hogy páran a leveleket is beküldik a levesbe).

A wasabivásárlás lehetősége természetesen 5 napos utunk első napján jött szembe, s mint köztudott, a wasabi egy módfelett kényes jószág, így a kedves eladó már eleve egy benedvesített újságpapírba csavarva adta át, melyet aztán naponta cserélhettünk. Egy ízben például hűtő sem volt a szállodai szobában, úgyhogy a recepción hagytuk újdonsült kedvencünket. Mások ékszereket, útlevelet stb.-t tartanak a recepción, mi wasabi-t... Néhány nappal később, hazaérkezésünket követően merült fel hát a jól megutaztatott wasabi elfogyasztásának gondolata, úgyhogy kivonultunk kedvenc halpiacunkra némi halér'. Egy jó adag, friss lazacnak, tonhalnak és Rachycentron canadumnak nincs párja, úgyhogy vettünk is mindháromból.

Lazaccafatok, (鮭魚, guī​yú) melyekből a vevő kérésének megfelelő mennyiséget szelik le, de természetesen jó pénzért az egész darab is vihető. A kép jobb oldalán látható a sügéralakú dolog (海鱺, hǎilí).

Tonhal, melyet a kihelyezett tájékoztató is megerősít. (鮪魚, wěi​yú)

Az étkezés csúcspontját azonban természetesen a frissen reszelt wasabi jelentette. A wasabi pürésítésére Japánban (természetesen) "acél cápa" (鋼鮫, haganezame) néven külön célszerszámok is vannak, én azonban - eseti wasabifogyasztóként - a jól bevált gyömbérreszelőnél maradtam. A wasabi persze igényelt némi gyengéd pucolást, így például késsel levágtam a gyökereket és leveleket, majd könnyed, pikkelyezéshez hasonló mozdulatokkal lemunkáltam a wasabi héján lévő keményebb részeket, illetve megformáztam a wasabi végét, hogy könnyebb legyen elkezdeni reszelni. Hámozni nem szabad, mert túl sok wasabi megy kárba, illetve alapos mosás után a héj egyébként is fogyasztható minden további nélkül.

Wasabink, feldolgozást követően.

Korábban. főleg top éttermekben már ettem valódi wasabit, úgyhogy nem ért meglepetésként az "ipari" wasabihoz képest jóval enyhébb, kevésbé orrüregmaró növényi íz, itt sokkal inkább a saját, otthoni feldolgozás és fogyasztás lehetősége hozott lázba.

Rizsa, halak, szójaszósz, a wasabi és asszony remek miso levese.

Nem mondom, hogy most aztán a japán ételek kedvelői azonnal kezdjenek wasabi termesztésbe, felvásárlásba (én se fogok), mert nem feltétlenül éri meg a felárat, pláne Magyarországon, ahol azért ritkán botlik az ember wasabiba a piacon. A tormából készült, színezett, fűszerezett wasabi így inkább csak az irdatlan mennyiségű szemét miatt szentségtörés, de ne gondolja senki, hogy Japánban a legutolsó késdobáló is valódi wasabit szolgál fel és a wasabi-kópia, csupán a léha nyugat gyenge kísérlete e nagyszerű növény utánzására. Nem... Olyannyira nem, hogy Japánban sincs elég valódi wasabi, így, akinek ilyesmire fáj a foga, annak Japánban is nagyra kell nyitnia pénztárcát.

Hozzászólások

(#1) nemlehet


nemlehet
őstag

Az igazi wasabi tényleg nagyon finom aki tudja kóstolja meg egyszer. Meglepő, hogy torma íze van, de nem tekeri meg az orrjárataidat egészen új élmény tud lenni.

Amúgy nem tudod hogy miért ennyire hiánycikk a wasabi? Ennyire nehéz termeszteni? Vagy csak a japánokra jellemző hagyománytiszteletbe öltöztetett sznobéria hogy már pedig csak így lehet wasabit termeszteni, tehát az ipari módszerek nem jöhetnek szóba?

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

(#2) e-newsee válasza nemlehet (#1) üzenetére


e-newsee
addikt

Amennyire én tudom, elég kényes a termesztési körülményekre. De nyilván benne van a tradíció is, hiszen a fajtanemesítés kitolhatná a határokat, de arra meg nem biztos, hogy vevők a japánok.
Én amúgy ezt találtam a témában:
[link]
Ha ez igaz, akkor a hazai torma valóban egyszerűbb. Elég, ha abból indulok ki, hogy mi úgy szoktuk szaporítani anno, hogy a levakart héját, vékony gyökereit, stb-t (tehát a "szemetjét") elástuk a kert sarkában, és következő évben gyönyörűen kihajtott egy jó nagy bokorral. (A virágjának az illata valami nagyon durván émelyítően édes. Olyan, mintha egy mézesbödönbe szagolnál)

[ Szerkesztve ]

"Csak egy olyan töltött édesség van, ami megoldja az élet problémáit, és az az Oreo." /Sheldon Cooper/

(#3) Samus


Samus
addikt
LOGOUT blog

Azt a miso levest én is meglóstolnám. Gyorsan utánanéztem, egy rakat olyan hozzávaló van, amiről még nem is hallottam. Gyakorlatilag a zöldhagyma kivételével mind az :D

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#4) adlersson válasza nemlehet (#1) üzenetére


adlersson
tag

Ahogy olvastam, rendkívül igényes növény, folyamatos hűvös időt (5-25 fok fajtától függően), árnyékot, vizes talajt igényel, magról szívás szaporítani, a legtöbb tradicionális fajta, pl. az írásban említett mazuma és misho különösen fogékony különféle fertőzésekre is, előbbi ráadásul évekbe telik, mire beérik. Szóval ezek tükrében nem tudom, mennyire lehet iparosítani, sokak kedvét szerintem már az is elveszi, hogy túl igényes, nagy kezdeti befektetést kíván, meg vannak "fontosabb" növények, amelyeket egyszerűbb termeszteni és gyorsabban hoz hasznot is.

Itt egy elég átfogó írás a termesztéssel kapcsolatban.

毋捌食過豬肉,嘛捌看過豬行路。

(#5) hokuszla


hokuszla
aktív tag
LOGOUT blog

[ultimate wasabi guide by jani]

8700 16GB 1050Ti 256+1024GB

(#6) Cucuska2


Cucuska2
őstag

Hogyan kell enni az öt tálnyi ételt, ami kint van az asztalon? Fogsz egy haldarabot, belemártod a szójába, tetejére kensz kis wasabit, vagy mi a sorrend, hogy?

Rock and stone, to the bone! Leave no dwarf behind!

(#7) adlersson válasza Cucuska2 (#6) üzenetére


adlersson
tag

Hivatalosan előbb rárakod a wasabit és utána mártod bele a szószba, anélkül, hogy a wasabit belekevernéd, mert megváltozik az íze. Utána a szójaszósz lerázása nélkül, kicsit közelebb hajolva rakod az arcüregedbe.

De nem vagyok sznob, a legtöbb Japán se cerebrál szertartást sushievéskor, úgyhogy hacsak nem közvetlenül a séf előtt eszed, úgy tök mindegy. :DDD A rizst ízlés szerint adagolhatod, a levest meg a végén döntöd rá.

毋捌食過豬肉,嘛捌看過豬行路。

(#8) adlersson válasza hokuszla (#5) üzenetére


adlersson
tag

"Mix it with soy sauce and enjoy" - Hogyan dobasd ki magad egy sushi étteremből kezdőknek. :DDD

毋捌食過豬肉,嘛捌看過豬行路。

(#9) Hieronymus válasza adlersson (#8) üzenetére


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

Egy Japánról szóló filmen láttam, hogy készíti a sushi mester a vendégének a sushikat. Szívesen kipróbálnám.

Nem kellett gondolkodni, mennyi wasabi kell a következő falatra. A mester pontosan úgy készíti el, ahogyan a legfinomabb. Ha szükséges, akkor a halfalatot a munkaasztalán helyben füstöli meg.
Nincs kapkodás. Minden sushi gondos mozdulatokkal készül, egyenként.

„Sohase hagyd, hogy az erkölcsi érzéked meggátoljon a helyes cselekedetben!”

(#10) 5w40


5w40
kezdő

Nem olyan az íze a wasabinak mintha kedvesen orrba térdelték volna az embert az ebédlő asztalnál?

Bármilyen kérdésre, amelyeket felteszünk magunknak az életben, az összes választ megtaláljuk, ha mélyen magunkba nézünk.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.