Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Windows XP (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:19:58

LOGOUT.hu

Windows XP kérdések és válaszok

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#38601) piadex2 válasza piadex2 (#38600) üzenetére


piadex2
senior tag

hello!

úgy döntöttem, hogy csekkolom a ramot.
van ez a memtest 86... meddig kell azt futtatni???
kösz:

piadex2

kontakt: +36 70 502 2167 ; mail, privát

(#38602) brd válasza fatal` (#38597) üzenetére


brd
nagyúr

A kettőnek mi köze egymáshoz? :F Talán a TRIM? A kulturáltabb SSD-k anélkül is jól elvannak. Az alignalast pedig még akár utólag is meg lehet oldani.

piadex2: Elvileg 1 nap legalább, de a durva hibák mar az első pass alatt ki szoktak bukni.

[ Szerkesztve ]

The only real valuable thing is intuition.

(#38603) föccer válasza brd (#38602) üzenetére


föccer
nagyúr

Bár tudom, hogy nem nagy érv, de maradjunk annyiban, hogy a win7 sokkal inkább kihasználja és karbantartja az SSD-t, mint egy olyan rendszer, amihez már nincs lényegi support, és amikor a fejlesztése történt, még a Microsoftnak a legvadabb álmában sem volt az, hogy egyszer a PC-ben "nagy tömegben" kezdenek SSD-ket felhasználni. Ezt mi sem példázza jobban, mint az általad is említett TRIM funkció támogatása. Amiről halkan megjegyzem, hogy igen nagy mértékben növeli meg egy SSD élettartamát és megbízhatóságát. De lehetne folytatni a sort olyan dolgokkal, hogy egy friss telepítés esetén a Win7 gyakorlatilag az összes lényeges beállítást megcsinál magának, míg a WinXP nem.

Így összefoglalva mondhatnám azt, hogy ha SSD-ről van szó akkor a Win7 használata jobb, tisztább, szárazabb érzés, és a Win7-el szemben a WinXP-t használni merő balgaság.

üdv, föccer

Építésztechnikus. Építőmérnök.

(#38604) brd válasza föccer (#38603) üzenetére


brd
nagyúr

Az élettartam kérdése túl van lihegve (egyébként sem túl sok a különbség, mert a legtöbb normális SSD a TRIM-től függetlenül is végez karbantartást magán). Mik azok a lényeges beállítások (nem link, konkrét dolgot írj kérlek, mert nem más véleménye/cikke érdekel, hanem, ha te írod, akkor te is írj példát)? Komolyan érdekel, mert sehol nem találom ezeket, mindenki csak hivatkozik rá (az alignáláson kívül persze, mert azt említettem én is, a töredezettségmentesítés meg ugye kiesik, mert az a minimális, amit az XP csinál, szinte semmi).
Merő balgaság? :D Jó, hogy erről sokan nem tudnak, és megelégedéssel használják így. ;)

[ Szerkesztve ]

The only real valuable thing is intuition.

(#38605) lipi67 válasza brd (#38604) üzenetére


lipi67
veterán

+1 :K

Geri után szabadon:"Mondjuk jó a tökfőzelék is,csak akkora legyen a hús,hogy ne látszódjon mi van alatta!" shteer a vénasszonyokról:"Na igen, kézből végignyalják a plug&play fogsort!"

(#38606) föccer válasza brd (#38604) üzenetére


föccer
nagyúr

Indexelés, lapozófájl áthelyezése, temp könyvtár áthelyezése, hibernációs fájl áthelyezése...

És szerintem nem szabad alábecsülni az élettartamra vonatkozó intelmeket. Sőt! Sajnos az újonnan megjelenő meghajtókba épített lapkák a csökkenő csíkszélesség miatt egyre kevesebb ciklusidővel rendelkeznek. Persze ezt a gyártók egyre hatékonyabb tömörítési és trim algoritmusokkal próbálják ellensúlyozni, több kevesebb sikerrel. Persze lehet felhozni érvként a kontra oldalon, hogy most arról beszélünk, hogy 7 vagy 8 év múlva adja-e be a kulcsot a megható, de vannak olyanok (mint pl én is), aki nem 1 évre veszi a számítógép alkatrészeket, így ez is fontos lehet.

És mielőtt még megkérdezed, nem, még nincs SSD a gépemben. Kb 1/2 éve rágódok rajta, hogy melyiket, mikor, hogyan, de még nem sikerült dűlőre jutnom. Azóta is rengeteg írást olvastam a témában, és ezért is merem ismételten kijelenteni, hogy a WinXP-t ajánlani a Win7-tel szemben biza balgaság. Nem azt mondom, hogy nem lehet XP-t üzemeltetni az SSD-n. Miért ne lehetne? Csak szerintem a Win7 sokkal hatékonyabban kihasználja az SSD tulajdonságai mint a WinXP. Persze csak ezért én sem biztos, hogy megvenném 25k-ért a Win7 HP-t ami ráadásul OEM kiadás is, de ha ez valakinek nem szempont, akkor inkább Win7.

üdv, föccer

szerk: Helyesírás :U

[ Szerkesztve ]

Építésztechnikus. Építőmérnök.

(#38607) fatal` válasza piadex2 (#38600) üzenetére


fatal`
titán

Nem, ha megint egy hibásat tettél be. Főleg, mivel említetted, hogy kettőt cseréltél egyből. Ezért mondtam, hogy egyesével tesztelj, mert lehet, hogy DCben nem működnek, vagy rossz az alaplap.

(#38608) brd válasza föccer (#38606) üzenetére


brd
nagyúr

Na most ezek közül ugye egyiket sem a Win7 magától állítja be (értsd: Win7-en és XP-n ugyanúgy be kell állítani őket)... :U Egyébként az indexelés szintén nem sokat számít (amúgy is balgaság szerintem kikapcsolni, mert igaz ugyan, hogy az SSD sokkal gyorsabb, de az indexelt állapottal az sem veheti fel a versenyt, és igazából nem is jár túl sok írással, csak 1x, de az sem olyan hatalmas mennyiség, hogy GB-okban kellene számolni), a temp az sokat számíthat bizonyos esetekben (de a mai "nevetséges" RAM árak mellett arra amúgy is egy ramdisk ajánlott), a hibernációs-, ill. lapozófile kezelése pedig igazából "feszik" az SSD-nek, tehát felesleges őket átállítani (ha ugyan van hová, és ha nem érdemesebb egyébként is kikapcsolni őket - persze csak ha a felhasználás ezt lehetővé teszi). Én sem egy évre veszem az alkatrészeket, de egy 5 éves háttértároló szerintem nem sok mindenre használható ma már, a kulturáltabb SSD-kre pedig ekkora időtartamra szóló garancia van.
Mire használsz 1 7 éves gépet, vagy alkatrészt ma?
Egyébként igen, tudomásul kell venni, hogy az SSD nem örökéletű, és ennek tudatában kell az esetleges alkalmazása mellett dönteni. Azonkívül, ha egy kicsit is vigyázva van rá (próbálja az ember elkerülni a felesleges írásokat az ésszerű keretek között), akkor, a HDD statisztikák alapján, ki lehet jelenteni, hogy bírja addig, ameddig egy átlagos HDD.

[ Szerkesztve ]

The only real valuable thing is intuition.

(#38609) föccer válasza brd (#38608) üzenetére


föccer
nagyúr

Persze, lehet még húzni, vonni a kérdést. A lényeg az, hogy mind a win7-et, mind az xp-t szépen lehet használni az ssd-ken. A win7 fel van készítve ssd-ből, az xp nincs. A néhány beállítás csak példa volt. Mivel most nem néztem utána, így hirtelen csak ezek jutottak eszembe. De így legalább nem linkektem :)

No, részemről befejeztem az offolást.

üdv, föccer

Építésztechnikus. Építőmérnök.

(#38610) brd válasza föccer (#38609) üzenetére


brd
nagyúr

Nem húzás-vonásról van szó. A megfelelő alignálás, ill. bizonyos SSD-k esetén a TRIM használatán kívül még mindig semmi olyan konkrétumot nem tudott írni senki a Win7 mellett, ami igazolná az XP használat balgaságát SSD-n. (Persze tudom, az alignálás problémás lehet, ha valaki korrigálni szeretné, mert ha nincs meg a megfelelő hozzáértés, fájdalmas művelet lehet korrigálni a partíciók kezdetét.)

The only real valuable thing is intuition.

(#38611) rii


rii
nagyúr

hello

van nálam egy laptop ... rossz serial number-rel
de a gépen van saját

hogy tudom beadni neki a jót?

piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg

(#38612) brd válasza rii (#38611) üzenetére


brd
nagyúr

Pl. így. Ha nem működik ez a megoldás, akkor nem úszod meg a javítótelepítést.

The only real valuable thing is intuition.

(#38613) fatal` válasza brd (#38612) üzenetére


fatal`
titán

Ennél azért vannak lényegesen egyszerűbb módszerek is. :)

[link]

(#38614) piadex2


piadex2
senior tag

hello!

mitől lehet, hogy amikor a hangkártyát tiltani akarom (az eszközkezelőben), akkor a leokézó ablak "nem válaszol" státusba lép, és ott is marad?
Kösz:

piadex2

kontakt: +36 70 502 2167 ; mail, privát

(#38615) brd válasza fatal` (#38613) üzenetére


brd
nagyúr

Tudom, de ez a hivatalos megoldás. ;)

The only real valuable thing is intuition.

(#38616) fatal` válasza brd (#38615) üzenetére


fatal`
titán

Ez igaz. :)

(#38617) brd válasza piadex2 (#38614) üzenetére


brd
nagyúr

Valamilyen bibi valamilyen HW-rel (esetleg a driverével, de ez nagyon ritka ebben a vonatkozásban), vagy sérült valamelyik windows rendszerfile. A Plug and Play szolgáltatás fut? Más HW-t sem tudsz így letiltani? Pl. hálókártya.

The only real valuable thing is intuition.

(#38618) LamerGyuri válasza piadex2 (#38614) üzenetére


LamerGyuri
senior tag

Milyen hangkártya?
Mert szinte mindegyiknek van "utility"-je, és amíg az fut, egyáltalán nem biztos, hogy le tudod tiltani.

"Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen."

(#38619) tsu144


tsu144
csendes tag

Sziasztok! Kezdő fórumozó vagyok itt, a Prohardver-en, de sok jót hallottam már, és remélem, hogy az én problémámon is tudtok segíteni. Nos, adott egy gép, amire nincs telepítve hangkártya, de azért szeretném hangra bírni. Nem én vagyok a rendszergazda a gépen, és nem tudok belenyúlni a driver-ekbe, csak rendszergazdai hozzáféréssel. Win XP ketyeg a gépen. Esetleg létezik valamilyen "pocket" megoldás a hangkártya telepítésére? Köb olyanra, mint a Pocket Firefox. Nem kell telepíteni, csak indítod! Remélem, mihamarabb tudtok segíteni. Előre is köszönöm a válaszokat. Üdv.: Tsu144

(#38620) Sub-ZeRo válasza tsu144 (#38619) üzenetére


Sub-ZeRo
nagyúr

Ha nem vagy rendszergazda, akkor buktad, mert telepítéshez rendszergazda jogokkal kell rendelkezned, vagy is csak telepíteni ő tud. Szóval nem fog menni, esetleg akkor, ha engedélyezve van neked a telepítés, bár gondolom nem, ha pocket megoldásban gondolkozol. Vagy rendsz.gazda felh. név és jelszó, vagy megkéred, hogy rakjon bele neked egy hangkarit és telepítse fel.

"Ha egyedülállóval találkozunk, mindegy, mit mond, de biztos, hogy nem azért van egyedül, mert élvezi a magányt, hanem mert már megpróbált beilleszkedni a világba, de az emberek újra meg újra kiábrándítják."

(#38621) tsu144 válasza Sub-ZeRo (#38620) üzenetére


tsu144
csendes tag

Az a baj, hogy nem igazán vevő az ötletre, mert alapból úgy lett belőve a gép, hogy ne lehessen rá telepíteni semmit. Valahogy csak meg lehet hack-elni a gépet, hogy a drivert be tudjam szúrni....csökkentett módban nem lehet variálni valamit esetleg?

(#38622) fatal` válasza tsu144 (#38619) üzenetére


fatal`
titán

Driverekkel ez sajnos nem megoldható, ha nem vagy rendszergazda.

(#38623) piadex2 válasza brd (#38617) üzenetére


piadex2
senior tag

tisztelt hölgyek urak!

úgy döntöttem, hogy újra rakom az xp-t. mert pl a hálókártyát nem engedte tiltani (valamire hivatkozva...)

és az eredmény:
- a windows végre elindult normál (nem csökkentett módban)
- DE! az integrált hálókártyát már észre sem vette (azok után sem, hogy a megfelelő NForce-os driver felkerült a gépre)
- a gép egy PCI-os hálókártyával megy, egyelőre 100%-osan

mindjárt fent lesz a VGA és az audio driver is. ha ezek megvannak, akkor a BSOD hiba detektálva: meghalt az integrált hálókártya, és azt próbálta a windows a driverrel elérni

megjegyzés: fura egy kicsit, mert a "csökkentett mód hálózattal" is 100%-osan futott...

piadex2

mod:
VGA driver... baj: nem tudja atelepítő másolni az "ati2mtag.sy_" nevű file-t.
mi lehet?

[ Szerkesztve ]

kontakt: +36 70 502 2167 ; mail, privát

(#38624) brd válasza piadex2 (#38623) üzenetére


brd
nagyúr

Az nvidia hálókártyáknak ez egy ismert problémája. Úgy kell telepíteni az nvidia csomagot, hogy a hálókártya drivert (ill. a hálózatkezelő csomagot is, de azt később se telepítsd fel) először kihagyod, és ha újraindítottad a gépet, akkor újra indítsd el a telepítőt, és csak a hálókártyadrivert telepíttesd. Bizonyos esetekben ez sem segít. Ha így van, akkor kézzel kell az nvidia network bus enumerator (vagy ami a tök a neve) driverét frissíteni a chipset telepítőjéből (ha jól emlékszem legalábbis). Persze ettől függetlenül lehet HW-esen is hibás.

A VGA drivert CD/DVD-ről telepítetted? Nem lehet hibás a lemez? A memtest meddig futott hiba nélkül (piros sorok nélkül)? A HDD, vagy a driver telepítője nem lehet hibás? (Próbáltad újra letölteni? - bár ha 1 db file-ként töltötted le, akkor abban van CRC ellenőrzés kitömörítéskor.)

The only real valuable thing is intuition.

(#38625) piadex2 válasza brd (#38624) üzenetére


piadex2
senior tag

hello!

na, az volt, hogy unzippeltem a VGA driver msi-t, és emiatt volt a gond.
nyomtam egy rendes install-t, és gond nélkül felment a driver csomag (sajnos a catalyst-tal együtt persze, de legalább felment)

amúgy minden megy most kivéve az int. hálók.-t.

szóval lehet, hogy tényleg meghalt az int. háló.

piadex2

kontakt: +36 70 502 2167 ; mail, privát

(#38626) _Blank_


_Blank_
aktív tag

helló,

vettem egy IBM T43-at amin gyári jogtiszta de Angol Win XP van, pontosan ez:
Windows XP,Professional Version 2002,Service Pack 3

kérdésem: esélytelen magyarítani? ahogy visszaolvastam csak Corporate Volume licenszes gépekre lehet MUI csomagot tölteni.. ez meg nyilván nem az.

(#38627) A_ScHuLcZ


A_ScHuLcZ
addikt

Szerintetek? :F Eredeti céges xp, aktiválva, mindig ezzel telepítem a gépeket cégnél, sosem volt még ilyen..

[link]

"I'd tell you a joke about UDP, but you probably wouldn't get it."

(#38628) Fire/SOUL/CD válasza A_ScHuLcZ (#38627) üzenetére


Fire/SOUL/CD
félisten

Told fel újra az SP3-at, aztán update. Megfelelő nyelvet válaszd ki.

[ Szerkesztve ]

Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)

(#38629) A_ScHuLcZ válasza Fire/SOUL/CD (#38628) üzenetére


A_ScHuLcZ
addikt

Pont azt csinálom, kíváncsi leszek.
Pedig eredeti, hologramos sp3-as telepítő cd, 2 éve húzok fel vele naponta gépeket, de még nem futottam ilyenbe.

Be van tárazva az sp3 szerveren, nem kell letölteni szerencsére. :)

[ Szerkesztve ]

"I'd tell you a joke about UDP, but you probably wouldn't get it."

(#38630) A_ScHuLcZ válasza A_ScHuLcZ (#38629) üzenetére


A_ScHuLcZ
addikt

Jó lett. Érdekes... :) Köszi.

"I'd tell you a joke about UDP, but you probably wouldn't get it."

(#38631) piadex2


piadex2
senior tag

hello!

lehet olyat csinálni, hogy HOME edition lemez hiányában PRO-t futtatok home módban?
pl. olyan megnyilvánulással, hogy nem kék a valami ami betöltődéskor mozog, hanem zöld.
kösz:

piadex2

kontakt: +36 70 502 2167 ; mail, privát

(#38632) Petya597


Petya597
tag

Sziasztok!
Az lenne a problémám, hogy XP -n ki szeretném kapcsolni a rendszer - visszaállítást, ám nem engedi, azt írja, hogy csoportházirend által letiltva. Csak az a baj hogy Én nem hoztam létre csoportházirendet (tudtommal)... Mások tanácsára futtattam egy Combofix -et, de ezután se tudom kikapcsolni. Mit tudok tenni?

http://wolfkatirajongok.wordpress.com/ http://katiwolf.gportal.hu/

(#38633) piadex2 válasza Petya597 (#38632) üzenetére


piadex2
senior tag

hello!

egy tipp:
csökkentett mód-ban próbáld

p.

kontakt: +36 70 502 2167 ; mail, privát

(#38634) fatal` válasza Petya597 (#38632) üzenetére


fatal`
titán

Start->gpedit.msc->Megkeresed a házirendben és engedélyezed. De az is elképzelhető, hogy valamilyen vírusod van és az gátolja.

(#38635) hajtömeg


hajtömeg
aktív tag

Bocs,megoldódott.

[ Szerkesztve ]

(#38636) betyarr


betyarr
veterán

üdv!

xp-t is lehet pl céges hálózatról aktiválni,mint a w7-et?

köszi a válaszokat előre is!

(#38637) Poo válasza piadex2 (#38631) üzenetére


Poo
aktív tag

Minek lenne akkor külön home és pro lemez ha lehetne.......

Veszek eredeti tonereket,patronokat

(#38638) Poo válasza betyarr (#38636) üzenetére


Poo
aktív tag

Ezt hogy érted hogy céges hálózatról?ha van net katt h aktiválás és vagy jó lesz vagy nem :))

Veszek eredeti tonereket,patronokat

(#38639) betyarr válasza Poo (#38638) üzenetére


betyarr
veterán

céges mennyiségi licensz,vagy hogy nevezik ezt.

(#38640) hajtömeg


hajtömeg
aktív tag

Újratettem egy netbookon az Xp-t,de Lan driver nélkül nem akar felmenni a netre.
Letöltöttem azt is,azonban APPLICATION file és nem tudja megnyitni.
Mivel nyitom meg ezt a filetípust?

(#38641) brd válasza betyarr (#38639) üzenetére


brd
nagyúr

Azt nem kell aktiválni (XP-nél).

Hajtömeg: Duplakattal rajta, vagy ha ki van jelölve, akkor Enter. ;) Ha ezekre nem indul el, akkor be van "ragadva" (csak a windows kis agyában, nem fizikailag) a CTRL v. ALT gomb (nyomkodd meg párszor). Vagy már valami széttúrta a filetípusok bejegyzését (akkor nem volt egy hosszú életű win :D ), másik lehetőség, hogy sérült, vagy nem lett teljesen letöltve az adott file.

[ Szerkesztve ]

The only real valuable thing is intuition.

(#38642) hajtömeg válasza brd (#38641) üzenetére


hajtömeg
aktív tag

Egyetlen application file-t sem nyit meg,azt ajánlja,hogy válasszam ki a listából vagy webes szolgáltatással keressem meg a megfelelő programot :O

[ Szerkesztve ]

(#38643) Sub-ZeRo válasza hajtömeg (#38642) üzenetére


Sub-ZeRo
nagyúr

Nevezd át .exe-re.

"Ha egyedülállóval találkozunk, mindegy, mit mond, de biztos, hogy nem azért van egyedül, mert élvezi a magányt, hanem mert már megpróbált beilleszkedni a világba, de az emberek újra meg újra kiábrándítják."

(#38644) betyarr válasza brd (#38641) üzenetére


betyarr
veterán

úgy értem,hogy sorozatszám hiányában lehet-e helyettesíteni ezzel az aktiválással?

(#38645) hajtömeg válasza Sub-ZeRo (#38643) üzenetére


hajtömeg
aktív tag

Azt hogy?
Ha simán rákattintok,vagy átnevezés,úgy nem hagyja.

[ Szerkesztve ]

(#38646) fatal` válasza betyarr (#38644) üzenetére


fatal`
titán

Nem lehet, nincs is benne az aktivációs modul és sorozatszám nélkül nem tudod telepíteni sem.

(#38647)



addikt

Feltettem egy ősöreg laptopra az XP-t.
Annyi a probléma, hogy a hangkártyáját egyáltalán nem ismeri fel így nincs hang, nekem meg fogalmam sincs, hogy milyen fajta van benne. Csak a kérdőjel vigyorog rám az eszközkezelőben és a automata driver kereső nem talál semmit.

Eddig is xp volt rajta és volt hang, szóval meg lehet csinálni, a kérdésem az, hogy hogyan.:)

szerk:természetesen a laptophoz nincs semmi telepítő cd vagy hasonló, szóval az internetről kell dolgozni:)

[ Szerkesztve ]

''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''

(#38648) betyarr válasza fatal` (#38646) üzenetére


betyarr
veterán

ehh,ettől féltem...
köszi!

(#38649) Petya597 válasza fatal` (#38634) üzenetére


Petya597
tag

Köszönöm szépen, megoldódott, házirendben engedélyeztem. Nem tudom mi állíthatta át, de most jó. Vírust nem találtam. Köszi mégegyszer! :R

http://wolfkatirajongok.wordpress.com/ http://katiwolf.gportal.hu/

(#38650) brd válasza hajtömeg (#38642) üzenetére


brd
nagyúr

Így kellene kinéznie a registrynek a mutatott helyen, ha nem így van, akkor a Solutions alatt lévőket csináld meg (magyar leírást most hirtelen nem találtam).

: Eszközkezelő, Részletek, és az ott található sorra (ill. egy részére elég, a PCI\-tól a &SUBSYS-ig - ezek már ne legyenek benne) rákeresel Google-ban (előtte egy ---bíííp--- elmormolsz a M$ fejlesztői felé, hogy miért nem lehet másolni a szöveget), pl. az én alaplapomon lévő "remek" "AHCI" vezérlőre rákeresve ezt kapom.

[ Szerkesztve ]

The only real valuable thing is intuition.

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Windows XP (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.