Hirdetés

2024. június 8., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 03:32:25

LOGOUT.hu

Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól! ;)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#51301) beller válasza beller (#51245) üzenetére


beller
aktív tag

Ha már mindent lerágtatok a gumicsontról örömmel venném a tanácsokat a feltett kérdésemre. Jelzem itthon nekem is van egy 5,24 kWp rendszerem, így magam is érintett vagyok.

(#51302) csongi válasza beller (#51245) üzenetére


csongi
veterán

Ezt halozatba akarod kotni?
A huto miatt kerdezem. Vagy az is szezonalisan megy?

(#51303) HunChris


HunChris
senior tag

Nálatok sem működik az Solaredge app/web?
Helyrejött.

[ Szerkesztve ]

(#51304) axioma válasza HunChris (#51303) üzenetére


axioma
veterán

app bejon es hiheto adatot mutat

(#51305) eldoble


eldoble
aktív tag

Csak átfutottam, de sok újdonságot nem látok benne: [link] , de új cikk.

(#51306) Tiédetis válasza Zolee897 (#51297) üzenetére


Tiédetis
senior tag

Teljesen igazad, nem szabad lehajtott fejjel várni, hogy a kasza lecsapja a fejünket. Mert a cél valóban az, hogy felmérjék két sör között, hogy mennyire lehet kicseszni velünk.
Az a felfogás maga a legrosszabb, a trollokat pedig le kell oltani.
igenis alternatíva lesz a lekapcsolás, bármennyire is jönnak azok a vélemények, hogy még nem tudunk semmit. DE tudunk, a jelenlegi szándék a havi szaldó. Kb. nulla időnk maradt ez ellen tenni.
ha szakmai topikban se tudunk saját érdekünkek összefogni, megérdemlünk mindent.

A T. rollok hozzászólásait ahogy eddig, ezek után sem olvasom

(#51307) beller válasza csongi (#51302) üzenetére


beller
aktív tag

Köszönöm. Az is szezonális. A közeljövőben nem lesz hálózat, bár 2 éve ígérik. Azért keresem a legolcsóbbat, mert hátha mégis lesz.

(#51308) tomazin válasza Tiédetis (#51306) üzenetére


tomazin
veterán

Nagyon nagy +1
Fel is fogom majd terkepezni, hogy milyen automatikaval lehet adott honapban a havi fogyasztast lefedo termeles utan lekapcsolni az inverter.
Vagy annyira nem gyakori,hogy valami apin keresztul le lehet kapcsolni es be kell ele kotni egy okoskapcsolot, ami lekapcsolja az ac oldalt?

[ Szerkesztve ]

(#51309) gorbep válasza beller (#51307) üzenetére


gorbep
senior tag

A teljesítmény igényedet rajtad kívül nem tudja senki.... saccold meg mennyi, és 3 napi igénynek megfelelő akkus rendszerrel nagyon nem nyúlsz mellé, főleg ha csakis nyáron kell... a hútőt napi 2 kWh igénnyel kalkulálhatod, a LED világítás nem számottevő... mondjuk legyen 1 kWh... +ami még kell neked-TV stb...

Legolcsóbb verzió: pár panel (2-5?) + olcsó kínai MPPT-s szolártöltő (12-24V)+ ólom munkaakku (12-24V) (vagy kiszuperált de még használható teherautó akku, ha hozzáférsz ilyenhez ingyen)+ egyszerű sima inverter (12-24V)

Ez a létező legolcsóbb konfig, de ne várj tőle túl sokat...

- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......

(#51310) beller válasza gorbep (#51309) üzenetére


beller
aktív tag

Köszönöm, ilyesmire gondoltam. Ez az MPPT töltő tud 220 v-ot is a hűtőhöz? Amit néztem az csak akkutöltő. Az erkély rendszer erre nem alkalmas persze akkuval?

[ Szerkesztve ]

(#51311) ecaddsell válasza edeleny (#51249) üzenetére


ecaddsell
aktív tag

A Paksi reklámot én sem mert az mindenki aki egy kicsit is átlátja ezt egyértelmű, hogy atomerűre nálunk szükség van.
Ez max. a tömegeknek szól, hogy ne kövessük el azt a butaságot ami a németeknek sikerült (működő erőműveket zárnak be és helyette fosszilis energiával meg külföldről pótolják a kiesést...).
Amikor olyat olvasok itt a fórumban, hogy a transzformátor csak egy irányba transzformál akkor komoly kockázatot látok abban, hogy aki ezt elhiszi bármi mást is elhisz (és sírhatnékom támad, hogy az általános iskolai fizika oktatást sikerült ilyen szintre levinni, de nézhetnék bármilyen természettudományos tárgyat...).

Elég csak azt az ábrát megnézni amit (#51202) -szabi- linkelt.

Viszont az atomenergia nem váltja ki a hálózatfejlesztést, ahogy a hálózatfejlesztés sem az atomenergiát.

(#51251) Zolee897
Te most azt a 4%-ot akarod szembe állítani azzal az energiaforrással ami az ország vill. energiájának több mint a harmadát állítja elő és pont télen is amikor a legnagyobb szükség van termeli az energiát. Ahhoz, hogy a szaldó életképes legyen télen is kell ami energiát tudjon termelni!

(#51269) Tapsi
Szerintem Paks2 árából telibe lehetne rakni az egész országot nap+szélerőművel, és a szükséges tárolóval is. Persze ez csak megérzés, nyilván nem számoltam utána.

Ez egy elég hibás megérzés, nem megérzésre kellene hagyatkozni, hanem kicsit számolni, ismét visszautalnék arra az ábrára ahol az éves nukleáris energia 15812GWh. Ha ennek a harmadát célozzuk meg tárolással akkor kb. 5eGWh-ról beszélünk. Ez kb. 70 millió, 70kWh-s EV kapacitása.
Ha ezt le is lehetne gyártani véges időn belül jelenlegi árakon ez önmagában kb. 2.5 szerese Paks II költségének. De ehhez még fel kellene tornászni a 5%-os szél/naperőművet majdnem 40%-ra ami simán 1 nagyságrenddel többe kerülne mint Paks II.
Jelenleg ez tőlünk gazdagabb országok sem tudják megoldani.
A megújuló energia mögötti komoly hype mögött komoly üzleti érdekek vannak. Nem azt mondom, hogy nincs realitása, hanem nagyon sok esetben előre kifizetett dolog lassan vagy nagyon lassan térül meg és nem is mindig van értelme.

El kell fogadni, hogy a naperőművek nagyon jól le tudják fedni a nyári igényt (ahol az egyéb erőműveket lehet pihentetni/karbantartani), elfogadhatóan az átmeneti időszakokat és télre olyan kell ami akkor is tud folyamatosan termelni. Ez lehet nukleáris, gáz vagy pl. a nyáron megtermelt hidrogén, ha a hatásfokát sikerül elfogadhatóra feltornászni stb.
Egyébként nukleáris energia témában érdemes néhány videót a Sabine Hossenfelder-től megnézni, pl. indításképpen.

(#51312) zambozoli


zambozoli
senior tag

Sziasztok!

Március óta üzemel egy Huawei SUN2000-6KTL-M1 inverterrel szerelt rendszerem.
A mobilos app-hoz meg van a telepítői kódom, de szeretném a webes feleületen is saját kezelésbe venni az invertert. Sajnos a telepítő cég el van havazva és táblatérképet sem tette fel (minden táblán van opti). Ezeket szeretném pótolni, de ehhez kell a telepítői fiók.
Aki esetleg már buhúzta az nivertert saját telepítői fiókba leírná a menetét és mi kell hozzá, ill. milyen adatvesztés lesz az előzményeket tekintve.
Köszönöm!

Üdv:ZZ

(#51313) ecaddsell válasza gorbep (#51309) üzenetére


ecaddsell
aktív tag

ólom munkaakku (12-24V)

Nem jó, mert túl kevés ciklust bír és ahhoz képest drága.
Mikor egyszer ennek nekifutottam nekem az jött ki (és neten is megtaláltam ugyanezt), hogy bár drága a LiFePO4 ha valaki hosszú távra tervez az a gazdaságos.
Viszont ez a napelem + akku kombó még így is csak ott éri meg ahol nincs más megoldás.

(#51314) Rolly válasza ecaddsell (#51313) üzenetére


Rolly
veterán

bruttó részleteit még nem ismerjük de elképzelhető, hogy az már csak úgy éri meg ha éjszakára átlagos fogyasztást el tudjuk majd rakni akkuba.

(#51315) BB9000 válasza beller (#51310) üzenetére


BB9000
senior tag

Amit te keresel, azt úgy hívják: Power Station.
A leírt elvárásoknak megfelelő lehet pl. ez: ECOFLOW DELTA MAX EU (2000) PORTABLE POWER STATION, de vannak ennél kisebb és olcsóbb változatok is. Ehhez már "csak" a napelemes töltést kell megoldani, mivel a készülék alapárában csak a töltés lehetősége adott.

(#51316) gduck válasza Ijk (#51288) üzenetére


gduck
addikt

4. Ha nincs áram, lekapcsol az Inverter, hiába van akku pack...

Vagy rosszul tudom?

(#51317) gorbep válasza beller (#51310) üzenetére


gorbep
senior tag

Az MMPT-s töltő csak a stringről feltölti az akkumulátoraidat. A 230V AC-s berendezéseidhez kell egy inverter, ami a 12-24V DC ből 230V AC-t csinál. A hűtő kb 100W, a led világítás nagyon overkill is megáll 100W-ból, TV , Laptop szintén 100W nagyságrend. 300-500W-os inverter van olcsón, mert lakókocsikban, teherautókban sokan használnak ilyet, nem egy ökör ára.

#51313 ecaddsell
Átmeneti ideiglenes megoldásnak nem vennék milliós értékű LiFePO4 pakkot... nem véletlenül írtam a kiszuperált teherautó akksit ... nyáron megy majd bele kb 30-50 teljes ciklus... fog bírni pár szezont

#51315 BB9000
max 800W panel, 2kWh ennyiért??? Más elképzelésünk van az olcsó rendszerről... bár ha a kollégának belefér, ez a legegyszerűbb... de ebből szerintem kell neki min 2 :U

- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......

(#51318) Jolida válasza gduck (#51316) üzenetére


Jolida
tag

Ha nincs bejövő fázis (áramszünet, hiba), az inverter AC oldala leáll.
Viszont vannak olyan inverterek (pl. egyes Froniusok), amelyeken van olyan független kimenet, ami áramszünet esetén is -korlátozott teljesítménnyel, egy fázison- szolgáltat (vészhelyzeti kimenet).

(#51319) axioma válasza Tiédetis (#51306) üzenetére


axioma
veterán

Ralicitalok: nem nulla, hanem negativ idonk maradt!!!
Nekem peldaul majusban fordult a szaldo evem. Ha valoban januar 1-tol nincs eves szaldo, akkor az iden megtermelt nyari tobbletbol - ami normal esetben elfogyna a tel kozepetol vegeig - mar majus ota menne a HMV gyartas is, meg epphogy huvos idoben is futenek elektromos modon (5 Ft a gaznal is olcsobb).

(#51320) Tapsi válasza Jolida (#51318) üzenetére


Tapsi
veterán

Még ez sem teljesen pontos. Vannak string, hibridesítettt, full hibrid, és sziget inverterek. A string teljesen leáll áramszünet esetén, hibridesített backup ágon ad vészhelyzetre, full hibrid telibe tud termelni áramszünet esetén is, sziget szintén.

(#51321) edeleny válasza axioma (#51319) üzenetére


edeleny
őstag

Nálam fordítva van.
Papíron szerdán olvasnak, akkor van a forduló.
Én most télen megyek, mennék mínuszba, és jövő nyáron termelném vissza.
De így, infó nélkül, hogy?

Nem is értem, hogy ezt hogy akarják január elsejével?

Már évekkel ezelőtt tudni kellett volna, hogy mi lesz, nem most agyalni!

Az interneten előtt is ugyan ennyi hülye volt mint most, csak a világ nem tudta róluk, hogy azok.

(#51322) molnartibor válasza edeleny (#51321) üzenetére


molnartibor
tag

Ha jól rémlik a 10 év éves sazldó is úgy lett volna kivezetve, hogy letelik a 10 év és a rákövetkező éves leolvasástól jön a változás. Valami ilyesmi lesz it is esélytelennek érzem, hogy leolvassanak mindenkinek év végén! Sokkkal valószínüb hogy mindenkinek lefut még az éves szaldó kör és onnantól vált havira.

(#51323) Andras6800 válasza molnartibor (#51322) üzenetére


Andras6800
senior tag

Az oké, de akkor is csak egy nem megerősített elképzelés volt. Ahogy most is..
Szóval pl én a Juli közepi leolvasásommal nem tudom, hogy azt a 2 MWh pluszomat elfűtsem-e dec végéig vagy se. :DDD

A békéért harcolni olyan, mint a szüzességért dugni!

(#51324) beller válasza BB9000 (#51315) üzenetére


beller
aktív tag

Köszönöm neked is és
gorbep-
nek is a választ. megnézem mindkét lehetőséget.

(#51325) jones965 válasza zambozoli (#51312) üzenetére


jones965
Modder

Telepítői belépésnél létre kell hozni egy user felhasználói fiókot mail címmel, majd arra megkapod a további instrukciót a belépéshez.

(#51326) zombiez


zombiez
csendes tag

Üdv! Most tettek fel Foxess invertert. Viszont ugye a szolgáltató kb 3 hónap múlva hozza az advesz órát, mert addig is fizessek nekik. Kipróbáltam, ha megy a napelem, szépen alig forog a villanyóra. De sajnos ha jönnek az órával, látják az inverteren az össztermelést, amit csak ők kapcsolhatnak be. Le lehet azt nullázni valahogy szerintetek? Köszi

(#51327) senki68 válasza zombiez (#51326) üzenetére


senki68
senior tag

Addig bekapcsolni a rendszert, míg át nem vették, szabálytalan vételezésnek minősül. Súlyos kötbér jár érte.

Inverter adataiba nem néz bele a szolgáltató. Sok inverterben lehet nullázni a számlálót.

De nincs törvénybe iktatva, hogy csak új invertert lehet felszerelni. Lehet használtat is, és abban is van termelés :)

[ Szerkesztve ]

(#51328) Tapsi válasza zombiez (#51326) üzenetére


Tapsi
veterán

Milliós büntetést kockáztatsz. Ne tedd!

Mi ez a 3 hónap? Hozzánk 2 héten belül jönnek.

(#51329) zombiez válasza Tapsi (#51328) üzenetére


zombiez
csendes tag

Inkább szabálytalan betáplálás 😃 de mindegy, ha már 2021 óta húzódik, akkor ennyi még belefér.

(#51330) zombiez válasza Tapsi (#51328) üzenetére


zombiez
csendes tag

Tudja fene, itt nagyon nem sietik el. Gondolom addig is nekik fizetsz, stb stb.

(#51331) Tapsi válasza zombiez (#51330) üzenetére


Tapsi
veterán

De 3 hónapra kaptál időpontot? Készre jelentés megvolt?

(#51332) zombiez válasza Tapsi (#51331) üzenetére


zombiez
csendes tag

Nem kaptam semmilyen időpontot, egy hete felrakták és elméletileg ők lejelentik az áramszolgáltató felé. De nem kaptam sehonnan semmit.

(#51333) Tapsi válasza zombiez (#51332) üzenetére


Tapsi
veterán

Na, akkor simán lehet, hogy 1-2 héten belül jönnek is átvenni. :) A telepítőket nyegtesd a készre jelentésért.

(#51334) zombiez válasza Tapsi (#51333) üzenetére


zombiez
csendes tag

Rendben, köszi a válaszokat! Mondom, két éve húzzák, úgyhogy ennyi még belefér 😃 pályázat.... ráadásul az új pályázati felület nekem meg se nyílt 😃😃😃 minden szépen rendben van tartva. Ja nem 😃

(#51335) Tapsi válasza zombiez (#51334) üzenetére


Tapsi
veterán

Hát, erről sajna nem a csóró szolgáltató tehet. E-on terület?

(#51336) zombiez válasza Tapsi (#51335) üzenetére


zombiez
csendes tag

Az 😃 lesz az három hónap 😃

(#51337) kormos81 válasza senki68 (#51160) üzenetére


kormos81
újonc

Én Home Hub-ra kaptam ajánlatot a kivitelezőtől (valójában több kivitelezőtől is), és eddig abban a tudatban voltam, hogy az inverter listában szereplő SE10K lefedi ezt a modellt is.
Járt már valaki úgy, hogy nem engedélyezett inverter típusra szerződött?
Hogyan/mennyi idő alatt lehet egy engedélyeztetést végigvinni?

(#51338) gduck válasza Jolida (#51318) üzenetére


gduck
addikt

Köszi, ezt nem tudtam :R

(#51339) senki68 válasza kormos81 (#51337) üzenetére


senki68
senior tag

Azért nem fedi le, mert nem egy listában vannak. SE10K sima inverter a Home Hub meg hibrid inverter és külön listán vannak a hibrid inverterek. Az SE-nek egyenlőre csak a Storedge inverterek vannak engedélyezve, mint hibrid inverter.

(#51340) -szabi-


-szabi-
őstag

#51297 Zolee897
#51306 Tiédetis
Pár hozzászólással korábban egyik napelemes fórumtársunk épp azt mesélte, hogy átélt már hasonlót munkája okán, rendőrként.
Senki nem azt nézte, hogy vettek el tőle egy járandóságot. Még itt a fórumon sem.
A megértés helyett itt is csak hideget kapott.
Ennyit az összefogásról.
Másik társadalmi csoport legyen az rendőr, nővér, katás, tanár, meleg, stb sárba tiprását szó nélkül hagyjuk, félrenézünk.
Azért most ne csodálkozzunk mikor a napelemes csoport kerül sorra akkor sem figyel senki.
Elég csak beleolvasni a komment szekcióba napelemes youtube, tiktok videók alatt.
Megjelentek akik helyeslik és egyre többen vannak.
Zavarja a szomszédomat honnan volt pénz napelemre de 3 éven belül újabb jacht, azzal nincs gondja. Dögöljön meg a szomszéd tehene. Ilyenek vagyunk.

#51311 ecaddsell
Az éves adat.
Napsütéses nyári napon azért más az arány:
Mai déli adatok.
Amit szerettem volna látni de sajnos az nem derül ki, hogy mekkora a lakossági részarány.

(#51341) mjani1172 válasza Tiédetis (#51306) üzenetére


mjani1172
addikt

Ez így van.

Nejem saját erőből ment minden, és 1.5 év alatt futott le a dolog, az Eon miatt. Férgek.
Másnál is volt ilyen? Ki a rekorder?

[ Szerkesztve ]

(#51342) csongi válasza mjani1172 (#51341) üzenetére


csongi
veterán

MVM kb 10 hónap a kezdéstől.

(#51343) Tiédetis válasza -szabi- (#51340) üzenetére


Tiédetis
senior tag

Azoknak a 70%-a fizetett troll, akik hergelik azokat, akik egyébként nem napelemesek, vagy ha igen, akkor vajda pápa hívők. Az a fajta azt is elhiszi, ha 10 percig azt szajkózzák nekik, hogy a nap tulajdonképpen egy infra lámpa, amit Paks2 lát el árammal.

[ Szerkesztve ]

A T. rollok hozzászólásait ahogy eddig, ezek után sem olvasom

(#51344) VaZso válasza -szabi- (#51340) üzenetére


VaZso
senior tag

...Amikor engem vittek el, nem maradt senki, aki tiltakozhatott volna.
Sajnos ez jellemző a körülöttünk lévő világra, és erre számítanak is.

#51341 mjani1172
Itt 9 hónap és néhány nap volt végül E.ON területen, készre jelentést követően cirka 22 nappal jöttek átvenni.

(#51345) senki68 válasza -szabi- (#51340) üzenetére


senki68
senior tag

A szomorú az, hogy már a napelemesek is egymásnak estek.
Mert sokan "túl nagy rendszert csináltak".
Meg hülyeségre használja a megtermelt áramot.

Na szóval, nem lesz itt összefogás, úgyhogy semmi komoly ellenállás nem lesz, ebbe bele kell nyugodnunk.

(#51346) gyulaszu


gyulaszu
senior tag

Sziasztok,
negyedik éve működik egy kis 3 kWp rendszerem, aminek a 10 panel déltől kicsit visszább délkelet-dél felé néz.
Az inverter akkor az egyfázisú maximumra túl lett méretezve, vagyis még fel tudnék tenni 6-7 panelt.
A többi panelhez képest 90 fokra dé-délnyugat felé lenne is helyem a terasz tetején.
Opció 1: Rendesen egy új ágra az inverterre
Opció 2: Egy másik kicsi inverter, amit úgy kötnék be, mint a balkonos rendszereket.
Kivitelezhető lenne a második opció? Szabályos lenne ez vagy büntetendő? "összeveszne" egymással a két inverter?

gyulaszu

(#51347) nimfas válasza senki68 (#51345) üzenetére


nimfas
addikt

Mi a túl nagy rendszer fogalma?
Én például túl nagy rendszert csináltam a jelenlegi fogyasztásomhoz mérve. De szeretném a műhelyautót lecserélni, gondoltam a kis villanybojlert lecserélem egy nagyobbra. (Jelenleg csak kicsit előfűti a vizet télen a gázkazánnak, a lányok fázósak). Továbbá tavasszal be tudtam kapcsolni a klímát és elektromos padlófűtést (ami 20 éve lent van, csak használva nem volt). 😁

Jelen állás szerint az eddigi éves szaldó helyett havi szaldó lesz. Így nyáron bőven túltermelésem lesz, ellenben télen max 2-3 hónapban kell villanyszámlát fizetni. (Március 10-től hó végéig már 1 MWh termelés volt.)

Ha az "elvárt" méretű, úgy értem épp az éves fogyasztásra lenne méretezve akkor gyanítom 4-6 hónap lenne fizetős. De majd akinek hasonló méretű rendszere van és több évnyi tapasztalattal rendelkezik megírja, hogy ő hogyan kalkulál.

Nyilván idén még tolni fogom a padlófűtést, legalább fel tudom mérni mennyit fogyaszt, de alapból a klíma és gázkazán lesz a fűtés.

(#51350) senki68 válasza nimfas (#51347) üzenetére


senki68
senior tag

Nem titok, nekem akkor a rendszerem, hogy a mostani fogyasztásommal van évente kb 4.000 kWh felesleg. Amit ugye most eladok 5 forintért.
Engem nem zavar, ha lenne még új fogyasztóm, nem kellene egyből a bővítésen gondolkoznom.
Az sem titok, van egy jakuzzink, ami elvisz évi 5.000 kWh-t. /persze azt is megkaptam már, hogy másnak ugyanez kijön évi 2.000 kWh-ból/.

Na most csináltam egy számítást az én rendszeremrő, fogyasztásomról.
Fel is tettem a facera.

"Rágódunk itt a havi szaldón. De csak azért mert a tiktokon valaki mondott valamit. De leírva még semmi nincs. Annyit tudunk havi szaldo. Semmi mást. Azt sem, hogy mikortól lesz, kiknek lesz és milyen feltételekkel. /tudom 2024 január 01, de mindenkinek vagy csak évforuló után? /Nem is ebbe a vitába szeretnék belemenni. Csak számolgattam. A saját rendszerem. Kissé túl van méretezve /évi kb 4.000 kWh felesleg/ viszont nem fűtök vele. Semmilyen módon. HMV-re használom a villanyt, de csak kiegészítés a napkollektor mellett. Havi szaldónál, ebben az eltorzított rezsicsökkentett rémálomban, havi szaldoban fizetnem kellene évente 48.264 Ft-ot. Nem egy nagy összeg kibírható. Havi szaldoban egy normális díjszabásban, lakossági piaci árat számoltam. Itt nekem fizetnének 39204 Ft-ot. Most éves szaldoban kaptam a túltermelésért 17.035 Ft-ot . /3769 kWh/Mondjuk normál díjszabásban /lakossági piaci ár/ kaptam volna 120 ezret 🙂Tehát ha már havi szaldo akkor engedjenek kilépni a rezsicsökkentett rémálomból, köszönöm nem tartok igényt rá. Remélem a táblázat valamennyire látható."

Na erre jöttek kommentek.

" tényleg kicsit tul van méretezve , egy teljes nagyobb háztartás éves energiaigénye amit fölöslegbe be termelsz. Talán ez is az egyik oka amiért az összes napelemes háztartás kompletten szívni fog. Nem is értem hogyan engedhették ilyet üzembe helyezni hisz alap feltétel volt pl nálam hogy a rendszer az előző évek átlag fogyasztásánál nem termelhet többet vagyis ne lehessek nettó betermelő."

"Nekünk 2000 kWh alatt van az éves jakuzzi fogyasztás...Milyen jakuzzi az ami 5000 kWht fogyaszt?"

"a szaldó egy támogatás valahol.Nem biztos hogy a legjobb ötlet hülyeségekre használni a többi adófizető pénzét.Fűtés,vagy alapdolgokra jó ,de sokan megint túlzásba estek.Jakuzzi, szauna,medence stb.Miattuk szív a többi is akik tényleg a szűkséges dolgokat váltották ki."

"Nem.megbántva, de ez a példa, tökéletesen rávilágít arra, hogy mi a legnagyobb problem a napelemes rendszerekkel....Én meghagynám az éves szaldót, de a túltermelésért egy fityinget nem adnék.Az ilyen túlméretezett rendszerek okozzák a probléma nagy részét.Nekem a 4 fős családom egy évben kevesebb áramot fogyaszt, mint a példa túltermelése... ez nem teljesen normális."

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.