Hirdetés

2024. június 1., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 03:32:25

LOGOUT.hu

Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól! ;)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#51201) Samott


Samott
addikt

Mit tehetnek a napelemesek, ha nem akarják olcsón eladni a nyári feleslegáramukat? (nagyjabol semmit)

(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.

(#51202) -szabi-


-szabi-
őstag

Hi

Ezek a tavalyi éves adatok: A háztartási napelem 4% volt jelen.
Nem tudom milyen arányban van jelen most vagy lesz jövőre és mennyire változik ez az arány nyárra szűkítve.

üdv

(#51203) qpakcovboy válasza Jolida (#51183) üzenetére


qpakcovboy
őstag

Köszi! Akkor ez azt jelenti, hogy ha valamivel leárnyékolom az eszközt, akkor térerő hiányában nem tud jelenteni?

(#51204) edeleny válasza csongi (#51200) üzenetére


edeleny
őstag

Azért az jelent valamit, hogy a nagy dérrel dúrral bejelentett bejelentésre azt mondták, hogy mégse jelentettünk be semmit!

Kb tavaly novemberig azt mondták, hogy az inverter cseréig, szerződésmódosításig marad a szaldó!

Aztán novemberbe mondták, hogy 10 évig éves szaldó, és évfordulón szűnik meg.

Majd két hétre rá, mondtak valamit, amit senki nem tudott értelmezni mind a mai napig!

Erre bejelentik a havi szaldót, mint valami jóságot, és csodálkoznak, hogy kiakadnak az emberek!

Nekem a héten van az évforduló!
És mit csináljak, hogyan tovább?
Én az átmeneti idóben klímával fűtök! Ha január eldején ujra elszámolunk, akkor csínnyán kell bánnom az árammal, mert így is úgy is minuszban leszek. (ha nem fűtök akkor csak 2-300 kWh) Viszont , ha marad az évforduló jövőre is, akkor december végén 1300 kWh-ban kellene lennem, a terveim szerint!
De jó ez a fene nagy tervezhetőség!

Az interneten előtt is ugyan ennyi hülye volt mint most, csak a világ nem tudta róluk, hogy azok.

(#51205) leslieke válasza Samott (#51201) üzenetére


leslieke
Jómunkásember

Talán egyedül az energiaközösség lehet a megoldás.

A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!

(#51206) Andras6800 válasza csongi (#51200) üzenetére


Andras6800
senior tag

"A brutto elszamolasra kellene koncentralni.
Mar elore kellene az unios eloirasokat kozolni, es eljuttatni az erdekeltekhez! Nem pedig utolag."

Értsük már meg, hogy ez nem Uniós előírás. Ez szimpla kamu... sőt az Uniós irányelv áthágása!
Más tollából:

"Tipikus vádak, amikkel igyekeznek a társadalmat a napelemes rendszerek ellen hangolni:

- A hálózatot használják tároló kapacitásnak: ez durva csúsztatás, maga az energiatermelés jelenleg nagyrészt fosszilis források elégetésével zajlik (földgáz és lignit). Ezek véges erőforrások és komoly CO2 kibocsátással jár a folyamat. A napelemes források ezt a tartalék felélést lassítják. Továbbá hazánk komoly importra szorul elektromos áramból. Ezt a költséget is csökkenti, sőt rövid időkre még exportálni is tudunk (jelenleg ezek rövid tüskék nyári időszakban). Lila felület a grafikonon. [link]
Ugyanez a grafikon jól mutatja, hogy az atomerőmű működését nem befolyásolják a napelemes források. Alsó kék sáv.Mi sem bizonyítja jobban a napelemes rendszerek létjogosultságát, hogy maga az MVM is napelem farmokat telepít. Ennek ellenére további két fosszilis erőmű építését is tervezik, tehát az energiaigény adott: [link]

- Nem lehet előre tervezni vele, le-fel rángatja a hálózatot: nem igaz, a jelenlegi meteorológia modellek pár % pontosságú előrejelzést adnak. Ennél a fogyasztó oldali lengésen sokkal nagyobbak. A MAVIR oldalán követhető, hogy mennyire közel futnak a valós termelési értékek az előre becsültekhez: [link]

- Nem bírja el a hálózat: valóban vannak helyi problémák, ám ezek hálózat oldali tervezési illetve kivitelezési gondok, amik orvosolhatók. Ugyanis a napelemes rendszerek telepítését és hálózatba kötését alapos és hosszas jóváhagyási eljárás előzi meg, aminek egyik fő feladata, hogy a hálózati technikai adottságok megfelelők-e

- Nem fenntartható a rendszer: nem igaz, mostanra már évtizedes üzemeltetési tapasztalat van, a rendszer működik, nem omlott össze és rengeteg földgáz, lignit elégetését spórolta meg hazánknak. Sőt CO2 kibocsátásunkat is jelentősen csökkentette. Fontos azt is látni, hogy a háború okozta bizonytalanságban jó eszköz a földgázfelhasználás csökkentése érdekében.

- Ingyen áramon dőzsölnek a napelemesek: nem igaz, a napelemes rendszerek jelentős beruházást igényelnek. A szaldó rendszernek köszönhetően a lakosság arra motivált, hogy pontosan az igényei lefedésére szükséges méretű rendszert építsen ki, mivel az e felett betáplált energiát csak jelképes összegen fizetik ki (5Ft/kWh...)

- Miért nem építenek be akkumulátorokat?! : legtöbb napelemes rendszer a téli fűtés előre megtermelését célozza. Ez technológiától, épület méretétől függően 3-20 MWh-nyi energiát jelent ami irreálisan magas beruházást jelentene akkumulátorokban, de még a helyigény is komoly kihívást jelentene...

- mert EU előírás, azért kell bevezetni: nos ez sem teljesen igaz, sőt az EU direktívában külön kiemelik, hogy a visszamenőleges hatályú módosításokat kerülni kell, mert az aláássa a beruházói bizalmat:"...unannounced or retroactive changes to support schemes should be avoided as they undermine investor confidence and prevent future investment..." [link]
"
Az utolsó ponthoz saját kiegészítés: A szövegben a 2024.01.01 dátum kapcsán annyi szerepel, hogy nem lehet ettől a dátumtól új belépő szaldóba.

A békéért harcolni olyan, mint a szüzességért dugni!

(#51207) Andras6800 válasza Samott (#51201) üzenetére


Andras6800
senior tag

Ez mennyire igaz:

"Összességében így az látszik, hogy a menekülési útvonalak nagyon szűkek, de ennél aggasztóbb, hogy nem környezetvédelmi irányba mutatnak. Éppenséggel pont egy olyan réteget terelnek le a zöld irányról, akiknél az átlagosnál jóval nagyobb lehet a környezettudatos felfogás."

A békéért harcolni olyan, mint a szüzességért dugni!

(#51216) HunChris


HunChris
senior tag

Aki meg a havi szaldóra válaszul napelemet bővítene, az jól gondolja meg.
Nehogy napi szaldó legyen 2 év múlva. ;]

(#51217) Hohocali


Hohocali
aktív tag

Deye inverterrel kapcsolatosan lenne kérdésem, 10kW inverter, CT-k vannak a grid betápon, a hálózattal közös load-on vannak a fogyasztók (nem a backup load-on).

Az összesített adatnál a consumption-ra 1-2kW-ot mutat, miközben a grafikonon látszik, hogy tud róla, mennyi a valós consumption. Az összesített adaton miért nem a grafikonon levő összegzett érték szerepel?

"az armos chipek minden szempontbol elavultak, csak tok hulyeknek tudjak eladni oket , lasd ipad userek" by vers :)

(#51218) csongi válasza Andras6800 (#51206) üzenetére


csongi
veterán

Nem mondtam, hogy valós amit a kormány állít.
Egyértelmű, hogy nem valós. Ezért kell előre informálni az érintetteket, hogy talán kevésbé lehessen ferdíteni.

A brutto elszámolás kint valamilyen formában már működik. Németbe, legalább két szolgáltató közül lehet választani, és évente új szerződést kötni.
Itthon tudjuk milyen lenne a két szolgáltatói érdekeltségi kör :(

Országos áramigény és előállítást nem lehet napelemes rendszerrel pótolni sztem.
Lokálisan működne, ha úgy kezelnék.
Hiába termelünk egy városba rohadt sok áramot, ha azt ott nem sikerül elhasználni akkor az nem jut el messzebbre ezeken a hálózatokon.

Sztem nem csak tárolási kapacitása gyenge a hálózatoknak, de a vissza táplálás folyamán el is kell juttatni sok km-el arrébb. És ez nehéz ügy sztem. Itt jelentőssé vélik a veszteség.
Ha rosszul gondolom akkor bocsi.
Ez akkor sem lenne indokolt, miért ilyen módon viselkednek.

Ebben és a felhasználhatóság szabályozásában rohadt módon fejletlen a hálózat.
Ami egy szemét dolog, mert eddig is ment a kaszálás, most meg még több kell, hogy legyen fejlesztés. Hol az eddig befizetett pénz?
nincs pénz, és az energia függőséget fenn kell tartani az irányíthatósághoz. Ezek az igaz régi eszközök.

Jelenleg a betermelt de ki nem fizetett áram felett kinek van rendelkezési joga?
Én szívesen venném, ha meghatározhatnám, hogy melyik mérőponton írják jóvá a többletem. Nem sok igaz, de mégis valami.

edeleny:
Ez így nem tervezhető. Ez irdatlan szopatás. Hányás szinten.
az elején tudták, milyen irányba akarnak menni. Szemét módon elhitették az emberekkel, milyen jó befektetés és tervezhető meg zöld meg ...stb. Mint a nyomorult deviza hitel idején.

[ Szerkesztve ]

(#51219) HunChris válasza csongi (#51218) üzenetére


HunChris
senior tag

Simán megy km-ekkel arrébb is a betáplált áram másik trafókörzetbe (persze pár % veszteséggel). Amit bőven pótol az, hogy 5Ft helyett 70-ért adnak el.

(#51220) csongi válasza HunChris (#51219) üzenetére


csongi
veterán

Nem tudom mennyi a limit.
de pl egy 40 ezeres városban a termelt áramot már nehéz eljuttatni egy 20Km-el messzebb lévő pár ezer fős településre. A jelenlegi hálózaton.
Ez nem indokolj az 5ft vételi árat.
Csupán a hálózat gyengeségére világít rá.

Jelenleg kb 6hónap alatt megvan az éves felhasználásom. :(

(#51221) korcsi válasza csongi (#51220) üzenetére


korcsi
veterán

"de pl egy 40 ezeres városban a termelt áramot már nehéz eljuttatni egy 20Km-el messzebb lévő pár ezer fős településre."
Miért?

#51217Hohocali: Az egyiken teljesítmény van ábrázolva a másikon meg fogyasztás. (autós példával élve: sebesség vs. megtett kilométer)

#51222Agri1: "Másrészt a jelenleg használatos trafók csak lefele tud transzformálni, felfele nem."

??? Az milyen transzformátor?
Hogy javítsalak ki ha te állítasz valamit (pedig nem értesz hozzá...), még csak nem is feltételes módban?
Talán neki elhiszitek.

[ Szerkesztve ]

referencia 5700(XT) plexi ARGB-s blokk eladó!

(#51222) Agri1 válasza HunChris (#51219) üzenetére


Agri1
csendes tag

Nem vagyok villanyszerelő és lehet kijavít valaki, aki jobban ért hozzá, vagy szakszerűbben leírja.
Szerintem nem megy sehová az áram, csak adott trafó körzetben lehet felhasználni az áramot.

Egyrészt az áram a legrövidebb útvonalon halad, szóval ha a szomszéd fogyaszt akkor ott lesz felhasználva, ha nem akkor a második szomszédban.
Másrészt a jelenleg használatos trafók csak lefele tud transzformálni, felfele nem. Így csak trafókörzeten belül lehet elhasználni a megtermelt áramot.

Ha működik napelem a trafókörzetben, akkor a szolgáltatónak kevesebb áramot kell "irányítania" a trafókörzetbe és máshova tudja felhasználni azt a mennyiséget.

[ Szerkesztve ]

(#51223) tomazin válasza HunChris (#51216) üzenetére


tomazin
veterán

Ugye? En sem ertem,h itt nincs semmi latnivalo, belerakok megint x osszeget, hogy az eppen aktualis szeljarasra optimalizaljak. Egy olyan kornyezetben, ahol azt se tudod mi lesz holnap reggel.

(#51224) TaaT válasza HunChris (#51219) üzenetére


TaaT
veterán

Amikor tavaly kibukott ez a hálózat nem bírja el a napelemeket sztori, valami olyat olvastam hogy bizonyos helyeken nem hogy a szomszédos városba nem jut el a megtermelt áram, de egy átlagos kertvárosban pár utcánál távolabbra sem.

Hogy ennek mennyi a valóságalapja, nem tudom.

Agri1: "Szerintem nem megy sehová az áram, csak adott trafó körzetben lehet felhasználni az áramot."

Ezt hallottam én is.

[ Szerkesztve ]

Give them hell Ukraine!

(#51225) TaaT válasza tomazin (#51223) üzenetére


TaaT
veterán

Ha tavaly megcsináltattuk volna a napelem beruházást itthon, és meg láttam volna az új irányvonalat, az utolsó dolog lenne a napelem bővítés ami eszembe jutna.

Give them hell Ukraine!

(#51226) Agri1 válasza TaaT (#51224) üzenetére


Agri1
csendes tag

Holoda Attila pont erről beszél a 15. perctől:
[link]

(#51227) Zolee897 válasza Agri1 (#51222) üzenetére


Zolee897
tag

"Egyrészt az áram a legrövidebb útvonalon halad"

Ez nem igaz. Az áram megy mindenfele, amerre tud és az adott útvonalakon - mondjuk úgy - tapasztalt ellenállásokkal fordított arányban.

"Másrészt a jelenleg használatos trafók csak lefele tud transzformálni, felfele nem"

Ez szintén nem igaz. A trafók nyilván oda és vissza is transzformálnak, nincs kitüntetett irány. Amikor az egyik politikus vagy energetikai főokos mondta pár hónapja, hogy fizikai képtelenség, hogy a trafókon visszamenjen az áram, akkor nagy baromságot mondott.

A probléma inkább az lehet, hogy ahhoz, hogy elegendő energia tudjon átmenni a visszairányba, túlságosan meg kellene emelni az adott trafókörzet feszültségét, illetve a trafó után a gridben is lehet, hogy pl nagyobb keresztmetszetű vezetékeket kellene alkalmazni. Mert ha az adott távvezeték arra lett tervezve, hogy átvisz mondjuk x megawattot az egyik irányba, akkor a másik irányba is át tud vinni x megawattot de ha 3-szor annyit akarnak rajta átpréselni, mert nagyon süt a nap és sok a napelemes arra, akkor az probléma lehet. Ez ugyanúgy igaz a trafóházban lévő trafóra is.

Tehát az utcai trafóházi trafón megy visszafele is az áram. A probléma az, hogy (1) a trafóházakat, távvezetékeket nem arra tervezték, hogy az adott kisebb helyekről ennyi energiát elszállítson, (2) az adott körzetet sem úgy tervezték, emiatt nagyon megemelkedne az adott trafókörzetben a fesz. A megoldás a hálózat áttervezése és bővítése.

Erre a korszerűsítésre a durva becslés az egyszeri 1-2 ezer milliárd forint. Hogy lássuk ennek a nagyságrendjét:

- azzal, hogy ekkora infációt csinált a kormány és emiatt az MNB-nek kamatot kellett emelnie, az kb évente ennyibe kerül és ez még évekig így lesz. Tehát az elbaltázott gazdaságpolitika miatt évente fizetünk ki ennyit még kb 5 évig.
- ez az 1-2 ezer milliárd forint nagyjából a Paks2 beruházás fele

[ Szerkesztve ]

(#51228) hevepapa válasza Agri1 (#51226) üzenetére


hevepapa
senior tag

Igen. Holoda szakember és tényleg korrekten értékeli a helyzetet. De az a helyzet, hogy a napelemes áramtermelés nem varázsütésre állt elő, hanem már elég sok éve látszódó trend. Viszont a rezsicsökkentés miatt nem volt reális bevétele a szolgáltatóknak és ezért honnan vettek el forrásokat a napi működés érdekében? Fejlesztés és karbantartás. Erre rárakodott még a közművezeték adó 10 éve + más ágazati különadók is. HA ez még nem lenne elég: az MVM mint állami kifizetőhely enyhén szólva megkérdőjelezhető szponzorációs gyakorlata is. Mert nekem ne próbálja beadni senki, hogy pl. ha nem fizet 5 milliárdot a fradinak, az MVM Dome névért, akkor nem kel fel a nap. És akkor az ide 10, oda 20, amoda 50 milliós "támogatások" értelme sem világos - ha akkora a baj a hálózattal, mint amekkorának látszik.
Persze lehet érv, hogy 5 milliárd elenyésző összeg ahhoz képest amennyi kéne, de szerintem kifutna pr méter vezetéket és pár trafót meg pár ember munkabérét....

(#51229) HunChris válasza TaaT (#51224) üzenetére


HunChris
senior tag

Ha nem bírja el a HMKE termelést a hálózat az leginkább csapolási feszültség magasra van állítva (állítanak a feszen) , vagy a trafó távolsága miatt van. (telepítenek többet, sűrítik, vagy nagyobb, fejlettebb trafó)

[ Szerkesztve ]

(#51230) csongi válasza korcsi (#51221) üzenetére


csongi
veterán

Agri valaszolt tulajdonkepen.
A nagy tavolsagok miatt egyszeruen elfogy az aram.
A vezetekekbe akkora az ese vesztasege, hogy alig marad belole.
A napelem termel 240V ot.
A tavolsagi halozataok hatalmas feszultseggel vannak taplallava. Azt transzformaljak lefele a celallomasnak megfelelo szintre, majd tovabb. Es a lakohazakba mar 230 jut.
Visszafele nem tudjak transzormalni, hogy a meszebbi pontokhoz a sztradakon eljusson.

Ha a sztradan kint 400V feszultseg van, abba hiaba adsz 230 at, nincs jelentosege. Nem lesz 630V. Az akkor is 400at tud.

Lehet merni, mennyi megy bele, de nem relevans.
A szoszed faluba a 400V lesz a fontos.
A napelemes 240 nem jut el odaig.

Itt van nagy lemaradas. A vissza taplalas es a betaplalat energia eljuttatasa ertelmes felshasznalasig.
Ha ott marad a zonaba, az csak veszteseg.

Egy ilyen zonaba termelnek mondjuk 1000 Kw orankent, de a zona csak 500 at fesz fel akkor 500 kuka lesz.

Sztem itt van a kutya elasva.

(#51231) HunChris válasza csongi (#51230) üzenetére


HunChris
senior tag

Simán megy oda vissza a trafón, olvass utána, mert elég sok vicces dolgot írtál. Linkeltem is.

[ Szerkesztve ]

(#51232) Geresics válasza csongi (#51230) üzenetére


Geresics
Topikgazda

Vagy nagyon félreértem amit írsz, vagy nagyon nem értesz a villamos hálózatokhoz...

Az 1 fázisú inverter szabványos 230V-ot állít elő (valójában magasabb a fesz., hogy be tudjon táplálni). A 3 fázisú inverter 400V-ot állít elő, ami fázisonként ugyan úgy 230V!
Ezeket a helyi transzformátorok (legyen az oszloptrafó, vagy (betonházas) BHTR) transzformálják fel a kívánt közép feszültségi (KÖF) szintre, ami gyakorlatilag 1-132kV között bármi lehet, de jellemzően 11-22 kV városokban, és közelükben. Ha nagyobb távolságra kell eljuttatni az energiát, akkor a KÖF hálózat feletti nagy feszültségű hálózat (NAF) következik, ami 132-400kV között van itthon.

Most csinálok épp egy 63MWp DC / 48,8 MVA AC teljesítményű erőművet az M6 mellett, és bontunk meg egy 132kV-os NAF vonalat. Ilyenkor nekünk is először kell egy 132/22 NAF/KÖF transzformálás, és csak ezután jön a termelői vezetékhálózat az erőművön belül (22kV), és ehhez csinálunk a területen 22/0,8 KÖF/KIF BHTR-eket. Azért 800V, mert a Huawei 300kVA-es inverterei már nem 0,4-re, hanem 0,8-ra termelnek.
(Igen, ez azt is jelenti, hogy ha hagyományos 1 vagy 3 fázisú fogyasztót akarunk működtetni, akkor ahhoz kell még egy extra transzformátor, ami 400V/230V-ot tud adni (fázisszámtól függően).

*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

(#51233) HunChris válasza HunChris (#51231) üzenetére


HunChris
senior tag

Itt el lehet mélyíteni a tudásod:
http://tdk.bme.hu/vik/DownloadPaper/Kisfeszultsegu-halozatra-csatlakozo-napelemek

Trafók, napelemes feszültségemelkedés, meddő, stb. témában.

[ Szerkesztve ]

(#51234) Zolee897 válasza csongi (#51230) üzenetére


Zolee897
tag

Ahogy írtuk: Nem, nem itt van a kutya elásva. A trafókon megy visszafele is az energia, a probléma az, hogy ezek a trafók és az utánuk következő távvezetékek nem mindig elegendőek ahhoz, hogy ezt az energiát elszállítsák, mert nem arra tervezték őket. Mert esetleg visszafele már többszöröse menne annak, amire odafele tervezték.

Ha arra tervezték, hogy az egyik irányba elszállítson mondjuk 1 megawattot, akkor a másik irányba is el tudja szállítani (ha van, aki majd azt el is fogyasztja persze de ez egy külön probléma). A probléma az, amikor a sok napelem miatt nem 1 megawattot kellene elszállítani, hanem mondjuk 5-öt. Arra az utcai vezeték sem feltétlenül képes, a távvezeték sem képes és mondjuk a trafóház már lehet, hogy kigyullad :-) (most lehet, hogy túloztam, nem tudom, mekkora túlterheléstől gyulladnak ki a trafók, de érted :-) )

A megoldás a fejlesztés: a teljesítményátvitel növelése, ahol szükséges:
- nagyobb trafók a szükséges helyekre, nem csak a sarki trafóházban hanem pl a nagyobb távvezetékek közötti trafóknál is
- nagyobb keresztmetszetű vagy párhuzamos távvezetékek
- nyilván ez magával hordoz egyéb fejlesztéseket is

[ Szerkesztve ]

(#51236) jones965


jones965
Modder

Nálunk ( Szolnok) a trafókörön pénteken ( 08.31) végeztek feszültség csapolást. Én nagyságrendileg napi 20-30kWh kieséssel számoltam. Ez a változást követően be is igazolódott. 2 telibe napozott dátumot jelöltem ki, jól látható a változás:

(#51237) ftamas0201 válasza jones965 (#51236) üzenetére


ftamas0201
senior tag

És milyenek lettek csúcsidőben a fesz értékek? (illetve milyen volt csapolás előtt?) Egy fázis volt rossz vagy mind a három? :)

(#51238) kardkovacsi válasza csongi (#51230) üzenetére


kardkovacsi
senior tag

én csak annyit mondanék, hogy ülj vissza a középiskolás fizika tanterembe és ismételd át a villamos részt, mert rengeteg sületlenséget írsz itt.

(#51239) edeleny válasza hevepapa (#51228) üzenetére


edeleny
őstag

Na akkor még egyszer!

Szóval, nem értem amikor MVM, vagy Paksi atom reklámot látok mit kellene tennem?

Több áramot fogyasztani?
Vagy mit?

Mi a.... ért töröltétek?
Ettől politikusabb dolgok vannak pár hsz-el odébb!

Az interneten előtt is ugyan ennyi hülye volt mint most, csak a világ nem tudta róluk, hogy azok.

(#51240) Zolee897 válasza kardkovacsi (#51238) üzenetére


Zolee897
tag

Ezzel nem segítettél semmit neki.

(#51241) Rolly válasza Zolee897 (#51227) üzenetére


Rolly
veterán

Az, hogy tud felfelé tranformalni egy trafó az egy dolog, nem mindegy a hatékonyság...

(#51242) Zolee897 válasza Rolly (#51241) üzenetére


Zolee897
tag

A hatékonyságban nincs különbség, hogy oda vagy vissza transzformálunk-e.

Ami még számít, hogy az egy dolog, hogy nagyobb teljesítményű trafók és vezetékek kellenek és a plusz energiát meg is vegye valaki, de kicsit okosítani is kell a rendszeren, hogy arra menjen az energia, amerre akarjuk. Mert eddig az volt az elv, hogy az erőművektől a fogyasztóhoz megy az energia és nyilván a trafók mind-mind arra voltak hangolva, hogy a forrás oldalon nagyobb legyen a fesz, mint a házad előtti villanypóznán. Ez is változik, dinamikusabb kell, hogy legyen.

(#51243) HunChris válasza HunChris (#51233) üzenetére


HunChris
senior tag

A szolgáltató is jól jár a napelemesekkel:

Idézve a szövegből: "... magas elterjedtségi szintek mellett a napelemek a közelükben található terhelések fogyasztásigényeinek számottevő részét biztosítják. Ennek következtében a hálózaton lecsökken a teljesítményáramlás, aminek eredményeként a vezetékeken kevesebb veszteség keletkezik, valamint a transzformátoron is kevesebb energia disszipálódik. Tulajdonképpen a napelemek a helyben megtermelt energiájukkal tehermentesítik a hálózati elemeket, ezért egyrészt megnőnek azok élettartamai, másrészt csökkennek a teljesítmény szállítása következtében létrejövő veszteségek. Ezek összességében azt is eredményezhetik, hogy a jelentős beépített napelemes kapacitás megnöveli a villamosenergia-ellátás gazdaságosságát."

(#51244) Narxis


Narxis
nagyúr

Tovább ássák a napelemesek sírját [link]

Thanos was right.

(#51245) beller


beller
aktív tag

Van egy kis tanyám a Balatonnál, ahol nincs áram. Kérdezlek benneteket, hogy milyen legolcsóbb rendszert kellene felszerelnem - mit javasoltok -, hogy működjön egy hűtőszekrény, 3-4 led lámpa esetleg egy TV és pár eszköz usb-s tölthetősége. Portable rendszer is lehet, mert egy évben 30-40 nap kellene, hogy működjön.

(#51246) hevepapa válasza edeleny (#51239) üzenetére


hevepapa
senior tag

Ha nem érted, hát nem érted.
Én csak azt szerettem volna jelezni, hogy ha egyfelől az a hivatalos mantra, hogy nagyon sok pénzbe kerül a hálózat korszerűsítése és az most nincs - akkor nem kellene milliárdokat olyanra költeni ami teljesen profil idegen a cégnek.

(#51247) jones965 válasza ftamas0201 (#51237) üzenetére


jones965
Modder

Csapolás előtt inverter álltal mért adatok: 253-254-256V, itt változó volt, hogy éppen mikor melyik fázis miatt volt lekapcsolás. Előfordult 257V is.
A képen láthatóak az előtte és utáni állapot.

(#51248) Jolida válasza qpakcovboy (#51203) üzenetére


Jolida
tag

Ha leárnyékolják, semmilyen rádióhullámot használó eszköz nem tud kommunikálni.

Viszont ha nincs -huzamosabb ideig- kapcsolat a központ és a távfelügyelt gép között, ki fog a szolgáltató küldeni egy szerelőt. Ha azt tapasztalják, hogy akadályoztad a távfelügyelet működését, feljelentenek: "közérdekű üzem működésének megzavarása".

Javaslom a Btk. 323. § tanulmányozását. :P

(#51249) edeleny válasza hevepapa (#51246) üzenetére


edeleny
őstag

Nem, nem!

Értem, mit írsz, és minden sorával egyet is értek.

Erre írtam, hogy mire kellene gondolnom, amikor meglátok egy Paksi Atomerőmű reklámot a TV - ben.

Ugye a fogkrém reklám arról szól, hogy vegyél fogkrémet. A sör reklám arról hogy igyál egy bizonyos sört. A bugyi reklám, meg hogy milyen jól áll neked a tanga.
Ha ezt követem, akkor egy MVM reklám arról szól, hogy fogyassz több áramot! Vagy nincs értelme az egésznek.

Igen, jelenleg az erre költött állami pénzeknek sokkal jobb helye lenne mondjuk halózatfejlesztésben!

Az interneten előtt is ugyan ennyi hülye volt mint most, csak a világ nem tudta róluk, hogy azok.

(#51250) csongi


csongi
veterán

Koszonom az infokat!! :R

kardkovacsi:
Neked kulon koszonom!!

HunChris:
Hogyan lehet megvedni a halozati rendszert a termelesi hullamoktol?

Ekkora ingadozashoz gondolom nem egyszeru es koltseghatekony halozazot tervezni es beruhazni.

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.