2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Xiaomi Mi R1d router

30.000 forintért kapunk egy szép, erős, okos routert + 1 TB merevlemezt. Opcionális kínai és orosz nyelvtanulással.

[ ÚJ TESZT ]

Felhasználói tapasztalatok

Nézzük, mit tud!
Nekem Digi 100/50-es csomagom van. A sebességtesztek szerint LAN-on hozza ezeket az értékeket.

A wifi maximális sebességét nem tudtam még kipróbálni, mert nincs ac-s eszközöm. A laptopommal sikerült 300 Mbit-es kapcsolatot létesíteni 5 GHz-es csatornán, ott nincs konkurencia. Nagyjából hozza az 48/54 Mbit-es sebességet, ez lehetne jobb.
2.4 GHz-en, csak 30/40 Mbit-et mértem, itt van kb. 25 konkurens hálózat. Mindegy, melyik csatorna, a 13-ason is ennyi, ahol csak ketten vagyunk.

A wifi jelerőssége körülbelül egy szinten van a Tp-link wdr 3600-zal, szépen lefedi a lakást.

Van beépített DLNA szerver is, így hálózati médialejátszóval, okos TV-vel, telefonnal, táblagéppel is simán meg tudtam nézni/hallgatni a routeren tárolt médiafájlokat.

Másolás lanon: 40-50 MB/s sebességet mértem a beépített merevlemezzel. Maximálisan 55 MB/s-ot ért el olvasásnál, írásnál 41 MB/s-t.

Letöltés kezelő/Torrent: A "gyári" letöltéskezelő is tud torrent-fájlokat kezelni, ám erősen csal. Nem seedel, és nem is látszik a torrent weboldalán a letöltés. A letöltött fájlok kiterjesztése .td lesz.

USB: Usb-s merevlemeznél az átviteli sebesség gigabites lanon kb 30/25 MB/s.
Wifin keresztül csak 10/10 MB/s.

Melegedés

Röviden: van. Ez a pici ventilátor próbálná hűteni, de nem nagyon sikerül neki. Se paszta, se borda alatta. A lapátok elrendezése olyan, mint a régi lapátkerekes hajókon, nem is érezni semmi légmozgást.
A processzor hőfokát 70-80°C-nak jelzi ki a tomato, a merevlemez kb. 40-50°C egész nap, a wifik 50°C körüliek. Lebontva a burkolatot szintén 72-80°C közötti hőfokot mutatott.

Digitális hőmérő 60-70°C-ot írt, amikor a bordához érintettem, tehát valós, amit a Tomato mért.
Végül feltettem egy Phenom II X2 bordáját, így 62-76°C között maradt passzívan is. Sajnos nem fér be a házába ezzel a megoldással. Egyelőre a hővezetőlap és a gravitáció tartja a helyén a bordát, igen, jól látjátok. Más kérdés, hogy a fórumlakók szerint felesleges foglalkozni vele, mert bírja tartósan a 70-80°C-ot.

Merevlemez: típusa: SEAGATE Momentus 1 TB 5400rpm 8 MB SATA2 ST1000LM024. Itthon kb. 20.000 forint, vagy több.

Hát igen, akinek az a terve, hogy eladja, és csak a routert tartja meg gyári rendszerrel, ezt nem tudja megtenni. Én is lazán kivettem belőle, nem örült neki, vörös leddel mutatta ki nemtetszését, se internet se semmi. Szerencsére ddwrt-vel vagy tomatoval nem kell neki a hdd.
A "gyári" rendszerrel nagyon sokat használta a router. Ha be volt kapcsolva az energiatakarékos mód, akkor is alig pár másodpercre állt csak le, napi legalább 1-200 indítást produkálva. Inkább kikapcsoltam ezt a funkciót... A tomatoval egyelőre tesztelem, de úgy tűnik, az usb-n lekapcsolja. (transmission sebessége éjszakára 0/0-ra korlátozva)
Gyárilag 4 partíció van a lemezen, 3 db 128 MB-os, és a maradék. Az első kettőn van az aktuális meg a gyári firmware (openwrt), de azt nem tudom, hogy lehet visszaállítani direktbe. Amikor az ssh-t akartam telepíteni, de kikapcsolás előtt már benne volt a pendrive, akkor a kínai rendszert visszaállította az eredeti angol romra, plusz formázta a 4. partíciót. Tehát valahogy így működne a visszaállítás "gyári" oprendszerek esetén, de ilyen leírást nem találtam.

Fogyasztás: 10 W körül merevlemezzel együtt, ez elég baráti.

Hang: Nap közben a forgalmi zajok, szomszédok stb. elnyomják a router működéséből származó hangokat, a hdd elég csendes darab.
Sajnos éjszaka számomra zavaró a ventilátor hangja, még legalacsonyabb fordulaton is búg. A gyári rendszerben van időzítő, kikapcsolható vele az egész készülék. Sajnos a ventilátort nem állítja le, csak a teljes áramtalanítás. Más oprendszerrel sem!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.