Hirdetés

2024. május 30., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 01:05:31

LOGOUT.hu

Bambu Lab X1 és P1P egy nagy innovációt tett le az asztalra 2022 ben ezzel megzavarva a 3D nyomtatók körüli állóvízet szerencsére!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#6202) Dalee


Dalee
aktív tag

Érdekes problémába ütköztem mind a Bambu Studioban, mind az Orca slicerben. Pár napja kezdődött, de nem tudom mi lehet az oka A nyomtató (device) menü alatt a program hosszú másodpercekig nem csatlakozik a nyomtatóhoz, ki is írja pirossal, hogy nem sikerült csatlakozni a nyomtatóhoz ( Failed to Connect Printer) és ilyenkor eltűnik minden adat (hátralévő idő, layer, hőmérsékletek, AMS, stb...). Ezután 1-2 másodpercre csatlakozik, látok minden aktuális adatot a nyomtatóról, majd ismét nem csatlakozik. Ami érdekes, az élőkép (X1C - 1080p) folyamatosan megy, akkor is amikor az Orca kiírja, hogy nem csatlakozik a nyomtatóhoz. Mi lehet a probléma?

(#6203) fabula válasza Dalee (#6202) üzenetére


fabula
őstag

Esetleg gyenge wifi kapcsolat? Próbáltad már a routert újraindítani?

(#6204) Dalee válasza fabula (#6203) üzenetére


Dalee
aktív tag

Megpróbálom az újraindítást, bár szerintem ha wifi gond lenne, akkor az 1080p-s video streme nem menne akadás nélkül, a sokkal kisebb adatmennyiséget jelentő nyomtatási paraméterekkel szemben.

(#6205) w580 válasza TheProb (#6198) üzenetére


w580
tag

Gyári cuccokból szerelted össze ? Már írtam többször is, ha vissza olvasol hogy, gyári hotend-ből érdemes átépíteni, gyári hővezető paszta, gyári összeszerelési video alapján.
Illetve ami hűtőbordába csúszik, azt is meg kell kenni hővezető pasztával.

(#6206) TheProb válasza w580 (#6205) üzenetére


TheProb
veterán

Egyelőre az egszerű cserélhetőség miatt a kínai cht-hoz adott termisztorral/patronnal szereltem össze. De most már lehet tesztek egy próbát az átszereléssel..

"Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d

(#6207) w580 válasza TheProb (#6206) üzenetére


w580
tag

Rendeltem gyári sima 0.2 fejet minden átszereltem róla, csupasz hotendet 2-3e ft eladtam :)

(#6208) Tomika75 válasza kentucky (#6199) üzenetére


Tomika75
tag

Nem tud tudtommal, mivel rétegről rétegre halad és nem tud le-fel ugrálni közöttük ill. úgy van beállítva, hogy ne tudjon.
Amúgy amikor én is próbálgattam akkor rájöttem, hogy sokkal gyorsabb és takarékosabb ha a supportnak használt anyag csak tényleges elválasztó 2-3 rétegként van használva.

(#6209) poli27


poli27
Topikgazda

Sztem jópofa, ha gep mellett vagyok minden 1 kattintas a kijelzon,nem 86 a menuben :)

(#6210) fabula válasza Tomika75 (#6208) üzenetére


fabula
őstag

A supportban csak az interface rétegnek kell PLA-nál PETG-nek (és fordítva) lenni, vagy ha support anyagot használsz akkor annak is. Nem csak azért, mert takarékosabb, hanem így kell használni, hiszen a PLA-t és a PETG-t más hőmérsékleten kell nyomtatni.
Nem is értem, ki talál ki olyat, hogy a supportot végig más anyagból nyomtassa, ha csak nem vízben oldható supportról van szó és persze kétfejes nyomtatóval, ahol nem kell anyagot cserélgetni, mint a Bambu rendszereében (meg a többi egyfejes színváltós rendszerben) :F .
Szerintem :D .

[ Szerkesztve ]

(#6211) fabula válasza poli27 (#6209) üzenetére


fabula
őstag

Szuper lett :C . És milyen gyakran állítgatod a kijelzőről, mert nekem mióta meg van az AMS, jó ha havi egyszer nyúltam a "bonyolult" kattintgatós kijezőhöz. Csak azért megyek a nyomtatóhoz, hogy az AMS-ben filamentet cseréljek és kivegyem a kész nyomtatást, amihez semmilyen kijelző nem kell :D . Szerintem :DDD .

[ Szerkesztve ]

(#6212) poli27 válasza fabula (#6211) üzenetére


poli27
Topikgazda

Szoktam mikor a gep mellett vagyok pl :)

(#6213) kentucky válasza fabula (#6200) üzenetére


kentucky
őstag

Igen, így szerettem volna, de amit a másik fórumtárs is írt, rétengenként nyomtat ezért folyamatosan cseréli, így jött ki a 22.

Erről a modellről lenne egyébként szó.

Nem tudom miért szakította le a PETG layer nyomtatásnál a supportot, úgy csináltam, ahogy itt már előzőleg mondtátok, meleg mosogatószeres vízzel mostam le a platet, ragasztót nem használtam.

(#6214) Scallion válasza poli27 (#6209) üzenetére


Scallion
senior tag

Jó neked, nekem egyáltalán nem stabil. A ventibeállításokat rendszeresen elfelejti, ledobálja a nyomtató...stb.

(#6215) fabula válasza kentucky (#6213) üzenetére


fabula
őstag

Továbbra sem értelek, mi az a 22 :F , a filament cserék száma lenne?
Ha csak a support interface 3 rétegét nyomtatod PETG-vel PLA-nál, akkor az 2 csere és nem 22. Persze hogy rétegenként nyomtat, egyébként a fej ütközhetne a nyomat többi részével, ez már csak ilyen.
Szóval itt valahogyan elbeszélünk egymás mellett, úgy gondolom :K .
Olvastad a kicsit fentebbi #6210 hsz-emet?

(#6216) kentucky


kentucky
őstag

Igen, a 22 a filament cserék száma és igen úgy csinálom, hogy csak a modell és a base közötti layer a PETG.

[ Szerkesztve ]

(#6217) poli27 válasza fabula (#6215) üzenetére


poli27
Topikgazda

Ha több helyre épít supportot különböző vastagsáégoknál az mind filacsere :D

(#6218) fabula válasza poli27 (#6217) üzenetére


fabula
őstag

Igazad van, de a modellhez, amit linkelt 11 különböző magasságú alátámasztás kellett?
Persze nem tudom, milyen méretben nyomtatta ki, de a képen egy nyakba akasztható medál van, aminek a nagyrésze támaszték nélkül nyomtatható, vagy tévedek?

[ Szerkesztve ]

(#6219) Tomika75 válasza fabula (#6210) üzenetére


Tomika75
tag

Mondjuk aki nem olyan gyakorlott a több színű nyomtatásban ill. azt hiszi jóval olcsóbbra jönne ki ha az egész supportot egy anyagból nyomtatná ki. Először én is így akartam, de aztán a szeletelésnél rácsodálkoztam az időre és mennyiségre aztán mikor átállítottam az interface-re sokkal barátibb számokat mutatott. Van itthon olyan filament(DD PETG Super Blue Transparent 5600Ft/kg, Mitsubishi PETG Grey Transparent4500Ft/kg) amit szinte sehova nem fogok felhasználni vagy legalább is egyenlőre nem látom a jövőjüket úgyhogy tökéletesek lettek volna supportnak. Így is azok,de jóval kevesebb mennyiségben.
kentucky: Nem tudom, hogy a különböző anyagoknál csak a fúvóka hőmérsékletét változtatja vagy a bed-ét is?Mert ugye a PLA-PETG nyomtatásnál van 15 C különbség az asztalnál. Én még soha sem néztem ezt bár nem volt eddig semmilyen tapadási problémám.

(#6220) Imy válasza Tomika75 (#6219) üzenetére


Imy
veterán

A bed hőmérsékletét nem lenne értelme változtatni.

(#6221) fabula válasza Imy (#6220) üzenetére


fabula
őstag

Így van, csak a hotend hőmérséklet változik.

(#6222) ptesza


ptesza
senior tag

Vettem pár tekercs Bambu ABS-t és már a kalibrálás, próbálgatás során is érzem azt a szagot amiről szó volt itt már több alkalommal is.
Makerworld-ön nézegetem a BentoBox-okat és nekem ez tűnik szimpatikusnak. Rendesen megoldotta a rögzítést és a tápellátást is. CFD szimuláció is készült a légáramlás tesztelésére ami számomra még-inkább azt sugallja, hogy ez mérnöki munka és rendesen át van gondolva.
Valaki már kipróbálta, vagy szándékozik?

Mire jó a Hepa szűrő itt?

Végeztem egy kis kutatást az aktivált szénnel kapcsolatban.
Két fő aktiválási mód van. A gőz vagy valamilyen vegyszeres pl.savak. Az aktiválás során mikropórusok (nano) keletkeznek a szén szerkezetében. Nekünk a gőz aktivált típus a jó. Használják még számos olyan helyen is ahol élelmiszerrel érintkezik vagy pl. akvarisztikában is. Ez azért fontos információ mert jelentősen kibővül a választék. Az adatlapon azt kell ellenőrizni, hogy milyen eljárással lett aktiválva. Szerintem nincs benne semmilyen csoda és nem szabad ezt túlmisztifikálni. Ha valakinek sikerül valami jó kis beszerzési forrást találni az nagyon hasznos lesz nekünk.

(#6223) ptesza válasza ptesza (#6222) üzenetére


ptesza
senior tag

Módosítani már nem tudom de plusz információként még fontos lehet, hogy a kókuszdióhéjból készült 4-5mm átmérőjű pellet a legoptimálisabb. Nem csak a Nevermore van a világon.

(#6224) fabula válasza ptesza (#6223) üzenetére


fabula
őstag

Aktív szén 3D nyomtatókhoz (nem savas): [link] . Én itt vettem.

(#6225) Scallion válasza ptesza (#6223) üzenetére


Scallion
senior tag

Én is a kokuszpelletet használom, igaz nem levegőszűrésre, de nekem is ez vált be a legjobban.

(#6226) Imy válasza ptesza (#6222) üzenetére


Imy
veterán

Én is szemeztem a BentoBoxxal, de eddig nem építettem meg. Az X1C-t nem nagyon akarom megbontani, de lehet akár PLA és PETG esetén is szűrne meg káros anyagokat. És elfelejtettem írni, hogy nyolont is szoktam ritkán nyomtatni, illetve carbonos anyagokat, inkább carbon PETG és Carbon nylon-t.
Mivel nekem a nappaliban van, így itt bent valószínű nem fokok ABS és ASA-t használni, van egy épített nagy tálcájú nyomtatóm a garázsban, lehet az lesz inkább az áldozat.

X1C-be valaki már épített be Bentot?

(#6227) poli27


poli27
Topikgazda

X1/X1-Carbon and AMS Firmware Release History

OTA version 01.07.02.00 (20240112)

Feature OptimizationsRefine the log system and remove all debug logs that are not necessary for end-users. Thanks to X1plus team's feedback.Enable users to determine whether to export G-code and camera-recorded files when exporting logs from the SD card.Bugs fixedFixed intermittent AMS retraction failure issue.Fixed the intermittent Wi-Fi connection failure when switching between encrypted and non-encrypted hotspots.Remaining issuesThe custom automatic flow calibration presets with custom names cannot be saved when powered off.

(#6228) Imy válasza poli27 (#6227) üzenetére


Imy
veterán

Megvárom amíg páran kipróbálják, tanulva az 2-vel korábbi frissítésből. :D

(#6229) brumi1024 válasza Imy (#6226) üzenetére


brumi1024
veterán

Igen, én raktam Bentot X1C-be.

(#6230) Imy válasza brumi1024 (#6229) üzenetére


Imy
veterán

Hova kötötted be a ventillátorát?

(#6231) poli27 válasza Imy (#6230) üzenetére


poli27
Topikgazda

Ha 24v os ventiket raksz bele, akkor simán a tápjára rákötöd a bambunak... én is ezt csináltam a P1 en :)

(#6232) brumi1024 válasza Imy (#6230) üzenetére


brumi1024
veterán

24V-os ventiket vettem, szóval tápra, egy Shelly közbeiktatásával. Jobb hátul elvezettem a burkolat és a hátsó műanyagelem közt a kábelt, így nem is látszik.

(#6233) Imy válasza poli27 (#6231) üzenetére


Imy
veterán

Köszönöm Pili és Brumi!

Amúgy mit vettetek észre mennyire hatásos? Mit tapasztaltatok előtte és utána? Mennyi idő után cserélitek a szűrőt és az aktív szenet?

(#6234) Imy válasza leskopeter3 (#1324) üzenetére


Imy
veterán

Olvastam már többeket, hogy 0.4-es nozzleval nyomtatnak vázamódban, de nagyobb nozzle beállításokkal.
Ilyenkor az első pár réteg a tárgy alja milyen lesz, nem fogja a vizet átengedni? Szoktam kaspókat nyomtatni, és ott lényeges szempont, illetve hogy az oldalán is rendesen zártak legyenek a rétegek.

Illetve még mit kell/érdemes állítani a megfelelő minőségért?

(#6235) poli27 válasza Imy (#6234) üzenetére


poli27
Topikgazda

Én a váza módot 0.8 al nyomtatom az már elég vastag hozzá :)

(#6236) Imy válasza poli27 (#6235) üzenetére


Imy
veterán

Értem, az az igazi, de most még nincs meg a cserélhető nozzle-s fejem. Azért néztem, hogy itt valaki kisebb fúvókával nagyobb nozzle beállításokat használt, és úgy nyomtatott. Arra voltam kíváncsi, hogy mennyire működik.

(#6237) AndrewTdi válasza Imy (#6234) üzenetére


AndrewTdi
addikt

Próbáld esetleg 3 fal, 0 kitöltés. (ebben az esetben mondjuk látszódnak majd a "varratok")

[ Szerkesztve ]

(#6238) Imy válasza AndrewTdi (#6237) üzenetére


Imy
veterán

Váza módban nyomtatnám a vázát, varratokat nem akarok látni. A 1324-es hozzászólásban leírt módszer érdekelne működik-e. Persze ha nem, akkor majd kinyomtatom vagy a másik nyomtatómon, vagy pedig megvárom amíg összeáll a nagyobb nozle-s fej. Egyenlőre nem sürgős, csak kísérlezetnék.

(#6239) Silent77 válasza Imy (#6236) üzenetére


Silent77
veterán

Működik, 0,4 nózival, 0,8-ra teszem a vastagságot.
Nem engedi át a vizet.

Legfrissebb Banggood, Geekb, Ali kuponok: https://t.me/kinabolrendelek

(#6240) fabula válasza Imy (#6238) üzenetére


fabula
őstag

Nálam is működik a 0,4-es nozzle-el 0,8-as szélességgel a váza mód, igaz vizet még nem tettem bele, de szépen lehet ilyen beállítással nyomtatni.

(#6241) Imy válasza Silent77 (#6239) üzenetére


Imy
veterán

+ fabula

Köszönöm, akkor kipróbálok majd egy kisebb modellt. Most a MarkeWordon jópofa vázaszerkesztő van.

(#6242) Scofield007


Scofield007
csendes tag

Sziasztok!
Erre a hengeres testre van valamilyen szolid megoldás, hogy a varratok eleje-vége ne látszódjon ennyire? Kipróbáltam a Seam position: Random opciót, ott elszórja a hengeres felületen ezeket a részeket. Talán egy fokkal szebb, de mintha szitává lőtték volna a modellt.... [Kép]

(#6243) ptesza válasza Scofield007 (#6242) üzenetére


ptesza
senior tag

Tervez bele egy két díszítő hornyot,
Vagy próbáljad ki a fuzzy skin-t,
Vagy próbáljad ki a PETG-CF anyagot. Nagyon szép nyomatokat láttam itt is.

(#6244) fabula válasza Scofield007 (#6242) üzenetére


fabula
őstag

Segíthet még a pressure advance (PA, Bambu-nál k érték) behangolása Orca slicerben, de teljesen nem lehet eltüntetni hengeres tárgyaknál csak váza módban.

(#6245) Imy


Imy
veterán

A Bambu store-ban az alkatrészek is megcsappantak. 1.5 oldalnyi alkatrész elérhető. Egy csomót kivettek, miért? Ugyanaz mint a filament, hogy valamiért kifogyott? :F

(#6246) fabula válasza Imy (#6245) üzenetére


fabula
őstag

Most néztem, nekem a Bambu EU Store-ban a P1 alkatrészek 3 oldal + a 4. oldalon 2 tétel, a kiegészítők meg 6 oldal. Igaz, nem mindegyik van raktáron, de látható és fel lehet iratkozni értesítésre, ami mondjuk nekem korábban nem működött, mert mikor jött az e-mail és mentem a Storeba, már megint nem volt a keresett alkatrész :D .
Közben ránéztem gyorsan és az X1-nél is ua. a helyzet 3 és 6 oldal.

[ Szerkesztve ]

(#6247) poli27 válasza Imy (#6245) üzenetére


poli27
Topikgazda

mi az a csomó amit kivettek? Sztem átalakult az oldal ennyi :)

(#6248) Imy válasza fabula (#6246) üzenetére


Imy
veterán

Érdekes, mert nekem a P1-hez is 2 oldalt hoz fel, 2. oldalon már csak 4 alkatrésszel. [link]

(#6249) KisBundi


KisBundi
őstag

Van olyan "utángyártott" hotend amire esetleg érdemes beruházni A1-nél?

(#6250) fabula válasza Imy (#6248) üzenetére


fabula
őstag

Nem tudom, hol nézed, de itt 4 oldal van az alkatrészeknél [link] és 6 oldal a kiegészítőknél [link] (oldalanként 16 tétel).

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.